ΟμορφιάΑντιγήρανσηΚηλίδες, πανάδες, ακτινικές κερατώσεις: πρόληψη και θεραπεία

Κηλίδες, πανάδες, ακτινικές κερατώσεις: πρόληψη και θεραπεία

 

Θέλεις να αφεθείς στη θεραπευτική δύναμη του ήλιου και να αποκτήσεις ένα ομοιόμορφο χρώμα χωρίς βλάβες και αντιαισθητικές κηλίδες;

♥ της Μαρίας Γκέκα 

Μετά όμως από αρκετές μέρες έκθεσης στον ήλιο, με μια προσεκτικότερη ματιά στον καθρέφτη, ανακαλύπτουμε ότι στο πρόσωπο ή στο μπούστο έχουν κάνει την εμφάνισή τους, μερικές αντιαισθητικές κηλίδες καφέ χρώματος, που δυστυχώς χειροτερεύουν με τη συνεχή ηλιοθεραπεία.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η πολύωρη παραμονή κάτω από τον ήλιο κάνει τον οργανισμό να αυξήσει την παραγωγή μελανίνης, της χρωστικής ουσίας που προστατεύει την επιδερμίδα ενάντια στις βλαβερές επιπτώσεις της ακτινοβολίας UV. Όπως συμβαίνει και με τις ελιές ή τις φακίδες, οι σκούρες κηλίδες δημιουργούνται όταν τα συσσωματώματα της μελανίνης ενώνονται μεταξύ τους. Μολονότι δεν είναι επιβλαβείς για την επιδερμίδα, αυτές οι σκούρες κηλίδες εμφανίζονται συνήθως από τα 40 και μετά όταν αρχίζουν να παρουσιάζονται και άλλα σημάδια ηλιακών βλαβών.

Επειδή η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία, οι δερματολόγοι συνιστούν για την πόλη, τη χρήση ενυδατικής κρέμας προσώπου με δείκτη προστασίας από τον ήλιο, ενώ αντίθετα στη θάλασσα ή στο βουνό, η έκθεση στον ήλιο πρέπει να γίνεται σταδιακά και πάντοτε με αντιηλιακά προϊόντα, με υψηλό δείκτη προστασίας, από 30 έως 60.

Είναι σημαντικό επίσης, να ανανεώνετε την αντιηλιακή κρέμα κάθε μία ώρα, τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα, ακόμη και όταν στη συσκευασία αναγράφεται ότι υπάρχουν «φίλτρα φωτοσταθερότητας».

Ορμονικές κηλίδες

Άλλες αιτίες για τις δερματικές κηλίδες που επιδεινώνονται αυτήν την περίοδο, υπάρχουν και εκείνες που οφείλονται κατά κύριο λόγο στα αντισυλληπτικά χάπια. Οι γυναικολόγοι επισημαίνουν πως αυτό είναι ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τα αντισυλληπτικά της προηγούμενης γενεάς, με υψηλή περιεκτικότητα σε προγεστερόνες.

Με τα νέα αντισυλληπτικά το πρόβλημα της δημιουργίας αντιασθητικών κηλίδων στο δέρμα έχει μειωθεί σημαντικά, αλλά δεν έχει εξαφανιστεί πλήρως. Κατ’ αρχήν, πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι υπάρχει μια υπερευαισθησία διαφορετική σε κάθε άτομο. Αυτό συμβαίνει γιατί η ένωση προγεστερόνης και οιστρογόνων που περιέχονται σε κάθε χάπι, είναι κατά πολύ υψηλότερη εκείνης που δημιουργείται κατά τη διάρκεια του κύκλου.

Γι’ αυτό άλλωστε έχουμε συχνά, φαινόμενα υπερχρωμάτωσης στην εγκυμοσύνη, όταν τα οιστρογόνα και οι προγεστερόνες του γυναικείου οργανισμού βρίσκονται στα ύψη.


Όποια κι αν είναι η προέλευση των κηλίδων, σήμερα, μπορείτε να βασίζεστε στη βοήθεια ορισμένων εξειδικευμένων καλλυντικών, που είναι σε θέση να τις αποχρωματίσουν ή ακόμη και να τις προλάβουν πριν καν εμφανιστούν.

Επίσης υπάρχουν διάφορες άλλες μέθοδοι, όπως η απολέπιση (πήλινγκ), λέϊζερ και άλλες δερματολογικές θεραπείες, (οι οποίες πρέπει να προηγηθούν σημαντικά της έκθεσης στον ήλιο), που θα σας χαρίσουν μια ομοιόμορφη επιδερμίδα.

 

Πώς θα αποκτήσετε ένα υγιές ομοιόμορφο μαύρισμα;

Μήπως το «παρακάνετε» με τον ήλιο από την πρώτη κιόλας μέρα;
 • Αν το μαύρισμά σας έχει κηλίδες, αυτό σημαίνει ότι το δέρμα σας είναι πολύ αφυδατωμένο. Στην περίπτωση αυτή, όπως συνιστούν οι δερματολόγοι, πρέπει να πίνετε πολύ νερό και να ενυδατώνετε το δέρμα σας κάθε βράδυ με άφθονη ενυδατική κρέμα ή ακόμα καλύτερα με ένα ενυδατικό γαλάκτωμα για μετά τον ήλιο, πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη Ε και σε εκχυλίσματα φυτών με καταπραϋντικές ιδιότητες, όπως η αλόη, η μολόχα και η καλέντουλα.
 • Αν πάλι το μαύρισμά σας έχει όψη «γεωγραφικού χάρτη», αυτό οφείλεται τόσο στη ανομοιογένεια της μελανίνης όσο και στο δέρμα που ξεφλουδίζει, κατά κύριο λόγο, στους ώμους, στο ντεκολτέ και στις περιοχές όπου έχει καεί. Αν αυτό είναι το πρόβλημά σας, τότε το βράδυ πραγματοποιήστε ένα καλό πήλινγκ χρησιμοποιώντας ένα γάντι από φυτικές ίνες. Απομακρύνοντας το στρώμα των νεκρών κυττάρων, το δέρμα σας θα αποκτήσει φωτεινότητα, και ομοιομορφία.

δείτε ακόμα Ήλιος: Εκτίθεμαι ή δεν εκτίθεμαι;

Κηλίδες στο πρόσωπο

Μέλασμα

Το μέλασμα ή πανάδες, είναι η ονομασία των υπερμελαγχρώσεων που εμφανίζονται στο δέρμα, κυρίως στο πρόσωπο, το λαιμό και τα χέρια.

Είναι μια δερματοπάθεια, η οποία χτυπάει περισσότερο το γυναικείο φύλο, χωρίς διάκριση στην ηλικία, από τα 15 έως 50 ετών, με ιδιαίτερη προτίμηση στο μεσογειακό τύπο δέρματος (μαλλιά σκούρα, σταρένια επιδερμίδα).

koritsi-fakides-Υπάρχουν διάφορες κλινικές μορφές του μελάσματος. Από αυτές, η κεντροπροσωπική μορφή είναι η πιο συνηθισμένη και περιλαμβάνει την περιοχή του μετώπου, τη μύτη, τις παρειές, το άνω χείλος και το πηγούνι. Η δεύτερη πιο κοινή μορφή είναι η παρειακή και αφορά μόνο την περιοχή της μύτης και τις παρειές. Τέλος, υπάρχει και η κάτω γναθιαία μορφή, η οποία εστιάζεται στη περιοχή της κάτω γνάθου.

Αν το μέλασμα δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της κύησης, ένα αρκετά συχνό φαινόμενο, τότε ονομάζεται μητρικό χλόασμα ή προσωπείο κυήσεως! Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τόσο το μέγεθος όσο και το χρώμα των κηλίδων αυτών, εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος. Κατά κύριο λόγο όμως οφείλονται σ’ έναν συνδυασμό παραγόντων.

 • Προσωπική υπερευαισθησία γενετικής προέλευσης, όπου σημειώνεται μια υπερλειτουργία των μελανοκυττάρων ( είναι τα κύτταρα τα οποία παράγουν τη μελανίνη).
 • Οι κηλίδες προκαλούνται από ορμονικές διαταραχές (οιστρογόνα, προγεστερόνη) αλλά και από την ευρεία χρήση αντισυλληπτικών χαπιών.
 • Υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και σε σολάριουμ δίχως την απαραίτητη προστασία.

Οι κυριότερες θεραπείες:

Λευκαντικές αλοιφές

που περιέχουν μίγμα οξέων αναστέλλουν τη μελανογένεση στο δέρµα.

Χημικά peelings:

Τα αποτελεσματικότερα peelings για τη θεραπεία του μελάσματος είναι αυτά της κατηγορίας των υδροξυ-οξέων.

Δερμοαπόξεση:

Ανάλογα με την έκταση και το βάθος του μελάσματος, με μια ειδική συσκευή γίνεται απολέπιση του δέρματος. Με την δερμοαπόξεση αναγεννάται η επιδερμίδα, καθώς αφαιρείται το τμήμα που παρουσιάζει τις δυσχρωμίες.

Laser:

Η μελανίνη παρουσιάζει ευρύ φάσμα απορρόφησης ακτινοβολίας, άρα επιτρέπει τη χρήση διάφορων ειδών laser ως θεραπευτικά μέσα.

Κηλίδες στο θώρακα

Φωτοευαισθησία

Μήπως χρησιμοποιήσατε ένα έντονο άρωμα πριν την έκθεση στον ήλιο και χωρίς αντιηλιακή προστασία; Ή μήπως ακολουθείτε κάποια θεραπεία με αντιβιοτικά και τώρα, μετά τις πρώτες ημέρες της ηλιοθεραπείας ανακαλύπτετε στο ντεκολτέ και στο θώρακα διάφορες κηλίδες;

Προσοχή. Αυτό σημαίνει ότι η επιδερμίδα σας υποφέρει από φωτοευαισθησία. Έτσι ονομάζεται η φλεγμονή του δέρματος που προκαλείται από το συνδυασμό του ηλιακού φωτός και ορισμένων φαρμάκων ή ουσιών. Αυτή προκαλεί ερυθρότητα (ερύθημα) του δέρματος που μπορεί να μοιάζει με ηλιακό έγκαυμα.

Προκειμένου να εμφανιστεί μια αντίδραση φωτοευαισθησίας, πρέπει να συνυπάρχουν το φάρμακο φωτοευαισθητοποίησης και η πηγή φωτός.

 Γενικά, αυτές οι αντιδράσεις μπορούν να διαιρεθούν σε: φωτοτοξικές (μπορεί να συμβούν μέσα σε λίγες ώρες από την έκθεση στον ήλιο) και φωτοαλλεργικές (μπορεί να εμφανιστούν ύστερα από αρκετές ημέρες).

Αντιμετώπιση

Ονομάζεται Yellow Peel ( Κίτρινο πήλινγκ) και θεωρείται από τους ειδικούς, ως η τελευταία και δραστικότερη λύση, για την εξαφάνιση των υπερχρωμιών του δέρματος που οφείλονται στη φωτοευαισθησία. Πρόκειται για ένα δερματολογικό πήλινγκ που συνδυάζει φυτικά οξέα με εκχυλίσματα χαμομηλιού και βιταμίνες A, E, C και BHA.

Χέρια – Θώρακας

Ακτινικές κερατώσεις

Είναι βλάβες που εμφανίζονται στο δέρμα εξαιτίας της υπερέκθεσης στον ήλιο που μοιάζουν με λεπιδώδη πλάκα ή “φλίδα” κερατινοποιημένου ιστού.

Αρχικά εμφανίζονται σαν πολύ μικρές πλάκες που μεγαλώνουν αργά και πιο πολύ τις ψηλαφούμε παρά τις βλέπουμε.Με το χρόνο αναπτύσσονται, γίνονται γκρίζες ή κοκκινωπές, μπορεί να φαγουρίζουν, να “τραβούν” ή ακόμη και να αιμορραγήσουν.

Όσο περισσότερο εκτεθεί κάποιος στον ήλιο τόσο μεγαλύτερο ενδεχόμενο υπάρχει να αναπτύξει ακτινικές υπερκερατώσεις στο δέρμα του. Αν υπάρχει και γονιδιακή προδιάθεση τότε το ποσοστό είναι ακόμη μεγαλύτερο.

 Επομένως άτομα που βρίσκονται πολλές ώρες στην ύπαιθρο και εκτίθενται στον ήλιο όπως για παράδειγμα αγρότες, εργάτες, οικοδόμοι κλπ ή άτομα που κάνουν πολύ ηλιοθεραπεία ή τεχνητό μαύρισμα (solarium) είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ακτινικές υπερκερατώσεις.

Είναι πιο συχνές στους άνδρες ενώ προσβάλλονται συνήθως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με ανοικτό χρώμα δέρματος, ξανθά μαλλιά και γαλάζια, γκρι ή πράσινα μάτια.

Οι ακτινικές υπερκερατώσεις πρέπει να θεραπεύονται για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εξαλλαγής τους σε καρκίνο του δέρματος Οι συνηθέστερες θεραπευτικές μέθοδοι είναι:

 1. η κρυοπηξία (συνήθως με υγρό άζωτο)
 2. ο καυτηριασμός με Laser
 3. ο καυτηριασμός με διαθερμοπηξία
 4. η φωτοδυναμική θεραπεία (PDT)
 5. η τοπική εφαρμογή φαρμακευτικών σκευασμάτων
 6. η ακτινοβολία
 7. η χειρουργική εκτομή με βιοψία και πλαστική αποκατάσταση.

Ανοιχτόχρωμο δέρμα

Φακίδες και Εφηλίδες

Καταρχήν πρέπει να διευκρινίσουμε ότι αυτές που όλοι αποκαλούν φακίδες, στην πραγματικότητα είναι οι εφηλίδες. Η αλλιώς «μικροκηλίδες» με ανοιχτό καστανό χρώμα, ακανόνιστο σχήμα και ξεθωριασμένες. Συνήθως βρίσκονται κατά κύριο λόγο στο πρόσωπο, στο ντεκολτέ ή στα μπράτσα και είναι πολύ ευαίσθητες στην ηλιακή ακτινοβολία. Το καλοκαίρι αρχίζουν να σκουραίνουν, μεγαλώνουν και πληθαίνουν.

Οι δερματολόγοι επισημαίνουν ότι «οι λεγόμενες φακίδες του ήλιου, είναι ένα εντελώς διαφορετικό σύμπτωμα του δέρματος. Έχουν μια ομοιότητα με τις εφηλίδες, αλλά οι φακίδες είναι μεγαλύτερες, πιο σκούρες και στρογγυλές και αποτελούν εμφανές δείγμα της δερματικής φωτοκαταστροφής που έχει υποστεί η επιδερμίδα». Είναι το αποτέλεσμα πολλών «άγριων» εκθέσεων στον ήλιο επί σειρά ετών.

Τα αίτια

Οι εφηλίδες ανήκουν στη γενετική κληρονομιά του κάθε ανθρώπου και είναι τυπικό χαρακτηριστικό, του φωτότυπου «κόκκινα μαλλιά και ανοιχτόχρωμο δέρμα». Οι φακίδες αντίθετα είναι δερματική πάθηση και οφείλονται στον ήλιο.

Η θεραπεία

Αν και έχουν διαφορετική προέλευση μεταξύ τους (οι εφηλίδες κληρονομική και οι φακίδες επίκτητη), μπορούν να εξαλειφθούν με τον ίδιο τρόπο. Βέβαια στην περίπτωση των εφηλίδων η θεραπεία αυτή έχει νόημα, μόνον αν είναι λίγες.

Και σ’ αυτήν την περίπτωση χρησιμοποιείται laser τελευταίας τεχνολογίας, που επιτυγχάνει την απορρόφηση της μελανίνης από το σημείο χωρίς να καταστρέψει τον ιστό που το περιβάλλει. Φυσικά αξίζει να τονίσουμε ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, οι εφηλίδες μπορεί να επανεμφανιστούν και μετά τη θεραπεία.

πηγή: www.naturanrg.grnatura nrg T. 106 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης