Αρχική Βιταμίνες & Συμπληρώματα Κριλ, ένα θαλάσσιο πλάσμα μικροσκοπικό αλλά απίστευτα πλούσιο σε λιπαρά οξέα Ωμέγα-3

Κριλ, ένα θαλάσσιο πλάσμα μικροσκοπικό αλλά απίστευτα πλούσιο σε λιπαρά οξέα Ωμέγα-3

Κριλ, ένα θαλάσσιο πλάσμα μικροσκοπικό αλλά απίστευτα πλούσιο σε λιπαρά οξέα Ωμέγα-3-naturanrg

Λίγες είναι οι θρεπτικές ουσίες που έχουν προσελκύσει το εύρος της ερευνητικής προσοχής όσο τα Ωμέγα-3 τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Μία αναζήτηση στο PubMed, τον κατάλογο βιοϊατρικών μελετών της Αμερικανικής Βιβλιοθήκης Ιατρικής, δίνει ως αποτέλεσμα περισσότερες από 9.000 καταχωρήσεις μόνο τα τελευταία δέκα χρόνια.

της Αφροδίτης Ραυτοπούλου

Πολλές από αυτές τις έρευνες επικεντρώθηκαν στο εικοσιδιεξανοϊκό οξύ (DHA) και το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA), δηλαδή τα Ωμέγα-3 που υπάρχουν στα ιχθυέλαια. Το DHA και το EPA έχουν συσχετιστεί με σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό, όπως την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, την υποστήριξη των γνωστικών λειτουργιών, την τόνωση της ψυχικής διάθεσης και την προστασία των συνδέσμων.

Ωστόσο, τα ψάρια δεν είναι η μοναδική πηγή DHA και EPA. Το κριλ, ένα μαλακόστρακο που θυμίζει τη γαρίδα, περιέχει στους ιστούς του DHA και EPA, καθώς και άλλες σημαντικές θρεπτικές ουσίες. Αν και το κάθε κριλ είναι μικροσκοπικό, όλα μαζί συγκεντρώνονται και ζουν σε μεγάλες ομάδες, κάτι που τα καθιστά μία νέα πλούσια θαλάσσια πηγή Ωμέγα-3.

Κυτταρική ασπίδα

Η καλή υγεία του οργανισμού ξεκινάει από τα τρισεκατομμύρια κύτταρά του. Καθένα περιβάλλεται από μία μεμβράνη που όχι μόνο συγκρατεί τη σύστασή του, αλλά λειτουργεί και ως φύλακας, επιτρέποντας σε διάφορες ουσίες να εισέρχονται ή να εξέρχονται από το κύτταρο.  Οι κυτταρικές μεμβράνες αποτελούνται από μία ουσία που λέγεται φωσφολιπίδιο (PL), το οποίο περιέχει Ωμέγα-3 και σε αυτά οφείλουν την ευελιξία και την ελαστικότητά τους. Σε αντίθεση με τα ιχθυέλαια, το έλαιο του κριλ περιέχει EPA και DHA σε μορφή φωσφολιπιδίων, καθιστώντας τα πιο εύκολα για τον οργανισμό να τα απορροφήσει και να τα χρησιμοποιήσει.

Η διατάραξη της κυτταρικής μεμβράνης μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του κυττάρου να φέρει εις πέρας το έργο του. Κατά ειρωνικό τρόπο, η παράγωγη ενέργειας που αποτελεί σημαντική λειτουργία των κυττάρων, μπορεί σε αυτήν την περίπτωση να αποδειχτεί επικίνδυνη. Η διαδικασία αυτή οδηγεί στη δημιουργία ασταθών μορίων, των λεγόμενων ελευθέρων ριζών, που μπορεί να βλάψουν τη μεμβράνη, κάνοντάς τη δύσκαμπτη και αδρανή.

Το έλαιο του κριλ

Περιέχει μία αντιοξειδωτική ουσία, τη λεγόμενη ασταξανθίνη, που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και προλαμβάνει τις βλάβες όχι μόνο στην κυτταρική μεμβράνη, αλλά και σε άλλα συστατικά του κυττάρου. Ομάδα Κινέζων επιστημόνων πραγματοποίησε μία ανασκόπηση στις υπάρχουσες μελέτες και επεσήμανε: «Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι η ασταξανθίνη έχει σημαντικά οφέλη σε επίπεδο πρόληψης και θεραπείας διαφόρων παθήσεων, μεταξύ των οποίων ο καρκίνος, αλλά και καρδιαγγειακές, νευρολογικές και ηπατικές διαταραχές» (δημοσίευση στην επιθεώρηση “Molecular Nutrition & Food Research» Ιαν.2011).

Οι επιστήμονες έχουν επισημάνει ακόμα τη σχέση ανάμεσα στο έλαιο του κριλ και την ενίσχυση της υγείας. Σε πειράματα που έγιναν σε αρουραίους, το έλαιο του κριλ μείωσε τα επίπεδα της χοληστερόλης. Περιόρισε τις καρδιακές βλάβες που είχαν προκληθεί από καρδιακή προσβολή (δημοσίευση στην επιθεώρηση “Lipids in Health and Disease” 29/8/08 και στην ηλεκτρονική έκδοση 29/12/11). Άλλες έρευνες έχουν δείξει τη σχέση ανάμεσα στο έλαιο του κριλ και τη μείωση φλεγμονών, όπως της αρθρίτιδας και της κολίτιδας.

Βιώσιμα οφέλη

Καθώς τα λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 αποδεικνύονται τόσο ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία, πολλά παγκόσμια αλιεύματα έχουν εξαντληθεί εξαιτίας της υπεραλιείας – μεταξύ των οποίων και αρκετά είδη που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ιχθυελαίων. Ωστόσο, η αλιεία κριλ έξω από την Ανταρκτική διευθύνεται από έναν συνεταιρισμό 25 κρατών, που λέγεται Επιτροπή για τη Συντήρηση της Θαλάσσιας Χλωρίδας και Πανίδας της Ανταρκτικής (CCAMLR). Αυτή η κοινοπραξία διαχειρίζεται την αλιεία φροντίζοντας τη μακροχρόνια διατήρηση των αποθεμάτων υγιών κριλ.

Το έλαιο του κριλ  φέρει όμως έναν περιορισμό: είναι ευαίσθητο και μπορεί εύκολα να χαλάσει από την έκθεση στο οξυγόνο. Γι’ αυτόν το λόγο, οι ειδικοί το επεξεργάζονται χρησιμοποιώντας το άζωτο ως φράγμα ανάμεσα στο έλαιο και τον αέρα, περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο της οξείδωσης. Ορισμένοι προμηθευτές χρησιμοποιούν ένα εκχύλισμα δεντρολίβανου, που αποτελεί ισχυρό αντιμικροβιακό παράγοντα, για την περαιτέρω προστασία του ελαίου από τη μόλυνση.

Πηγή: NaturaNrg #38

Προηγούμενο άρθροΜπορείς κι εσύ να βοηθήσεις!
Επόμενο άρθροΟι πρώτες ώρες στον ήλιο. Φυσικές συνταγές προστασίας