Κουνούπια: Πώς να αποφύγετε τα ενοχλητικά τσιμπήματα!

Κουνούπια: Πώς να αποφύγετε τα ενοχλητικά τσιμπήματα!

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: Οικογένεια, Παιδί, Υγεία

Βρισκόμαστε στο ζενίθ του καλοκαιριού και όλοι έχουμε σίγουρα νιώσει την ενοχλητική παρουσία των κουνουπιών τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Το τσίμπημα ενός κουνουπιού είναι δυσάρεστο, προκαλώντας κοκκινίλες, κνησμό, οίδημα και ερεθισμό. Μήπως όμως μπορεί να προκαλέσει και ένα σοβαρότερο δερματικό πρόβλημα;

Σύμφωνα με τον Ιατρό Αλλεργιολόγο κ. Νικόλαο Τσαπτσίνο, «αν δεν είναι κανείς αλλεργικός, συνήθως δεν υπάρχει άλλο πρόβλημα εκτός από μια πρόσκαιρη κοκκινίλα στο δέρμα, η οποία εξαφανίζεται μετά από 10 λεπτά. Αυτό που δε γνωρίζει ο πολύς κόσμος είναι ότι μόνο τα θηλυκά κουνούπια τσιμπούν. Κι αυτό συμβαίνει γιατί έχουν ανάγκη το αίμα για την ανάπτυξη των αυγών τους. Επίσης, επειδή αναπαράγονται αποκλειστικά στο γλυκό νερό, ο κίνδυνος να σε τσιμπήσει κουνούπι είναι μεγαλύτερος όταν βρίσκεται κοντά σε ποτάμια ή λίμνες. Επικίνδυνο μπορεί να είναι το τσίμπημα των κουνουπιών σε χώρες με τροπικό κλίμα. Εκεί μπορεί να μεταδώσουν στον άνθρωπο μικρόβια ή άλλους μικροοργανισμούς και να οδηγήσουν σε ελονοσία.

Αν τα τσιμπήματα είναι πολλά, μια αντιαλλεργική κρέμα ίσως χρειαστεί για τις πρώτες 48 ώρες. Καλό είναι επίσης να μην αφήνουν οι γονείς τα παιδιά να ξύνουν το σημείο του τσιμπήματος γιατί υπάρχει πάντα κίνδυνος τα μικρά πρηξίματα στο δέρμα να μολυνθούν.

Προσοχή στα εντομοαπωθητικά!

Στην αγορά μπορούμε να βρούμε τόσο εντομοαπωθητικά χώρου, όσο και σώματος. Αυτά τα προϊόντα, όμως, με τη μακροχρόνια χρήση τους, πολλές φορές προσφέρουν κακή υπηρεσία στην υγεία μας. Ο ψεκασμός των κλειστών χώρων με σπρέι επιβαρύνει την αναπνοή, ενώ μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδες κυρίως στους αλλεργικούς. Επιπρόσθετα προκαλείται και μόλυνση του περιβάλλοντος.

Η τοποθέτηση ταμπλέτας ή υγρού στην πρίζα είναι, ίσως, προτιμότερη, γιατί ο χρόνος που αποβάλλονται τα συστατικά του εντομοκτόνου είναι αρκετά μεγαλύτερος. Σημαντικό, επίσης, αλλά και απαραίτητο είναι να διαβάζετε πάντα τις οδηγίες χρήσης. Και να θυμάστε να μην αφήνετε τα παιδιά να χρησιμοποιούν μόνα τους τα συγκεκριμένα προϊόντα. Ακόμη, μην ψεκάζετε σε κλειστούς χώρους, αν μείνετε μέσα, σε σκεπάσματα και ρούχα, ούτε σε επιφάνειες με τις οποίες έρχονται σε άμεση επαφή μικρά παιδιά. Να πλένετε πάντα τα χέρια σας, όταν έρθετε σε επαφή με κάποιο εντομοαπωθητικό χώρου.

Εντομοαπωθητικά σώματος

Κυκλοφορούν στην αγορά σε διάφορες μορφές, όπως σπρέι, λοσιόν και κρέμα, και βασίζονται κυρίως σε χημικές ουσίες.

Προτιμήστε εντομοαπωθητικά που περιέχουν φυτικά συστατικά και αιθέρια έλαια, έτσι ώστε να γλυτώσετε από τα κουνούπια, χωρίς βλαβερές συνέπειες για τον οργανισμό σας. Τα φυτικά εντομοαπωθητικά είναι κατάλληλα και για τα παιδιά.

Πώς πρέπει να τα χρησιμοποιείτε:

  • Πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο στα μέρη του σώματος που πρόκειται να μείνουν ακάλυπτα.
  • Μην τα χρησιμοποιείτε σε χτυπημένες ή πληγωμένες περιοχές του σώματος.
  • Μην χρησιμοποιείτε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που απαιτείται χωρίς λόγο.
  • Αποφύγετε τη χρήση τους γύρω από το στόμα και τα μάτια.
  • Μην κοιμηθείτε αν δεν ξεβγάλετε πρώτα το σώμα και το πρόσωπό σας.

Απαλλαγείτε από τα κουνούπια…οικολογικά!

Τα… αφτιά των κουνουπιών είναι ευαίσθητα στους υπερήχους και οι πομποί των ειδικών συχνοτήτων είναι ο μεγάλος εχθρός τους. Μέχρι σήμερα, τουλάχιστον, οι ειδικές αυτές εντομοαπωθητικές συσκευές θεωρούνται ανώδυνες και απομακρύνουν τα ενοχλητικά έντομα. Τους πομπούς συχνοτήτων μπορείτε να τους προμηθευτείτε από καταστήματα ηλεκτρικών ειδών και είδη κάμπινγκ και εξοχής.

Ακόμη, η χρήση του κίτρινου φωτισμού, ο οποίος απωθεί τα κουνούπια, αφού τα συγκεκριμένα «έντομα της νύχτας» δεν αγαπούν αυτό το χρώμα φωτισμού.

Μην σκοτώνετε τα κουνούπια!

Όσο και αν σας φαίνεται παράξενο, το χτύπημα των κουνουπιών την στιγμή που αυτά πρόκειται να σας τσιμπήσουν είναι επικίνδυνο, αφού εγκυμονεί τον κίνδυνο σοβαρών μολύνσεων. Η κίνηση αυτή μπορεί να «βοηθήσει» τμήμα του εντόμου να εισχωρήσει στο δέρμα, με αποτέλεσμα να το μολύνει. Αν, λοιπόν, εντοπίσετε ένα κουνουπάκι να «ρουφάει» το αίμα σας, μην επιχειρήσετε να το σκοτώσετε! Προτιμήστε να κάνετε μια απαλή κίνηση για να το διώξετε!

Φυσικές λύσεις …εξπρές

Για αντισηπτική φροντίδα

Ξίδι:

Το ξίδι μπορεί να σταματήσει τον κνησμό λόγω της οξύτητάς του, αλλά έχει και αντισηπτικές ιδιότητες. Βάλτε λίγες σταγόνες από ξύδι σε βαμβάκι και σκουπίστε την περιοχή γύρω από το τσίμπημα.

Φλούδα από μπανάνα:

Το τρίψιμο με φλούδα από μπανάνα μπορεί να μειώσει την πιθανότητα μόλυνσης. Σύμφωνα με έρευνα, η φλούδα της μπανάνας έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών.

Για τη φαγούρα

Μαγειρική σόδα:

Δοκιμάστε να φτιάξετε μια πάστα αναμειγνύοντας μια κουταλιά του γλυκού σόδα με λίγο νερό και εφαρμόστε την απευθείας στο δέρμα για περίπου 10 λεπτά. Η φαγούρα θα ελαττωθεί.

Οινόπνευμα:

Βάλτε μια μικρή ποσότητα οινοπνεύματος σε ένα βαμβάκι και τρίψτε το πάνω στην πληγείσα περιοχή του δέρματος. Σύντομα θα ανακουφιστείτε από τον κνησμό και το οίδημα περιορίζοντας παράλληλα την πιθανότητα μόλυνσης.

Για το πρήξιμο

Πάγος:

Εκμεταλλευτείτε τη δύναμη του πάγου για να μειωθεί το πρήξιμο. Τυλίξτε λίγα παγάκια σε μια πετσέτα και εφαρμόστε για περίπου 10 λεπτά πάνω στο δέρμα. Θα διαπιστώσετε ότι το πρήξιμο θα περιοριστεί.

Φακελάκι του τσαγιού:

Ακριβώς όπως μειώνει το πρήξιμο κάτω από τα μάτια έτσι ακριβώς ένα φακελάκι του τσαγιού μπορεί να μειώσει το πρήξιμο που προκαλεί το τσίμπημα ενός κουνουπιού.

Απλές κινήσεις για να κρατήστε τα κουνούπια μακριά!

  • Να πετάτε καθημερινά τα σκουπίδια σας.
  • «Στολίστε» τα παράθυρα του σπιτιού σας με εντομοαπωθητικά κεριά.
  • Μην αφήνετε στον κήπο γλάστρες ή οτιδήποτε άλλο που είναι γεμάτο με ακάθαρτο νερό. Τα κουνούπια λατρεύουν το ακάθαρτο, στάσιμο νερό και γι’ αυτό γεννούν εκεί τα αυγά τους
  • Μια μικρή γλάστρα βασιλικού στο μπαλκόνι σας μπορεί να κρατήσει τα κουνούπια μακριά.
  • Φορέστε ανοιχτού χρώματος ρούχα και αποφύγετε τα σκοτεινά ρούχα που προσελκύουν τα κουνούπια. Ακόμη, αποφύγετε τα έντονα αρώματα.

Πηγή: Naturanrg#93

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *