Καρότο: η τραγανή ρίζα της ομορφιάς σε θρεπτικές σαλάτες

Καρότο: η τραγανή ρίζα της ομορφιάς σε θρεπτικές σαλάτες

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: NrgFoods, Super foods, Διατροφή, Υγιεινές τροφές & Συνταγές

To καρότο είναι μια ρίζα, ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη Α ή προβιταμίνη Α,  καθώς και σε άλλες βιταμίνες, μεταλλικά άλατα και αρωματικές ουσίες, που βοηθούν στην πέψη.

της Μαρίας Γκέκα

Είναι τροφή – φάρμακο για περιπτώσεις αδυναμίας, αναιμίας, έλλειψης μεταλλικών στοιχείων, ουλίτιδας και φλεγμονών του εντέρου. Το όμορφο χρώμα τους το οφείλουν στη β καροτίνη, ουσία που ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού κατά του στρες.

Ακόμη, διατηρεί ελαστική και όμορφη την επιδερμίδα, προλαμβάνοντας δημιουργία ρυτίδων, ενώ συγχρόνως ανανεώνει τους ιστούς του δέρματος, προσφέροντας με αυτό τον τρόπο αντιγηραντική προστασία.

Επομένως, αφού είναι τόσο σημαντικό για την υγεία μας και τόσο εύκολο να το βρούμε, το καρότο ωμό ή βρασμένο, δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή μας, σε όποια ηλικία κι αν βρισκόμαστε.

Σαλάτα με καρότα, μπρόκολο και καρύδια

Προετοιμασία: 20’          Δυσκολία : μικρή

Ψήσιμο: 10΄                    Κόστος: χαμηλό

Υλικά για 4 άτομα:

1 μπρόκολο μέτριο (250 γρ)

4 καρότα

λίγα καρύδια

3-4 κουταλιές αγνό παρθένο ελαιόλαδο

2-3 κουταλιές χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:
  1. Πλένετε τα λαχανικά. Χωρίζετε το μπρόκολο σε μικρά κλωναράκια. Κόβετε τα καρότα σε 4 κομμάτια κατά μήκος και στη συνέχεια 2-3 κομμάτια οριζόντια.
  2. Βράζετε τα λαχανικά στον ατμό (τοποθετήστε κάτω τα καρότα και από πάνω το μπρόκολο.
  3. Προχωρήστε σε γρήγορο βρασμό, 15 λεπτών περίπου, ώστε τα λαχανικά να μείνουν τραγανά καθώς επίσης να διατηρήσουν τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά τους.
  4. Προσθέστε τα καρύδια και τοποθετήστε τις μαζί με τα λαχανικά σε μια μεγάλη σαλατιέρα. Καρυκεύστε με ελαιόλαδο, αλάτι και χυμό λεμονιού. Ανακατέψτε και σερβίρετε τη σαλάτα όσο είναι ακόμη χλιαρή.

* Κατ’ επιλογή μπορείτε στη σαλάτα να προσθέσετε σκόρδο και μαϊντανό ψιλοκομμένο.

⇒ Σαλάτα με καρότα, παντζάρια και καρύδια

Προετοιμασία: 25’         Δυσκολία: χαμηλή

Ψήσιμο:                         Κόστος: μέτριο

Υλικά για 4 άτομα:

200 γρ. παντζάρια ήδη βρασμένα

4 καρότα μεσαίου μεγέθους

3-4 κουταλιές αγνό ελαιόλαδο

6 καθαρισμένα καρύδια

1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό

½ σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)

χυμός από 1 λεμόνι

αλάτι

Εκτέλεση
  1. Καθαρίζετε και κόβετε σε κύβους το παντζάρι. Πλένετε τα καρότα και τρίβετε σε χοντρό τρίφτη. Συγκεντρώνετε τα λαχανικά σε μια σαλατιέρα.
  2. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο σκόρδο και τα καρύδια κομμένα στο μέγεθος της αρεσκείας σας, το λάδι, το λεμόνι και το αλάτι.
  3. Ανακατεύετε καλά και σερβίρετε αμέσως για να μη χάσουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους.
Tips
  • Τα λαχανικά πρέπει να έχουν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.
  • Αν αγαπάτε τις γλυκόξινες γεύσεις μπορείτε να προσθέσετε ένα μήλο, κομμένο σε κύβους και σταφίδες
  • Eναλλακτικά γαρνίρετε με Μοτσαρέλα vegan από κάσιους

Δείτε ακόμη: Χυμός καρότου: τονώνει το ανοσοποιητικό και βοηθάει στο αδυνάτισμα

 

Πηγή: www.naturanrg.gr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *