ΥγείαΚιρσοκήλη: Μια αμφιλεγόμενη πάθηση

Κιρσοκήλη: Μια αμφιλεγόμενη πάθηση

Η κιρσοκήλη είναι μια πάθηση που αφορά μόνο τους άνδρες και είναι πολύ πιο συχνή από ότι νομίζουμε. Ένας στους 7 άνδρες γύρω μας έχει κάποιου βαθμού κιρσοκήλη. Τι είναι όμως αυτή η ανδρική πάθηση με το παράξενο όνομα; Κιρσοκήλη: Μια αμφιλεγόμενη πάθηση

του Στέλιου Βούλγαρη, Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος, www.urology.com.gr

Πρόκειται για διάταση του μικρού δικτύου φλεβών που βρίσκονται ακριβώς πάνω από τους όρχεις και ανεβάζουν το αίμα αυτών προς την καρδιά.

Αυτό που συμβαίνει στην κιρσοκήλη είναι ότι μικρές αυτές φλέβες έχουν ελαττωματικές βαλβίδες! Πρόκειται για ειδικούς μηχανισμούς που αποτρέπουν το αίμα από το να ξαναγυρίζει προς τους όρχεις με αποτέλεσμα όταν δε λειτουργούν σωστά, οι φλέβες αυτές να διογκώνονται και να μοιάζουν κάποιες φορές σαν ένα σακουλάκι με σκουλήκια γύρω από τον όρχι. Οι περισσότεροι άνδρες εμφανίζουν κιρσοκήλη μόνο αριστερά αλλά υπάρχουν και ασθενείς με αμφοτερόπλευρο πρόβλημα.

Κιρσοκήλη: Μια αμφιλεγόμενη πάθηση

Ποια τα συμπτώματα;

Τις περισσότερες φορές η κιρσοκήλη διαπιστώνεται τυχαία στην εφηβική ή μετεφηβική ηλικία όταν ο άνδρας αρχίζει να ανακαλύπτει περισσότερο αυτή την περιοχή αλλά και όταν οι φλέβες αναπτύσσονται ακολουθώντας τον ταχέως αναπτυσσόμενο όρχι. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κιρσοκήλη δεν προκαλεί κανένα απολύτως σύμπτωμα. Διαπιστώνεται μόνο κατά την ψηλάφηση των όρχεων συνήθως στο μπάνιο ή κατά της διάρκεια του σεξουαλικού παιχνιδιού. Κάποιες σπάνιες φορές μπορεί να προκαλεί ένα αίσθημα βάρους ή ακόμα και ήπιο πόνο στο σύστοιχο όρχι.

Διάγνωση

Υπεύθυνος για να διαγνώσει την πάθηση της κιρσοκήλης είναι ο χειρουργός ουρολόγος. Ο ιατρός θα εξετάσει τον άνδρα πρώτα όρθιο και θα του ζητήσει να σφιχτεί κλείνοντας τα μάτια και τη μύτη (δοκιμασία Valsalva). Υπάρχουν 3 βαθμοί κιρσοκήλης. Αν αυτή φαίνεται χωρίς καν να χρειάζεται ψηλάφηση είναι 3ου βαθμού (η πιο μεγάλη κιρσοκήλη που συνήθως χρειάζεται διόρθωση). Αν χρειάζεται ψηλάφηση για να την αντιληφθούμε, είναι 2ου βαθμού και τέλος αν είναι μόνο ψηλαφητή μετά από δοκιμασία Valsalva τότε είναι μικρή ή αλλιώς 1ου βαθμού.

Στη συνέχεια ο γιατρός σας θα προχωρήσει σε έγχρωμο triplex υπερηχογράφημα όρχεων (ειδική ανώδυνη εξέταση που αποτυπώνει έγχρωμα το μέγεθος των φλέβων και τη ροή του αίματος μέσα σε αυτές). Θα σας ζητήσει, στη συνέχεια, να κάνετε μια ειδική εξέταση σπέρματος που λέγεται σπερμοδιάγραμμα. Είναι μια πολύ σημαντική εξέταση που ελέγχει τη γονιμότητα του άνδρα. Πραγματοποιείται συνήθως από ειδικό επιστήμονα που λέγεται βιολόγος αναπαραγωγής. Αυτός εξετάζει ένα δείγμα σπέρματος του άνδρα κάτω από το ειδικό μικροσκόπιο και υπολογίζει τον αριθμό, την κινητικότητα και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων.

Διαβάστε επίσης ⇒ Ανδρική Υπογονιμότητα

Προβλήματα υπογονιμότητας

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει η κιρσοκήλη είναι ότι λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας που προκαλεί, μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα του άνδρα και επίσης να προκαλέσει ατροφία στον όρχι. Έχει βρεθεί ότι ενώ στο γενικό πληθυσμό μόνο περίπου το 15% των ανδρών έχει κιρσοκήλη, αν εξετάσουμε υπογόνιμους άνδρες τότε μέχρι και 40% αυτών έχουν κάποιου βαθμού κιρσοκήλη. Η αυξημένη θερμοκρασία των όρχεων προκαλεί διαταραχές τόσο στον αριθμό, όσο κυρίως στην κινητικότητα αλλά και στη μορφολογία των σπερματοζωαρίων.

Θεραπεία

Η μόνη θεραπεία για την κιρσοκήλη είναι η χειρουργική αποκατάσταση αυτής. Μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές όπως ο ακτινολογικός εμβολισμός («βούλωμα» φλεβών με ειδικά υλικά) και η λαπαροσκοπική αποκατάσταση φαίνεται να έχουν μεγάλα ποσοστά υποτροπών (δημιουργείται ξανά κιρσοκήλη). Οι χειρουργικές μέθοδοι αφορούν την ανεύρεση και καταστροφή των ελαττωματικών φλεβών που προκαλούν την κιρσοκήλη. Η πιο αποτελεσματική μέθοδος αποκατάστασης της κιρσοκήλης, η οποία εφαρμόζεται και από τη δική μας ομάδα, είναι η μικροχειρουργική αποκατάσταση αυτής με τη χρήση ειδικού μικροσκοπίου.

Έτσι με τη καθοδήγηση της μεγέθυνσης του μικροσκοπίου μπορούμε με ασφάλεια να αναγνωρίσουμε τις διατεταμένες φλέβες και να τις καταστρέψουμε. Διατηρούμε όμως τις πολύτιμες αρτηρίες και τα πολύ μικρά λεμφαγγεία. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε τις δύο σοβαρές επιπλοκές αυτής της επέμβασης. Η που είναι η ατροφία του όρχεως αν καταστραφούν οι αρτηρίες και τη μετεγχειρητική υδροκήλη αν καταστραφούν το μικρά λεμφαγγεία.

Διαβάστε επίσης ⇒ Οστεοπόρωση: κι όμως «χτυπάει» και τους άνδρες!

Μικροχειρουργική αποκατάσταση

Η μικροχειρουργική αποκατάσταση της κιρσοκήλης αποτελεί την πιο αποτελεσματική και σύγχρονη μέθοδο αποκατάστασης της κιρσοκήλης. Οδηγεί σε επίτευξη τεκνοποίησης στους μισούς περίπου άνδρες εντός του πρώτου έτους μετά το χειρουργείο.

Κλείνοντας να τονίσουμε ότι η κιρσοκήλη είναι μια πολύ κοινή πάθηση και είναι αμφιλεγόμενη γιατί δε χρειάζεται πάντα θεραπεία. Είναι ευθύνη του έμπειρου χειρουργού ουρολόγου να σας κατευθύνει για την ανάγκη θεραπείας και για τη σωστή επιλογή αυτής.

Πηγή: Naturanrg123o, www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code