Αρχική Βιταμίνες & Συμπληρώματα Κερσετίνη (Quercetin) – το ισχυρό αντιοξειδωτικό!

Κερσετίνη (Quercetin) – το ισχυρό αντιοξειδωτικό!

Καταπολεμά τις φλεγμονές την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, μπορεί να έχει προστατευτικές για τον εγκέφαλο, αντι-αλλεργικές και αντικαρκινικές ιδιότητες, ενώ έχει συνδεθεί με βελτιωμένη απόδοση στην άσκηση.

της Μαρίας Γκέκα

Η κερσετίνη είναι μια φυτική χρωστική ουσία με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Είναι το αφθονότερο φλαβονοειδές στη διατροφή μας.

Πρόκειται για ένα αντιοξειδωτικό, της οικογένειας των φλαβονοειδών και πιο συγκεκριμένα των φλαβονολών. Στο μόριό της έχει 3 δακτυλίους και 5 υδροξυλικές ομάδες. Η κερσετίνη αποτελεί παράλληλα δομικό στοιχείο και για άλλα φλαβονοειδή. Παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας, βοηθώντας το σώμα μας να καταπολεμήσει τη βλάβη των ελεύθερων ριζών, η οποία συνδέεται με χρόνιες ασθένειες. Επιπλέον, οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής, των συμπτωμάτων αλλεργίας και της αρτηριακής πίεσης.

Οι ευεργετικές ιδιότητες των φλαβονοειδών

Τα φλαβονοειδή είναι παρόντα σε λαχανικά, φρούτα, σπόρους, τσάι και κρασί. Έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των μειωμένων κινδύνων καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και των εκφυλιστικών εγκεφαλικών διαταραχών.

Τα ευεργετικά αποτελέσματα των φλαβονοειδών, όπως η κερσετίνη προέρχονται από την ικανότητά τους να λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά μέσα στο σώμα μας

Οφέλη για την υγεία

Η έρευνα έχει συνδέσει τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες της κερσετίνης με πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία

⇒Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή

Η έρευνα δείχνει ότι τα υψηλά επίπεδα ελεύθερων ριζών μπορούν να βοηθήσουν στην ενεργοποίηση γονιδίων που προάγουν τη φλεγμονή. Έτσι, τα υψηλά επίπεδα ελευθέρων ριζών μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένη φλεγμονώδη απόκριση

Ενώ μια μικρή φλεγμονή είναι απαραίτητη για να βοηθήσει το σώμα μας να θεραπευτεί και να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις, η επίμονη φλεγμονή συνδέεται με προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων καρκίνων, καθώς και καρδιακών και νεφρικών ασθενειών

Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής. Σε μελέτες in vitro, η κερσετίνη μείωσε τους δείκτες της φλεγμονής σε ανθρώπινα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των μορίων παράγοντα νέκρωσης των όγκωνα άλφα (TNFα) και της ιντερλευκίνης-6 (IL-6)

Μία μελέτη διάρκειας 8 εβδομάδων σε 50 γυναίκες με ρευματοειδή αρθρίτιδα παρατήρησε ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν 500 mg κερσετίνης παρουσίασαν σημαντικά μειωμένη δυσκαμψία νωρίς το πρωί, καθώς και λιγότερο πόνο μετά από φυσική δραστηριότητα

Επίσης, είχαν μειωμένους δείκτες φλεγμονής, όπως ο TNFa, σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Βέβαια, ενώ αυτά τα ευρήματα είναι ελπιδοφόρα, απαιτείται περισσότερη ιατρική έρευνα για να κατανοηθούν οι πιθανές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της εν λόγω ένωσης.

⇒Μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα αλλεργίας

Οι πιθανές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της κερσετίνης μπορούν να παρέχουν ανακούφιση από τα συμπτώματα αλλεργίας.

Μελέτες in vitro διαπίστωσαν ότι μπορεί να μπλοκάρει τα ένζυμα που εμπλέκονται στη φλεγμονή και να καταστείλει τις χημικές ουσίες που προάγουν τη φλεγμονή, όπως η ισταμίνη.

Για παράδειγμα, μία μελέτη έδειξε ότι η λήψη συμπληρωμάτων κερσετίνης καταστέλλει τις αλλεργικές αντιδράσεις που σχετίζονται με το φιστίκι στα ποντίκια. Ακόμα, δεν είναι σαφές εάν έχει το ίδιο αποτέλεσμα στις αλλεργίες στους ανθρώπους, γι ‘αυτό χρειάζεται περισσότερη έρευνα πριν να μπορέσει να την συστήσει ως εναλλακτική θεραπεία.

andras-allergia

⇒Μπορεί να έχει αντικαρκινικά αποτελέσματα

Ως αντιοξειδωτικό, διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες. Σε μια επισκόπηση διαφόρων πειραμάτων με ζώα, η κερσετίνη βρέθηκε ότι καταστέλλει την κυτταρική ανάπτυξη και προκαλεί κυτταρικό θάνατο σε καρκινικά κύτταρα του προστάτη.

Άλλες μελέτες σε δοκιμαστικό σωλήνα με ζώα παρατήρησαν ότι η κερσετίνη είχε παρόμοια αποτελέσματα στα κύτταρα του ήπατος, του πνεύμονα, του μαστού, της ουροδόχου κύστης, του αίματος, του κόλου, των ωοθηκών, των λεμφοειδών και των επινεφριδίων.

Παρόλο που τα ευρήματα αυτά είναι ελπιδοφόρα, χρειάζονται μελέτες σε ανθρώπους, προτού η κερσετίνη να συστηθεί ως εναλλακτική θεραπεία για τον καρκίνο.

⇒ Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων εγκεφαλικών διαταραχών

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της κερσετίνης μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τις εκφυλιστικές εγκεφαλικές διαταραχές, όπως η νόσος του Alzheimer και η άνοια.

Σε μία μελέτη, ποντίκια με νόσο Alzheimer έλαβαν ενέσεις κερσετίνης κάθε δύο ημέρες για τρεις μήνες. Μέχρι το τέλος της μελέτης, οι ενέσεις αντέστρεψαν αρκετούς δείκτες της νόσου του Alzheimer και τα ποντίκια είχαν πολύ καλύτερα αποτελέσματα στις δοκιμασίες μάθησης.

Σε άλλη μελέτη, μια διατροφή πλούσια σε κερσετίνη μείωσε τους δείκτες της νόσου του Alzheimer και βελτίωσε τη λειτουργία του εγκεφάλου σε ποντίκια στο πρώιμο στάδιο της πάθησης. Ωστόσο, η δίαιτα είχε ελάχιστη ή καθόλου επίδραση στα ζώα με μέση-μετέπειτα φάση του Alzheimer.

Ο καφές είναι ένα δημοφιλές ποτό που έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο νόσου του Alzheimer. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι η κερσετίνη και όχι η καφεΐνη, είναι η κύρια ένωση στον καφέ που είναι υπεύθυνη για τα πιθανά προστατευτικά αποτελέσματα έναντι αυτής της ασθένειας.

Αν και τα ευρήματα αυτά είναι ελπιδοφόρα, χρειάζεται περισσότερη έρευνα στον άνθρωπο.

Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση επηρεάζει 1 στους 3 ενήλικες. Αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων – κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι έρευνες δείχνουν ότι η κερσετίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης. Σε μελέτες με δοκιμαστικούς σωλήνες, η κερσετίνη φαίνεται ότι έχει χαλαρωτικό αποτέλεσμα στα αιμοφόρα αγγεία.

Όταν οι ποντικοί με υψηλή αρτηριακή πίεση έλαβαν κερσετίνη καθημερινά για 5 εβδομάδες, οι τιμές συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης (ο ανώτερος και ο χαμηλότερος αριθμός) μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 18% και 23% αντίστοιχα

Παρομοίως, μια ανασκόπηση 9 μελετών σε 580 ανθρώπους διαπίστωσε ότι η λήψη περισσότερο από 500 mg συμπληρωμάτων κερσετίνης καθημερινά μειώνει τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση κατά μέσο όρο 5,8 mm Hg και 2,6 mm Hg, αντίστοιχα.

andras metra piesi

Άλλα πιθανά οφέλη

⇒ Μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση της γήρανσης

Έρευνες με δοκιμαστικό σωλήνα σε ζώα έδειξε ότι η κερσετίνη μπορεί να βοηθήσει στην αναζωογόνηση των γηρασμένων κυττάρων και στη μείωση των δεικτών γήρανσης. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες έρευνες για αξιοποίηση σε ανθρώπινο επίπεδο.

⇒ Μπορεί να βοηθήσει στην άσκηση

Μια ανασκόπηση 11 ανθρώπινων μελετών διαπίστωσε ότι η λήψη κερσετίνης μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις των ασκήσεων αντοχής.

⇒ Μπορεί να βοηθήσει τον έλεγχο σακχάρου στο αίμα

Έρευνες σε ανθρώπους και ζώα δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου και να προστατεύσει από τις επιπλοκές του διαβήτη

Τροφές – Πηγές κερσετίνης

Η κερσετίνη βρίσκεται σε πολλά φυτικά τρόφιμα, ιδιαίτερα στο εξωτερικό στρώμα ή τη φλούδα. Τρόφιμα πλούσια σε κερσετίνη είναι:

Κάπαρη

Πιπεριά – κίτρινη και πράσινη

Κρεμμύδι – κόκκινο και λευκό

Σπαράγγια – μαγειρεμένα

Κεράσια

Ντομάτες

Κόκκινα μήλα

Κόκκινα σταφύλια

Σαλάτες, ραντίτσιο, λόλα κόκκινη

Λάχανο

Μαρούλι από κόκκινο φύλλο

Μούρα – όλα τα είδη, όπως τα βακκίνια, τα βατόμουρα και τα σμέουρα

Τσάι – πράσινο και μαύρο

Σημειώστε ότι η ποσότητα της κερσετίνης στα τρόφιμα μπορεί να εξαρτάται από τις συνθήκες καλλιέργειας των τροφίμων. Για παράδειγμα, οι βιολογικές τομάτες φαίνεται να έχουν έως και 79% περισσότερη κερσετίνη από τις συμβατικές.

Κερσετίνη ως συμπλήρωμα διατροφής

Διατίθεται επίσης ως συμπλήρωμα διατροφής σε μορφή σκόνης και κάψουλας. Οι άνθρωποι παίρνουν αυτό το συμπλήρωμα για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων είναι η ενίσχυση της ανοσίας, η καταπολέμηση της φλεγμονής, η καταπολέμηση των αλλεργιών, η άσκηση και η διατήρηση της γενικής υγείας.

Πηγή: natura nrg T. 107

Προηγούμενο άρθροΜήπως η ζωή που κάνετε καταστρέφει το συκώτι σας;
Επόμενο άρθροΓιόγκα ή πιλάτες για τον πόνο στη μέση; Τι να επιλέξεις;