Αρχική Green Κάντε το σπίτι σας αφιλόξενο στα Ακάρεα

Κάντε το σπίτι σας αφιλόξενο στα Ακάρεα

Κάντε το σπίτι σας αφιλόξενο στα Ακάρεα
pillows-3

Είναι αόρατα, δεν δίνουν σημεία της παρουσίας τους, δεν γίνονται αισθητά, δεν πετάνε και δεν τσιμπάνε. Κι όμως, τα ακάρεα της σκόνης, αυτά τα τόσο πολυπληθή παράσιτα με μέγεθος μόλις ένα τρίτο του χιλιοστού, ευθύνονται για μεγάλο αριθμό αλλεργικών αντιδράσεων.

♦ της Αφροδίτης Ραυτοπούλου

Αγαπημένη τους κατοικία, το σπίτι σας. Και η εποχή που βρίσκονται στα… φόρτε τους, το διάστημα μετά το καλοκαίρι. Το ίδιο διάστημα όμως που κι εσείς επιστρέφετε από τις διακοπές και φοράτε τα γάντια για μία καλή γενική καθαριότητα. Δείτε λοιπόν πώς μπορείτε να ξεφορτωθείτε αυτούς τους μικροσκοπικούς ανεπιθύμητους επισκέπτες που έχουν καταλήξει να κοιμούνται στο… κρεβάτι σας!

Υπάρχουν διάφορα είδη ακάρεων, όμως αυτά που προκαλούν τις περισσότερες αλλεργίες είναι τα λεγόμενα δερματοφαγοειδή. Όπως αποκαλύπτει και η λέξη, είναι παράσιτα που τρέφονται από την πιτυρίδα του ανθρώπου (νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας που πέφτουν καθημερινά από το σώμα), έχουν ανάγκη τη θερμότητα του ανθρώπινου σώματος και επιζητούν την υγρασία, καθώς το σώμα τους αποτελείται κατά 75-80% από νερό.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι χτίζουν τις αποικίες τους μέσα στους τέσσερις τοίχους, φωλιάζοντας κατά προτίμηση στα στρώματα (ο αριθμός τους σε ένα στρώμα 5ετίας μπορεί να είναι από 5.000 έως 15.000 ακάρεα ανά τετραγωνικό εκατοστό!), τα σκεπάσματα, τους καναπέδες, τα χαλιά, τις μοκέτες, τα έπιπλα και τις κουρτίνες. Πολλαπλασιάζονται ακόμη περισσότερο στα σπίτια όπου ζουν κατοικίδια ζώα, αφού τα νεκρά κύτταρα στο τρίχωμά τους αποτελούν την ύψιστη πηγή τροφής για αυτά.

Ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα και βρογχικό άσθμα

Τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι ο αριθμός των ακάρεων είναι τόσο αυξημένος μέσα στα σπίτια που τα καθιστά πιο μολυσμένα από τους δρόμους και πιο αλλεργιογόνα από τα ανθισμένα λιβάδια. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η αλλεργία στα ακάρεα της σκόνης μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικά συμπτώματα, αναλόγως τους βλεννογόνους που θα προσβάλει.

Έτσι λοιπόν, μπορεί να προκαλέσει ρινική συμφόρηση και συχνά φτερνίσματα στην περίπτωση ρινίτιδας, σακούλες στα κάτω βλέφαρα στην περίπτωση φλεβικής συμφόρησης στην περιοχή των ματιών, ανεξέλεγκτη δακρύρροια και φωτοευαισθησία στην περίπτωση επιπεφυκίτιδας ή βήχα, βάρος στο θώρακα και δύσπνοια στην περίπτωση βρογχικού άσθματος.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται κυρίως το διάστημα ανάμεσα στο τέλος του καλοκαιριού και τις αρχές του φθινοπώρου, αφού τα ακάρεα αγαπούν ιδιαίτερα τον συνδυασμό ζέστης και υγρασίας.

Για την πρόληψη των αλλεργικών αντιδράσεων είναι σημαντικό το οικιακό περιβάλλον να είναι αφιλόξενο για τα παράσιτα αυτά από την εποχή κιόλας της εγκυμοσύνης. Έρευνες έχουν δείξει ότι αν ακολουθείται μία στρατηγική σχολαστικής καθαριότητας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως και στα πρώτα χρόνια ζωής του μωρού αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας του, τότε μειώνεται κατά δύο τρίτα ο κίνδυνος να εμφανίσει το παιδί αυτό αλλεργική ευαισθησία μεγαλώνοντας.

Δέκα τρόποι για να τα ξεφορτωθείτε

  1. Μέσα στο σπίτι η ιδανική θερμοκρασία θα πρέπει να είναι γύρω στους 21,5-22 βαθμούς Κελσίου τον χειμώνα και γύρω στους 22-24 το καλοκαίρι. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό της υγρασίας δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 55%.
  2. Αερίζετε όλα τα δωμάτια τουλάχιστον μία φορά τη μέρα, κατά προτίμηση το πρωί. Τις ίδιες ώρες είναι σημαντικό να λιάζετε και να αερίζετε τα μαξιλάρια και τα σεντόνια. Στον ύπνο αφήνετε ένα παράθυρο ανοιχτό και μην κλείνετε την πόρτα της κρεβατοκάμαρας, για να ανανεώνεται ο αέρας στο δωμάτιο.
  3. Αντικαταστήστε τα στρώματα και τα μαξιλάρια με γέμιση από μαλλί ή πούπουλα με άλλα που να περιέχουν πολυουρεθάνιο και φροντίστε να τα ανανεώνετε κάθε 2-3 χρόνια.
  4. Το κάλυμμα του στρώματος θα πρέπει να πλένεται τουλάχιστον κάθε δύο μήνες σε θερμοκρασία 60 βαθμών Κελσίου, τα σεντόνια και οι μαξιλαροθήκες τουλάχιστον κάθε βδομάδα, ενώ τα πιο βαριά σκεπάσματα τουλάχιστον κάθε μήνα.
  5. Καταργήστε (κυρίως στις κρεβατοκάμαρες) τις μοκέτες, τις κουρτίνες από βαριά υφάσματα και τις φλοκάτες. Διαφορετικά, θα πρέπει να τα πλένετε κάθε δύο βδομάδες.
  6. Καθαρίζετε συχνά τις εγκαταστάσεις της θέρμανσης και του κλιματισμού. Ο απορροφητήρας της κουζίνας θα πρέπει να έχει έξοδο στο εξωτερικό περιβάλλον και να διαθέτει φίλτρο που να καθαρίζεται κάθε δύο μήνες.
  7. Επιλέξτε έπιπλα από υλικά που δεν έλκουν τη σκόνη (όπως ξύλο, μέταλλο ή δέρμα).
  8. Για να απομακρύνετε τη σκόνη από τα έπιπλα χωρίς να τη διασκορπίζετε στον αέρα, χρησιμοποιείτε ηλεκτροστατικά ξεσκονόπανα. Για τα πατώματα αντιθέτως, προτιμήστε ηλεκτρικές σκούπες με φίλτρο ΗEPA ή με κάδο νερού, που ενδείκνυνται για τους αλλεργικούς.
  9. Αποφύγετε το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους. Ακόμα και το παθητικό κάπνισμα την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού ευνοεί την εμφάνιση αλλεργιών αργότερα στο παιδί.
  10. Σε περίπτωση παρουσίας αλλεργικών παιδιών, αποφύγετε τα κατοικίδια ζώα. Αν αυτά ωστόσο υπάρχουν, τότε θα πρέπει να βουρτσίζετε το τρίχωμά τους τουλάχιστον μία φορά τη βδομάδα και να το πλένετε τακτικά.

Πηγή: NaturaNrg #20

Προηγούμενο άρθροΑποτοξίνωση μετά το καλοκαίρι
Επόμενο άρθροΠάρε στα χέρια σου τη λάμψη και τη φρεσκάδα της επιδερμίδας σου