NRGFreshΚανέλα Κεϋλάνης ή Κασσία;

Κανέλα Κεϋλάνης ή Κασσία;

Κανέλα Κεϋλάνης ή Κασσία; Πώς θα σας φαινόταν αν σας λέγαμε ότι η κανέλα που έχετε στην κουζίνα σας κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι το μπαχαρικό που νομίζετε; Κι όμως, στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, η κανέλα που αγοράζουμε στο εμπόριο είναι μια παραλλαγή της αυθεντικής κανέλας και ονομάζεται κασσία.

♦ Της Σοφίας Τριάντου, πιστοποιημένη Βοτανολόγος, www.sofiatriantou.gr

Η κανέλα είναι ο αποφλοιωμένος, αποξηραμένος φλοιός ορισμένων Cinnamomum spp. που ανήκει στην οικογένεια Lauraceae.

Έχει χρησιμοποιηθεί ως μπαχαρικό από τους ανθρώπους, από την αρχαιότητα έως και σήμερα.Οι πρώτες αναφορές για τη γλυκιά κανέλα ή την καθαρή κανέλα Κεϋλάνης στην ιστορία εμφανίζονται στη Βίβλο ως απαραίτητο συστατικό στο αφιερωμένο θυμίαμα. Ακόμη και η νέα διαθήκη αναφέρει το άρωμα της κανέλας στην παροιμία 7:17, «Έχω ραντίσει το κρεβάτι μου με μύρο, αλόη και κανέλα”.

Ήταν ένα δημοφιλές μπαχαρικό η κανέλα στον αρχαίο αραβικό κόσμο και οι Άραβες έμποροι κρατούσαν το μονοπώλιο στους δρόμους των μπαχαρικών. Ήταν τόσο σημαντικό μπαχαρικό που τον 17ο – 18ο αιώνα έγιναν πόλεμοι μεταξύ Γάλλων, Πορτογάλων και Ολλανδών για το ποιοι θα εξασφάλιζαν τις αποικίες για τη διακίνηση της κανέλας στο δυτικό κόσμο και κυρίως στην ευρωπαϊκή αγορά…

Η κανέλα χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό ως μπαχαρικό, διάσημο συστατικό στη μαγειρική και είναι σημαντικό συστατικό τόσο στη βιομηχανία ζαχαροπλαστικής όσο και στη βιομηχανία καλλυντικών. Ο φλοιός και τα φύλλα του φυτού χρησιμοποιούνται και για την παραγωγή πτητικών ελαίων.

Υπάρχουν πάνω από 250 γνωστά αρωματικά είδη του γένους Cinnamomum, τα οποία βρίσκονται κυρίως στην Ασία και την Αυστραλία. Πολλά από αυτά τα είδη είναι αρωματικά και χρησιμοποιούνται μόνο ως αρωματικοί παράγοντες.

Από όλα αυτά τα είδη, το Cinnamomum zeylanicum Blume (κανέλα Κεϋλάνης· syn—Cinnamomum verum J. Presl.) και το Cinnamomum cassia J. Presl (κανέλα Cassia) είναι τα πιο σημαντικά είδη.

Οι διαφορές ανάμεσα στην αυθεντική κανέλα και στην κασσία

Συχνά, η «κανέλα» συνδέεται παραπλανητικά με το C. cassia ή χρησιμοποιείται ως γενικευμένος όρος τόσο για το C. cassia όσο και για το C. zeylanicum. Αυτή η «σύγχυση» κάνει πολύ κακό στην κανέλα Κεϋλάνης. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές όσον αφορά τις ιδιότητες μεταξύ της κανέλας Κεϋλάνης και άλλων ειδών, ιδιαίτερα της Κασσίας. Αυτό είναι σημαντικό γιατί η Κασσία διατίθεται συνήθως ως «κανέλα» σε πολλά παντοπωλεία και καταστήματα μπαχαρικών.

Η κανέλα Cassia, Saigon και Korintje ταξινομούνται επιστημονικά ως Cassia Cinnamon, λόγω ομοιοτήτων στο χρώμα, το σχήμα και την περιεκτικότητα σε κουμαρίνη.

Η επιστημονική ονομασία του Cassia είναι Cinnamomum cassia. Η επιστημονική ονομασία για το Celyon είναι Cinnamomum verum – «verum», που σημαίνει «αληθινός». Για αυτό και τη γνωρίζουμε ως η αληθινή Κανέλλα.

Η κανέλα Κεϋλάνης έχει πιο γλυκιά, πιο λεπτή γεύση από την κανέλα Cassia. Ωστόσο, μια πολύ σημαντική διάκριση είναι η παρουσία της κουμαρίνης, μιας φυσικής φυτικής χημικής ουσίας που υπάρχει σε πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις στην Κασσία από ότι στην κανέλα Κεϋλάνης.

Η κατάποση μεγάλης ποσότητας κουμαρίνης ή η κατανάλωση κουμαρίνης για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας και αρνητικό αντίκτυπο στο ήπαρ και τα νεφρά. Είναι σημαντικό ότι η ποσότητα κουμαρίνης που περιέχει η κανέλα Cassia είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που περιέχει η κανέλα Κεϋλάνης.

Κανέλα Κεϋλάνης ή Κασσία;

Πώς να αναγνωρίσετε την Κανέλλα Κεϋλάνης

Ορισμένα μπουκάλια κανέλας σε σκόνη μπορεί να μην προσδιορίζουν ποια ποικιλία κανέλας περιέχει. Ωστόσο, η κανέλα Κεϋλάνης συνήθως αναγράφεται στο μπουκάλι.

Εάν έχετε να επιλέξετε συσκευασίες χωρίς ετικέτα με ολόκληρα ξυλάκια κανέλας σίγουρα είναι εύκολο να διακρίνετε τα δυο είδη. Ο φλοιός της κανέλας Κεϋλάνης θα είναι πιο λεπτός και με πολλά στρώματα σε σύγκριση με τον αρκετά παχύτερο φλοιό της Cassia με λιγότερα στρώματα λόγο του πάχους των φλοιών.

Όσον αφορά το χρώμα, η κανέλα Κεϋλάνης έχει καφέ χρώμα ενώ η κανέλα Cassia έχει κοκκινωπό σκούρο καφέ.

Σημαντική διαφορά στη γεύση! Η γεύση και το άρωμα της κανέλας Κεϋλάνης είναι εξαιρετικά ήπια και ντελικάτη – σίγουρα διαβάζεται ως “κανέλα”, αλλά με διακριτικές, σχεδόν λουλουδένιες νότες μέσα. Ενώ η κασσία έχει έντονη και αρκετά πικάντικη γεύση και για αυτό την προτιμούν σε πιάτα κρεατικών με κόκκινες σάλτσες.

Αν και διαβάζουμε πολλά για τα οφέλη της αληθινής Κανέλλας, όπως για τον διαβήτη, την δυσπεψία, διάρροια, παχυσαρκία και πολλές άλλες καταστάσεις, δεν υπάρχουν ολοκληρωμένα επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτές τις χρήσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη μας όλα τα παραπάνω, η αληθινή κανέλλα είναι αγαπητή στα περισσότερα συρτάρια μπαχαρικών. Το ζεστό άρωμα της, η γλυκιά γεύση της είναι πολύτιμα χαρακτηριστικά για πολλά από τα καθημερινά μας πιάτα, γλυκά και αλμυρά και κανένα μπαχαρικό δεν την αντικαθιστά. Στις παραδοσιακές μας σούπες, στις κόκκινες σάλτσες, στα γλυκά του κουταλιού αλλά αρωματίζει υπέροχα και τα φλιτζάνια βοτάνων όπως το τσάι του βουνού, το φλαμούρι, το βραδινό τσάι χαμομηλιού μαζί με αποξηραμένες φλούδες πορτοκαλιού.

Διαβάστε ακόμα ⇒ Bοτανόψωμο  με αρωματικά βότανα της μεσογειακής φύσης!

Συμβουλή

Μην συγχέετε την κανέλα Κεϋλάνης με άλλα είδη κανέλας, συμπεριλαμβανομένης της κανέλας Cassia, της Padang cassia, της Indian cassia ή της κανέλας Saigon. Δεν είναι τα ίδια.

ΠΗΓΗ: naturanrg 138o   www. naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code