ΕυεξίαFitnessKrumping: Τα αρνητικά συναισθήματα χορεύουν

Krumping: Τα αρνητικά συναισθήματα χορεύουν

Ο χορός που γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 στην περιοχή South Central του Los Angeles μας βοηθά να αντιδράσουμε δημιουργικά απέναντι στις «συμμορίες» που απειλούν την καθημερινότητά μας.

♥της Τάνιας Μαρκουτσά

Οι κινήσεις επιθετικές, τα μάτια βλοσυρά, το στόμα σφιγμένο, οι εκφράσεις έντονες. Θυμός, οργή, απογοήτευση, ανάγκη για ξέσπασμα. Συναισθήματα που σήμερα είναι κοινά στους περισσότερους από εμάς. Ίσως η ανάγκη να διαδηλώσουμε τη διαφωνία μας σε όσα συμβαίνουν και την άρνησή μας στο συνεχόμενο εξευτελισμό της αξιοπρέπειάς μας, μπορεί να βρει έκφραση στο Krumping.

Πώς γεννήθηκε το Krumping

Ο Tommy Johnson ή αλλιώς ο Tommy the Clown δούλευε ως κλόουν σε παιδικά πάρτι όταν άρχισε να χορεύει ένα είδος χορού που το ονόμασε αρχικά Clowning. Πολύ σύντομα δημιούργησε το Tommy’s Academy όπου τα παιδιά του περιθωρίου, των γκέτο και των κακόφημων γειτονιών βρήκαν καταφύγιο και δρόμο διαφυγής από τα ναρκωτικά και τις συμμορίες. Οι έντονες εκφράσεις του προσώπου σε συνδυασμό με τις δυναμικές, απειλητικές κινήσεις και τα έντονα βαμμένα πρόσωπα δημιουργούν ένα σαρωτικό συνδυασμό που βοηθά τα αρνητικά συναισθήματα να βρουν διέξοδο και να εκφραστούν… αναίμακτα. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 που το Krumping γεννήθηκε, η βία και οι συμμορίες λυμαίνονταν τις φτωχογειτονιές, και τα παιδιά των προαστίων δεν είχαν πολλά περιθώρια διαφυγής. Όλο το μίσος και ο θυμός για τις αδικίες που υφίσταντο έγιναν κίνηση και μέσα από το χορό, τους διαγωνισμούς και τις Krumping «μάχες» οι έφηβοι βγαίνουν πάντα κερδισμένοι.

Πώς χορεύεται

Το Clowning ή krumping αφήνει μεγάλα περιθώρια έκφρασης. Οι κινήσεις και οι εκφράσεις μπορούν να αλλάζουν και να εμπλουτίζονται συνεχώς. Πολλές φορές θυμίζουν τους καβγάδες μεταξύ των συμμοριών, μόνο που οι μάχες παραμένουν χορευτικές. Αυτός ο πρωτότυπος χορός που έχει κοινά στοιχεία με το hip hop. Δεν βασίζεται σε συγκεκριμένη χορογραφία και μπορεί να εμπλουτίζεται και να αλλάζει συνεχώς.

Όχι στη βία

Οι εκφράσεις του προσώπου είναι το ίδιο σημαντικές όσο και οι κινήσεις του σώματος. Ο μόνος κανόνας που είναι απαράβατος είναι: όχι στη βία. Αν θέλεις να μαλώσεις με κάποιον, χόρεψε μαζί του τις διαφορές σας! Κάθε φιγούρα κρύβει ένα συμβολισμό. Αν κάποιος κάνει ότι μαχαιρώνει τον εαυτό του σημαίνει ότι έχει προβλήματα στο σπίτι και προσπαθεί να σκοτώσει τον θυμό του. Αν σκίζει τη σάρκα του, σημαίνει ότι ξορκίζει τη ματαιοδοξία του. Οι θεατές σπρώχνουν τον χορευτή όταν θέλουν να τον επιβραβεύσουν και βγάζουν πολεμικές ιαχές για να τον παροτρύνουν και να μειώσουν την ντροπή. Δεν χρειάζεται να γνωρίζεις χορό, να έχεις ιδιαίτερες ικανότητες ή συγκεκριμένο σωματότυπο. Όλοι μπορούν να χορέψουν krumping με τον δικό τους τρόπο.

Διώξτε θυμό και λίπος μαζί

Ο χορός είναι γνωστό ότι αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να κάψουμε θερμίδες. Γυμνάζει ταυτόχρονα όλες τις μυικές ομάδες, αυξάνει το μεταβολισμό και μεταδίδει θετική ενέργεια. Ξέρετε ότι 90 λεπτά χορογραφίας υψηλού επιπέδου αντιστοιχεί σε 800 μ. σπριντ; Ειδικά το krumping μας βοηθά να γυμνάσουμε την κοιλιά μας ενώ μπορούμε να κάψουμε σε μία ώρα 400-600 θερμίδες. Γι αυτό και πολλές σχολές χορού και γυμναστήρια έχουν συμπεριλάβει το krumping στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά τους.

Το λεξιλόγιο του krumping

FΑΜ είναι η ομάδα. Το κάθε μέλος έχει το δικό του ρόλο και στυλ σε μια χορευτική μάχη.

ΒΙG ΗΟΜΙΕ ονομάζεται ο αρχηγός κάθε ομάδας. Όλοι οι χορευτές έχουν ψευδώνυμο.

ΒUCΚ σημαίνει ότι μια φιγούρα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή και δύσκολη.

ΒΑΤΤLΕ είναι ο διαγωνισμός χορού με άλλη ομάδα ή μεταξύ δύο ατόμων. Όταν δεν υπάρχουν κριτές ο νικητής αναγνωρίζεται από τις φωνές των θεατών.

Το 2005 η ταινία –ντοκιμαντέρ  Rize του David La Chapelle κατέγραψε με ρεαλιστικό τρόπο τη δημιουργία και την ανάπτυξη του krumping στις φτωχογειτονιές του Λος Άντζελες με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Τόμι τον Κλόουν. Η χορευτική καταιγιστική δράση θα σας συνεπάρει!

Πηγή: Naturanrg#22

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code