ΥγείαΟλιστικές ΘεραπείεςΚολλοειδής άργυρος, ένα παλιό φυσικό αντιβιοτικό επιστρέφει

Κολλοειδής άργυρος, ένα παλιό φυσικό αντιβιοτικό επιστρέφει

Δυναμικό comeback πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια ο κολλοειδής άργυρος. Ένα εξαιρετικό φυσικό αντιβιοτικό, γνωστό από τα αρχαία χρόνια για τις αντιβακτηριακές, αντιιικές, αντιμυκητιασικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Κολλοειδής άργυρος, ένα παλιό φυσικό αντιβιοτικό επιστρέφει!

της Αφροδίτης Ραυτοπούλου

Χάρη στην ικανότητά του να ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού, χρησιμοποιείται συμπληρωματικά σε πολλές θεραπευτικές αγωγές απέναντι σε ισχυρά μικρόβια, ιούς, βακτήρια, μύκητες, ακόμα και σε διάφορες μορφές καρκίνου. Κολλοειδής άργυρος, ένα παλιό φυσικό αντιβιοτικό επιστρέφει!

Πως παρασκευάζεται

Ο κολλοειδής άργυρος παρασκευάζεται βυθίζοντας ασημένια ηλεκτρόδια μέσα σε απεσταγμένο νερό και παρέχοντας ρεύμα χαμηλής τάσης. Έτσι, δημιουργείται ένα διάλυμα απεσταγμένου νερού με μικροσκοπικά σωματίδια αργύρου. Είναι τόσο μικροσκοπικά που μία απλή διαδικασία φιλτραρίσματος δεν μπορεί να τα απομακρύνει. Το μέγεθός τους ποικίλει, όμως συχνά είναι τόσο μικρά που χαρακτηρίζονται ως νανοσωματίδια. Είναι δηλαδή μικρότερα από 100 νανόμετρα σε μέγεθος και άρα αόρατα για το ανθρώπινο μάτι.

Η χρήση του τα παλιά χρόνια

Στην παλιά αθηναϊκή κοινωνία, οι οικογένειες χρησιμοποιούσαν αυθεντικά ασημένια σκεύη (σερβίτσια, κανάτες, μαχαιροπήρουνα) για να τρώνε και να μεταφέρουν το πόσιμο νερό. Αναγνώριζαν με αυτόν τον τρόπο την ιδιότητα του αργύρου να προστατεύει το νερό και τα τρόφιμα από την οξείδωση. Την ίδια στιγμή, στην αμερικανική δύση οι άποικοι άφηναν ένα ασημένιο δολάριο μέσα στα φλασκιά που κουβαλούσαν νερό ως τρόπο απολύμανσης.

Αργότερα, ο άργυρος άρχισε να χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία μολύνσεων και την επούλωση πληγών. Οι παλιοί τύλιγαν ένα είδος αλουμινόχαρτου γύρω από τις πληγές για να επιταχύνουν την επούλωση και να προλάβουν τη μόλυνση.

Προτού αναπτυχθούν οι σύγχρονες αντιβιοτικές θεραπείες, ο κολλοειδής άργυρος είχε αναδειχθεί σε μία πασπαρτού θεραπεία για κάθε είδους μόλυνση. Από το απλό κρυολόγημα μέχρι τον καρκίνο. Προτεινόταν από τους γιατρούς ως ένα φυσικό αντιβιοτικό περίπου μέχρι τη δεκαετία του ’40, όταν άρχισαν να αναπτύσσονται οι σύγχρονες αντιβιοτικές θεραπείες που τον εκθρόνισαν. Παραμένει ωστόσο παρών στις χειρουργικές και ιατρικές αίθουσες, όπου συναντάται συχνά σε δερματικές αλοιφές, επιδέσμους, αλλά και ως επίστρωση σε ιατρικό εξοπλισμό. Για παράδειγμα, πρόσφατη αμερικανική μελέτη απέδειξε ότι μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση ουρολοίμωξης σε ασθενείς που νοσηλεύονται, όταν τους χρησιμοποιούνται καθετήρες με επίστρωση κολλοειδούς αργύρου.

Διαβάστε επίσης ⇒ Ρίγανη.Το φυσικό αντιβιοτικό από την ελληνική φύση

Τι έχουν δείξει οι σύγχρονες επιστημονικές έρευνες

Τα τελευταία χρόνια, πολλές επιστημονικές έρευνες έχουν αναλύσει την εφαρμογή του κολλοειδούς αργύρου πάνω σε πληγές του δέρματος. Σε αρκετές από αυτές έχει αναγνωριστεί ότι τα σωματίδια του αργύρου έχουν αντισηπτική και αντιμικροβιακή δράση. Η δράση του αυτή συμβάλλει στην αντιμετώπιση των ελκών που σχετίζονται με τον διαβήτη, την κατάκλιση, το νεκρωτικό ερυσίπελας και διάφορους δερματικούς τραυματισμούς. Η τοπική εφαρμογή αλοιφής ή χρήσης επιδέσμου με νανοσωματίδια αργύρου αποδείχτηκε ότι μπορεί να μειώσει τη δερματική φλεγμονή κατά τη διάρκεια της επούλωσης. Επίσης να επιταχύνει την ανάπλαση του δέρματος. Μπορεί επίσης να συμβάλλει στη θεραπεία φλεγμονωδών οστικών παθήσεων.

Ακόμα, οι αντιιικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του τον καθιστούν ένα εξαιρετικό μέσο φυσικής υποστήριξης του οργανισμού όταν δίνει μάχη απέναντι σε πάσης φύσεως ιούς και μικρόβια. Για παράδειγμα για τον ιό της γρίπης, τον ιό του έρπητα, τον ιό των μυρμηκιών. Αλλά και πιο ισχυρούς ιούς, όπως τον ιό του Aids (HIV) ή ακόμα και σοβαρές παθήσεις, όπως τον καρκίνο.

Χάρη στις αντιμικροβιακές, απολυμαντικές και μυκητοκτόνες του ιδιότητες, ο κολλοειδής άργυρος περιέχεται επίσης σε αρκετά καλλυντικά προϊόντα για την αντιμετώπιση της ακμής. Επίσης σε σκευάσματα τοπικής χρήσης για μυκητιάσεις νυχιών. Επίσης περιέχεται σε κάποιες οφθαλμικές σταγόνες για την καταπολέμηση της επιπεφυκίτιδας στα νεογέννητα.

Πώς ακριβώς δρα ο κολλοειδής άργυρος;

Οι επιστήμονες γνωρίζουν πλέον καλά ότι τα ιόντα του αργύρου έχουν την ικανότητα να εισχωρούν μέσα στα κύτταρα των βακτηριδίων. Να μπλοκάρουν την κυτταρική αναπνοή τους. Να διαταράσσουν τις λειτουργίες του DNA τους και άρα να εμποδίζουν την αναπαραγωγή τους και να τα οδηγούν σε κυτταρικό θάνατο.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η δράση του κολλοειδούς αργύρου εξαρτάται από το μέγεθος και το σχήμα των σωματιδίων του αργύρου. Καθώς και από το ποσοστό συγκέντρωσής τους μέσα σε ένα διάλυμα. Έχουν διαπιστώσει ότι ένας μεγάλος αριθμός μικρών σωματιδίων μπορεί να απελευθερώσει περισσότερα ιόντα αργύρου από ό,τι ένας μικρός αριθμός μεγάλων σωματιδίων. Τα ιόντα αργύρου απελευθερώνονται από τα σωματίδια του αργύρου όταν αυτά έρθουν σε επαφή με υγρασία. Εν προκειμένω, τα υγρά του σώματος.

Ο τρόπος χρήσης του κολλοειδούς αργύρου

Ο κολλοειδής άργυρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τους εξής δύο τρόπους:

  • Με διάλυμα από το στόμα

Η χρήση διαλύματος από το στόμα συστήνεται συνήθως σε περιπτώσεις ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος, όταν είναι αντιμέτωπο με ιούς, μικρόβια και σοβαρές ασθένειες.

  • Με τοπική εφαρμογή

Η τοπική εφαρμογή αλοιφής κολλοειδούς αργύρου ενδείκνυται για την ταχύτερη επούλωση πληγών, κοψιμάτων και εγκαυμάτων. Επίσης, μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τσιμπήματα εντόμων, εξανθήματα, μυρμηγκιές, εγκαύματα από τον ήλιο. Από ερεθισμό από ξύρισμα και άλλα καθημερινά προβλήματα και φλεγμονές του δέρματος.

Θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι για τον τρόπο και τη συχνότητα χρήσης του, παραμένει πάντα αρμόδιος ο θεράπων ιατρός.

Πηγή: naturanrg.grNatura Nrg #116

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης