Κάντε τη βόλτα σας στον ήλιο ασφαλή και ξεκούραστη!

Κάντε τη βόλτα σας στον ήλιο ασφαλή και ξεκούραστη!

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: Fitness, Ευεξία

Κάντε τη βόλτα σας στον ήλιο ασφαλή και ξεκούραστη! Γνωρίστε το ποδήλατο, ένα οικολογικό και οικονομικό μέσο μεταφοράς, με παιδική καρδιά!

του Γιώργου Λιαδή

Κάποια από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο ποδηλάτης το καλοκαίρι είναι η ζέστη και ο δυνατός ήλιος. Ο χρόνος που είμαστε εκτεθειμένοι στον ήλιο, αλλά και οι ανάγκες κάθε ποδηλάτη αλλάζουν ανάλογα με την περιοχή (περιοχές με πολλά δέντρα και σκιά θα μάς δυσκολέψουν λιγότερο από  κάποιο νησί χωρίς πράσινο), τη θερμοκρασία της συγκεκριμένης ημέρας και τις σωματικές μας ανάγκες. Προκειμένου να κάνουμε τη βόλτα ή την εκδρομή μας όσο πιο άνετη γίνεται, καλό θα ήταν να είμαστε προετοιμασμένοι και να προσέξουμε κάποια απλά πράγματα.

Μέσα μαζικής μεταφοράς

Η ώρα

Προγραμματίζουμε τη διαδρομή μας με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφύγουμε να βρισκόμαστε σε μέρος χωρίς σκιά ειδικά το μεσημέρι, όταν ο ήλιος είναι πιο δυνατός. Καλό θα ήταν να ξυπνήσουμε λίγο νωρίτερα το πρωί ή να επιλέξουμε κοντινότερες, πιο σύντομες διαδρομές. Πριν από την εξόρμησή μας μπορούμε να συμβουλευτούμε το δελτίο καιρού και αν δεν μάς δεσμεύει ο χρόνος να μετακυλήσουμε τις διαδρομές που καλύπτουν μεγαλύτερες αποστάσεις σε επόμενες, πιο δροσερές ημέρες.

Ο ήλιος

Ο δυνατός ήλιος μπορεί να προκαλέσει ηλίαση, εγκαύματα και σωματική εξάντληση. Για να προστατευτούμε, καλό θα ήταν να εφοδιαστούμε με καπέλα και αντηλιακό. Σε περίπτωση που δεν θέλουμε να αφήσουμε το κράνος, υπάρχουν ειδικά καπέλα, στενά και με λεπτό ύφασμα που μπαίνουν κάτω από το κράνος εμποδίζοντας τις ακτίνες του ήλιου να περάσουν. Περιοχές όπως ο σβέρκος και τα χέρια μας είναι εκτεθειμένα σε όλη τη διάρκεια της ποδηλασίας στον ήλιο και είναι πολύ πιθανό να “καούμε”. Αν και κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική ευαισθησία στον ήλιο, ένα μικρό μπουκαλάκι με αντηλιακό δεν θα πρέπει να λείπει από το τσαντάκι μας. Ο ρουχισμός μας είναι φυσικά ελαφρύς, αλλά μια καλοκαιρινή μπλούζα που δεν κρατάει ιδρώτα θα είναι πολύ πιο άνετη από ένα t-shirt.

Το νερό

Έχουμε αναφερθεί ξανά στο παρελθόν στο πόσο σημαντικό είναι να μην ξεμείνουμε από νερό κατά τη διάρκεια της πορείας μας, καθώς το νερό είναι το καύσιμο για τη «μηχανή» του οχήματός μας. Στο εμπόριο μπορούμε να βρούμε υδροδοχεία που στερεώνονται στον σκελετό του ποδηλάτου, να αγοράσουμε μπουκαλάκια από το περίπτερο για το σακίδιο της πλάτης ή την τσάντα της σχάρας (αν υπάρχει), καθώς και υδροδοχεία πλάτης. Τα τελευταία είναι δοχεία από πλαστικό, τοποθετημένα μέσα σε σακίδια και έχουν ένα σωληνάριο που καταλήγει σε ένα είδος πιπίλας, κάτι που μάς επιτρέπει να πίνουμε νερό χωρίς να χρειάζεται να αφήνουμε το τιμόνι.

  • Να θυμάστε πως είναι προτιμότερο να έχετε μαζί σας περισσότερο νερό (κι επομένως περισσότερο βάρος), ακόμα κι αν δεν το χρησιμοποιήσετε, παρά να διψάσετε στη διαδρομή.
  • Μια ματιά στο χάρτη της περιοχής που πρόκειται να επισκεφθείτε θα σάς βοηθήσει να προγραμματίσετε τα υγρά που θα πρέπει να έχετε μαζί σας, ώστε να μοιράσετε το βάρος στους διάφορους σταθμούς της εκδρομής σας.
  • Εκτός από το νερό μπορείτε να εφοδιαστείτε και ισοτονικά ποτά ή αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε αναψυκτικά με λίγη ζάχαρη που θα δώσουν την απαραίτητη ώθηση στον οργανισμό σας σε κάποιο δύσκολο σημείο της διαδρομής.

Διατροφή

Φαγητά “βαριά” ή πολύ αλμυρά που προκαλούν δίψα καλό θα ήταν να αποφεύγονται ή τουλάχιστον να… αναβάλλονται μέχρι να φτάσουμε στον προορισμό μας. Το ποδήλατο είναι ένα μεταφορικό μέσο που εναρμονίζεται απόλυτα με τη φύση. Μας δίνει μεγάλη αίσθηση ελευθερίας και κάνει καλό στον οργανισμό μας. Ακόμα κι αν μάς κουράσει σε κάποιο σημείο, την επόμενη ημέρα αυτό που θα μείνει θα είναι οι ευχάριστες αναμνήσεις και η αίσθηση της περιπέτειας. Μη διστάζετε να το χρησιμοποιήσετε!

Πηγή: NaturaNrg #18

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *