ΕυεξίαYogaΚάρμα και οι σπόροι της αλλαγής

Κάρμα και οι σπόροι της αλλαγής

Το κάρμα είναι βασική ιδέα τόσο στη γιόγκα όσο και στο Βουδισμό και οι κύριες διδαχές του μπορούν να ερμηνεύσουν πολλά πράγματα στη ζωή μας.

⇒Της Μαρίας Χρυσοχεράκη, Πιστοποιημένη δασκάλα Iyengar yoga, goldy.yogaonline@yahoo.gr

Μεταφρασμένη από τα Σανσκριτικά η λέξη κάρμα σημαίνει “δράση”, οτιδήποτε κάνουμε, λέμε ή σκεφτόμαστε. Παρόλα αυτά στη γιόγκα έχουμε τρεις ερμηνείες:

  • πρώτη είναι «οι δράσεις που εκτελούμε στο παρόν»,
  • δεύτερη είναι «οι συνέπειες των παρελθοντικών μας πράξεων στο χαρακτήρα και στη ζωή μας σήμερα»
  • και τρίτη είναι «το πεπρωμένο μας».

Στη Δύση βέβαια όταν αναφερόμαστε στο κάρμα εννοούμε συνήθως τη δεύτερη ερμηνεία.

Ό,τι σπείρεις, θα θερίσεις…

Εμμέσως στη γιογκική έννοια του κάρμα υπάρχει η αναγνώριση ότι οι σκέψεις και οι δράσεις μπορούν να μας μεταμορφώσουν και ότι ο κόσμος δημιουργείται και ξαναδημιουργείται από αυτές. Αυτή είναι η βασική αρχή του κάρμα: Οι πράξεις έχουν συνέπειες. Ο νόμος του κάρμα, όπως περιγράφεται στην παράδοση της γιόγκα είναι κατά βάση ο νόμος της αιτίας και του αποτελέσματος. «Ό,τι σπείρεις, θα θερίσεις». Δεν χρειάζεται, όμως, να το βλέπουμε αρνητικά!

Καταρχήν το ότι κάθε δράση έχει ένα αποτέλεσμα μπορεί να μας οδηγήσει στην αλλαγή, στην ανάπτυξη, στην εξέλιξη. Επίσης, δεν χρειάζεται να το βλέπουμε προσωπικά – οι πράξεις μου και οι συνέπειές τους. Δεν βρισκόμαστε σε απομόνωση.

Δεν μας επηρεάζουν μόνο οι επιλογές μας αλλά και το συλλογικό κάρμα της εποχής και του τόπου στο οποίο βρισκόμαστε. Για να μην πούμε για τον πλανήτη και το σύμπαν.

Θυμάστε αυτό το παράδειγμα που λέει ότι: το χτύπημα των φτερών μιας πεταλούδας στο Χονγκ Κονγκ επηρεάζει τον τυφώνα που σχηματίζεται στον Νότιο Ατλαντικό; Η προσωπική μας εμπειρία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη συνολική εμπειρία. Και λέγοντας αυτό, δεν σημαίνει ότι οι επιλογές μας δεν έχουν σημασία. Ίσα ίσα που από τη γιογκική οπτική, οι προσωπικές μας επιλογές έχουν μεγάλη σημασία γιατί μέσω αυτών μπορούμε να δημιουργήσουμε αλλαγή και εξέλιξη.

Σύμφωνα με τη γιόγκα και το Βουδισμό η ατομική συνείδηση κινείται μέσα από πολλές και διαφορετικές ζωές. Ο Patanjali στο βιβλίο του Yoga Sutra λέει ότι οι προηγούμενες πράξεις και σκέψεις αφήνουν το αποτύπωμά τους στο υποσυνείδητό μας. Αυτά τα αποτυπώματα, γνωστά και ως samskaras, αποθηκεύονται στην υποσυνείδητη μνήμη μας και εκφράζονται ως νοητικές συνήθειες και τάσεις. Και αυτές οι νοητικές συνήθειες και τάσεις διαμορφώνουν το χαρακτήρα μας και το φακό μέσα από τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο.

Αλλάζοντας τον τρόπο που κάνουμε τα πράγματα θα δημιουργηθούν νέες samskaras και νέες καρμικές ποιότητες. Γι’ αυτό αν θέλουμε ν’ αλλάξουμε τη ζωή μας θα πρέπει πρώτα να αναγνωρίσουμε τα συνήθη μοτίβα σκέψης μας.

Kάθε στιγμή είναι το αποτέλεσμα του παρελθόντος και ο σπόρος του μέλλοντος…

Αλλά ακόμα κι αν δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε στην ιδέα της μετενσάρκωσης, μπορεί να μας φανεί χρήσιμο να αναγνωρίσουμε τις βασικές αρχές του κάρμα.

Η γιόγκα διδάσκει ότι οι παρελθοντικές σκέψεις και πράξεις έχουν δημιουργήσει τη βάση πάνω στην οποία μπορούμε να στηριχτούμε, προκειμένου να εξελιχθούμε στο εδώ και τώρα. Και μπορεί το παρόν μας να επηρεάζεται από παρελθοντικές σκέψεις και πράξεις αλλά το μέλλον μας επηρεάζεται από τις επιλογές που κάνουμε τώρα.Κάρμα και οι σπόροι της αλλαγής

Ο σοφός Vasistha συνόψισε τη βαθύτερη αλήθεια του κάρμα λέγοντας: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δύναμη στη Γη από τη σωστή δράση στην παρούσα στιγμή». Αυτή είναι η πιο σημαντική ερμηνεία του κάρμα: πάντα έχουμε επιλογή για το πώς σκεφτόμαστε και φερόμαστε. Ακόμα κι αν τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως θα θέλαμε, σύμφωνα με το νόμο του κάρμα η θετική προσπάθεια που κάνουμε τώρα θα ανθίσει κάποια στιγμή στα σίγουρα.

Θα λέγαμε ότι κάθε στιγμή είναι το αποτέλεσμα του παρελθόντος και ο σπόρος του μέλλοντος. Γιατί να μην φυτέψουμε σπόρους που θα ανθίσουν και θα γίνουν τα πιο όμορφα λουλούδια;

Παιδική γιόγκα στην παραλία: Έχει να κάνει με τη διασκέδαση, τη φαντασία και την κίνηση

Φυτέψτε τους σπόρους της αλλαγής

Μερικές ιδέες από τη γιογκική παράδοση για να φυτέψουμε σπόρους θετικής αλλαγής στη ζωή μας.

  1. Ξεκινάμε τη μέρα μας με μια θετική πρόθεση

Μπορεί να είναι οτιδήποτε αλλά έχει σημασία να παρατηρήσουμε πως η πρόθεση που θα θέσουμε καθοδηγεί τη μέρα μας.

  1. Ξεκαθαρίζουμε τα κίνητρά μας

Για να δημιουργήσουμε θετικό κάρμα θα πρέπει να ενεργούμε με θετικά κίνητρα. Αν θέλουμε, για παράδειγμα, να κάνουμε ένα αρνητικό σχόλιο σε κάποιον, θα πρέπει πρώτα να ελέγξουμε τα κίνητρά μας. Αν προέρχονται από ζήλια καλύτερα να μην μιλήσουμε ή να πούμε κάτι θετικό.

  1. Ενεργούμε προς όφελος των άλλων

Μπορούμε να κάνουμε κάτι που να έχει αντίκτυπο στους άλλους, όσο μικρό κι αν νομίζουμε ότι είναι.

  1. Αλλάζουμε μια μη εποικοδομητική συνήθεια

Μερικές φορές μια μικρή αλλαγή προς το καλύτερο μπορεί να φέρει μια σημαντική αλλαγή στην καθημερινότητά μας.

Πηγή: www.naturanrg.gr  

Natura Nrg #120

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης