Κινητά και ανδρική υπογονιμότητα Natura Nrg

Κινητά και ανδρική υπογονιμότητα

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: Ασθένειες & Θεραπείες, Υγεία

Κινητά και ανδρική υπογονιμότητα. Ποια η σχέση μεταξύ τους;

Σίγουρα, θα το έχετε ακούσει ότι ο μοντέρνος τρόπος ζωής αποτελεί εχθρό της ανδρικής γονιμότητας. Πράγματι, την τελευταία εικοσαετία το ανδρικό σπέρμα παρουσιάζει τάσεις εκφυλισμού με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η ανδρική γονιμότητα. Κάποιοι από τους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία και την καλή λειτουργία της ανδρικής γονιμότητας είναι το στρες, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η λήψη χημικών φαρμάκων και η αλόγιστη χρήση κινητών και όλων των συσκευών που εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

♦ της Στέλλας Μπανούση

Πλήθος ερευνών αποδεικνύουν τη μεγάλη διάσταση του προβλήματος, που χειροτερεύει συνεχώς, αν  αναλογιστεί κανείς την τρομακτική αύξηση του αριθμού των χρηστών των κινητών τηλεφώνων κατά την τελευταία δεκαετία. Η πιο γνωστή έρευνα που έγινε στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε από την ομάδα του καθηγητή Kυτταρικής Bιολογίας και Pαδιοβιολογίας του Πανεπιστημίου Aθηνών κ. Λουκά Mαργαρίτη. H έρευνα ξεκίνησε πριν από 8-10 χρόνια περίπου και βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, ωστόσο οι επιστήμονες έχουν ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αλόγιστη χρήση του κινητού μπορεί να προκαλέσει από καρκίνο του ακουστικού νεύρου έως μείωση της γονιμότητας, αλλοίωση του γενετικού υλικού και επιτάχυνση του «θανάτου των κυττάρων». Τα πειράματα έγιναν σε πειραματόζωα έντομα αλλά και σε καλλιέργειες ανθρώπινων κυττάρων υπό πραγματικές συνθήκες χρήσης κινητών.

Eπιστημονικές αποδείξεις

Κινητά και ανδρική υπογονιμότηταΤο 2010, η δρ Ντέβρα Ντέιβις, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, στο βιβλίο της «Disconnect: Τhe truth about cell phone radiation, what the industry has done to hide it and how to protect your family» υποστηρίζει ότι ενώ υπάρχουν ενώ καθοριστικές επιστημονικές αποδείξεις για τη βλάβη που προκαλούν τα κινητά στην υγεία και στην ανδρική γονιμότητα, ύστερα από πειραματική έρευνα σε ζώα και σε ανθρώπινα κύτταρα, αυτές συνεχίζουν να «παραβλέπονται». Κι ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι κατά την άποψή της για να υπερασπίσουν τον κολοσσιαίο τζίρο της παγκόσμιας κινητής τηλεφωνίας.

Έρευνες που έγιναν σε 7 χώρες

Στο βιβλίο της, επικαλείται έρευνες που έγιναν σε επτά χώρες, από τις οποίες προκύπτει ότι ένα κινητό τηλέφωνο, το οποίο ο κάτοχός του τοποθετεί συχνά στην τσέπη του παντελονιού μπορεί να επιδράσει δραστικά στην ποσότητα του παραγόμενου σπέρματος, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι «ποσότητα σπέρματος που εκτέθηκε στο εργαστήριο στην ακτινοβολία κινητού τηλεφώνου, αποδείχτηκε ότι αδυνάτιζε και γινόταν λιγότερο ικανό να πραγματώσει τον σκοπό του».

Σε μια αναλυτική ανασκόπηση όλων των δημοσιευμένων μελετών της διεθνούς βιβλιογραφίας, η Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας (Environmental Working Group, EWG) συγκέντρωσε 10 μελέτες σε ανθρώπους, όπου διαπιστώθηκε μια εντυπωσιακή ποικιλία μεταβολών του σπέρματος μετά από έκθεση στην ακτινοβολία κινητών τηλεφώνων. Το πιο σημαντικό εύρημα ήταν ότι οι άνδρες που μεταφέρουν το κινητό τηλέφωνο στη ζώνη ή την τσέπη του παντελονιού εμφάνιζαν αυξημένη πιθανότητα χαμηλότερης πυκνότητας του σπέρματος (ολιγοσπερμία) αλλά και λιγότερη κινητικότητα αυτού (ασθενοσπερμία).

Γενικότερα, οι έρευνες δείχνουν ότι η έκθεση στην ακτινοβολία κινητών τηλεφώνων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της πυκνότητας του σπέρματος, της κινητικότητας και της ζωτικότητας αυτού, καθώς και σε αύξηση δεικτών κυτταρικής βλάβης του σπέρματος όπως αυξημένα επίπεδα ελευθέρων ριζών οξυγόνου (reactive oxygen species, ROS), οξειδωτικού στρες, βλαβών DNA και αλλαγών στη μορφολογία του σπέρματος.

Στα παραπάνω ευρήματα έρχονται να συμφωνήσουν και τα πρόσφατα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος NTP (National Toxicology Program), -στo οποίο αναφέρεται αύξηση εγκεφαλικών όγκων και σβαννωμάτων καρδιάς σε πειραματόζωα-, η μεγάλη άνοδος του αυτισμού, και της ανδρικής υπογεννητικότητας, ευρήματα που επιτάσσουν μια ενδελεχή εξέταση των μέτρων θωράκισης που πρέπει να οπωσδήποτε λάβουμε για την προστασία της υγείας μας.

Πηγή: NaturaNrg #81

Δείτε επίσης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *