ΥγείαΑσθένειες & ΘεραπείεςKρυολόγημα και γρίπη; Η φυσική απάντηση είναι echinacea

Kρυολόγημα και γρίπη; Η φυσική απάντηση είναι echinacea

Η εχινάκεια κατέχει τα τελευταία χρόνια μια από τις πρώτες θέσεις στα βότανα που τονώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και αποτελούν ένα δυνατό σύμμαχο στην αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος.

της Μαρίας Γκέκα

Πρόκειται για ιθαγενές φυτό της Bόρειας Aμερικής και ένα από τα πιο διαδεδομένα βότανα των Iνδιάνων. Oι τελευταίοι το χρησιμοποιούσαν αιώνες πριν το ανακαλύψουν οι Eυρωπαίοι για να θεραπεύουν από μολύνσεις μέχρι δαγκώματα φιδιών. Aπό το 19ο αιώνα η χρήση του διαδίδεται στη Γηραιά Ήπειρο και αρχίζει η καταγραφή της δράσης του. Aν και μετά την είσοδο των αντιβιοτικών στην αγορά η χρήση του περιορίστηκε αρκετά, τα τελευταία χρόνια με την τάση που επικρατεί για την εφαρμογή ήπιων εναλλακτικών μεθόδων άρχισε και πάλι να διαδίδεται ευρύτατα. Mάλιστα, δεκάδες είναι οι έρευνες που διεξάγονται από πανεπιστήμια και ιατρικούς οργανισμούς στις HΠA, στη Mεγάλη Bρετανία και κυρίως στη Γερμανία, στις οποίες μελετώνται οι τρόποι που επιδρά η εχινάκεια στον οργανισμό μας.

Ήδη από τις αρχές του 1900 αλλά και της δεκαετίας του ‘80, αρκετές μελέτες είχαν αφιερωθεί αποκλειστικά στην εχινάκεια τονίζοντας τις ευεργετικές επιδράσεις της στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Υπάρχουν διάφορα είδη εχινάκειας αλλά τα πιο γνωστά  είναι η  purpurea και η angustifolia που έχουν ενεργό και σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού μας από εξωτερικούς παράγοντες. Το λουλούδι της εχινάκειας έχει ένα όμορφο μοβ χρώμα και το φυτό είναι εύκολο να αναπτυχθεί ακόμα και σε φτωχά, πετρώδη εδάφη. Ωστόσο, διαρκεί 3 έως 4 χρόνια για να αναπτυχθούν οι ρίζες του, ώστε να υπάρξει αρκετά μεγάλη συγκομιδή, οπότε ίσως είναι ευκολότερο να το αγοράσει κανείς από τα καταστήματα υγιεινής διατροφής. Η εχινάκεια είναι διαθέσιμη σε κάψουλες, χυμό, βάμματα και τσάι.

Οι οπαδοί της εχινάκειας αυξάνονται συνεχώς, επειδή πρόκειται για ένα φυσικό προϊόν που ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού χωρίς να προκαλεί παρενέργειες.

Θεραπευτικές ιδιότητες

Το φυτό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυρίως για την πρόληψη και τη θεραπεία των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού (ειδικά όταν εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα), στο κρυολόγημα, το βήχα, τη γρίπη, αλλά  και των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος (κυστίτιδα).
Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά, (άλλωστε αυτή ήταν και η παραδοσιακή χρήση του βοτάνου από τους Ινδιάνους) και υπάρχουν διάφορες αλοιφές και κρέμες  με τα δραστικά συστατικά του φυτού για την καταπολέμηση ελκών, δερματίτιδας, εγκαυμάτων, κ.λπ. Αυτό οφείλεται στην εχινακίνη που περιέχει μια χημική ουσία που εμποδίζει τα μικρόβια να διεισδύσουν και να καταστρέψουν τα υγιή κύτταρα, ενώ ενθαρρύνει το σχηματισμό των ινοβλαστών που απαιτούνται για τη δημιουργία νέων ιστών.

echinacea-tincture

Δοσολογία

Ανάλογα με το αν θέλετε να προλάβετε ή να θεραπεύσετε τα συμπτώματα της γρίπης, η δοσολογία διαφοροποιείται. Για μια τυπική πρόληψη λόγω του χειμώνα μπορείτε να πάρετε το βάμμα της εχινάκειας, 50 σταγόνες μία φορά την ημέρα, ακόμα και για 2 ως 3 μήνες. Είναι όμως καλύτερο να κάνετε κυκλική θεραπεία, δηλαδή 21 ημέρες πρόσληψη και στη συνέχεια για 7 ημέρες διακοπή της,  ώστε ο οργανισμός να μη συνηθίσει στην ουσία και  χάσει την αποτελεσματικότητά της.

Για τη θεραπεία του κρυολογήματος ή του βήχα γενικά συνιστώνται  50 σταγόνες 2-3 φορές την ημέρα, μέχρι τα συμπτώματα να μειωθούν. Ακολούθως, μειώνεται σταδιακά η συχνότητα λήψης μέχρι τη διακοπή της θεραπείας.
Στα καταστήματα φυτικών προϊόντων και στα φαρμακεία διατίθεται επίσης εχινάκεια σε κάψουλες ή ξηρά εκχυλίσματα. Επομένως, μπορείτε να την προμηθευτείτε και να ζητήσετε πληροφορίες για τη δοσολογία.

Προειδοποιήσεις

Όπως για όλα τα φυτικά προϊόντα, έτσι και για την εχινάκεια πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη χρήση της. Αυτή η θεραπεία δεν ενδείκνυται σε όσους είναι αλλεργικοί στα βότανα (μεταξύ των οποίων στο χαμομήλι, την καλέντουλα, την πικραλίδα, την αγκινάρα), σε όσους πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα ή λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Πηγή: NaturaNrg #66

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης