ΨυχολογίαΆγχοςΚορονοϊός – Απειλή η ευκαιρία;

Κορονοϊός – Απειλή η ευκαιρία;

Aνθρώπινο είδος. Μοναδικό!  Μόνοι μας προκαλούμε το καλό μας, μόνοι μας προκαλούμε το κακό μας. Ζώντας με ρυθμούς fast forward  δεν μπορούμε να δούμε τι γίνεται γύρω μας.

της Νάσιας Παραδείση, ψυχολόγος

Τώρα που μια παύση ήρθε αναπάντεχα στη ζωή μας, ευκαιρία για αυτοπαρατήρηση.

Σταμάτα και κοίτα γύρω σου. Φτωχοί και πλούσιοι δεν έχουν πια διαφορά. Διάσημοι και μη, μεγάλοι και μικροί, μαύροι και λευκοί. Είμαστε όλοι στην ίδια μοίρα… είμαστε αναλώσιμοι.

Δες λοιπόν αυτό που συμβαίνει ως μια λανθάνουσα ευκαιρία. Ευκαιρία να κάνουμε  ένα βήμα πίσω, να πάρουμε μια βαθιά ανάσα και να έρθουμε αντιμέτωποι  με τους ίδιους μας τους εαυτούς. Να κοιτάξουμε κατάματα τα λάθη μας, συλλογικά αλλά και ο καθένας μας ατομικά. Γιατί ότι βιώνουμε είναι τα λάθη μας που γύρισαν να μας στοιχειώσουν… Και αυτή είναι η ώρα του απολογισμού.

gynaika-fovos-spiti-koitazei-apo-parathyro

Τώρα; Τι κάνουμε;

Αυτή δεν είναι μια δοκιμασία μόνο για τη σωματική μας υγεία αλλά και για την ψυχική. Τρέχοντας αδιάκοπα καθημερινά απασχολούσαμε το μυαλό μας αρκετά, ώστε να μην το αφήνουμε να έρχεται αντιμέτωπο με τις άσχημες σκέψεις μας, αυτές που αναρωτιούνται για την ίδια την ύπαρξή μας. Τώρα; Τι κάνουμε; Ας δούμε λοιπόν την ουσία. Μην χάνουμε το δάσος κοιτώντας το δέντρο. Παρερμηνεύσαμε το νόημα της ύπαρξής μας. Κάναμε το burn out να μοιάζει κανονικότητα. Τώρα αναγκαζόμαστε να κοιτάξουμε κατάματα τον κόσμο γύρω μας. Αυτόν που προϋπήρχε πριν παρέμβουμε. Τη φύση. Τον συνάνθρωπο, την επικοινωνία με τον εαυτό μας. Την οικογένειά μας. Η κρίση που έχει φέρει η επιδημία του ιού  Covid-19  μας αναγκάζει να δώσουμε σημασία σε όσα έπρεπε εξ’ αρχής.

Μήπως ήρθε η ώρα να πατήσουμε restart και να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να δει το θετικό σε κάθε κατάσταση, ακόμη και στην πλέον δυσάρεστη.  

«Μα θα κάτσω σπίτι κλεισμένος μέσα, φυλακισμένος».  Εσύ όμως έχεις σπίτι. Εσύ με ένα κουμπί έχεις ζεστό νερό, άλλοι δεν έχουν καν νερό. Έχεις την τεχνολογία, τις βιντεοκλήσεις, την τηλεργασία, ένα πιάτο ζεστό φαγητό, αφθονία, ακόμα και όταν λες πως νιώθεις φυλακισμένος.

δείτε: Καλλιεργώντας τη συναισθηματική ανθεκτικότητα των παιδιών

Μετέτρεψε λοιπόν  αυτή τη «φυλακή» όπως την ονομάζεις, σε ευκαιρία. Ευκαιρία που δεν είχες μέχρι σήμερα και πιθανόν να μην ξανά έχεις ούτε στο μέλλον. Νιώσε ευγνωμοσύνη. Ναι ευγνωμοσύνη και γι’ αυτή την κατάσταση, γιατί θα σε κάνει να συνειδητοποιήσεις πράγματα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσες.

Όλα έχουν να κάνουν με τον τρόπο σκέψης μας. Άλλαξέ τα  λοιπόν προς όφελός σου! Είναι στο χέρι σου και μόνο!

↵ Παραδείση Αναστασία, Ψυχολόγος 

Πηγή: www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης