Η κοιλιοκάκη δεν είναι νόσος, δεν είναι αυτοάνοσο είναι «η θεϊκή μας προστασία». Όλα τα νοσήματα του παχέος εντέρου, όλα τα αυτοάνοσα και πολλές άλλες ασθένειες έχουν μια κοινή αιτία, τη ΓΛΟΥΤΕΝΗ.
♦ της Dr. Δήμητρας Τυλλιανάκη, ΜD, ιατρός ομοιοπαθητικός
Όλοι εσείς που έχετε διαγνωστεί με την «κοιλιοκάκη» και την ελαφρύτερη μορφή αυτής τη «δυσανεξία στη γλουτένη», είστε ευλογημένοι από το Θεό, γιατί έχετε ένα ανοσοποιητικό σύστημα που σας προειδοποιεί. Το ότι σας απαγορεύεται να τρώτε γλουτένη, αυτό σας προστατεύει από τις σοβαρές ασθένειες που αυτή προκαλεί σε όλους εμάς σιγά- σιγά, από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε.
Μάλιστα οι ασθένειες αυτές είναι πολλές φορές μη αναστρέψιμες. Η γλουτένη ονομάζεται «σιωπηλός δολοφόνος» επειδή μπορεί να είναι η πηγή σοβαρών βλαβών σε ολόκληρο το σώμα, χωρίς κανείς να υποψιάζεται ότι υπεύθυνη είναι η γλουτένη.
Η ιατρική την κατέταξε στα αυτοάνοσα
Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης περιγράφτηκαν πρώτη φορά από τον Ιπποκράτη και τα τελευταία χρόνια η ιατρική την κατέταξε στα αυτοάνοσα νοσήματα. Σύμφωνα με ορισμένες εκθέσεις, τα ποσοστά κοιλιοκάκης στον δυτικό κόσμο, αυξήθηκαν κατά σχεδόν 400% μετά την δεκαετία του 1960. Μία μελέτη με τον τίτλο European Cluster Project, η οποία περιλαμβάνει έρευνες από όλη την Ευρώπη, έδειξε ότι το ποσοστό εμφάνισης της νόσου κατά μέσο όρο είναι 1:100. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ούτε μελέτες ούτε καταγραφές. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγο, εκτιμούν ότι μόνο το 15% – 17% των περιπτώσεων της κοιλιοκάκης είναι διαγνωσμένες στις ΗΠΑ, ενώ το 85% οι πάσχοντες δεν το γνωρίζουν. Τα άτομα με κοιλιοκάκη συνήθως έχουν γενετική προδιάθεση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα εμφανιστεί απαραίτητα.
Σύμφωνα με το Ίδρυμα Κοιλιακής Νόσου της Αμερικής, αυτή η ασθένεια είναι δύσκολο να διαγνωστεί, επειδή εμφανίζεται στους ανθρώπους σε όλα τα συστήματα του σώματος τους, με διαφορετικούς τρόπους και σε διαφορετικές ηλικίες. Η δυσκολία διάγνωσής της έγκειται στο γεγονός ότι τα συμπτώματα της είναι παρόμοια με τα συμπτώματα των νόσων του γαστρεντερικού συστήματος, των αυτοάνοσων, της αναιμίας, των τροφικών αλλεργιών κλπ.
Συμπτώματα Κοιλιοκάκης
• τυμπανισμός • κράμπες και κοιλιακό άλγος • διάρροια ή δυσκοιλιότητα • άχρωμα και δύσοσμα κόπρανα • εμετοί • πρόβλημα συγκέντρωσης ή ” ομίχλη εγκεφάλου” • αλλαγές στο βάρος • διαταραχές ύπνου και αϋπνία • χρόνια κόπωση ή λήθαργο • έλλειψη θρεπτικών συστατικών, λόγω μη απορρόφησης τους από το έντερο • σιδηροπενική αναιμία μη ανταποκρινόμενη στην λήψη σιδήρου • οστεοπενία-οστεοπόρωση • προβλήματα αρθρώσεων, οστών και μυών • μούδιασμα στα χέρια και στα πόδια • καθυστέρηση ανάπτυξης • χρόνιοι πονοκέφαλοι • δερματικά εξανθήματα, ερπητοειδείς δερματίτιδες κλπ • αλλαγές στη διάθεση, ανησυχία • άγχος, κατάθλιψη • επιληπτικές κρίσεις • ακανόνιστη περίοδο, στειρότητα ή αποβολές • πληγές μέσα στο στόμα • αραίωση μαλλιών και θαμπό δέρμα • διαβήτης τύπου Ι • καρδιακά προβλήματα • πολλαπλή σκλήρυνση • Χασιμότο • διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα • άλλες τροφικές αλλεργίες • βρογχικό άσθμα
Πώς η γλουτένη προκαλεί τόσες βλάβες;
Η γλουτένη είναι ένα μείγμα 2 πρωτεϊνών, της γλιαδίνης και της γλουτελίνης, οι οποίες επιδρούν αρνητικά στην υγεία. Το όνομα glu-ten σημαίνει κόλλα και όταν αναμειχθεί με το νερό κάνει την αλευρόκολλα. Θυμάμαι όταν ο αδελφός μου έφτιαχνε χαρταετούς τους κολλούσε με αλευρόκολλα, που έφτιαχνε από αλεύρι με νερό.
Ναι, όταν τρώτε άσπρο αλεύρι τρώτε αλευρόκολλα. Όταν η γλουτένη φτάσει στο έντερο, του καταστρέφει το «δίχτυ προστασίας» του, με αποτέλεσμα βλαβερές τοξικές ουσίες να εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος.
Δείτε επίσης, Διαρρέον έντερο
Ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει τη γλουτένη ως ξένο εισβολέα και της επιτίθεται και αυτή την διαδικασία την χαρακτηρίζει η κλασική ιατρική σαν αυτοάνοση. Η ανοσολογική αντίδραση αυτή μπορεί να προκαλέσει εκφυλισμό του εντερικού τοιχώματος, γεγονός που οδηγεί σε ανεπάρκειες θρεπτικών ουσιών, σε διάφορα πεπτικά προβλήματα, σε αναιμία, κόπωση καθώς και αυξημένο κίνδυνο πολλών σοβαρών ασθενειών. Η γλιαδίνη προκαλεί αύξηση των αντισωμάτων και των κυτοκινών.
Οι κυτοκίνες είναι συνήθως ωφέλιμες βοηθώντας στην επισκευή και στην προστασία του σώματος από τα βακτήρια, τους ιούς, τις λοιμώξεις και τους τραυματισμούς. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι οι κυτοκίνες είναι επίσης βασικοί παράγοντες στην πρόκληση χρόνιας φλεγμονής, που είναι η ρίζα των περισσότερων ασθενειών. Τα υψηλά επίπεδα φλεγμονής συνδέονται με πολλά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των ψυχικών διαταραχών, των αυτοάνοσων νοσημάτων ακόμη και του καρκίνου.
Ποιες τροφές περιέχουν γλουτένη;
√ Σιτάρι και πίτουρα σιταριού √ Σίκαλη Κριθάρι √ Βύνη κριθαριού
√ Κουσκούς √ Σιτάρι Χορασάν (Kamut), √ Σιμιγδάλι √ Κριθαράκι
√ Πλιγούρι √ Ζέα Αλεύρι √ Graham (σιτάρι) √ Spelt (είδος σιταριού)
√ Cornflour φτιαγμένο από σιτάρι √ Βρώμη
√ Όλα τα προϊόντα που παρασκευάζονται από τα παραπάνω, όπως κέικ, μπισκότα, πίτσες, ψωμιά, ζυμαρικά, φρυγανιές, σπαγγέτι, σάλτσες, μπύρα, κλπ.
Τροφές που δεν περιέχουν γλουτένη
√Teff (άγριο σιτάρι από την Αιθιοπία) √Montina αλεύρι √Σόργο (Sorghum) √ (Amaranth) (Kasha) √Καλαμπόκι Cornflour και αλεύρι από καλαμπόκι √Ρύζι Κινόα (Quinoa), √Αλεύρι από ξηρούς καρπούς Αραρούτι, √ Ρεβίθια-ρεβιθάλευρο, √Αλεύρι καρύδας √Βαμβακόσπορος √Dal √Fava φασόλια √Αλεύρι Λιναρόσπορου √Αλεύρι Gram από ρεβίθια √Φακές-αλεύρι από φακές √ Μανιόκ (Manioc) √Πατάτες-αλεύρι πατάτας √ Σάγου (Sago), √Αλεύρι σουσαμιού √Αλεύρι ηλίανθου √Taro αλεύρι √Αλεύρι σόγιας √Ταπιόκα √Γλυκόζη από ταπιόκα √Αλεύρι μπανάνας √Γλυκοπατάτα- αλεύρι γλυκοπατάτας √Mesquite αλεύρι √Yam αλεύρι (αφρικάνικο).
Η θεραπεία είναι μια: Αφαιρέστε τη γλουτένη από τη ζωή σας !
Πριν το έντερο σας υποστεί βλάβη. Εάν όμως έχει υποστεί βλάβη από την μακροχρόνια κατανάλωση γλουτένης, τότε κάνοντας μια διατροφή χωρίς γλουτένη (Gluten Free), το έντερο θα αρχίσει να θεραπεύεται και ίσως χρειαστούν έως και 2 χρόνια για την πλήρη αποκατάστασή του. Τα στοιχεία του USDA δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στις ΗΠΑ, παίρνουν περίπου το 70% των συνολικών θερμίδων τους από προϊόντα σίτου, που περιέχουν γλουτένη, φυτικά έλαια, προστιθέμενη ζάχαρη και τεχνητά γλυκαντικά. Κάθε διατροφή που κόβει αυτά τα τρόφιμα, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση υγείας.
Στην αρχή η διατροφή χωρίς γλουτένη μπορεί να σας τρομάξει, γιατί υπάρχει παντού και είναι δύσκολο να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες και να πάτε κόντρα στο κατεστημένο. Όμως πρέπει να αναλάβετε την ευθύνη της υγείας σας, να εγγραφείτε σε συλλόγους κοιλιοκάκης, που θα σας ενημερώσουν πού θα βρίσκετε μαγαζιά να προμηθεύεστε σωστά προϊόντα και εστιατόρια για να τρώτε σωστά. Η αφαίρεση μόνο της γλουτένης από την διατροφή σας δεν αρκεί για να είσαστε υγιείς.
Υγιεινά τρόφιμα που πρέπει να τρώτε
Φρούτα και λαχανικά
Αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο οποιασδήποτε υγιεινής διατροφής και είναι φυσικά χωρίς γλουτένη. Παρέχουν πολύτιμα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ίνες, φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά, για να δυναμώσουν το ανοσοποιητικό.
Υγιεινά λίπη
Βούτυρο ghee ή αιγοπρόβειο, αβοκάντο, παρθένο ελαιόλαδο, λινέλαιο, έλαιο αβοκάντο, κάνναβης, κολοκύθας, καρυδιών και σταφυλιών.
Ξηροί καρποί και σπόροι
Aμύγδαλα, καρύδια, λιναρόσπορος, σπόροι κάνναβης, σπόροι τσία, κολοκυθόσποροι, ηλιόσποροι και σουσάμι.
Όσπρια, φασόλια και ολόκληρα δημητριακά χωρίς γλουτένη
Αυτά περιλαμβάνουν όλα τα όσπρια, άγριο ρύζι, βρώμη χωρίς γλουτένη, φαγόπυρο, κινόα, κεχρί, teff και αμάρανθος.
Πηγή: Naturanrg#102, www.naturanrg.gr