NrgFoodsΚόκκινα φύκια. Φυσική ενίσχυση ανοσοποιητικού

Κόκκινα φύκια. Φυσική ενίσχυση ανοσοποιητικού

Τα κόκκινα φύκια αποτελούν ένα φυσικό “booster” του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτά τα υπέροχα κατακόκκινα «φυτά της θάλασσας» χρησιμοποιούνταν από την προϊστορική εποχή στον ασιατικό πολιτισμό ως πολύτιμη πηγή τροφής, αλλά και για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων. Τα τελευταία χρόνια, έχουν αποκτήσει θερμούς οπαδούς σε όλον τον κόσμο, αφού έχει αναγνωριστεί η αξία τους για την ενίσχυση ενός εξασθενημένου οργανισμού. Ειδικά λοιπόν εσείς που αρπάζετε εύκολα όποια ίωση κυκλοφορεί, δείξτε τη δέουσα προσοχή! Κόκκινα φύκια. Φυσική ενίσχυση ανοσοποιητικού

♦ της Αφροδίτης Ραυτοπούλου

Τα κόκκινα φύκια είναι μία από τις παλαιότερες ομάδες ευρυκαρυωτικών φυκιών. Ονομάζονται και ροδοφύκη, λόγω του χρώματός τους, και υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 6.000 αναγνωρισμένα είδη μέχρι σήμερα. Αποτελούν μία από τις πιο πολύτιμες πηγές φυσικών αντιοξειδωτικών, χάρη στην τεράστια βιοποικιλότητά τους. Η βιοποικιλότητα τους μάλιστα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν των φυτών που φυτρώνουν πάνω από τη γη. Περιέχουν ακόμα εξαιρετικά υψηλές ποσότητες ιωδίου και είναι πλούσια σε μαγγάνιο, κάλιο και σίδηρο, αλλά και σε ασβέστιο, μαγνήσιο, χαλκό, χρώμιο, ψευδάργυρο και βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β6, Β12 και E. Τέλος, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C που προωθεί την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό. Κόκκινα φύκια. Φυσική ενίσχυση ανοσοποιητικού

Ας γνωρίσουμε τα ατελείωτα οφέλη των κόκκινων φυκιών για τον ανθρώπινο οργανισμό…

  1. Για τα μάτια

Τα κόκκινα φύκια διακρίνονται για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως ζεαξανθίνη και λουτεΐνη. Για τις ουσίες αυτές έχει αποδειχτεί ότι προλαμβάνουν την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και προστατεύουν την υγεία των ματιών. Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μία πάθηση, που εμποδίζει το μάτι να δει με μεγάλη λεπτομέρεια. Αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες απώλειας της όρασης σε άτομα άνω των 60 ετών.

Η ζεαξανθίνη και η λουτεΐνη είναι καροτενοειδή αντιοξειδωτικά συστατικά που μπορούν να προλάβουν την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Είναι συστατικά που υπάρχουν συγκεντρωμένα στην ωχρά κηλίδα και συνθέτουν την χρωστική ουσία της.

  1. Για τον πόνο και τις φλεγμονές

Χάρη στην περιεκτικότητά τους σε χλωροφύλλη και λιπαρά οξέα Ωμέγα-3, τα κόκκινα φύκια διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες. Επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2016 στην επιθεώρηση “Pharmaceutical Biology”, απέδειξε ότι τα κόκκινα φύκια αποτελούν φυσική πηγή συστατικών με ισχυρές βιολογικές και φαρμακολογικές ιδιότητες, που ασκούν γαστροπροστατευτική, παυσίπονη και αντιφλεγμονώδη δράση. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα ανέδειξε τις σημαντικές ιδιότητες που έχει το ροδοφύκι Laurencia obtuse, το οποίο έχει την ικανότητα να αναστέλλει την εμφάνιση γαστρικού έλκους σε ποσοστό έως και 81,3%.

  1. Για τη χοληστερόλη

Τα φύκια αποτελούν πλούσια πηγή μιας φυτικής στερόλης, που λέγεται φουκοστερόλη και έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να ρίξει τα επίπεδα χοληστερόλης με φυσικό τρόπο. Επιπλέον, περιέχουν φυτοστερόλες, που έχουν την ικανότητα να μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL) όταν λαμβάνονται με τη μορφή συμπληρώματος διατροφής. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζεται η εντερική απορρόφηση της χοληστερόλης.

Διαβάστε επίσης, Ποια διατροφή ενισχύει το ανοσοποιητικό σε ηλικίες 50+

  1. Για την ενίσχυση ανοσοποιητικού

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η περιεκτικότητα των κόκκινων φυκιών σε αντιοξειδωτικές ουσίες προσφέρει τόνωση στο αμυντικό σύστημα του οργανισμού. Πιο συγκεκριμένα, τα αποστάγματα αιθανόλης των φυκιών Callophyllis japonica και Gracilaria tenuistipitata ενεργοποιούν τα αντιοξειδωτικά ένζυμα των κυττάρων. Καταστέλλουν τους μηχανισμούς που σκοτώνουν τα υγιή κύτταρα. Τα κόκκινα φύκια προλαμβάνουν επίσης την φθορά του DNA. Επιπλέον, καταπολεμούν το αίσθημα της χρόνιας κόπωσης.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα αντιοξειδωτικά συστατικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και αποβάλλουν τις τοξίνες από το σώμα. Επιπλέον, συμβάλλουν στην αποτοξίνωση από τα βαρέα μέταλλα και την αποκατάσταση των επιπέδων pH του αίματος σε αλκαλικά επίπεδα.

  1. Για τον έρπητα

Ένα από τα πιο γνωστά κόκκινα φύκια συμβάλλει στην πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό του απλού έρπητα. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση “Plant Medica” το 2016, ένα συστατικό που απομονώθηκε από το κόκκινο φύκι Gigartina skottsbergii αποδείχτηκε ότι είναι ισχυρός αναστολέας του ιού του απλού έρπητα (ιός HSV τύπου 1 και τύπου 2).

  1. Για το δέρμα

Σε συνδυασμό με την περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, τα κόκκινα φύκια περιέχουν επίσης άφθονα μεταλλικά στοιχεία, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, σελήνιο, που είναι πολύτιμα για την προστασία της υγείας του δέρματος (ψωρίαση, έκζεμα), των μαλλιών και των νυχιών. Επίσης, επιταχύνουν τη διαδικασία επούλωσης πληγών και μειώνουν τη σοβαρότητα δερματικών βλαβών.

Κόκκινα φύκια. Φυσική ενίσχυση ανοσοποιητικούΚαι πολλά άλλα οφέλη…

Συν τοις άλλοις, τα κόκκινα φύκια περιέχουν πολυσακχαρίτες που διακρίνονται για την αντιθρομβωτική, ανοσοτροποποιητική, αντικαρκινική, αντιλιπιδαιμική, υπογλυκαιμική, αντιβιοτική και αντιφλεγμονώδη δράση τους. Είναι πολύτιμα συστατικά που έχει αποδειχτεί ότι συμβάλλουν στην καταπολέμηση του ιού του Aids (HIV τύπου 1 και τύπου 2). Επίσης, του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), του ιού της εγκεφαλομυοκαρδίτιδας, του ιού της ηπατίτιδας Α και Β, του δάγγειου πυρετού αλλά και του κίτρινου πυρετού.

Επίσης, τα κόκκινα φύκια περιέχουν κάποιες αντιιικές ουσίες, τις λεγόμενες καραγενάνες, που προσφέρουν προστασία απέναντι στους ιούς. Αυτές οι ουσίες καταπολεμούν και ορισμένα στελέχη μικροβίων που αποδεικνύονται ανθεκτικά στα φάρμακα. Επιπλέον, το απόσταγμα του κόκκινου φυκιού Gigartina έχει αποδειχτεί πολύτιμο στην αντιμετώπιση των μυκητιάσεων.

Πηγή: naturanrg.grNatura Nrg #116

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code