NRGFreshΚρατήστε το μωρό σας ασφαλές στον ήλιο!

Κρατήστε το μωρό σας ασφαλές στον ήλιο!

Κρατήστε το μωρό σας ασφαλές στον ήλιο! Τα μωρά και τα μικρά παιδιά μπορεί να αρρωστήσουν κατά τη διάρκεια των ζεστών εποχών του έτους, ιδιαίτερα τις καυτές μέρες του καλοκαιριού.

Της Μαρίας Γκέκα

Η υγεία τους μπορεί να επηρεαστεί σοβαρά από:

 • αφυδάτωση,
 • θερμική εξάντληση και θερμοπληξία,
 • ηλιακό έγκαυμα.

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο κοινός καρκίνος σε πολλές χώρες του κόσμου και χρειάζεται μόνο ένα ηλιακό έγκαυμα κατά την παιδική ηλικία ή την εφηβεία για να διπλασιαστεί σχεδόν η πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει μελάνωμα – την πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος – αργότερα στη ζωή του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό οι γονείς να κάνουν ό,τι καλύτερο για να προστατεύσουν τα μωρά τους από τις βλαβερές ηλιακές ακτίνες UV και να διδάξουν στα παιδιά τους υγιεινές συνήθειες φροντίδας και ηλιοπροστασίας, ξεκινώντας από τα πρώτα χρόνια ζωής τους. Για να διατηρήσετε το παιδί σας ασφαλές σε εξωτερικούς χώρους, οι δερματολόγοι συνιστούν τις ακόλουθες συμβουλές:

Διαβάστε επίσης ⇒ 10+1 κορυφαία οφέλη της κολύμβησης

Κρατήστε το μωρό σας δροσερό

 • Τα μωρά κάτω των 6 μηνών πρέπει να φυλάσσονται μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Το δέρμα τους περιέχει πολύ λίγη μελανίνη, η οποία είναι η χρωστική ουσία που δίνει στο δέρμα, τα μαλλιά και τα μάτια το χρώμα τους, παρέχοντας κάποια προστασία από τον ήλιο.
 •  Ακόμη και τα μεγαλύτερα μωρά θα πρέπει επίσης να μένουν όσο το δυνατόν περισσότερο μακριά από τον ήλιο, ιδιαίτερα το καλοκαίρι και μεταξύ 11 π.μ. και 4 μ.μ., όταν ο ήλιος είναι πιο δυνατός. Εάν βγαίνετε έξω όταν κάνει ζέστη, τοποθετήστε μια ομπρέλα ή σκίαστρο στο καροτσάκι του μωρού σας για να το κρατήσετε μακριά από το άμεσο ηλιακό φως.
 • Ντύστε το μωρό σας με ρούχα που προστατεύουν από τον ήλιο, όπως ένα ελαφρύ, μακρυμάνικο πουκάμισο και παντελόνι. Επιπλέον, φροντίστε το μωρό σας να φοράει πάντα καπέλο με φαρδύ γείσο και γυαλιά ηλίου με προστασία UV.
 • Ελαχιστοποιήστε τη χρήση αντηλιακού σε παιδιά μικρότερα των έξι μηνών. Ωστόσο, εάν δεν υπάρχει σκιά και επαρκή ρούχα, οι γονείς και οι φροντιστές μπορούν να εφαρμόσουν μια ελάχιστη ποσότητα αντηλιακού ευρέως φάσματος, ανθεκτικού στο νερό με δείκτη προστασίας SPF τουλάχιστον 30 στο δέρμα των παιδιών τους. Τα αντηλιακά που περιέχουν διοξείδιο του τιτανίου ή οξείδιο του ψευδαργύρου είναι λιγότερο πιθανό να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα του μωρού. Πολλές εταιρείες παράγουν αντηλιακά ειδικά για μωρά και μικρά παιδιά, καθώς αυτά τα προϊόντα είναι λιγότερο πιθανό να περιέχουν πρόσθετα που μπορεί να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα του. Εφαρμόστε το αντηλιακό τακτικά, ιδιαίτερα εάν το παιδί σας είναι μέσα και έξω από τη θάλασσα ή την πισίνα.
 • Εκτός από την αντηλιακή προστασία, μείνετε ασφαλείς τις ζεστές μέρες φροντίζοντας το μωρό σας να μην υπερθερμαίνεται και να πίνει πολλά υγρά. Εάν το μωρό σας είναι ιδιότροπο, κλαίει υπερβολικά ή παρουσιάσει ερυθρότητα σε οποιοδήποτε εκτεθειμένο δέρμα, μεταφέρετέ το αμέσως σε εσωτερικό χώρο.

Κρατήστε το μωρό σας ασφαλές στον ήλιο!

Πώς να αποφύγετε την αφυδάτωση

Όπως οι ενήλικες, τα μωρά και τα μικρά παιδιά πρέπει να πίνουν πολλά υγρά για να αποφύγουν την αφυδάτωση.

Από περίπου 6 μηνών

Τα μωρά που θηλάζουν πλήρως δεν χρειάζονται νερό μέχρι να αρχίσουν να τρώνε στερεές τροφές. Κατά τη διάρκεια του ζεστού καιρού μπορεί να θέλουν να θηλάσουν περισσότερο από το συνηθισμένο.
Εάν ταΐζετε με μπιμπερό, μπορείτε να δώσετε στο μωρό σας λίγο δροσερό νερό, που το έχετε βράσει προηγουμένως. Θυμηθείτε να ζητάτε επιπλέον συμβουλές από τον παιδίατρό σας για οποιοδήποτε θέμα φροντίδας του μωρού σας που σας προβληματίζει.

Από 12 μηνών

Το νερό, το μητρικό γάλα ή το γάλα εμπορίου πρέπει να είναι τα κύρια ποτά του μωρού σας. Σε ζεστό καιρό, μπορείτε να δοκιμάσετε να τους δώσετε κατεψυγμένα γλειφιτζούρια φτιαγμένα από καθαρό νερό ή από πολύ αραιωμένο χυμό φρούτων για να τα διατηρήσετε ενυδατωμένα. Τα γλειφιτζούρια που παρασκευάζονται από αραιωμένο χυμό φρούτων πρέπει να δίνονται μόνο την ώρα των γευμάτων, γιατί μπορεί να προκαλέσουν τερηδόνα.
Για τα μεγαλύτερα παιδιά, δώστε τους πολλά φρούτα και σαλάτες για να διατηρήσουν τα επίπεδα υγρών τους ψηλά. Να θυμάστε ότι αδιάλυτοι χυμοί φρούτων ή smoothies δεν πρέπει να δίνονται στα παιδιά μέχρι την ηλικία των 5 ετών, καθώς μπορεί επίσης να προκαλέσουν τερηδόνα.

Κρατήστε το μωρό σας ασφαλές στον ήλιο!
sun

Ηλιακό έγκαυμα στα μωρά

Το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να βλάψει σοβαρά το μωρό σας. Το ηλιακό έγκαυμα είναι ερυθρότητα, κάψιμο και φλεγμονή του δέρματος που προκαλείται από την έκθεση στο ηλιακό φως. Τυπικά, ένα έγκαυμα στο μωρό σας αρχίζει να εμφανίζεται δύο έως τέσσερις ώρες μετά την έκθεση, ακριβώς όπως συμβαίνει σε έναν ενήλικα, με κορύφωση 12 έως 14 ώρες αργότερα. Αυτή είναι η χρονική περίοδος που ένα κακό έγκαυμα μπορεί να αρχίσει να δημιουργεί φουσκάλες. Η ερυθρότητα θα αρχίσει να εξασθενεί σε δύο ή τρεις ημέρες και το δέρμα αρχίζει συνήθως να ξεφλουδίζει.

Τι προκαλεί το ηλιακό έγκαυμα στα μωρά;

Ένα ηλιακό έγκαυμα πονάει όταν συμβαίνει, αλλά μπορεί να είναι ακόμα πιο επώδυνο στη συνέχεια. Οι ειδικοί τονίζουν ότι αρκεί ένα μόνο κακό ηλιακό έγκαυμα στη βρεφική ή παιδική ηλικία για να διπλασιάσει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος, του πιο θανατηφόρου καρκίνου του δέρματος, στην ενήλικη ζωή. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το 90% των καρκίνων του δέρματος προκαλούνται από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και ως εκ τούτου μπορούν να προληφθούν.

Όπως και στους ενήλικες, οι βλαβερές ακτίνες του ήλιου προκαλούν ηλιακά εγκαύματα στο μωρό σας. Συγκεκριμένα, οι ακτίνες UVB (υπεριώδεις Β) αποτελούν την κύρια αιτία ηλιακού εγκαύματος και καρκίνου του δέρματος, ενώ οι ακτίνες UVA μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρη γήρανση του δέρματος και επίσης να συμβάλλουν στον καρκίνο του δέρματος. Τα βρέφη είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο ηλιακό έγκαυμα επειδή το δέρμα τους είναι τόσο λεπτό και διάφανο.

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε το ηλιακό έγκαυμα στα μωρά;

Η πρόληψη είναι πρωταρχικής σημασίας όταν πρόκειται για ηλιακά εγκαύματα. Για το λόγο αυτό ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες που δόθηκαν παραπάνω για να περιορίσετε την έκθεσή του παιδιού σας στον ήλιο. Εάν, δυστυχώς, συμβεί πρέπει να προβείτε άμεσα στις παρακάτω κινήσεις.

 • Εφαρμόστε κρύες κομπρέσες νερού βρύσης για 10 έως 15 λεπτά, τρεις έως τέσσερις φορές την ημέρα.
 • Χρησιμοποιήστε τζελ αλόης βέρα ή μια απαλή υποαλλεργική ενυδατική κρέμα για να απαλύνετε το δέρμα.
 • Εάν υπάρχει πολύς πόνος και/ή πρήξιμο, μπορείτε να δώσετε παυσίπονο, με την έγκριση του παιδιάτρου σας.
 • Φροντίστε να διατηρείτε το μωρό ενυδατωμένο για να αποτρέψετε την αφυδάτωση, καθώς ένα ηλιακό έγκαυμα προκαλεί την εξάτμιση υγρών από το δέρμα.
 • Κρατήστε το μωρό σας μακριά από τον ήλιο μέχρι να επουλωθεί πλήρως το ηλιακό έγκαυμα.
 • Εάν το μωρό σας είναι μικρότερο του ενός έτους και πάθει ηλιακό έγκαυμα, απευθυνθείτε άμεσα στον παιδίατρό σας ή στο νοσοκομείο σε συνεννόηση μαζί του. Σε κάθε περίπτωση και για μεγαλύτερα παιδιά είναι σημαντικό να κρατάτε τον γιατρό σας ενήμερο. Αλλά εάν το έγκαυμα φαίνεται εκτεταμένο, πολύ επώδυνο ή/και συνοδεύεται από εμετό, το παιδί σας σας μπορεί να υποφέρει από θερμοπληξία και χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα. Καλέστε το γιατρό σας και κατευθυνθείτε στο πλησιέστερο ιατρικό κέντρο έκτακτης ανάγκης.

INFO

Η προστασία από τον ήλιο είναι σημαντική σε κάθε στάδιο της ζωής, ιδιαίτερα της βρεφικής και παιδικής ηλικίας. Πάντα να προστατεύετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας από τον ήλιο και επισκεφτείτε έναν δερματολόγο εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με το πώς να φροντίσετε το δέρμα του μωρού σας.

Πηγή: naturanrg 133owww.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code