ΥγείαΑσθένειες & ΘεραπείεςΚολπική μαρμαρυγή: Τι είναι και πώς θα προλάβετε το εγκεφαλικό επεισόδιο

Κολπική μαρμαρυγή: Τι είναι και πώς θα προλάβετε το εγκεφαλικό επεισόδιο

Oι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή είναι 5 φορές πιο πιθανό να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο

του Γεωργίου Κούσκου, Ιατρός Καρδιολόγος

Η κολπική μαρμαρυγή (KM) είναι μια διαταραχή του καρδιακού ρυθμού, στην οποία οι κόλποι της καρδιάς (δύο από τις τέσσερις κοιλότητες της καρδιάς) συστέλλονται γρήγορα και ακανόνιστα.

Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα που εμφανίζονται;

Έως το ένα τρίτο των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή είναι ασυμπτωματικοί. Τα κύρια συμπτώματα είναι:

  • Αίσθημα παλμών στην καρδιά (φτερούγισμα) ή αίσθηση ότι η καρδιά χτυπά πολύ γρήγορα
  • Κόπωση, Ζάλη, Δύσπνοια
  • Πόνος στο στήθος, Επεισόδια λιποθυμίας

Μόλις εμφανιστεί κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα ο ασθενής πρέπει άμεσα να επισκεφτεί τον γιατρό του. Eκείνος θα καθορίσει εάν τα συμπτώματα προκαλούνται από κολπική μαρμαρυγή ή από κάποια άλλη αιτία.

Ποιος κινδυνεύει να πάθει κολπική μαρμαρυγή;

Η κολπική μαρμαρυγή  είναι ο συνηθέστερος τύπος διαταραχής του καρδιακού ρυθμού.  Όσο περνά η ηλικία αυξάνεται η πιθανότητα να πάθει κάποιος κολπική μαρμαρυγή. Συνήθως η διάγνωση γίνεται στην ηλικία  των 60 και των 70 ετών, ενώ μετά τα 80 ένας στους δέκα πάσχει από κολπική μαρμαρυγή.

Μαζί με την ηλικία και την προϋπάρχουσα καρδιακή πάθηση, η παχυσαρκία αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση της αρρυθμίας.

Άλλοι παράγοντες επίσης είναι:

♠ Κατάχρηση αλκοόλ

♠ Σακχαρώδης διαβήτης

Υπερθυρεοειδισμός

♠ Υψηλή αρτηριακή πίεση

♠ Άπνοια ύπνου

♠ Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

♠ Κάπνισμα

♠ Άγχος

Γιατί η κολπική μαρμαρυγή είναι επικίνδυνη αρρυθμία;

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια σοβαρή κατάσταση, επειδή μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρο ή μη εγκεφαλικό επεισόδιο. Στην πραγματικότητα, οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή είναι 5 φορές πιο πιθανό να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με τα υπόλοιπα άτομα. Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου. Επίσης οι γυναίκες με κολπική μαρμαρυγή έχουν διπλάσια πιθανότητα να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με τους άνδρες που πάσχουν από την ίδια πάθηση.

Μπορούμε να προλάβουμε το εγκεφαλικό επεισόδιο;

Κολπική μαρμαρυγή: Τι είναι και πώς θα προλάβετε το εγκεφαλικό επεισόδιο Φαίνεται ότι το 60% έως 80% των εγκεφαλικών επεισοδίων σε άτομα με ΚΜ μπορεί να προληφθεί! Εάν έχετε ΚΜ ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει αντιπηκτικά φάρμακα.

Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή σχηματισμού θρόμβων. Αυτοί  θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό επεισόδιο, οπότε είναι σημαντικό να παίρνετε αυτά τα φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες.

Επιπλέον, για να μη συμβεί το εγκεφαλικό επεισόδιο θα πρέπει να αποφύγουμε τη παχυσαρκία με σωστή διατροφή και τακτική σωματική δραστηριότητα και να προσπαθήσουμε, όσο μπορούμε, να διαχειριστούμε το άγχος.

Είναι επίσης σημαντικό να θεραπευτούν αποτελεσματικά, αν υπάρχουν, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη.

Ποια είναι τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου;

Το εγκεφαλικό επεισόδιο σαν αποτέλεσμα της ΚΜ εμφανίζεται όταν ένας θρόμβος αίματος φράξει μια αρτηρία και εμποδίσει το αίμα να φτάσει στον εγκέφαλο. Τότε, ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί

 μούδιασμα ή αδυναμία στο πόδι, στο χέρι ή στο πρόσωπο,

 ξαφνική σύγχυση,

 δυσκολία στην ομιλία ή στη κατανόηση του λόγου,

 προβλήματα στο περπάτημα ή σοβαρή κεφαλαλγία.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι:

 Ξαφνικός πόνος στο πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια.
⇒ Ναυτία ή εμετός.
 Δυσκολία στην αναπνοή.
 Αίσθημα παλμών στο προκάρδιο.
 Εκνευρισμός ή αλλαγή συμπεριφοράς.

Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, καλέστε άμεσα το γιατρό σας.

Εκτός από την ΚΜ άλλοι παράγοντες κινδύνου για ένα εγκεφαλικό επεισόδιο περιλαμβάνουν το οικογενειακό ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, το υπερβολικό σωματικό βάρος, την υψηλή αρτηριακή πίεση, την υψηλή χοληστερόλη, τον διαβήτη, το κάπνισμα, την έλλειψη άσκησης και στις γυναίκες η ημικρανία με αύρα ή η χρήση ορμονικής θεραπείας.

Υπάρχουν θεραπείες για τη κολπική μαρμαρυγή;

Η θεραπεία της ΚΜ ποικίλλει ανάλογα με το πόσο διαρκεί η πάθηση και πόσο σοβαρή είναι. Σε ορισμένα άτομα μπορεί να αναταχθεί (να μην υπάρχει πια αρρυθμία), σε άλλα να υποτροπιάζει και σε άλλα να παραμείνει μόνιμα.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει αλλαγές στον τρόπο ζωής, καρδιοανάταξη (επαναφορά του φυσιολογικού ρυθμού με ηλεκτρική ανάταξη), φαρμακευτική αγωγή, χειρουργικές επεμβάσεις ή εμφυτευμένες συσκευές, όπως ένας βηματοδότης, που μπορεί να βοηθήσει την καρδιά σας να διατηρήσει ένα φυσιολογικό ρυθμό.

Κατάλληλη διατροφή

Η υιοθέτηση μιας διατροφής χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά και πλούσια σε φρούτα και λαχανικά είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Οι ασθενείς με ΚΜ που καταναλώνουν πέντε ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά τείνουν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα στην υγεία τους.

Είναι καλό να αποφύγετε το αλκοόλ ή να πίνετε με μέτρο. Ορισμένοι ασθενείς διαπιστώνουν ότι τα συμπτώματά τους επιδεινώνονται όταν πίνουν καφεϊνούχα ροφήματα, επομένως η καλύτερη λύση είναι να τα επιλέξετε σε μικρότερη ποσότητα και να πίνετε νερό για να μείνετε ενυδατωμένοι.

Ο εκάστοτε υπεύθυνος διατροφολόγος, ο οποίος θα παρακολουθεί τον ασθενή, θα πρέπει να συντάξει ένα διαιτολόγιο το οποίο σαφώς και δεν θα στερεί τρόφιμα από τις ενδεχομένως ιδιαίτερες διατροφικές επιλογές του και ταυτοχρόνως να του προσφέρει μέσω του εξατομικευμένου διαιτολογίου του, την ποιότητα ζωής χωρίς να εμφανίζονται τα ιδιαίτερα συμπτώματα της νόσου.

Αν λαμβάνετε αντιπηκτικά καλό είναι να συζητήστε με το γιατρό σας πόσα πράσινα φυλλώδη λαχανικά μπορείτε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας με ασφάλεια. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως είναι τα λάχανα, το σπανάκι, το μαρούλι, το παντζάρι, το μπρόκολο, το κουνουπίδι περιέχουν  τη λιποδιαλυτή βιταμίνη Κ-κινόνη. Επίσης, πρέπει να ξέρετε ότι όταν τα εν λόγω λαχανικά είναι μαγειρεμένα, η ποσότητα βιταμίνης Κ που προσφέρουν είναι κατά πολύ μεγαλύτερη. Επίσης, σε μεγάλη ποσότητα βρίσκεται στο σογιέλαιο και στο συκώτι. Κολπική μαρμαρυγή: Τι είναι και πώς θα προλάβετε το εγκεφαλικό επεισόδιο

Άσκηση

Ενώ η έντονη άσκηση μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ΚΜ, η μέτρια τακτική σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων και να οδηγήσει στη μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι φιλικές προς τη ΚΜ δραστηριότητες περιλαμβάνουν γρήγορο περπάτημα, ποδηλασία, γιόγκα και ασκήσεις ενδυνάμωσης. Ρωτήστε το γιατρό σας για το ποιά είναι η κατάλληλη άσκηση για τη περίπτωσή σας.

 Κολπική μαρμαρυγή και άγχος

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε άγχος όταν διαγνωστεί μια σοβαρή καρδιακή κατάσταση, αλλά όσο περισσότερα γνωρίζετε για τη ΚΜ και για το πώς να διαχειρίζεστε τα συμπτώματά σας, τόσο καλύτερα θα αισθάνεστε!

Η συναισθηματική σας υγεία έχει σημασία. Αφιερώστε λίγο χρόνο κάθε μέρα για να χαλαρώσετε και να κάνετε τις δραστηριότητες που σας αρέσουν για να μειώσετε το άγχος.

Μπορείτε να δοκιμάσετε χαλαρωτικές δραστηριότητες όπως διαλογισμό, γιόγκα ή να περάσετε χρόνο με τους αγαπημένους σας. Η οικογένεια μπορεί να βοηθήσει ώστε ο πάσχων να διαχειρίζεται καλύτερα το άγχος αλλά και να παίρνει σωστά την αγωγή του.

Συμπερασματικά..

Μπορούμε να πούμε ότι η κολπική μαρμαρυγή είναι μια σοβαρή αρρυθμία η οποία  όταν διαγνωστεί έγκαιρα μπορεί να θεραπευτεί. Αλλά ακόμα και στη περίπτωση που διαγνωστεί καθυστερημένα σήμερα υπάρχουν φάρμακα που ελαττώνουν σημαντικά το κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Φυσικά, η έγκαιρη διάγνωση ελαχιστοποιεί το κίνδυνο να υποστεί κάποιος εγκεφαλικό επεισόδιο πριν την έναρξη της κατάλληλης αγωγής. Οποιαδήποτε ένδειξη αρρυθμίας με ή χωρίς συμπτώματα (π.χ. σε τυχαία ψηλάφηση του σφυγμού, ένδειξη αρρυθμίας στο ηλεκτρονικό πιεσόμετρο) πρέπει να ελέγχεται από καρδιολόγο (με ΗΚΓράφημα, TRIPLEX καρδιάς και συχνά με HOLTER ρυθμού) με σκοπό να γίνει η διάγνωση και να αρχίσει άμεσα η κατάλληλη θεραπεία.

Πηγή: Naturanrg#98o

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code