ΨυχολογίαΆγχοςΚορονοϊός και ψυχική υγεία

Κορονοϊός και ψυχική υγεία

Νέα εποχή – Νέα ψυχολογία. Κορονοϊός και ψυχική υγεία

Η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από κύματα ανησυχίας και αβεβαιότητας. Συναισθήματα όπως φόβος και αγανάκτηση κάνουν την εμφάνισή τους, αγγίζοντας νέα επίπεδα έντασης για την ανθρωπότητα. Η τακτική επαφή με ορθή πληροφορία, γίνεται απαραίτητη για τη δημιουργία και διατήρηση τόσο της συναισθηματικής μας ισορροπίας, όσο και της νοητικής μας σταθερότητας και ηρεμίας.

της Μαρτίνας Αθανασίου MSc, MBPsS Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Aναζητώντας το επόμενο βήμα

Η σκέψη μας και η καρδιά μας είναι καθημερινά δίπλα σε εκείνα τα άτομα που επηρεάζονται από τις επιπλοκές του ιού. Ως πρόταση όμως, θεωρώ πως είναι σημαντικό να αναζητήσουμε το επόμενο βήμα, καθώς και την εξέλιξη που έχει προσφέρει άθελά της αυτή η αλλαγή.

Να αντιληφθούμε την ευκαιρία που παρουσιάζεται, όπως κάναμε με κάθε μεγάλη αλλαγή που έλαβε μέρος στην ανθρώπινη ιστορία. Αν το ανθρώπινο είδος έχει κάτι να επιδείξει, αυτό είναι η προσαρμοστικότητά του και η επιμονή του σε έναν σκοπό.

Καλούμαστε λοιπόν να αναβιβαστούμε ως είδος, για ακόμη μια φορά. Εισαγόμαστε σε μια νέα εποχή ψυχολογίας, όπου πλέον ο άνθρωπος αποκτά ευρύτερη αντίληψη γι’ αυτά που του είναι απαραίτητα – πέραν της ύλης. Με αλλά λόγια, μετά από αιώνες αφοσίωσης στην ύλη (χρήματα, αντικείμενα, έμφαση στην εμφάνιση και τα περιουσιακά στοιχεία), καλούμαστε, να εισχωρήσουμε σε κάτι ουσιαστικότερο και βαθύτερο, όπως είναι η έννοια της πραγματικής σχέσης με τον εαυτό μας και τους γύρω μας, η ανάγκη για σκοπό και απόκτηση εργασίας σε κλάδο που μας ενδιαφέρει, η έμφαση στη σημαντικότητα της υγείας, καθώς και η ανερχόμενη προσπάθεια διάσωσης του πλανήτη από φαινόμενα που οι ίδιοι δημιουργήσαμε μέσα από λαθεμένες συνήθειες και πεποιθήσεις.

Πόσο καιρό είμαστε αποξενωμένοι κι από τους ίδιους μας τους εαυτούς;

Πόσο αληθινή είναι η απομόνωση και η μοναξιά που αισθανόμαστε; Μην ξεγελιέστε από τα γεγονότα, η νωθρότητα που εκδηλώθηκε, προϋπήρχε. Στην πραγματικότητα, η πανδημία έχει προσφέρει την ευκαιρία στον άνθρωπο να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις του, με τη μορφή της αλλαγής και της ανακατάταξης. Η ποιότητα των σχέσεων που συντηρούσαμε με τους γύρω μας και τον εαυτό μας, έγινε ξαφνικά πολύ εμφανής. Ως επακόλουθο αυτής της συνειδητοποίησης, η δυσαρέσκεια μας για τις συνθήκες ζωής μας κορυφώθηκε, όπως και για την εμφάνισή μας, τις διατροφικές μας συνήθειες κ.α.

Τα ποσοστά κατάθλιψης αυξήθηκαν δραματικά την περίοδο της καραντίνας, όπως έγινε και με άλλες ψυχικές διαταραχές. Πόσο καιρό άραγε βρισκόμαστε αποξενωμένοι από τους ίδιους μας τους εαυτούς, για να νιώθουμε τόση μοναξιά όταν “μένουμε σπίτι”;

Διαβάστε επίσης ⇒ Βιταμίνη D: Στη μάχη κατά του COVID-19!

Η εποχή αυτή μας προσφέρει την ευκαιρία της περισυλλογής.

Την ευκαιρία να κατευνάσουμε λίγο τη συναισθηματική μας φουρτούνα και να κατευθυνθούμε προς το νου. Να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε τι είναι σημαντικό και τι αποτελεί προτεραιότητα, για εμάς. Επίσης να θρέψουμε σωστά τον εαυτό μας, να προσέξουμε τον ύπνο μας, να μας δώσουμε σημασία όταν νιώθουμε κουρασμένοι, να ντυνόμαστε ζεστά, να μας φερόμαστε δίκαια. Είναι σημαντικό να μας θεραπεύσουμε, ότι και αν σημαίνει αυτό. Να μορφωθούμε, επάνω στην κουλτούρα μας και τις πεποιθήσεις μας, επιλέγοντας τι πραγματικά αξίζει να κρατήσουμε και τι χρήζει αλλαγής. Να γίνουμε πιο συνειδητοί. Είμαι συνειδητός σημαίνει είμαι παρόν, φέρω την ευθύνη των επιλογών μου και είμαι σκεπτόμενος.

Κορονοϊός και ψυχική υγεία

Η θετικότητα είναι μεταδοτική, όπως και ο φόβος

Ως τελευταία πληροφορία θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, την επιρροή του συλλογικού. Είναι εφικτό για τον άνθρωπο, να συντονισθεί με τους φόβους άλλων ανθρώπων, όπως και να ταυτισθεί με προαισθήματα άλλων για κάποια μελλοντική καταστροφή. Εάν αισθάνεστε αυτήν την περίοδο κουρασμένοι, καταβεβλημένοι, μπερδεμένοι, είναι απολύτως φυσιολογικό. Ως πλανήτης, διαχειριζόμαστε δύσκολες καταστάσεις και όλη η ανθρωπότητα βρίσκεται σε συναγερμό. Άνθρωποι έχουν χάσει αγαπημένους τους, άλλοι νοσούν, άλλοι αποτυγχάνουν επαγγελματικά. Είναι ανόητο από πλευράς μας, να έχουμε την προσδοκία η ατομικότητά μας να διατηρήσει την πνευματική της ακεραιότητα.

Διαβάστε επίσης ⇒ Ψάχνοντας (απεγνωσμένα) τη σεροτονίνη!

Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό, εάν ένας από εμάς σκέφτεται θετικά, επηρεάζει περισσότερες ψυχές απ’ όσες μπορεί να φανταστεί. Η θετικότητα είναι μεταδοτική, όπως και ο φόβος. Τι θα επιλέξετε εσείς;

?Χαμογελάστε. Κι αυτό θα περάσει!

who is who

Η Μαρτίνα Αθανασίου είναι Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια με ειδίκευση στις ανθρώπινες σχέσεις και τις ψυχοσωματικές παθήσεις. Διατηρεί το γραφείο της στο Δήμο Ωρωπού, όπου διεξάγει ατομικές συνεδρίες και εκπαιδευτικές ομάδες, εξυπηρετώντας και διαδικτυακά. Σπούδασε ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον της Αγγλίας. Στη συνέχεια, ολοκλήρωσε ανώτερες σπουδές στον τομέα της ψυχοθεραπείας, όπου και εκπαιδεύτηκε στη σωματική προσέγγιση. Τα τελευταία χρόνια, έχει εστιάσει την έρευνα της στα αίτια και τη θεραπεία των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων, καθώς συνεχίζει τη δια βίου εκπαίδευσή της στον κλάδο της ψυχανάλυσης. Έχει διεξάγει πολυάριθμες ομιλίες, εργαστήρια και διαλέξεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (BPS), της Πανελλήνιας Ένωσης Σωματικών Ψυχοθεραπευτών (ΠΕΣΩΨ) και της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής (ΕΕΣ). martinatherapy.com

πηγή: naturanrg.grNatura Nrg #116

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης