Αρχική Ομορφιά Κινήσεις ματ για την κυτταρίτιδα

Κινήσεις ματ για την κυτταρίτιδα

177

Η κυτταρίτιδα, γνωστή και ως φλοιός πορτοκαλιού, απασχολεί ολοένα περισσότερες γυναίκες. Η κυτταρίτιδα δεν είναι μία, αλλά έχει πολλές μορφές και χτυπά ακόμα και αδύνατα κορίτσια.

Advertisements

 

της Δρος Αμαλίας Τσιατούρα, δερματολόγου, επιστημονικής διευθύντριας του Δερματολογικού τμήματος & Εφαρμογών Laser της Cosmetic Derma Medicine,  www.cosmeticdermamedicine.gr

 

Το φαινόμενο δεν είναι τίποτε άλλο παρά εναπόθεση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και τον υποδόριο ιστό. Στα σημεία αυτά το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του και μπορεί να παρουσιάζει αυτή την εικόνα. Στην πιο βαριά μορφή της, η κυτταρίτιδα έχει οίδημα και λακουβίτσες ακόμα και σε ύπτια θέση. Επειδή το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό, ο καλύτερος τρόπος για να την αντιμετωπίσουμε είναι μέσα από διάφορα μέτωπα. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν αρκετά ιατρικά πρωτόκολλα ανάλογα με το είδος της.

Αιτίες και είδη της κυτταρίτιδας

Τρέφεστε ανθυγιεινά; Κάνετε καθιστική ζωή; Μήπως καπνίζετε και αγαπάτε πολύ το αλκοόλ; Παράγοντες όπως οι παραπάνω συνδυαστικά με την κακή μικροκυκλοφορία, τη γενετική προδιάθεση, την κληρονομικότητα, αλλά και ορμονικούς λόγους (την περίοδο της εγκυμοσύνης λόγω πληθώρας οιστρογόνων), ευνοούν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Καθοριστικό ρόλο παίζει επίσης η μικροκυκλοφορία και λεμφική κυκλοφορία της περιοχής, γι’ αυτό πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι η γυμναστική, το περπάτημα αλλά και η σωστή διατροφή φτωχή σε λιπαρά και αλμυρά βοηθούν πολύ. Ποια είναι όμως τα είδη της κυτταρίτιδας και πώς θα τα αντιμετωπίσουμε;

kyttaritidaΣτάδιο Α: Η κυτταρίτιδα είναι ορατή μόνο εφόσον τσιμπήσουμε την προβληματική περιοχή.

Στάδιο Β: Την βλέπουμε όταν κάποιος είναι σε όρθια θέση

Στάδιο Γ: Είναι ορατή ακόμα και σε ύπτια θέση και συνήθως εμφανίζει οίδημα και συνυπάρχει με περιττό λίπος.

Οι λύσεις που προτείνω:

Μεσοθεραπεία για στάδια Α και Β

Η διάσημη θεραπεία γεννήθηκε στη Γαλλία τη δεκαετία του 1950 και βασίζεται στην έγχυση ουσιών κάτω από το δέρμα με πολύ μικρές βελόνες. Με αυτές μεταφέρουμε  λιποδιαλυτικές ουσίες, όπως οι φωσφατιδυλοχολίνη, καφεΐνη, αμινοξέα, αντιοξειδωτικοί παράγοντες που δρουν στα λιποκύτταρα του υποδόριου ιστού. Εφαρμόζουμε τόσο ενέσιμη όσο και μη ενέσιμη μεσοθεραπεία (με ειδικό roller).  Η μεσοθεραπεία είναι μια γρήγορη και αρκετά ανώδυνη μέθοδος που δεν προκαλεί παρενέργειες. Ο ενδιαφερόμενος επιστρέφει στο σπίτι του μετά το τέλος της συνεδρίας. Για πολύ καλά αποτελέσματα προτείνουμε έναν κύκλο 6-8 συνεδριών ανά 10 μέρες με 2 εβδομάδες.

Cavitation για στάδια Α και Β

Η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι ουσιαστικά εστιασμένοι υπέρηχοι. Αυτοί προκαλούν το φαινόμενο γνωστό ως σπηλαίωση, δηλαδή διασπούν τις μεμβράνες των λιποκυττάρων και στη συνέχεια το παγιδευμένο λίπος υγροποιείται και αποβάλλεται από τον οργανισμό μέσα από το λεμφικό σύστημα. Μια εξελιγμένη εκδοχή είναι το Cavitation RF δηλαδή ο συνδυασμός υπερήχων με ραδιοσυχνότητες.
Η αντιμετώπιση κυτταρίτιδας με Cavitation είναι ανώδυνη, μη τραυματική και μη επεμβατική. Δεν χρησιμοποιούμε νυστέρι, βελόνες και δεν υπάρχουν πόνος και μελανιές. Πέρα από την αντιμετώπιση κυτταρίτιδας, η μέθοδος οδηγεί και σε λιπόλυση, μειώνοντας το τοπικό πάχος.

Λεμφικό μασάζ ή λιπομασάζ για όλα τα στάδια

lemfiko-masazΗ συγκεκριμένη μέθοδος βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος τοπικά αλλά και εκείνη της λέμφου, κάτι πολύ σημαντικό καθώς αρκετές γυναίκες με κυτταρίτιδα έχουν κακή μικροκυκλοφορία. Το λεμφικό μασάζ γίνεται με την ειδική κεφαλή λεμφικού μασάζ της θεραπείας Cavitation RF. Το δυνατό της στοιχείο είναι ότι με την κεφαλή αυτή ασκούμε πίεση που δεν μπορεί να επιτευχθεί με το ανθρώπινο χέρι. Η αντιμετώπιση κυτταρίτιδας με λεμφικό μασάζ οξυγονώνει τους ιστούς, αυξάνει την αιματική κυκλοφορία, ενεργοποιεί το μεταβολισμό και αποβάλλει τις τοξίνες. Ο συνδυασμός του λεμφικού μασάζ με τις ραδιοσυχνότητες και τους υπερήχους μεγιστοποιεί τα αποτελέσματά του στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας.

Laser Smartlipo για στάδια Β-Γ

Το λέιζερ νέας γενιάς SmartLipo είναι τεχνολογίας Nd-Yag και ενδείκνυται για επίμονη μορφή κυτταρίτιδας που συνυπάρχει με τοπικό πάχος. Ειδικότερα, η οπτική ίνα του λέιζερ μπορεί να στοχεύει ακόμα και πιο επιφανειακά σε σχέση με την κλασική μέθοδο λιποαναρρόφησης σπάζοντας τα διαφραγμάτια που σχηματίζουν την κυτταρίτιδα και προκαλώντας σύσφιξη στο δέρμα. Αν έχετε τοπικό πάχος, η ενέργεια του SmartLipo απορροφάται από τον λιπώδη ιστό. Η διαδικασία είναι ανώδυνη και η μέθοδος γίνεται με τοπική αναισθησία. Χάρη στην τεχνολογία του λέιζερ δεν υπάρχουν μελανιές, το οίδημα είναι ελάχιστο και η τεχνική είναι αναίμακτη. Επίσης, δεν δημιουργούνται ουλές. Χρειάζεται μόνο 1 συνεδρία.

Να πάρω χάπια;

dietpills_h_633_451Στην αγορά θα βρείτε πολλά λιποδιαλυτικά χάπια και προϊόντα που υπόσχονται ταυτόχρονα να εξαλείψουν τον φλοιό πορτοκαλιού. Λοσιόν, κρέμες, καλσόν και συμπληρώματα διατροφής υπόσχονται να σας απαλλάξουν γρήγορα από το πρόβλημα. Ωστόσο, έχετε υπόψη σας ότι τις περισσότερες φορές η δράση τους είναι περιορισμένη.

Η αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας γίνεται σε πολλά μέτωπα και όχι σε ένα. Ακόμα κι αν εσείς χάσετε βάρος, το δέρμα σας μπορεί να χαλαρώσει και η κυτταρίτιδα να είναι πιο εμφανής. Επίσης, οι κρέμες που χρησιμοποιούνται για την κυτταρίτιδα δεν διαπερνούν την επιδερμίδα για να δράσουν στα διαφραγμάτια και να τα σπάσουν ή να προσφέρουν διάλυση του λίπους. Επομένως χρειάζεστε γυμναστική, να μπείτε σε κίνηση, να τρώτε υγιεινά και να επενδύσετε σε μεθόδους αισθητικής ιατρικής που προσφέρουν σύσφιξη, βελτίωση της αιματικής ροής τοπικά και λιπόλυση.

Και οι άντρες έχουν κυτταρίτιδα

Μπορεί η κυτταρίτιδα να απασχολεί 9 στις 10 γυναίκες, όμως τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί κάνουν λόγο και για εμφάνιση του προβλήματος και σε μικρή μερίδα του αντρικού πληθυσμού. Οι λόγοι; Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, η ανθυγιεινή διατροφή, αλλά και οι ορμονικές διαταραχές, με πιο σημαντική τη μειωμένη έκκριση τεστοστερόνης. Η κυτταρίτιδα στους άντρες εμφανίζεται κυρίως στην κοιλιά και στοχεύει και εκείνους που λαμβάνουν αντιανδρογόνα (π.χ. για τον καρκίνο του προστάτη). Η αντιμετώπισή της γίνεται με τις ίδιες θεραπείες αισθητικής ιατρικής, όπως και στις γυναίκες (μεσοθεραπεία, υπέρηχοι, ραδιοσυχνότητες, laser SmartLipo, λεμφικό μασάζ).

Kyttaritida1Τα διατροφικά μυστικά για να απαλλαγείτε από την κυτταρίτιδα

της Άννας Κόμπου, διαιτολόγου-διατροφολόγου στην Cosmetic Derma Medicine, www.cosmeticdermamedicine.gr

Σωματικό βάρος. Το υψηλό επίπεδο σωματικού βάρους και λίπους δεν σχετίζονται απαραίτητα με  την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι η διατήρηση φυσιολογικού ποσοστού λιπώδους ιστού συμβάλλει σημαντικά στην καταπολέμησή της μέσω της μείωσης επιπέδων υποδόριου λίπους.

Φρούτα και λαχανικά. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι πολύ σημαντική τόσο για τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που περιέχουν όσο και για τις φυτικές ίνες που συμβάλλουν σημαντικά στην  καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Ειδικότερα τα φρούτα και τα λαχανικά που εμπεριέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών κατέχουν κυρίαρχη θέση. Για παράδειγμα, η κατανάλωση βιταμίνης C  που είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό συμβάλλει στην υγιή διατήρηση των επιπέδων κολλαγόνου. Σημαντική θέση επίσης κατέχουν και τρόφιμα που λειτουργούν ως «διουρητικά», όπως το αγγουράκι, το σέλινο, το κρεμμύδι και ο μαϊντανός.

Ενυδάτωση. Τα σωστά επίπεδα ενυδάτωσης συμβάλλουν σημαντικά στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, καθώς μειώνουν τα επίπεδα κατακράτησης υγρών στο σώμα. Στόχος της κατανάλωσης νερού είναι η σωστή ενυδάτωση (ενδοκυττάρια υγρά) και η ρύθμιση της κατακράτησης υγρών (εξωκυττάρια υγρά). Για τη σωστή ενυδάτωση φροντίστε να καταναλώνετε 6-8 ποτήρια νερό/ημέρα ισοκατανεμημένα στη διάρκεια της ημέρας.

Γενικοί κανόνες:  

❶ Μειώστε τρόφιμα που περιέχουν πολλή καφεΐνη (καφές)
❷ Περιορίστε την κατανάλωση  αλκοόλ, καθώς προκαλεί αφυδάτωση.
❸ Μειώστε τη  χρήση αλατιού. Χρησιμοποιήστε αλάτι χαμηλό σε νάτριο.
❹ Ελαττώστε τη χρήση ζάχαρης.
❺ Αντικαταστήστε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες με εκείνους ολικής άλεσης
❻ Αντικαταστήστε τα κορεσμένα – τρανς λιπαρά με ωφέλιμα λιπαρά (π.χ. αντί για  λιπαρά ζωικής προέλευσης  καταναλώστε ξηρούς καρπούς)
❼ Καταναλώστε φλούδες και ίνες. Το διοξείδιο του πυριτίου (silica) που βρίσκεται σε φυτικές τροφές κυρίως στη φλούδα τους, βοηθάει στη διατήρηση της ελαστικότητας της επιδερμίδας.
❽ Καταναλώστε ω3 λιπαρά που βοηθούν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, διαδικασία η οποία συμβάλλει επίσης στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.
❾ Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα.

Πηγή: NaturaNrg #58

Sas-endiaferei_arrow

Κυτταρίτιδα: πείτε της αντίο πριν το καλοκαίρι

Κυτταρίτιδα: νέες στρατηγικές επίθεσης! Για γλουτούς, μηρούς, χέρια και κοιλιά!

Διατροφικό Πρόγραμμα 2 εβδομάδων κατά της κυτταρίτιδας

Βγάλτε νοκ αουτ την κυτταρίτιδα!

Προηγούμενο άρθροΦράουλες στη γλάστρα
Επόμενο άρθροΑσυνήθιστοι συνδυασμοί γευμάτων υψηλής διατροφικής αξίας