GreenΚέλλυ Βλαχάκη η μεγάλη κυρία της Earth Friendly Products

Κέλλυ Βλαχάκη η μεγάλη κυρία της Earth Friendly Products

 Νιώθω πολύ τυχερή που είμαι στο τιμόνι μιας εταιρείας περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνης. Το όνειρό μου ήταν να κάνω κάτι που θα έκανε τη διαφορά σε αυτόν τον κόσμο.

της Μαρίας Γκέκα

Η Κέλλυ Βλαχάκη, CEO της Earth Friendly Products, της αμερικανικής εταιρείας- κολοσσού, φιλικών προς το περιβάλλον απορρυπαντικών, είναι η επιτομή της αισιοδοξίας, της αποφασιστικότητας, της αφοσίωσης, της θετικής ενέργειας αφού ακόμη κι όταν αναφέρεται στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισε η οικογένειά της, πάντα βρίσκει τον τρόπο να εμπνέεται από τους σπουδαίους ανθρώπους της ζωής της αλλά και να εμπνέει όλους εμάς για έναν καλύτερο κόσμο!

Ίσως, αυτή η δύναμη ψυχής που έχει να μην είναι τυχαία. Να βρίσκεται βαθιά στα κύτταρά της, ως κόρη του θρυλικού Ευτύχιου Βλαχάκη (Bαν Βλαχάκη), που έφτασε μετανάστης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και έκανε πραγματικότητα το αμερικανικό όνειρο.

Πέρυσι γιορτάσατε τα 50 χρόνια της εταιρείας σας. Ο πατέρας σας, Bαν Βλαχάκης έφυγε από την Κρήτη, με προορισμό την Αμερική και δημιούργησε ένα «success story», κυριολεκτικά ένα «green success story». Πόσο δύσκολα ήταν εκείνη την εποχή; Τι σας έχει ο ίδιος αφηγηθεί;

Ο πατέρας μου μεγάλωσε κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στην Κρήτη. Έζησε τον Εμφύλιο και άντεξε πολλές δυσκολίες. Όταν έφτασε στην Αμερική ήταν 18 χρονών με 20 δολάρια στην τσέπη του. Ζούσε στο δρόμο και σε καταφύγια αστέγων. Ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδος αλλά διέθετε πείσμα και αποφασιστικότητα, ακριβώς γιατί είχε βιώσει τόσο σκληρές συνθήκες στα παιδικά του χρόνια.

Ολοκλήρωσε τις σπουδές του και σκόπευε να επιστρέψει στην Ελλάδα, όμως δεν είχε τα χρήματα για να το κάνει, οπότε προσπάθησε να πετύχει εδώ στην Αμερική. Όπως πολλοί μετανάστες, δούλεψε πολύ σκληρά για να τα καταφέρει. Περιέγραφε εκείνα τα πρώτα χρόνια στην Αμερική όπου σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο Ρούζβελτ και παράλληλα δούλευε σε ένα εστιατόριο. Έλεγε ότι, όταν έγινε σερβιτόρος, αισθανόταν πάρα πολύ πλούσιος, διότι επιτέλους είχε χρήματα και φαγητό. Περιέγραφε, ακόμα, πόσο πολύ του έλειπαν η πατρίδα του, η οικογένειά του, ο τρόπος ζωής στην Ελλάδα και η φυσική ομορφιά του τόπου του.

Όμως, τελικά, αισθανόταν περήφανος για τη μεγάλη επιτυχία που είχε στην Αμερική και αναγνώριζε ότι εδώ υπήρχαν ευκαιρίες γι’ αυτούς που άντεχαν να δουλέψουν σκληρά.

Η Earth Friendly Products εξαρχής και ως φιλοσοφία δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Εξηγήστε μας με ποιο τρόπο γίνεται αυτό εφικτό;

 

Πιστεύουμε ότι ο καθένας μας πρέπει να συμβάλλει στην προστασία της όμορφης Γης μας. Είναι σημαντικό, επίσης, ότι ως εταιρεία- ηγέτης στον τομέα των πράσινων προϊόντων καθαρισμού και απορρυπαντικών εφαρμόζουμε σωστή περιβαλλοντική διαχείριση – αποδεικνύοντας ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να ανθούν οικονομικά και ταυτόχρονα να λειτουργούν ως πρότυπο.

Οι άνθρωποι μοιραζόμαστε το περιβάλλον και η κάθε προσπάθεια γίνεται άμεσα ορατή. Αρκεί να κοιτάξουμε γύρω μας τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αμερική αλλά και στην Ελλάδα, η οποία υπέστη μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο: διαπιστώνουμε τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην εκρηκτική δύναμη των πυρκαγιών. Ξηρασία, ζέστη και έντονοι άνεμοι. Τα αποτελέσματα των καθημερινών μας ενεργειών είναι πραγματικά εμφανή.

