ΕυεξίαFitnessKινήσου προς την ευεξία!

Kινήσου προς την ευεξία!

Το 59% των Ελλήνων δεν αφιερώνουν καθόλου χρόνο σε άσκηση ή άθλημα! [ Kινήσου προς την ευεξία! ]

του Γεώργιου Γλούμη, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής – Personal trainer

Περνάς και εσύ τις περισσότερες ώρες της ημέρας σου καθιστός στη δουλειά και στον καναπέ του σπιτιού; Μήπως ένας τέτοιος τρόπος ζωής σου προσθέτει άγχος, στρες και μυοσκελετικούς πόνους;

Βρες λίγο χρόνο να αφιερώσεις καθημερινά στην άσκηση η οποία έχει άφθονα να σου προσφέρει:

  • βελτιώνει την ποιότητα ζωής και την ευεξία καθημερινά
  • μειώνει την πιθανότητα για ευκαιριακές ασθένειες και μεταβολικές νόσους
  • προσθέτει μακροβιότητα
  • σμιλεύει την εμφάνιση και αυξάνει τη σωματική δύναμη και αντοχή
  • βελτιώνει την ψυχική υγεία και την αυτοπεποίθηση
  • αυξάνει την απόδοση και την παραγωγικότητα στη δουλειά.
Μπορείς να ξεκινήσεις και εσύ να ασκείσαι από όποια φυσική κατάσταση και αν βρίσκεσαι.

Δεν είναι απαραίτητο να πας σε κάποιο γυμναστήριο αν αυτό επιθυμείς. Κάθε κίνηση που γίνεται στην καθημερινότητά σου θεωρείται άσκηση, όταν συνοδεύεται από συγκεκριμένη ένταση, διάρκεια και επανάληψη και εμπλέκονται μεγάλες μυϊκές ομάδες. Έτσι, λοιπόν, με όπλα την καλή διάθεση, τη φαντασία και τη σωστή «συνταγή» μπορείς να γίνεις πιο δραστήριος και υγιής.

Περπάτησε με κάθε ευκαιρία

Ο πιο απλός τρόπος να ξεκινήσεις και να συνεχίσεις το ταξίδι για την ευεξία είναι το περπάτημα · δεν κοστίζει τίποτα είναι ασφαλές, και θερμίδες, βελτιώνεις την αντοχή σου, χαλαρώνεις…
Έχεις σκεφτεί πόσες ευκαιρίες έχεις να περπατάς; ενώ μιλάς στο τηλέφωνο, όταν ακούς μουσική, αντί να πάρεις τον ανελκυστήρα ή το αυτοκίνητο, πριν το πρωινό ή μετά το μεσημεριανό σου γεύμα, όταν πας το σκύλο βόλτα ή ακόμα ενώ δουλεύεις (treadmill desk) ή σε διαλείμματα.
Το περπάτημα για 15-20 λεπτά/ μέρα παρέχει σημαντικά καρδιαγγειακά οφέλη. Με τον καιρό, μπορείς να φτάσεις τα 30 λεπτά/ημερησίως και σε πιο έντονο ρυθμό. Ένα έντονο περπάτημα έχει ταχύτητα 8 km/h και για 30 λεπτά το σώμα δαπανά περίπου 220 και 320 θερμίδες για μια μέση γυναίκα και άντρα, αντίστοιχα!

Δοκίμασε την υπαίθρια δραστηριότητα

Δεν υπάρχει πιο ευχάριστο και διασκεδαστικό πράγμα από το παιχνίδι στην ύπαιθρο! Κανόνισε με φίλους ή οικογένεια να κάνετε πεζοπορία στο βουνό, τρέξιμο, ποδήλατο, χορό. Είναι μερικοί τρόποι να ψυχαγωγηθείς, να κοινωνικοποιηθείς, να αποβάλεις το άγχος και ταυτόχρονα να γυμναστείς.
Το τρέξιμο διάρκειας 20-30 λεπτών και μέτριας έντασης (75% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας) έχει χαρακτηριστεί ως τεχνική χαλάρωσης. Επίσης, παγκόσμιοι οργανισμοί υγείας συνιστούν αερόβια δραστηριότητα μέτριας έντασης 5 φορές/ εβδομάδα, προκειμένου να αυξηθεί η καρδιοαναπνευστική ικανότητα και να θωρακίσεις την υγεία σου.

Όποια άσκηση και να διαλέξεις, μην ξεχνάς να καταναλώνεις ένα μικρό και εύπεπτο σνακ πριν, όπως η μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης!

Κάνε το σπίτι, το γυμναστήριό σου!

Εάν είναι πολύ πιεσμένος ο χρόνος σου και νιώθεις άγχος, μπορείς να ξεκινήσεις ή να αυξήσεις τη φυσική δραστηριότητα κάνοντας ασκήσεις στο σπίτι και ενώ ταυτόχρονα κάνεις τις δουλειές του σπιτιού, βλέποντας τηλεόραση ή διαβάζοντας.
Για παράδειγμα, προκειμένου να τονώσεις τους μηρούς σου, κάνε ισομετρικά καθίσματα 3-4 σετ, για 30-60 δευτερόλεπτα ενώ βλέπεις ταινία ή διαβάζεις. Προκειμένου να γυμνάσεις το κορμό σου, μείνε σε «σανίδα» για 30-60 δευτερόλεπτα ενώ διαβάζεις.
Επίσης, ενώ κάθεσαι στο καναπέ πίεσε ισομετρικά με τους μηρούς σου, ένα μαξιλάρι για 30-60 δευτερόλεπτα και επανάλαβε για 3-4 φορές προκειμένου να γυμνάσεις τους προσαγωγούς σου.
Βελτίωσε την ευλυγισία σου και χαλάρωσε τους μύες σου κάνοντας διατάσεις! Για να το κάνεις πιο ενδιαφέρον, χρησιμοποίησε μια πετσέτα ή ένα κοντάρι σκούπας για μεγαλύτερη ένταση. Θυμίσου ότι, σε κάθε διάταση θα πρέπει να μένεις για 15-30 δευτερόλεπτα και να επαναλάβεις για 2-3 φορές.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι και πολλές ευκαιρίες να ξεκινήσεις ή να συνεχίσεις να γυμνάζεσαι. Το πιο σημαντικό όμως, είναι να έχεις ένα εσωτερικό κίνητρο και να σε εμπνέει αυτό που κάνεις. «Γυμνάσου με χαμόγελο» είναι το μυστικό της ευεξίας!

Πηγή Natura Nrg #79

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code