LifeΆνθρωποιΚρίτων Αρσένης. Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να τα καταφέρουμε

Κρίτων Αρσένης. Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να τα καταφέρουμε

Ζητήσαμε από τον ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη την άποψή του για τα πιο σημαντικά περιβαλλοντικά θέματα του πλανήτη αρχίζοντας από τα δάση, που φέτος έχουν την τιμητική τους στις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Κρίτων Αρσένης. Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να τα καταφέρουμε
«Τα δάση είναι από τις σημαντικότερες αποθήκες άνθρακα του πλανήτη μας και ο πιο καίριος σύμμαχός μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, η παγκόσμια αποδάσωση προκαλεί σχεδόν το 1/5 των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ασφαλώς και απαιτούνται πολύπλευρες δράσεις για την προστασία των δασών. Ειδικά στη Μεσόγειο, θα πρέπει να επενδύσουμε στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, με ενίσχυση της φυσικής ικανότητας των δασικών οικοσυστημάτων να αντεπεξέρχονται σε παρατεταμένους καύσωνες και ξηρασίες.

Η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των δασικών οικοσυστημάτων αποτελεί την αποτελεσματικότερη από πλευράς κόστους απάντηση στην κλιματική αλλαγή. Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρόσφατα υιοθέτησε πρότασή μου για την 30ετή απαγόρευση της δόμησης σε καμένες εκτάσεις, ένα ζήτημα καίριο για τη χώρα μας. Επιπλέον, είναι κεντρικής σημασίας στην Ελλάδα, η επένδυση στην πρόληψη των πυρκαγιών και καταβάλλεται στο θέμα αυτό μεγάλη προσπάθεια, παρά τα εμπόδια και τους περιορισμούς που θέτει η οικονομική κρίση.»

 

Η κλιματική αλλαγή

«Αναμφισβήτητα η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο πλανήτης μας, γιατί έχει άμεσες συνέπειες σε μια σειρά από ζωτικούς πόρους, απειλεί τη διαθεσιμότητα πόσιμου νερού, επηρεάζει την αγροτική παραγωγή, υποβαθμίζει την παραγωγικότητα των εδαφών και οδηγεί σε ραγδαία απώλεια βιοποικιλότητας. Οι παγκόσμιες προσπάθειες πρέπει να εστιαστούν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η διάσκεψη του ΟΗΕ στο Κανκούν κράτησε την ελπίδα για μια παγκόσμια συμφωνία ζωντανή. Στην επερχόμενη διάσκεψη του ΟΗΕ στο Durban της Ν. Αφρικής μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τη χρηματοδότηση των αναπτυσσομένων χωρών, τη δημιουργία πλαισίου υποστήριξης της προσαρμογής τους στην Κλιματική Αλλαγή, τη μεταφορά τεχνολογίας και την ανάσχεση της παγκόσμιας αποδάσωσης αναμένεται να αποσαφηνιστούν.

Τα αναπτυγμένα κράτη, που είναι κατεξοχήν υπεύθυνα για την κλιματική αλλαγή, πρέπει να βρουν τους αποτελεσματικούς εκείνους μηχανισμούς, ώστε να χρηματοδοτήσουν το κλιματικό τους χρέος προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, αναλαμβάνοντας με δίκαιο τρόπο τις ευθύνες που τους αναλογούν.»

Η ασφάλεια τροφίμων

«Η επισιτιστική ασφάλεια είναι το κεντρικό επιχείρημα των εταιρειών βιοτεχνολογίας, προκειμένου να προωθήσουν την εξάπλωση των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών. Στην πραγματικότητα, οι αιτίες της πείνας δεν σχετίζονται με την έλλειψη τροφίμων, αλλά με την άδικη κατανομή τους, την εξαγορά μεγάλων εκτάσεων αγροτικής γης σε αναπτυσσόμενες χώρες από εταιρείες και πλούσιες χώρες, και τα χρηματοπιστωτικά “παιχνίδια” με τις τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής. Η βιοτεχνολογία που προκρίθηκε ως τρόπος να εξαλείψουμε την παγκόσμια πείνα οδήγησε τελικά σε αυξανόμενο έλεγχο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων από λίγες εταιρείες και σε ραγδαία απώλεια πολύτιμου γενετικού υλικού. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δίνουμε αυτό τον καιρό μια μεγάλη μάχη, για να σταματήσουμε την αθρόα εισβολή μεταλλαγμένων που φαίνεται να προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η βιολογική γεωργία είναι από τους δυναμικότερους γεωργικούς τομείς στην Ευρώπη».

 Οι ΜΚΟ δρουν, οι κυβερνήσεις αδρανούν…

«Δυστυχώς η χώρα μας αναζητά επιτακτικά λύσεις σε καίρια προβλήματα που έχουν γιγαντωθεί, όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, γιατί δεν έχει καταφέρει τόσα χρόνια να οργανώσει δομές που να λειτουργούν αποτελεσματικά στα θέματα αυτά. Γίνεται όμως από το Υπουργείο Περιβάλλοντος μια τεράστια προσπάθεια, την οποία δυσχεραίνει πολύ η τρέχουσα οικονομική συγκυρία. Λόγω ακριβώς της οικονομικής κρίσης οι λύσεις θα βρεθούν μέσα από τη συνέργεια μεταξύ κράτους και κοινωνίας των πολιτών».

Οικονομική κρίση vs περιβάλλον;

«Σε μία χώρα που ζει στη δίνη της οικονομικής κρίσης, οι περιβαλλοντικές δράσεις θα ανέμενε κανείς να βρίσκονται στο περιθώριο της πολιτικής ατζέντας. Η πραγματικότητα όμως δεν είναι αυτή. Στις συνθήκες που διαμορφώνονται καμία χώρα δεν μπορεί να κοιτάζει με αισιοδοξία το οικονομικό της μέλλον, αν δεν επενδύσει σε οικονομικές δραστηριότητες που σέβονται το περιβάλλον. Σύντομα η οικονομία θα ανταμείβει κράτη και επιχειρήσεις που παράγουν χαμηλές εκπομπές και χρησιμοποιούν αποδοτικά τους πόρους τους. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι εφήμερη μόδα, είναι ένα επιτακτικό δεδομένο στο οποίο θα πρέπει να προσαρμοστούν οι οικονομίες μας. Οι χώρες που διεκδικούν με αξιώσεις μια πλεονεκτική θέση στο διεθνή ανταγωνισμό έχουν ήδη στραφεί στις πράσινες τεχνολογίες. Μέχρι το 2020 η Κίνα θα καλύπτει το ένα πέμπτο των ενεργειακών της αναγκών από ανανεώσιμες πηγές και μάλιστα με εξοπλισμό που παράγει η ίδια. Αν αυτή τη στιγμή οι περισσότερες χώρες δυσκολεύονται να ανταγωνιστούν οικονομικά την Κίνα, ποια χώρα θα είναι στο μέλλον σε θέση να ανταγωνιστεί μια «πράσινη» Κίνα;

Στην Ελλάδα τα οικονομικά μεγέθη είναι πολύ διαφορετικά. Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να διεκδικήσουμε μερίδιο στην αγορά που παράγει εξοπλισμό πράσινων τεχνολογιών. Μπορούμε όμως να αξιοποιήσουμε τοπικούς πόρους, όπως είναι η γεωθερμία, που είναι ένας ανανεώσιμος πόρος και να στραφούμε στον αειφορικό τουρισμό. Μπορούμε να επενδύσουμε στην ενεργειακή εξοικονόμηση στα κτήριά μας, στη βιολογική γεωργία και στην προστιθέμενη αξία που θα έχουν τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα. Στις συνθήκες που διαμορφώνονται ανοίγονται πολλές δυνατότητες πράσινης ανάπτυξης για κάθε κλίμακας οικονομία, που μπορούν να αποτελέσουν το κλειδί στο οικονομικό αδιέξοδο που βιώνουμε».

 Το δυσοίωνο… μέλλον

«Ασφαλώς η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη. Είμαστε η γενιά που καλείται να επιλέξει, αν θα πληρώσει το κόστος ενός τρόπου ζωής που στηρίζεται σε ολοένα αυξανόμενη κατανάλωση ενέργειας και φυσικών πόρων ή θα αλλάξουμε αξίες και μεθόδους και θα φτιάξουμε μια νέα κοινωνία σε αρμονική συνύπαρξη με το φυσικό οικοσύστημα. Έχουμε λίγα χρόνια για να τα καταφέρουμε και δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να τα καταφέρουμε. «Αν κοιτάξει κανείς τα παγκόσμια περιβαλλοντικά δεδομένα θα πρέπει να είναι χαζός, για να είναι αισιόδοξος…Αν κοιτάξει όμως τα εκατομμύρια κινήματα πολιτών σε όλο τον κόσμο που παλεύουν για να σταματήσει η καταστροφή του πλανήτη, θα πρέπει να μην έχει καρδιά, για να είναι απαισιόδοξος», αναφέρει ο περιβαλλοντολόγος και ακτιβιστής  Paul Hawken.»

Info

Ο Κρίτων Αρσένης είναι ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ από τον Ιούλιο του 2009. Είναι μέλος των επιτροπών Περιβάλλοντος και Υγείας, Αλιείας και Διεθνούς Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ εξελέγη αντιπρόεδρος στη Διακομματική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Προστασία των Ζώων. Το 2010 βραβεύτηκε ως καλύτερος ευρωβουλευτής της Επιτροπής Αλιείας μετά από ψηφοφορία μεταξύ των 736 ευρωβουλευτών.

Πηγή Natura Nrg Τεύχος 18

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης