GreenΚρεμμύδι στη γλάστρα

Κρεμμύδι στη γλάστρα

Ένα από τα διασημότερα λαχανικά της μεσογειακής διατροφής είναι το κρεμμύδι! Με πρωταγωνιστικό ρόλο σχεδόν σε όλα μας τα φαγητά, συνήθως το βρίσκουμε κομμένο σε μικρά κομματάκια, αφού πρώτα … μας έκανε να κλάψουμε! Άλλοι το αγαπούν ξερό, ενώ άλλοι χλωρό! Παρακάτω θα σας δείξω πώς μπορείτε να επιτύχετε και τα δύο είδη στο μπαλκόνι σας!

 Άρθρο & φωτογραφίες: Πέτρος Πανούτσος, www.olyplant.gr

Η ποικιλία που διάλεξα να φυτέψω ονομάζεται Tonda Musona και είναι ένα κρεμμύδι με λευκή σάρκα. Θα το βρείτε μόνο στα συνεργαζόμενα καταστήματά μας, αφού ως φυτό κυκλοφορεί μόνο από το Olyplant.gr σε σκαφάκι 20 φυτών.

Γλάστρα

Τα κρεμμύδια δεν χρειάζονται ιδιαίτερο χώρο για να αναπτυχθούν. Για άλλη μια φορά με τη βοήθεια του Alegre.gr θα φυτέψω σε πάνινες γλάστρες χωρητικότητας 7 λίτρων. Σε αυτή τη γλάστρα θα χωρέσουν περίπου 10 κρεμμύδια, ενώ αν επιλέξετε κάποια ζαρντινιέρα σίγουρα θα χωρέσουν πολλά περισσότερα!

onion-soilΧώμα

Καλό θα ήταν να επιλέξετε τύρφη μαζί με κάποιο φυσικό κομπόστ και να το αναμείξετε με χώμα γης. Προτιμήστε χώματα χωρίς λιπάσματα. Εγώ έκανα την πρόσμειξη 1 κοκκινόχωμα προς 3 τύρφη με κομπόστ. (Για τις αναλογίες κομπόστ με τύρφη, καλό θα είναι να συμβουλευθείτε το φυτώριο απ’ όπου το αγοράσατε.)

Η φύτευση

Αφού έχουμε γεμίσει τη γλάστρα μας με χώμα παίρνουμε το φτυαράκι μας (ή ένα ξύλο) και με το πίσω μέρος κάνουμε τρύπες στο χώμα. Προσέξτε την απόσταση για να μην είναι κολλητά το ένα φυτό με το άλλο. Βγάζουμε το φυτό από το σκαφάκι του και τοποθετούμε ένα-ένα σπορόφυτο σε κάθε τρύπα που έχουμε άνοιξει. Τέλος πιέζουμε περιμετρικά το χώμα με τα δάχτυλά μας και… έτοιμο!

Θέση στο μπαλκόνι

Αγαπάει πολύ τον ήλιο, ενώ δεν έχει πρόβλημα με τον αέρα!

Πότισμα

Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό το χειμώνα. Όσο ζεσταίνει όμως ο καιρός, θέλει αρκετό πότισμα, ειδικά αν θέλουμε να γίνει ξερό με μεγάλο βολβό.

Λίπανση

Είναι στην ευχέρειά σας αν θα χρησιμοποιήσετε κάποιο βιολογικό λίπασμα, αλλά πιστεύω ότι με το σωστό χώμα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Αν πάλι θέλετε να προσθέσετε, προτιμήστε οργανικά λιπάσματα που έχουν περισσότερο άζωτο!

Φυτοπροστασία

Δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα.

onion-potΕποχές φύτευσης

Φθινόπωρο, Χειμώνα. Όμως υπάρχουν και άλλες ποικιλίες που φυτεύονται και άνοιξη συνήθως για χλωρό κρεμμύδι.

Συγκομιδή

Αν το θέλετε ξερό, τότε θα το συλλέξετε περίπου τον Ιούλιο. Για όσους όμως προτιμούν το χλωρό κρεμμύδι θα γευτούν τα κρεμμύδια τους πιο γρήγορα. Μόλις τα φυτά σας μεγαλώσουν, υπάρχουν δύο τρόποι για να τα συλλέξετε. Ο πρώτος είναι να ξεριζώσετε το φυτό και να το χρησιμοποιήσετε ολόκληρο. Ο δεύτερος και καλύτερος είναι, αφού έχει μεγαλώσει αρκετά, να κόψετε τα φύλλα σε απόσταση περίπου 10 εκατοστών από την επιφάνεια του χώματος. Επομένως, χρησιμοποιείτε το κρεμμύδι στο φαγητό σας, αλλά μένει και το φυτό για να συνεχίσει την παραγωγή του!

Έξυπνη λύση

Εάν σας περιορίζει ο χώρος, μη στεναχωριέστε! Τα κρεμμύδια κάνουν πολύ καλή παρέα με τα μαρούλια εκτός από το τραπέζι και στο χώμα! Φυτέψτε ανάμεσα στα μαρούλια σας κρεμμύδια γλιτώνοντας έτσι πολύτιμο χώρο στο μπαλκόνι σας!

Φίλος … καρδιακός!

Oι υψηλές τιμές χοληστερίνης και αρτηριακής πίεσης είναι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η συχνή κατανάλωση κρεμμυδιού έχει αποδειχθεί ότι όχι μόνο μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης αλλά και την αρτηριακή πίεση. Αποτέλεσμα είναι η κατανάλωση κρεμμυδιού να δρα προληπτικά κατά της εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, αθηροσκλήρωσης και εμφράγματος.

Πηγή: NaturaNrg #35

Sas-endiaferei_arrow

8 λάθη που κάνουν οι νέοι καλλιεργητές!

Μαϊντανός κατσαρός …στη γλάστρα

Πιπεριά Φλωρίνης …σε γλάστρα

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code