Κολύμπι: Μη γίνει μικρός εφιάλτης!

Κολύμπι: Μη γίνει μικρός εφιάλτης!

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: Fitness, Ευεξία, Παιδί

Το καλοκαίρι στην Ελλάδα έχει ταυτιστεί, όπως είναι φυσικό, µε τις παραλίες, το κολύµπι, την ανεµελιά και τη διασκέδαση. Καλό θα ήταν όµως, ό,τι κάνουµε να το κάνουµε µε πλήρη επίγνωση, ώστε να προλαµβάνουµε τα ατυχήµατα που µπορεί να µετατρέψουν µια χαρούµενη ηλιόλουστη µέρα σε µικρό εφιάλτη…

της Αργυρώς Κυπραίου, Χειρουργός ΩΡΛ

 

Η άγνοια και η αφέλεια είναι κακός σύµβουλος, ακόµη περισσότερο όµως η άγνοια των κινδύνων που κρύβει η έλλειψη προετοιµασίας και γνώσης για ένα µπάνιο στη θάλασσα. Κι αυτό πρωτίστως οφείλουν να το διδάξουν οι γονείς στα παιδιά τους.

Οι γονείς που συνοδεύουν στην παραλία τα παιδιά τους, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ιδίως αν αυτά δεν έχουν μάθει να κολυμπούν. Θα πρέπει, λοιπόν, να τα εκπαιδεύσουν αργά, μεθοδικά, χωρίς άγχος, ώστε η επαφή τους με το νερό να μην προξενήσει δυσάρεστες εκπλήξεις! Tα παιδιά, τουλάχιστον μέχρι τα 7-8 χρόνια τους, δεν έχουν την αίσθηση του κινδύνου, γι’ αυτό και θα πρέπει να επιτηρούνται διαρκώς. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να μπαίνουν μόνα τους στο νερό, ακόμα και αν φοράνε μπρατσάκια.

Οδηγίες εκπαίδευσης – κίνδυνοι

Όταν παίζουν στην παραλία, φροντίζουμε να βρίσκονται πάντα κοντά μας, ώστε να μπορούμε να επέμβουμε, αν αυτό χρειαστεί. Ένα παιδί μπορεί εύκολα να πανικοβληθεί, αν χάσει τον προσανατολισμό του ή αν νιώσει ότι κινδυνεύει, ακόμα και αν είναι στα ρηχά. H παρουσία και η άμεση παρέμβασή μας μπορούν να προλάβουν τυχόν ατυχήματα.

Επειδή τα παιδιά ανταγωνίζονται μεταξύ τους κάνοντας μακροβούτια και μετρώντας το κράτημα της αναπνοής τους, θα πρέπει να ενημερωθούν για τους κινδύνους και πρώτοι απ’ όλους οι γονείς. Υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που λιποθύμησαν στο νερό, επειδή κράτησαν την αναπνοή τους πέρα από κάποια όρια. Πρώτα λοιπόν χρειάζεται να τους δείξετε πώς να αναπνέουν και πώς να κρατάνε την αναπνοή τους αρχικά στην επιφάνεια και όχι απευθείας μέσα στο νερό. Ακόμη κι αν είναι λίγο μεγαλύτερα, θα πρέπει ν’ αποφεύγουν κατηγορηματικά τα μακροβούτια, ιδίως σε νερά που δεν γνωρίζουν. Χωρίς προεργασία οι καταδύσεις είναι επικίνδυνες.

Μπορεί να ζαλιστούν, να πιουν νερό, να χτυπήσουν το κεφάλι τους ή τη σπονδυλική τους στήλη και τον αυχένα. Εάν συμβεί ατύχημα στη θάλασσα, πρέπει επειγόντως να τα δει κάποιος ειδικός ή να μεταφερθούν, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, στο νοσοκομείο.

little girl, swim, summer, pool-naturanrg

Υγρασία και μπατονέτες 

Όμως στη θάλασσα με τα παιδιά σας, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε κάτι ακόμη. Μετά το μπάνιο κι εφόσον αυτά έχουν, όπως είναι φυσικό, βουτήξει το κεφάλι τους μέσα στο νερό, είναι απολύτως απαραίτητο να στεγνώσουν καλά τα αυτάκια τους με μια πετσέτα και να τα προστατέψουν στην περίπτωση που δεν έχει νηνεμία. Αν φυσάει, ο αέρας ενδέχεται να δημιουργήσει ψύξη και να φέρει πόνο στο αυτί.

Θα ήταν ακόμη καλύτερο, όταν επιστρέψετε σπίτι σας, να στεγνώσετε τελείως το κεφάλι και τα μαλλιά των παιδιών με πιστολάκι. Η υγρασία που μένει μετά τα μπάνια και τα συχνά ντους ευνοεί την ανάπτυξη εξωτερικής ωτίτιδας, μικροβίων ή και μυκήτων, γι’ αυτό συνιστώνται συγκεκριμένες προφυλάξεις σε παιδιά και ενήλικες. Εκεί που χρειάζεται προσοχή είναι στη χρήση μπατονέτας. Να την αποφύγετε, αφού έτσι κι αλλιώς το αυτί καθαρίζεται από μόνο του, στέλνοντας το κερί προς τα έξω. Αν επιμένετε για λόγους καθαριότητας, καλό θα ήταν να μη χρησιμοποιήσετε τις λεπτές και αιχμηρές μπατονέτες, επειδή προκαλούν μικροτραυματισμούς στον έξω ακουστικό πόρο και πιθανώς στον τυμπανικό υμένα, γεγονός αρκετά σοβαρό. Προτιμήστε τις πολύ χοντρές μπατονέτες που προορίζονται για τα μωρά.

Κρύωμα, «μπούκωμα» και καταδύσεις

Στη θάλασσα μπορεί να κάνει μπάνιο κάποιος που έχει ελαφρύ κρύωμα ή μπούκωμα χωρίς κανένα πρόβλημα. Βουτιές, βέβαια, θα είναι πιο δύσκολο να επιχειρήσει, επειδή όσο πιο βαθιά κατεβαίνει, τόσο περισσότερο αυξάνεται η πίεση κι αν είναι ήδη μπουκωμένος θα έχει προβλήματα. Το πιο πιθανόν είναι να αισθανθεί πόνο στο αυτί του. Οπωσδήποτε απαιτείται επιπλέον προσοχή στις καταδύσεις. Αυτός που τις κάνει, πρέπει να έχει ελεύθερη αναπνοή, πρέπει να κάνει καλή εξίσωση -το διάφραγμα και η μύτη μας επικοινωνεί με το αυτί μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας, μιας πολύ λεπτής σάλπιγγας που βρίσκεται στο πίσω μέρος της μύτης. Οι άνθρωποι που έχουν σοβαρά προβλήματα, όπως μπουκώματα, κόγχες διογκούμενες και στραβό διάφραγμα, καλό είναι να τα έχουν φροντίσει πριν κάνουν καταδύσεις.

Εάν υπάρχουν αυτά τα προβλήματα και το αυτί δεν εξισώσει καλά, τότε θα νιώσουν πόνο, στο ένα με δύο μέτρα. Τότε θα πρέπει να σταματήσουν την κατάδυση άμεσα, αφού υπάρχει κίνδυνος για διάτρηση τυμπάνου.

Πηγή: NaturaNrg #40

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *