ΔιατροφήΔίαιτα & ΑδυνάτισμαΚαρπούζι… σημαίνει καλοκαίρι!

Καρπούζι… σημαίνει καλοκαίρι!

Καρπούζι… σημαίνει καλοκαίρι! Το καρπούζι είναι ένα πανάρχαιο φρούτο -η καταγωγή του φαίνεται να προέρχεται από την Αφρική, αφού απεικονίσεις του υπάρχουν σε ιερογλυφικά της Αρχαίας Αιγύπτου. Ζουμερό και γλυκό, αποτελεί την ιδανική απόλαυση για να ξεδιψάσουμε κατά τη διάρκεια της θερινής ζέστης. Με λαμπερή κόκκινη σάρκα και μικρούς διάσπαρτους σπόρους, περιέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών.

♦ του Δήμζα Νικόλαου DVM, RD, MSc, Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος,
Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Π.Θ., www.docdiet.gr

Το καρπούζι είναι το σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού. Ξεκινάει να βγαίνει μέσα Ιούνιου αλλά είναι πεντάγλυκο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο! Δεν είναι όμως μόνο νόστιμο και δροσιστικό. Έχει μεγάλη θρεπτική αξία. Περιέχει μόνο 46 θερμίδες ανά φλιτζάνι ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α και C και πολλές θρεπτικές φυτοχημικές ενώσεις. Το καρπούζι είναι η πιο γνωστή πηγή λυκοπενίου, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό υπεύθυνο για το κόκκινο χρώμα του.

 

Διατροφική αξία

Το καρπούζι περιέχει μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνη Α, C, Βιταμίνη Β5 ενώ έχει μικρή περιεκτικότητα σιδήρου, φυτικών ινών και ασβεστίου. Περιέχει επίσης θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β6, φολικό οξύ, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, νάτριο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, σελήνιο κ.ά.

Καρπούζι… σημαίνει καλοκαίρι!

 

Το καρπούζι είναι επίσης μια πλούσια πηγή κιτρουλίνης, ενός αμινοξέος που μπορεί να βελτιώσει την απόδοση στην άσκηση και τη μείωση του μυϊκού πόνου. Μάλιστα η κατανάλωση σε μορφή χυμού διευκολύνει την απορρόφηση από τον οργανισμό.

Επιπλέον, διαθέτει αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη C, καροτενοειδή, λυκοπένιο και κουκουρβιτακίνη Ε. Αυτές οι ενώσεις βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι ασταθή μόρια που μπορεί να βλάψουν τα κύτταρά μας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι βλάβες μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Καρπούζι και λυκοπένιο

Καταρχάς, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι 1 μεγάλη φέτα καρπούζι, μαζί με τη φλούδα περιέχει 19600μg λυκοπενίου. Δηλαδή, υπερέχει συγκριτικά από μια μεγάλη ντομάτα (182g ώριμη και ωμή), η οποία φημίζεται για την περιεκτικότητά της σε λυκοπένιο και έχει 4680μg λυκοπενίου. Άλλα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο είναι η papaya και το grapefruit. Το λυκοπένιο σύμφωνα με μελέτες εμφανίζει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Φαίνεται να δρα προληπτικά αλλά και θεραπευτικά σε νόσους του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως η νόσος του Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ. Επιπρόσθετα, η κατανάλωση λυκοπενίου σχετίζεται και με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Ακόμη, ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο, αθηροσκλήρωση, υπέρταση, φαίνεται να επωφελούνται από την πρόσληψη λυκοπενίου μέσω της διατροφής τους.

Τι μας προσφέρει;

Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες

Η φλεγμονή είναι βασικός μοχλός πολλών χρόνιων ασθενειών. Ο συνδυασμός αντιοξειδωτικών, λυκοπενίου και βιταμίνης C στο καρπούζι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και της οξειδωτικής βλάβης.

Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς

Αρκετά θρεπτικά συστατικά στο καρπούζι υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς. Οι επιστημονικές έρευνες απέδειξαν ότι το λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, και τα δύο βασικά για την καρδιαγγειακή υγεία.

Το καρπούζι περιέχει επίσης κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα νιτρικού οξειδίου στο σώμα μας, βοηθώντας τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και μειώνοντας την αρτηριακή πίεση. Επίσης, οι βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχει το καρπούζι (μαγνήσιο, κάλιο βιταμίνες A, B6 και C) – μπορούν να βοηθήσουν την υγεία της καρδιάς και όχι μόνο!

Υποστηρίζει την υγεία του δέρματος

Οι βιταμίνες Α και C, που βρίσκονται στο καρπούζι, είναι εξαιρετικά σημαντικές για την υγεία του δέρματος. Η βιταμίνη C – είτε όταν καταναλώνεται είτε όταν εφαρμόζεται τοπικά – βοηθά τον οργανισμό σου να παράγει κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη που διατηρεί το δέρμα ελαστικό και τα μαλλιά δυνατά. Η βιταμίνη Α είναι επίσης σημαντική για το υγιές δέρμα, καθώς βοηθά στην επιδιόρθωση των κυττάρων του δέρματος.

Διαβάστε ακόμα ⇒ Κράταιγος : 7 Εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία

Παχαίνει το καρπούζι: Καρπούζι και θερμίδες

Έχει το καρπούζι πολλές θερμίδες; Παχαίνει τελικά; Σίγουρα η απάντηση εξαρτάται και από την ποσότητα που θα φας. Όπως φαίνεται και παραπάνω μια μεγάλη φέτα με την φλούδα, ζυγίζει περίπου 430g. Αυτή η μεγάλη φέτα λοιπόν, έχει 130 θερμίδες. Δυστυχώς (και ευτυχώς ταυτόχρονα) η φήμη πως το καρπούζι παχαίνει είναι λανθασμένη. Δυστυχώς γιατί είναι ένας ακόμη διατροφικός μύθος που κυκλοφορεί συχνά. Ευτυχώς γιατί όσοι το απέφευγαν από φόβο μήπως αυξηθεί το σωματικό τους βάρος μπορούν να αναθεωρήσουν. Βέβαια, θα πρέπει να δώσουμε προσοχή στην ποσότητα! Όσοι λοιπόν ανήκουν στην κατηγορία «μπορώ να φάω ένα ολόκληρο καρπούζι στην καθισιά» ίσως να το σκεφτούν δις. Τέλος, ένα μέτριο σε μέγεθος καρπούζι 5kg έχει περίπου 1500 θερμίδες.

watermelon
watermelon

Πόσο καρπούζι μπορώ να φάω όταν κάνω δίαιτα;

Αυτή λοιπόν είναι μια ωραία ευκαιρία για συζήτηση με τον διατροφολόγο σου. Πόσα φρούτα σου έχει στο πρόγραμμα; Εάν δηλαδή στο πρόγραμμα σου έχεις 2 φρούτα μπορείς να φας 2 μεγάλες φέτες καρπούζι. Και αν δεν σου φτάνει, βραδινό με συνοδεία κάποιου τυριού αποτελεί επίσης μια εύκολη και ελαφριά βραδινή επιλογή.

ΠΗΓΗ : naturanrg  140o www. naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code