ΕυεξίαFitnessΚολυμπήστε με... στυλ!

Κολυμπήστε με… στυλ!

Το κολύμπι στη θάλασσα, τώρα που διανύουμε το μεσοκαλόκαιρο, είναι ίσως η πιο απολαυστική, διασκεδαστική και αναζωογονητική άσκηση που μπορούμε να κάνουμε. Με φόντο λοιπόν τις διακοπές, θέλουμε να σας στείλουμε το εξής μήνυμα: Μη χάσετε την ευκαιρία φέτος το καλοκαίρι να κολυμπήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο … είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για το σώμα σας, αλλά με σύνεση! Κρατήστε κατά νου τις συμβουλές μας, γιατί ως γνωστόν με την ασφάλειά μας δεν παίζουμε! 

της Μαρίας Γκέκα

Η κολύμβηση αποτελεί ιδανική άσκηση για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, καθώς γυμνάζει όλο το σώμα, ενώ προλαμβάνει ή ακόμα και θεραπεύει τις μυοσκελετικές παθήσεις. Παράλληλα, χαρίζει ευεξία, τονώνει το αναπνευστικό και το καρδιαγγειακό σύστημα και βοηθά να χαθούν τα περιττά κιλά.

Γιατί κολύμβηση;  

 • Θεωρείται κατεξοχήν αεροβική δραστηριότητα, με σημαντική θετική επίδραση στην καρδιοαναπνευστική λειτουργία και γενικότερα στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Aπό την άλλη, η αντίσταση του νερού  συμβάλλει στην τόνωση και τη σύσφιξη των μυών.
 • Είναι η καλύτερη άσκηση για όσους έχουν μυοσκελετικά προβλήματα, με ενοχλήσεις στις αρθρώσεις. Το νερό υποστηρίζει τις αρθρώσεις, τους ταλαιπωρημένους τένοντες ή συνδέσμους. Είναι εξαιρετικά ασφαλής και για το λόγο αυτόν προτείνεται ακόμη και σε εγκύους. Προσφέρεται τόσο για τα γυμνασμένα όσο και για τα αγύμναστα άτομα.
 • Η δροσιά του νερού κάνει την άσκηση πιο ευχάριστη. Δεν νιώθετε να ιδρώνετε, ενώ το νερό κάνει ταυτόχρονα μασάζ σε διάφορα σημεία του σώματος, καθώς κολυμπάτε.
 • Η κατά πολύ μεγαλύτερη πυκνότητα του νερού σε σχέση με τον αέρα προκαλεί αντίσταση στην κίνηση του σώματός μας. Επομένως, καίτε πολύ περισσότερες θερμίδες για να καλύψετε την ίδια απόσταση στο νερό σε σχέση με την ξηρά.

Υπάρχουν τέσσερα αγωνιστικά στυλ κολύμβησης, το ελεύθερο, το ύπτιο, το πρόσθιο και η πεταλούδα.

Ελεύθερο: Πρόκειται για το πιο διαδεδομένο και γρήγορο στυλ κολύμβησης. Η θέση του σώματος πρέπει να είναι οριζόντια και επίπεδη, έτσι ώστε να μειώνεται η αντίσταση. Η κίνηση των ποδιών είναι συνεχόμενη και ξεκινά από τους μηρούς, διατηρώντας έτσι την ισορροπία του σώματος. Τα χέρια είναι αυτά που προωθούν το σώμα προς τα εμπρός, ενώ ο συντονισμός χεριών και ποδιών είναι καθοριστικός για την ομαλή κίνηση του σώματος. Στη διαδικασία εκμάθησης ελευθέρου συστήνεται η αναπνοή και από τις δυο πλευρές συνήθως κάθε τρεις χεριές. Η εισπνοή γίνεται από το στόμα όταν το κεφάλι γυρίσει στο πλάι και η εκπνοή από τη μύτη.

Τι γυμνάζει; 

Γενικά όλο το σώμα, όπως και τα υπόλοιπα στυλ κολύμβησης. Πιο συγκεκριμένα, τους μύες του ώμου και της ωμοπλάτης με τις κινήσεις των χεριών, το έξω μέρος του στήθους, τον πλατύ ραχιαίο, τους πλάγιους κοιλιακούς με τη στροφή του κορμού δεξιά και αριστερά και τον τετρακέφαλο και δικέφαλο μηριαίο με την «ψαλιδωτή» κίνηση των ποδιών.

Κάνει για όλους;

Απευθύνεται σε όλους, γυμνασμένους ή μη. Αν η φυσική σας κατάσταση δεν είναι και η καλύτερη δυνατή, κρατήστε το κεφάλι συνεχώς  έξω από το νερό και διατηρήστε την ένταση σε ήπιο ρυθμό.

Πόσες θερμίδες καίτε;

Ένας άντρας 80 κιλών θα «κάψει» γύρω στις 350 θερμίδες τα 30 λεπτά. Μία γυναίκα 60 κιλών θα κάψει στο ίδιο διάστημα γύρω στις 220 θερμίδες.
+ Το ελεύθερο δεν εγκυμονεί κινδύνους. Αντιθέτως, χρησιμοποιείται κατά κόρον για αποθεραπεία για τραυματισμούς των γονάτων, της μέσης και των ώμων.

Ύπτιο: Λόγω της ελεύθερης αναπνοής, το ύπτιο θεωρείται το ευκολότερο. Το σώμα είναι ανάσκελα, καλά τεντωμένο στην επιφάνεια του νερού. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην λεκάνη η οποία πρέπει να βρίσκεται όσο το δυνατό πιο ψηλά στην επιφάνεια. Τα πόδια κινούνται ρυθμικά, με μικρές συνεχείς και γρήγορες κινήσεις.

Τι γυμνάζει;

Κυρίως τους μύες των ώμων. Επίσης, οι μύες της πλάτης και οι κοιλιακοί βοηθούν σημαντικά στην κίνηση του σώματος. Τέλος, γυμνάζονται οι τετρακέφαλοι, δικέφαλοι μηριαίοι και ο γλουτός.

Κάνει για όλους;

Ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης, το ύπτιο είναι το πιο εύκολο στυλ μετά το πρόσθιο. Αν έχετε παραπανίσια κιλά, το ύπτιο είναι αρκετά ξεκούραστο. Θα μπορέσετε να κολυμπήσετε χωρίς πολλά διαλείμματα, καίγοντας έτσι περισσότερες θερμίδες.

Πόσες θερμίδες καίτε;

Περίπου το ίδιο όσο και στο ελεύθερο στυλ κολύμβησης.
+  Αν έχετε πρόβλημα στα γόνατα, το ύπτιο λειτουργεί θεραπευτικά, ενδυναμώνοντας τους τετρακέφαλους.
–  Αν πονάει η μέση σας  χρειάζεται προσοχή. Αν πάλι υπάρχει κάποιος τραυματισμός στα χέρια, τότε εκτελείτε την τεχνική αργά και σταθερά. Με αυτόν τον τρόπο θα ενδυναμώσετε και την ωμική ζώνη.

Πρόσθιο: Ίσως το πιο βασικό στυλ όταν ξεκινήσει κάποιος το κολύμπι. Θυμίζει την κίνηση του βατράχου μέσα στο νερό με ταυτόχρονη κίνηση χεριών και ποδιών. Τα χέρια ξεκινούν τεντωμένα μπροστά και «τραβάνε» όσο το δυνατόν περισσότερο νερό με τους αγκώνες ανοιχτούς. Τα πόδια καταβάλουν τη μεγαλύτερη προσπάθεια για την ώθηση του σώματος προς τα εμπρός. Στους αγώνες, οι κολυμβητές βάζουν και το κεφάλι μέσα. Σε πιο ελεύθερη παραλλαγή μπορείτε να το κρατήσετε συνέχεια απ’έξω.

Τι γυμνάζει; 

Όλους τους μύες της πλάτης και του στήθους, στις κινήσεις των χεριών μπροστά. Επίσης, προσαγωγούς, γλουτιαίους και δικέφαλους μηριαίους στο «τίναγμα» των ποδιών. Τέλος, γυμνάζονται και οι κοιλιακοί μύες, κυρίως ο ορθός.

Κάνει για όλους; 

Για όλους και ιδιαίτερα για όσους έχουν παραπανίσια κιλά. Tο στυλ αυτό σας επιτρέπει να διανύετε μεγάλες αποστάσεις, καίγοντας αρκετές θερμίδες, ενώ έχετε καλύτερη οπτική επαφή και έλεγχο της πορείας σας. Μπορείτε να μάθετε αρχικά τη σωστή κίνηση των ποδιών κρατώντας μια σανίδα μπροστά.

Πόσες θερμίδες καίτε;

 Ένας άντρας 80 κιλών θα «κάψει» γύρω στις 420 θερμίδες τα 30 λεπτά. Μία γυναίκα 60 κιλών θα κάψει στο ίδιο διάστημα γύρω στις 310 θερμίδες.
– Aν έχετε προβλήματα στον αυχένα, η προσπάθεια να μείνει το κεφάλι εκτός νερού μπορεί να προκαλέσει μικροενοχλήσεις. Επίσης, αν έχετε  προβλήματα στα γόνατα (μηνίσκο κτλ.) καλύτερα να αποφύγετε το συγκεκριμένο στυλ, μιας και επιβαρύνει αρκετά τους έσω πλάγιους συνδέσμους και τους μηνίσκους.

Πεταλούδα: Το πιο απαιτητικό στυλ κολύμβησης. Αποτελεί εξέλιξη του πρόσθιου στυλ. Είναι μια δελφινοειδής κίνηση του σώματος κινώντας και τα δυο ποδιά ταυτόχρονα. Θέλει αρκετή εξάσκηση όσον αφορά την τεχνική του, μιας και ο συνδυασμός τραβήγματος των χεριών και «σπασίματος» της μέσης είναι ιδιαίτερα δύσκολος.

Τι γυμνάζει;

Πλάτη (πλατύς ραχιαίος), στήθος, ώμους, μέση, ορθό κοιλιακό.
Κάνει για όλους;  Δεν ενδείκνυται για τους υπέρβαρους και για όσους δεν έχουν καλή φυσική κατάσταση. Φυσικά και για τις  εγκύους.

Πόσες θερμίδες καίτε;

Δεδομένου ότι γίνεται σωστά και με την απαιτούμενη ένταση, με το στυλ της πεταλούδας θα κάψετε τις περισσότερες θερμίδες. Για παράδειγμα ένας άνδρας 80 κιλών καίει 460 θερμίδες στα 30 λεπτά, ενώ μια γυναικά 60 κιλών γύρω στις 350 θερμίδες.
–  Λόγω του βαθμού δυσκολίας και της υπερέκτασης της σπονδυλικής στήλης, το συγκεκριμένο στυλ δεν συστήνεται σε άτομα με προβλήματα στη μέση.

Γνωρίζετε ότι:

 • Δεν επιπλέουν το ίδιο όλοι οι άνθρωποι, αφού παίζει σημαντικό ρόλο η κατασκευή του σώματος, όπως το βάρος οστών, της μυϊκής μάζας και η περιεκτικότητα του σώματος σε λίπος. Το λίπος έχει μικρότερο ειδικό βάρος από το νερό, επομένως επιπλέει καλύτερα ένας παχύσαρκος από έναν αδύνατο.
 • Οι μύς πρέπει να είναι χαλαροί, διότι μόνο τότε έχουν την τάση να επιπλέουν. Αντίθετα, οι σφιγμένοι μύς έχουν την τάση να βυθίζονται. Επίσης, βοηθά και η ποσότητα του αέρα στους πνεύμονες. Το σωστό είναι να παίρνουμε μικρές και συχνές αναπνοές. Έτσι μένει σταθερή η ποσότητα του αέρα.
 • Όσο περισσότερο προσπαθείτε να κρατήσετε το κεφάλι, τα χέρια και πόδια μακριά από το νερό τόσο περισσότερο βυθίζεστε. Το σώμα πρέπει να είναι μέσα στο νερό, ακόμα και ένα μέρος του κεφαλιού, αν θέλετε να επιπλέετε χωρίς προβλήματα.

Μην κολυμπάτε αν 

 • νιώθετε κουρασμένοι και δεν γνωρίζετε τα νερά.
 • κάνετε βουτιά σε πισίνα ή σε θάλασσα σιγουρευτείτε για το βάθος.
 • έχετε φάει πρόσφατα ή έχετε καταναλώσει αλκοολούχα ποτά. Ανάλογα με το μέγεθος του γεύματος η χώνεψη μπορεί να διαρκέσει από μισή έως και τρεις ώρες.
 • υπάρχει κακοκαιρία όπως δυνατοί άνεμοι, ομίχλη κ.ά.

– Επίσης, αν βρεθείτε σε ρεύμα, μην κολυμπήσετε ενάντια, αφού θα  εξαντληθείτε γρήγορα. Κολυμπήστε λοξά μέχρι να βγείτε από αυτό.
– Μη μασάτε τσίχλα ή οτιδήποτε άλλο όταν κολυμπάτε.

Η ιστορία της κολύμβησης είναι απόλυτα συνυφασμένη με την ίδια την ανθρώπινη ζωή, καθώς όλοι μας από τους πρώτους μήνες της ύπαρξής μας επιβιώσαμε σε υδάτινο περιβάλλον. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι αγαπούσαν εξαιρετικά την κολύμβηση, η οποία αποτελούσε μέρος της βασικής εκπαίδευσης των παιδιών, καθώς και μέρος της στρατιωτικής εκπαίδευσης. Μάλιστα, ο Πλάτωνας θεωρούσε αμόρφωτο όποιον δεν ήξερε κολύμπι. Οι δε Ρωμαίοι είναι γνωστό πως είχαν κατασκευάσει μέχρι θερμαινόμενες πισίνες.
Το κολύμπι ως μαζική άθληση άρχισε να διαδίδεται στην Αγγλία κατά το 17ο αιώνα. Ο πρώτος κολυμβητικός σύλλογος δημιουργήθηκε στο Λονδίνο το 1837 και το πρώτο πρωτάθλημα κολύμβησης ξεκίνησε το 1846 στην Αυστραλία. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δημιούργησαν εθνικές κολυμβητικές ομοσπονδίες κατά τη δεκαετία 1880-90. Εκείνη την εποχή, η έμφαση δινόταν στην απόσταση και στην αντοχή και όχι στην ταχύτητα. Αρχικά οι κολυμβητές χρησιμοποιούσαν το πρόσθιο στυλ κολύμβησης, η επαφή όμως με τους λαούς της Αφρικής και της Ασίας έγινε αφορμή να επικρατήσει το δικό τους στυλ κολύμβησης που μοιάζει με το σημερινό ελεύθερο.

Πηγή: NaturaNrg #30

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.