Ένας τρόπος με τον οποίο μπορούμε να καταπολεμήσουμε σε ατομικό επίπεδο την αλλαγή του κλίματος είναι η ανακύκλωση. Πραγματικά, θα ήθελα να ενθαρρύνω τους Έλληνες να ανακυκλώνουν περισσότερο. Δυστυχώς, χρειαζόμαστε περισσότερες υποδομές ανακύκλωσης στην Ελλάδα και περισσότερους κάδους ανακύκλωσης με εύκολη πρόσβαση.

Έχετε βραβευθεί για πολλά από τα προϊόντα σας, μιλήστε μας για αυτές τις διακρίσεις;

Στην Earth Friendly Products είμαστε πολύ περήφανοι που έχουμε λάβει πολλά βραβεία για τις βιώσιμες επιχειρηματικές μας πρακτικές και τα φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα μας. Έχουμε βραβευτεί από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των Η.Π.Α. για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για τη μείωση των αποβλήτων μας και για τις ασφαλέστερες συνθέσεις των προϊόντων μας.

Ως Ελληνοαμερικανίδα, είμαι επίσης πολύ περήφανη για τις διακρίσεις που έλαβα από την ελληνική και ελληνοαμερικανική κοινότητα, μεταξύ των οποίων το βραβείο «Ηγέτης στη διεθνή καινοτόμα επιχειρηματικότητα» από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και το αριστείο του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου. Αυτή η αναγνώριση από την ελληνική κοινότητα που γίνεται με τόσο όμορφο τρόπο έχει μεγάλη σημασία για εμάς.

Το 2013 ιδρύεται η EFP Hellas στην Αθήνα, η πρώτη θυγατρική εκτός Αμερικής φέρνοντας τα απορρυπαντικά ECOS στην Ελλάδα. Ήταν επιθυμία του πατέρα σας;

Η μεγαλύτερη επιθυμία του πατέρα μου ήταν να φέρει τα προϊόντα και τα γραφεία μας στην Ελλάδα. Μαζί εγκαινιάσαμε το γραφείο μας στην Αθήνα στις 15 Ιουλίου 2013. Ηταν μια τόσο όμορφη μέρα, καθώς συνέπεσε και με την πρεμιέρα της ταινίας «Μια πράσινη ιστορία». Ήταν εκπληκτικό να έχουμε τα δύο αυτά σημαντικά γεγονότα ταυτόχρονα.

Δυστυχώς, αυτό ήταν το τελευταίο ταξίδι του πατέρα μου στην Ελλάδα πριν πεθάνει το 2014. Χαίρομαι πολύ όμως που είδε το όνειρό του για τη δραστηριοποίηση της εταιρίας μας στην Ελλάδα να γίνεται πραγματικότητα.

Παρά την κρίση, από φέτος η παραγωγή των προϊόντων θα γίνεται και στην Ελλάδα. Η Ελλάδα τι ρόλο θα έχει στη στρατηγική της εταιρείας;

Είμαι πολύ ενθουσιασμένη που γιορτάσαμε τα πέντε χρόνια λειτουργίας του γραφείου μας στην Αθήνα και τη δυνατότητα πλέον παραγωγής των προϊόντων μας στην Ελλάδα. Όταν ήρθαμε στην Αθήνα το 2013, η σταθερή πρόθεσή μας ήταν να κατασκευάζουμε τα προϊόντα μας στην Ελλάδα και να προμηθευόμαστε τοπικά τα υλικά μας. Ήταν υπέροχο που αυτό το καλοκαίρι στις 30 Ιουλίου επισκέφθηκα το εργοστάσιο παραγωγής των προϊόντων μας. Η Ελλάδα θα παράγει τα προϊόντα μας και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες όχι μόνο της ελληνικής αγοράς, αλλά και της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε στρατηγική θέση και μας κάνει ανταγωνιστικούς σε όλες αυτές τις αγορές. Υπάρχει μια απίστευτη δεξαμενή ταλέντων και δυνατοτήτων στην Ελλάδα: άξιοι μηχανικοί και χημικοί, τόσες δυνατότητες έρευνας και ανάπτυξης, καινοτομία και προηγμένες τεχνολογίες. Η ομάδα με την οποία συνεργαζόμαστε στην Ελλάδα κάνει θαυμάσια δουλειά.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας για το μέλλον;

Η προτεραιότητά μου για το μέλλον είναι να εκπληρώσω την αποστολή της εταιρίας: να προστατεύουμε τους ανθρώπους, τα κατοικίδια ζώα και το περιβάλλον. Αυτός είναι ο καθημερινός κινητήριος μοχλός μας. Είναι σημαντικό να παραμένουμε αφοσιωμένοι σε αυτήν την περιβαλλοντική αποστολή, διότι από αυτήν εξαρτάται η υγεία των παιδιών μας. Υπάρχει μεγάλος συσχετισμός μεταξύ των συστατικών των συμβατικών προϊόντων καθαρισμού και της ανθρώπινης υγείας. Θέλουμε να ενημερώνουμε τους ανθρώπους ώστε να επιλέγουν ορθότερα για την προστασία της οικογένειάς τους.

“Πάντα ονειρευόμουν μια ζωή όπου θα μπορούσα να μένω περισσότερο στην Ελλάδα.”

Ποιος-ποιοι υπήρξαν η κύρια έμπνευση στη ζωή σας; Ποιο είναι το όνειρο της Κέλλυς Βλαχάκη;

Ο πατέρας μου ήταν η κύρια πηγή έμπνευσης στη ζωή μου. Ήταν τιμή μου να είμαι κόρη του και δίπλα του να μάθω πώς είναι να ζεις μια ζωή γεμάτη πάθος και αφοσίωση, να παραμένεις αυθεντικός, να υποστηρίζεις πάντα το σωστό. Πάντα ήξερες ποιες αξίες υποστήριζε ο Βαν Βλαχάκης. Ο πατέρας μου ενέπνευσε μια ισχυρή εργασιακή ηθική. Από πολύ νωρίς στη ζωή μου κατάλαβα ότι η επιτυχία δεν είναι εύκολη και ότι ο στόχος απαιτεί πλήρη συγκέντρωση.

Ο πατέρας μου είχε καταφέρει να ισορροπεί τη δουλειά με την προσωπική ζωή. Πάντα έβρισκε χρόνο να ταξιδέψει στην Ελλάδα, να απολαύσει τη θάλασσα. Από τα 7 του χρόνια, νεαρό αγόρι ακόμα στην Ελλάδα, η θάλασσα ήταν η μεγαλύτερη του αγάπη. Η επιθυμία του να προστατεύσει το περιβάλλον προήλθε ακριβώς από την αγάπη του για το υγρό στοιχείο.

Στη θάλασσα αισθανόταν ελεύθερος – ακόμα και κατά τη διάρκεια του πολέμου έβρισκε παρηγοριά σε αυτή. Κι εγώ μεγάλωσα με την ίδια αγάπη και εκτίμηση για τη θάλασσα και χαίρομαι να απολαμβάνω χρόνο στο νερό. Νιώθω πολύ τυχερή που είμαι στο τιμόνι μιας εταιρείας περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνης. Το όνειρό μου ήταν να κάνω κάτι που θα έκανε τη διαφορά σε αυτόν τον κόσμο. Το να ξυπνώ κάθε πρωί και να έχω μια κερδοφόρα εταιρία που κάνει τον κόσμο λίγο καλύτερο είναι επίσης μια μεγάλη επαγγελματική μου επιθυμία.

Θέλω ακόμα να μεγαλώσω και να προετοιμάσω την επόμενη γενιά που θα συνεχίσει το όραμα του Βαν. Και φυσικά, το ότι ήρθα στην Ελλάδα για να εκπληρώσω την επιθυμία του πατέρα μου, ήταν επίσης και δικό μου όνειρο. Στα παιδικά μου χρόνια, ερχόμασταν στην Ελλάδα κάθε καλοκαίρι και λάτρευα αυτό το χρόνο που περνούσα με την οικογένειά μου στην πατρίδα μας. Πάντα ονειρευόμουν μια ζωή όπου θα μπορούσα να μένω περισσότερο στην Ελλάδα.

Το μότο της εταιρείας σας αναφέρεται στο περιβάλλον και την οικογένεια. Τι σημαίνουν αυτές οι λέξεις στη γυναίκα, τη σύζυγο και τη μητέρα Κέλλυ Βλαχάκη;

Κατανοώ πόσο σημαντικό είναι να παρέχω ένα ασφαλές περιβάλλον για την οικογένειά μου. Ως μητέρα, είμαι ιδιαίτερα προσεκτική και προσπαθώ να προστατεύω τα παιδιά μου από την έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες.

Έχω δει από πρώτο χέρι τη ζημιά που μπορούν να κάνουν τα τοξικά χημικά στην υγεία. Αυτό με ωθεί καθημερινά να μάχομαι υπέρ της προστασίας της υγείας, ώστε οι οικογένειες να μην υποφέρουν άσκοπα από χρόνιες ασθένειες που προκαλούνται από την έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες.

Θέλω να μοιραστώ το μήνυμά μας με τις οικογένειες σε όλο τον κόσμο. Nα τους διαβεβαιώσω ότι δε χρειάζεται να διακινδυνεύετε την υγεία σας ή το περιβάλλον για να καθαρίσετε το σπίτι σας.

 

Στην Ελλάδα τα προϊόντα της εταιρείας πωλούνται με την επωνυμία Ecos

πηγή: natura nrg

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης