ΔιατροφήΒιταμίνες & ΣυμπληρώματαΚουρκουμίνη το φάρμακο της φύσης

Κουρκουμίνη το φάρμακο της φύσης

Μπορεί να υπάρχει στο ντουλάπι με τα μπαχαρικά σας ή να το έχετε γευτεί σε κάποιο ασιατικό/ ινδικό φαγητό, αλλά μπορεί και να μην είστε καθόλου εξοικειωμένοι με τον κουρκουμά. Κουρκουμίνη, το φάρμακο της φύσης

 

του Νίκου Χαντζή, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος ΜSc, nickchantzhs@gmail.com

Αν αγαπάτε, όμως, τον κουρκουμά για την χρυσή απόχρωση που δίνει στα πιάτα σας, τότε πρέπει να μάθετε περισσότερα για τις σπουδαίες αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που διαθέτει. Κουρκουμίνη, το φάρμακο της φύσης

Ο κουρκουμάς αναγνωρίζεται και χρησιμοποιείται παγκοσμίως σε πολλές διαφορετικές μορφές για πολλαπλά πιθανά οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, στην Ινδία, ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται σε κάρυ. Στην Ιαπωνία, σερβίρεται σε τσάι, στην Ταϊλάνδη, χρησιμοποιείται σε καλλυντικά, στην Κίνα, χρησιμοποιείται ως χρωστική ουσία. Στην Κορέα, σερβίρεται σε ποτά. στη Μαλαισία, χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό ενώ στο Πακιστάν, χρησιμοποιείται ως φάρμακο. Ο κουρκουμάς είναι διαθέσιμος σε διάφορες μορφές: σε κάψουλες, δισκία, αλοιφές, ενεργειακά ποτά, σαπούνια και καλλυντικά.

Κουρκουμίνη, το φάρμακο της φύσης

Τι είναι;

Ο κουρκουμάς είναι η ρίζα ενός φυτού παρόμοιου με το τζίντζερ. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική από το 600 π.Χ. για το χρώμα και τη γεύση του. Ο κουρκουμάς περιέχει κουρκουμινοειδή και φυσικά την κουρκουμίνη, μια πολυφαινόλη με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και την ικανότητα να αυξάνει την ποσότητα των αντιοξειδωτικών που παράγει το σώμα.

Τα κουρκουμινοειδή έχουν εγκριθεί ως ασφαλή για χρήση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Πού μπορεί να βοηθήσει;

  1. Για χρόνιες καταστάσεις όπου η φλεγμονή αρχίζει να επηρεάζει τους ιστούς του σώματος, η λήψη κουρκουμίνης μπορεί να είναι ευεργετική. Έρευνες δείχνουν ότι η κουρκουμίνη θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τον πόνο σε περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας και γαστρεντερικών διαταραχών.
  2. Η κουρκουμίνη, μπορεί να βοηθήσει στις καρδιακές παθήσεις όπως αθηροσκλήρωση και αρτηριακή πίεση. Φαίνεται ότι μπορεί να βελτιώσει το λιπιδαιμικό προφίλ μειώνοντας τα τριγλυκερίδια και την “κακή” χοληστερόλη και βελτιώνοντας τη λειτουργία του ενδοθηλίου (τοίχωμα των αρτηριών).
  3. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η κουρκουμίνη μπορεί να ενισχύσει τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου, σεροτονίνη και ντοπαμίνη, βελτιώνοντας έτσι τη διάθεση και την ψυχολογία.
  4. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να οξειδώσουν τα βιομόρια των κυττάρων (λιπίδια, πρωτεΐνες και DNA) και να επέλθει οξειδωτική βλάβη. Η βλάβη αυτή θεωρείται ένας από τους μηχανισμούς γήρανσης και πρόδρομος διαφόρων ασθενειών. Τα αντιοξειδωτικά είναι τόσο ευεργετικά γιατί προστατεύουν το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες. Η κουρκουμίνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να τις απομακρύνει.

Βιοδιαθεσιμότητα

Παρά τα αναφερόμενα οφέλη της κουρκουμίνης μέσω αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών μηχανισμών, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα με την πρόσληψη κουρκουμίνης είναι η περιορισμένη βιοδιαθεσιμότητά της. Η περιορισμένη βιοδιαθεσιμότητά της φαίνεται να οφείλεται κυρίως στην κακή απορρόφηση, τον γρήγορο μεταβολισμό και την ταχεία αποβολή. Αρκετοί παράγοντες έχουν δοκιμαστεί για τη βελτίωση της βιοδιαθεσιμότητας της κουρκουμίνης. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι η πιπερίνη. Αποτελεί το κύριο δραστικό συστατικό του μαύρου πιπεριού και σχετίζεται με 2000% αύξηση βιοδιαθεσιμότητας της κουρκουμίνης. Επομένως, το ζήτημα της κακής βιοδιαθεσιμότητας φαίνεται να επιλύεται με την προσθήκη παραγόντων όπως η πιπερίνη. Δημιουργείται έτσι ένα σύμπλεγμα κουρκουμίνης εύκολα απορροφήσιμο από τον οργανισμό.

Ποιες είναι οι συνιστώμενες δοσολογίες;

Οι συστάσεις για το γενικό πληθυσμό είναι 500 έως 1.000 mg κουρκουμίνης την ημέρα μαζί με 5 mg πιπερίνης, λαμβάνοντας έτσι τα όλα τα οφέλη της.

Συνοπτικά

Η κουρκουμίνη έχει λάβει παγκόσμια προσοχή για τα πολλαπλά οφέλη της για την υγεία, τα οποία φαίνεται να δρουν κυρίως μέσω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών μηχανισμών της. Αυτά τα οφέλη επιτυγχάνονται καλύτερα όταν η κουρκουμίνη συνδυάζεται με την πιπερίνη, η οποία αυξάνει σημαντικά τη βιοδιαθεσιμότητά της. Οι έρευνες δείχνουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση οξειδωτικών και φλεγμονωδών καταστάσεων, της αρθρίτιδας, του άγχους και της υπερλιπιδαιμίας. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση της φλεγμονής και του μυϊκού πόνου που προκαλείται από την άσκηση, ενισχύοντας έτσι την ανάρρωση και την απόδοση σε άτομα που δραστηριοποιούνται αθλητικά. Επιπλέον, μια σχετικά χαμηλή δόση μπορεί να προσφέρει οφέλη σε άτομα που δεν έχουν διαγνωσμένες παθήσεις υγείας.

Η κουρκουμίνη είναι ένα δώρο που η φύση μας δίνει απλόχερα.  Με την κατάλληλη χρήση και το σωστό συνδυασμό μπορεί να συμβάλλει στην υγεία και την ευεξία!

Πηγή: Naturanrg125o, www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης