GreenΒιολογικάΚολοκυθάκι στη γλάστρα

Κολοκυθάκι στη γλάστρα

Τώρα εσείς πείτε μου, καλοκαίρι χωρίς κολοκυθάκι γίνεται; Άντε να μάθουμε όχι μόνο να το τρώμε, αλλά και να το καλλιεργούμε!!

Άρθρο & φωτογραφίες: Πέτρος Πανούτσος, www.olyplant.gr

Τα κολοκυθάκια είναι εύγευστα, εύπεπτα, βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και ανήκουν στην κατηγορία των λαχανικών με μηδενικές θερμίδες (μόνο 21 θερμίδες/100 γραμ.). Είναι πλούσια σε μαγγάνιο, χαλκό, βιταμίνη C, βιταμίνη Α και καλή πηγή των βιταμινών του συμπλέγματος Β και της βιταμίνης Κ. Επίσης, είναι πολύ καλή πηγή μαγνησίου, , καλίου, φυλλικού οξέος, φυτικών και διαιτητικών ινών.

Η ποικιλία που επέλεξα να φυτεύσω είναι το στρογγυλό κολοκυθάκι το οποίο είναι τέλειο για κάποιον που θέλει να το φτιάξει γεμιστό στην κατσαρόλα! (Λατρεμένο φαγητό για ‘μένα!!!) Όμορφοι στρογγυλοί καρποί, ανοικτού πράσινου χρώματος και ένα φυτό που παραμένει σαν θάμνος και δεν χρειάζεται πολύ χώρο για να μεγαλώσει.

squash-potΓλάστρα

Ένα ικανοποιητικό μέγεθος που διάλεξα είναι 35 εκ. διάμετρο x 25 εκ. βάθος. Ως μέγεθος είναι μέτριο αλλά καλό θα ήταν για περισσότερη παραγωγή να βάλετε μια μεγαλύτερη γλάστρα εάν έχετε χώρο. Μην ξεχνάτε η γλάστρα σας να αποστραγγίζει καλά!

Χώμα

Για άλλη μια φορά το χώμα είναι ένα κομμάτι χωρίς μεγάλες αλλαγές. Κοκκινόχωμα, τύρφη και κομπόστ είναι η βασική δομή του υλικού που χρησιμοποίησα. Εγώ έκανα την πρόσμειξη 1 κοκκινόχωμα προς 3 τύρφη με κομπόστ. Αν επιλέξετε κάποιο έτοιμο υπόστρωμα, μην ξεχνάτε να είναι χωρίς χημικά λιπάσματα ή άλλους βοηθητικούς παράγοντες.
(Για τις αναλογίες κομπόστ με τύρφη καλό θα είναι να συμβουλευθείτε το φυτώριο  απ’ όπου το αγοράσατε για λεπτομέρειες ανάλογα το προϊόν.)

Η φύτευση

Εύκολη και γρήγορη! Γεμίζουμε τη γλάστρα με χώμα αφήνοντας περίπου 2 δάχτυλα από το χείλος της γλάστρας. Ανοίγοντας μια τρύπα στο κέντρο της γλάστρας στο μέγεθος της μπάλας του φυτού το τοποθετούμε κατά 1 δάχτυλο πιο βαθιά από το αρχικό μέγεθός της. Το κολοκυθάκι δεν θέλει κάποιο στήριγμα, επομένως δεν χρειάζονται ούτε καλάμια ούτε τίποτα.

squash-plantingΘέση στο μπαλκόνι

Γενικά το κολοκυθάκι είναι πιο ανθεκτικό φυτό από την τομάτα. Αλλά καλό είναι να μην το χτυπάει δυνατός αέρας, γιατί θα το τσακίζει. Αγαπά πολύ τον ήλιο, επομένως μην επιλέξετε να το τοποθετήσετε σε σκιερά μέρη.

Πότισμα

Εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα! Το κολοκυθάκι αγαπάει το νερό. Γι’ αυτό φροντίστε να το ποτίζετε σε καθημερινή βάση.

Λίπανση

Ως φυτό δεν έχει πολύ μεγάλες απαιτήσεις σε λίπανση. Ένα καλό κομπόστ στη φύτευση είναι αρκετό για να το συντηρήσει και να το βοηθήσει να έχει μια καλή σοδειά. Μετά την πρώτη σοδειά καλό θα ήταν να το βοηθήσετε με κάποιο βιολογικό λίπασμα, ώστε να μην αδυνατίσει από την καρποφορία του και να παραμείνει δυνατό με αποτέλεσμα να αποδώσει περισσότερους καρπούς.

Φυτοπροστασία

Μπορώ να πω ότι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάποιος κατά την καλλιέργεια αυτού του φυτού είναι:

  • Η έλλειψη ασβεστίου που παρατηρείται είτε με τη ρήξη των ανθών πριν την καρποδεσία και αντιμετωπίζεται εύκολα με τη χρήση βιολογικού ασβεστίου!
  • Είτε με έντονη ασπρίλα στα φύλλα του φυτού. Γι’ αυτό πολλοί χρησιμοποιούν θειάφι, όμως υπάρχουν και άλλα βιολογικά σκευάσματα! (Καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γεωπόνο σας, ώστε να βρείτε αυτό που ταιριάζει σε εσάς.)

Εποχές φύτευσης

Άνοιξη, Καλοκαίρι.

Συγκομιδή

Το κολοκυθάκι είναι ένα λαχανικό που καρπίζει σχετικά γρήγορα! Μετά τις 30 – 40 μέρες θα έχετε τους πρώτους σας καρπούς. Η συγκομιδή είναι καλό να γίνεται με ένα μαχαίρι για να μην υπάρχει τραυματισμός στο φυτό.

Πηγή: NaturaΝrg #28

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης