Καλά και κακά νέα για την ελληνική πανίδα. Έπειτα από 17 χρόνια επικαιροποιήθηκε το «Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων στην Ελλάδα» από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία, Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών και WWF Ελλάς.
Τι περιλαμβάνει το “Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων”
Στο βιβλίο περιλαμβάνονται στοιχεία για σπονδυλόζωα (ψάρια, αμφίβια, ερπετά, πουλιά και θηλαστικά) καθώς και για θαλάσσια και χερσαία ασπόνδυλα είδη. Συνολικά μελετήθηκαν 422 είδη σπονδυλόζωων και 591 είδη ασπόνδυλων ζώων.
«Χρειαστήκαμε δυόμισι χρόνια για να συλλέξουμε τα στοιχεία αυτά», ανέφερε η κ. Παναγιώτα Μαραγκού, συντονίστρια του προγράμματος από τη WWF Ελλάς. Οι Έλληνες επιστήμονες ακολούθησαν το σύστημα αξιολόγησης της IUCN (Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης) που αναγνωρίζει τις εξής κατηγορίες: εκλιπόντα, εκλιπόντα στο φυσικό τους περιβάλλον, τοπικά εκλιπόντα, κρισίμως κινδυνεύοντα, κινδυνεύοντα, τρωτά, σχεδόν απειλούμενα, μειωμένου ενδιαφέροντος, ανεπαρκώς γνωστά και μη αξιολογηθέντα ζώα.
Έτσι, 15% των σπονδυλόζωων, δηλαδή 171 είδη, εντάσσονται σε κατηγορία κινδύνου. Το ποσοστό ανεβαίνει ανησυχητικά στα ασπόνδυλα, όπου 50,2%, δηλαδή 297 είδη, χαρακτηρίστηκαν ως «κινδυνεύοντα». Περισσότερο απειλούμενα είδη μεταξύ των σπονδυλόζωων αναδεικνύονται τα ψάρια του γλυκού νερού και τα αμφίβια.
Πηγή: NaturaNrg #04