Με στόχο τη μείωση των απορριμμάτων που καταλήγουν στις χωματερές και την ταυτόχρονη εξοικονόμηση πόρων, η κομποστοποίηση αποτελεί την πιο εύκολη και συνάμα ενδεδειγμένη λύση. Πρόκειται για μία φυσική διαδικασία κατά την οποία τα λεγόμενα οργανικά απορρίμματα, δηλαδή, φρούτα, λαχανικά, φύλλα, αλλοιωμένα τρόφιμα, και διάφορα άλλα είτε με τη βοήθεια του αέρα είτε με τους γαιοσκώληκες, μετατρέπονται σε ένα πλούσιο οργανικό μείγμα που λειτουργεί ως εδαφοβελτιωτικό και λίπασμα, αυξάνοντας τη γονιμότητα του εδάφους. Κομποστοποίηση. Μειώνοντας το ενεργειακό αποτύπωμα
του Δημήτρη Σταθόπουλου
Τα πλεονεκτήματα της κομποστοποίησης
Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα από τη χρήση της κομποστοποίησης ως μέθοδο ανακύκλωσης είναι ο περιορισμός της ρύπανσης του εδάφους, των υπόγειων υδάτων αλλά και της ατμόσφαιρας, καθώς με τον τρόπο αυτό μειώνεται το ποσοστό των απορριμμάτων που οδηγείται στους ΧΥΤΑ. Παράλληλα, μειώνεται δραστικά η περιβαλλοντική μόλυνση που προκαλείται από τα απορριμματοφόρα ενώ γίνεται οικονομία στις σακούλες σκουπιδιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη σωστή εφαρμογή του κομπόστ στις καλλιέργειές μας εξοικονομούμε ενέργεια, χρήμα και εργασία καθώς διευκολύνονται ή περιορίζονται ορισμένες καλλιεργητικές παρεμβάσεις, όπως βοτανίσματα, σκαλίσματα, άρδευση. Το σημαντικότερο βέβαια είναι ότι με τον τρόπο αυτό μπορεί ο καθένας από την πλευρά του να συμβάλλει στη συλλογική προσπάθεια για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος, μειώνοντας δραστικά το ενεργειακό μας αποτύπωμα.
Συμφέρει και οικονομικά
«Η διαδικασία της οικιακής κομποστοποίησης εκτός του ότι βοηθάει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος συμφέρει και οικονομικά», αναφέρει στη NaturaNRG ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης κ. Φίλιππος Κιρκίτσος. «Κάθε χρόνο ένα μέσο νοικοκυριό παράγει κομπόστ περίπου 120 κιλά, η αξία του οποίου ανέρχεται στα 50 περίπου ευρώ. Αν λοιπόν αναλογιστεί κανείς ότι ένας κάδος κοστίζει 70 ευρώ περίπου, τότε από τον πρώτο κιόλας χρόνο έχει σχεδόν αποσβεστεί η αξία του». Παράλληλα, ο κ. Κιρκίτσος, αναφέρεται και στα οφέλη που αποκομίζει ο δήμος καθώς μέσω αυτής της διαδικασίας, «μειώνεται κατά 500 περίπου κιλά ο όγκος των απορριμμάτων γεγονός που ωφελεί το δήμο κατά 70-100 ευρώ από τη μείωση των εξόδων μεταφοράς».
Πώς γίνεται η κομποστοποίηση
Κατά τη διάρκεια της διάσπασης των οργανικών υλικών από τους μικροοργανισμούς, παράγεται θερμότητα μέσα στον κάδο. Η θερμοκρασία αυτή επιδρά θετικά στη μείωση του οργανικού φορτίου. Όμως όταν αυτή ξεπεράσει τους 45-50ο C, η δραστηριότητα των μικροοργανισμών αρχίζει να ελαττώνεται και πάνω από τους 75ο C μηδενίζεται. Για το λόγο αυτό, η θερμοκρασία πρέπει να βρίσκεται σε επιτρεπτά όρια έτσι ώστε αφ’ ενός να μην παρεμποδίζεται η δραστηριότητα των ωφέλιμων μικροοργανισμών και αφ’ ετέρου να καταστρέφονται αποτελεσματικά οι παθογόνοι μικροοργανισμοί. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη σωστή τοποθέτηση των υλικών που πρόκειται να κομποστοποιηθούν, αφήνοντας κενά, ώστε να διέρχεται ο αέρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης σε συνεργασία με διάφορους δήμους, όπως είναι της Ελευσίνας, Αμαρουσίου, Πετρούπολης, Άνοιξης, Μελισσίων, έχει ήδη ξεκινήσει προγράμματα ενημέρωσης και εκπαίδευσης για τη σωστή χρήση των κάδων κομποστοποίησης. Παράλληλα λειτουργεί «ανοιχτή γραμμή» στο 210 8224481, όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να λαμβάνει πληροφορίες για την ανακύκλωση και ειδικότερα για την κομποστοποίηση.
Βασικά στοιχεία για πετυχημένη κομποστοποίηση
Απαραίτητα στοιχεία για την πετυχημένη διαδικασία της κομποστοποίησης είναι το οξυγόνο, το νερό, αλλά και η καλή αναλογία άνθρακα-αζώτου. Παράλληλα, ένας ειδικός κάδος κομποστοποίησης μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στη διατήρηση της υγρασίας, απαραίτητα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Ο κάδος αυτός, είναι συνήθως είτε πλαστικός είτε ξύλινος. Ειδικά για την περίπτωση της κομποστοποίησης με γαιοσκώληκες προτιμάται ο ξύλινος, καθώς έχει μεγάλη απορροφητικότητα. Επίσης, ο ξύλινος κάθοδος βοηθάει περισσότερο τις διεργασίες των σκουληκιών.
Σημαντική παράμετρος είναι τα υλικά τα οποία θα χρησιμοποιηθούν καθώς όπως προαναφέραμε δεν είναι όλα χρήσιμα σε αυτή τη διαδικασία. Ειδικότερα λοιπόν δεν πρέπει να τοποθετούνται στον κάδο της κομποστοποίησης κρέας, ψάρια, σάλτσες φαγητών, λάδια και λίπη, γαλακτοκομικά, κόπρανα κατοικίδιων, ξύλα επεξεργασμένα με χημική διαδικασία, πλαστικά μέταλλα και γυαλί.
Χρήση του κομπόστ
- Περιβόλια
- Κήπους
- Γλάστρες
- Σε περιπτώσεις διάβρωσης εδάφους
- Σε εκτάσεις που απαιτούν υγιές γρασίδι (π.χ. γήπεδα)
- Για προστασία των ριζών φυτών
- Για πιο ειδικούς σκοπούς: π.χ. Χρησιμοποιείται από τον στρατό των ΗΠΑ για τη θεραπεία εδαφών μολυσμένα με εκρηκτικά.
Κόστος
Οι τιμές των κάδων κομποστοποίησης ξεκινάνε από 70 ευρώ και ανάλογα με το μέγεθός τους διαμορφώνεται η κλίμακα τιμής. Οι μεγαλύτεροι και συνάμα ακριβότεροι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για περισσότερα από ένα νοικοκυριά σε κοινόχρηστο κήπο.
Υλικά που μπορούμε να κομποστοποιήσουμε
- Οτιδήποτε ήταν κάποτε ζωντανό
- Οτιδήποτε μεγαλώνει στον κήπο μας
- Υπολείμματα φαγητού
- Αλλοιωμένα τρόφιμα
- Υπολείμματα καφέ και βοτάνων
- Κελύφη αυγών
- Λαχανικά και φρούτα
- Χαρτοπετσέτες, χαρτί κουζίνας
- Χόρτα, Φύλλα
Υλικά που ΔΕΝ μπορούμε να κομποστοποιήσουμε
- Πλαστικά
- Κουτιά από χυμούς και γάλατα
- Δοχεία και καπάκια δοχείων
- Γυαλί
- Πορσελάνη, κεραμικά
- Υπολείμματα τσιγάρων
- Κόκαλα
- Σακούλες από ηλεκτρικές σκούπες
- Λάστιχα
- Υφάσματα
- Επικίνδυνα απορρίμματα
|
Ήξερες ότι το καλύτερο λίπασμα βρίσκεται στο σκουπιδοτενεκέ σου; |