ΔιατροφήKrill oil, η δύναμη στο κόκκινο!

Krill oil, η δύναμη στο κόκκινο!

Τα τελευταία χρόνια, είναι τεράστιο το επιστημονικό ενδιαφέρον σχετικά με την θετική επίδραση των Ω3 λιπαρών οξέων στη υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Πράγματι, Λίγες είναι οι θρεπτικές ουσίες που έχουν προσελκύσει το εύρος της ερευνητικής προσοχής όσο τα Ωμέγα-3. Μία αναζήτηση στο PubMed, τον κατάλογο βιοϊατρικών μελετών της Αμερικανικής Βιβλιοθήκης Ιατρικής, δίνει ως αποτέλεσμα πολλές χιλιάδες καταχωρήσεις τα τελευταία είκοσι χρόνια. Krill oil, η δύναμη στο κόκκινο!

  ♦ της Μαρίας Γκέκα

Πολλές από αυτές τις έρευνες επικεντρώθηκαν στο εικοσιδιεξανοϊκό οξύ (DHA) και το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA), δηλαδή τα Ω3 λιπαρά που υπάρχουν στα ιχθυέλαια. – Krill oil, η δύναμη στο κόκκινο!

Το DHA και το EPA έχουν συσχετιστεί με σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό, όπως την εύρυθμη λειτουργία του καρδιαγγειακού και νευρικού συστήματος (στη μείωση των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης), την ενίσχυση των αρθρώσεων και συνδέσμων (σημαντικά στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας) και τέλος, την τόνωση της ψυχικής διάθεσης και την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Επιπλέον, υπάρχουν και αναφορές σχετικά με ευεργετική δράση τους στην αντιμετώπιση του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS), αλλά και στην αποφυγή της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Ποιες είναι, όμως, οι πιο πλούσιες πηγές DHA και EPA;

Όπως, ήδη αναφέρθηκε είναι τα ιχθυέλαια ψαριών. Την τελευταία 5ετία, όμως, το επιστημονικό ενδιαφέρον στράφηκε σε μία άγνωστη, μέχρι τότε, πηγή Ω3 λιπαρών οξέων, τα έλαια κριλ.
Το έλαιο Krill προέρχεται από ένα μαλακόστρακο που θυμίζει τη γαρίδα και ζει στα παρθένα νερά της Ανταρκτικής. Αν και το κάθε κριλ είναι μικροσκοπικό, όλα μαζί συγκεντρώνονται και ζουν σε μεγάλες ομάδες, τροφοδοτώντας το πλαγκτόν που επιπλέει στην επιφάνεια του ωκεανού.

√ Το λάδι Krill εμπεριέχει μεγάλη ποσότητα φωσφολιπιδίων, πολύ πλούσιων στα πολύτιμα ω-3 λιπαρά, EPA και DHA, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την καλή υγεία και δυστυχώς ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα παράγει μόνος του. Μάλιστα, τα ω-3 με τη μορφή φωσφολιπιδίων που εμπεριέχονται στο Krill Oil έχουν πολύ υψηλότερη βιοδιαθεσιμότητα (απορρόφηση από το λεπτό έντερο και αξιοποίηση από στις κυτταρικές μεμβράνες) από ότι τα ω-3 σε μορφή τριγλυκεριδίων, που συναντάμε στα κλασικά ιχθυέλαια. Σε αυτή κυρίως τη διαφορά οφείλονται και οι μοναδικές επιδράσεις του Krill Oil στην υγεία.

√ Παράλληλα το λάδι Krill είναι πλούσιο σε ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά με κύριο την ασταξανθίνη, ένα μοναδικό φλαβονοειδές που προέρχεται από θαλάσσια πηγή και συνδέεται με την ΕΡΑ και το DHA, καθιστώντας τα εξαιρετικά βιοδιαθέσιμα.

√ Πολυάριθμες κλινικές μελέτες δείχνουν πως τα ω-3 λιπαρά, ιδιαίτερα σε μορφή φωσφολιπιδίων, προάγουν την υγεία του καρδιαγγειακού (διατήρηση της υγιούς αρτηριακής πίεσης και τριγλυκεριδίων του αίματος) και του κεντρικού νευρικού συστήματος, ενώ πολύ θετικές είναι οι επιδράσεις τους και στην υγεία των αρθρώσεων λόγω του ότι μειώνουν τη φλεγμονή. 

√ Aκόμη, έρευνες υποστηρίζουν ότι η λήψη τους συμβάλλει στην εύρυθμη εγκεφαλική λειτουργία, αυξάνοντας και τη μνήμη ενώ θεωρούνται ότι δρουν ευεργετικά στη βελτίωση της διάθεσης, τη μείωση του στρες και της κατάθλιψης.

Τι ξεχωρίζει όμως το έλαιο krill από τα ιχθυέλαια;

  • Αυτό που βασικά ξεχωρίζει το έλαιο krill από το ιχθυέλαιο είναι ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά του είναι σε πολύ πιο απορροφήσιμη μορφή που είναι έτοιμη να χρησιμοποιηθεί από το σώμα σας. Κι αυτό συμβαίνει γιατί τα Ω-λιπαρά οξέα (EPA/DHA) στο Krill Oil είναι δεσμευμένα στα φωσφολιπίδια, ένα σημαντικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών, και γι’ αυτό το λόγο απορροφώνται πολύ γρήγορα.
  • Είναι πλούσιο στο φυσικά ευρισκόμενο αντιοξειδωτικό ασταξανθίνη, που δεν υπάρχει στα ιχθυέλαια. Η ασταξανθίνη εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, υποστηρίζει την καρδιαγγειακή υγεία και δίνει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα.
  • Ένα άλλο σημείο υπεροχής του krill οil είναι η οικολογική μέθοδος αλίευσης. To έλαιο krill εξάγεται από Krills που συλλέγονται σε πεντακάθαρα βαθιά νερά μακριά από βιομηχανικές περιοχές και επειδή το krill βρίσκεται στη βάση της τροφικής αλυσίδας δεν συσσωρεύει επικίνδυνα επίπεδα ρύπων. Αντίθετα πολλά ιχθυέλαια προέρχονται από είδη ψαριών που αλιεύονται σε νερά που συχνά είναι μολυσμένα με επικίνδυνα βαρέα μέταλλα και τοξικά μέταλλα. Η συγκομιδή του Krill είναι ένα από τις καλύτερα ρυθμιζόμενες στον πλανήτη. Λέγεται ότι υπάρχουν περίπου 4000 φορές περισσότερα κριλ στη φύση από όσα περισυλλέγονται, πράγμα που καθιστά το έλαιο krill εξαιρετικά φιλικό προς το περιβάλλον και βιώσιμο. Αυτή διασφαλίζει ότι τα krills θα παραμείνουν ένας πολύτιμος φυσικός πόρος διαθέσιμος στις μελλοντικές γενιές. Αντίθετα η παραγωγή των ιχθυελαίων οδηγεί στην υπεραλίευση ψαριών με ότι αυτό συνεπάγεται.

Πηγή Natura Nrg #85

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code