GreenΞανασκέψου εσένα στην Αθήνα (Re think Athens)

Ξανασκέψου εσένα στην Αθήνα (Re think Athens)

 

Στην Ερμού, κατεβαίνοντας προς Θησείο κάποιοι τολμηροί αποφάσισαν να ανακατασκευάσουν ένα νεοκλασικό. Αν και οι εργασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί, το κτήριο «λάμπει» και σίγουρα τραβάει το βλέμμα του βιαστικού περαστικού. 

του Απόστολου Στάικου

Δυστυχώς, µόλις φύγουν οι σιδεριές και τα προστατευτικά το νεοκλασικό θα γεµίσει µε γκράφιτι και συνθήµατα. Φαίνεται πως αυτή είναι η µοίρα κάθε παλιού Αθηναϊκού σπιτιού που αποκτά και πάλι ζωή. Πόσα αναπαλαιωµένα νεοκλασικά δεν συναντά κάνεις, βουτηγµένα σε πολύχρωµα συνθήµατα και ζωγραφιές;
∆εν αρκεί η αναπαλαίωση κάποιων κτηρίων στο κέντρο της πόλης. Ακόµη και το «µεγαλεπίβολο» σχέδιο του «Rethink Athens» µπορεί σε λίγους µήνες να ναυαγήσει και η Αθήνα να µετατραπεί ξανά σε µία τριτοκοσµική πόλη

Η πρόταση

Η πρωτοβουλία του ιδρύματος Ωνάση είναι σημαντική, γιατί «ζεσταίνει» την κουβέντα γύρω από τη ζωή στο κέντρο της πόλης. Στόχος του «Rethink Athens» είναι να επιστρέψει η επιχειρηματικότητα, η δημιουργία, η κατοικία και η ουσιαστική ζωή στην πόλη.

Η Πανεπιστημίου θα μεταμορφωθεί σε μια πράσινη ραχοκοκαλιά ενός ευρύτερου πράσινου δικτύου, που θα προσφέρει σκιά και προστασία. Το Σύνταγμα και η Πλατεία Ομονοίας θα αποτελούν τις δύο πράσινες αστικές πλατείες, με άφθονα υδάτινα στοιχεία. Η πλατεία Δικαιοσύνης θα μετατραπεί σε ένα πράσινο αστικό δωμάτιο και θα φιλοξενεί δραστηριότητες σε ένα σκιασμένο προαύλιο. Η αναβάθμιση της οδού Πανεπιστημίου περιλαμβάνει τη δημιουργία φιλόξενων χώρων κατά μήκος του δρόμου. Η μελέτη εισάγει την ιδέα του θεάτρου των 1.000 δωματίων στα κενά κτήρια όπου οργανώνονται πολιτιστικά δρώμενα. Οι δραστηριότητες αυτές θα έχουν σχέση με την ελληνική φιλοσοφία, την επιστήμη, το θέατρο και την τέχνη.

1st_prize_Dikaiosynis-Square1-Ξανασκέψου εσένα στην Αθήνα (Re think Athens)80χρονη με μέλλον

Πολλοί έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για τη δυνατότητα της πολιτείας να υλοποιήσει ένα τόσο φιλόδοξο σχέδιο και δεν έχουν άδικο. Η πολιτεία καλείται να κάνει τη δουλειά της. Ο δικός μας ρόλος είναι όμως εξίσου σημαντικός. Όσο στα πεζοδρόμια της Αθήνας οι κολλημένες τσίχλες βασιλεύουν, όσο στο Ηρώδειο τα συνεργεία καθαρισμού μαζεύουν 25 κιλά τσίχλας από τα καθίσματα των θεατών κάθε Οκτώβρη, τίποτα δεν θα αλλάξει.

H Αθήνα είναι μια πολύ πληγωμένη πόλη. Κάποιος πρέπει να φροντίσει τους ανθρώπους της, να ασχοληθεί μαζί τους, να τους ακούσει. Στα Προπύλαια οι αστυνομικοί θα συνεχίζουν να κυνηγούν τους μικροπωλητές σε έναν πιο όμορφο πεζόδρομο; Άστεγοι και επαίτες τι θα γίνουν, πού θα πάνε;

Προφανώς, αυτά δεν είναι ερωτήματα στα οποία οφείλει να απαντήσει ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Θα ήταν άδικο αν ζητούσαμε από το Ολλανδικό γραφείο «OKRA» που αναδείχθηκε νικητής, να δώσει απαντήσεις και λύσεις σε αυτά τα προβλήματα. Εμάς  πρέπει να απασχολήσουν.

Για το σηµαντικό αυτό θέµα της ανάπλασης της Αθήνας, η  Natura nrg έθεσε τις παρακάτω ερωτήσεις στο ∆ρ. Μιχαήλ Σκούλλο, καθηγητή Χηµείας Περιβάλλοντος του Πανεπιστηµίου Αθηνών και διευθυντή του Εργαστηρίου Χηµείας Περιβάλλοντος.

 Ποια είναι τα βασικά πλεονεκτήματα της πρότασης που επιλέξατε, σε σχέση με όσες έχουν κατατεθεί; Τι προσφέρει στην πόλη που σας έπεισε ότι αυτή είναι η σωστή;

ΑΠ: Πρέπει να τονιστεί ότι πολλές από τις προτάσεις ήταν ιδιαίτερα καλές και η επιλογή της επικρατέστερης δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Το βασικό πλεονέκτημα της πρότασης που επιλέχθηκε είναι ότι ,πέρα από την άριστη προσαρμογή στις κυκλοφοριακές απαιτήσεις, παρέχει τον βέλτιστο συνδυασμό και πολλών άλλων παραμέτρων:

  • αρχιτεκτονικής/αισθητικής που παρόλο ότι είναι πρωτοποριακή, σέβεται απολύτως και αναδεικνύει τα υπάρχοντα μνημεία και τον αρχικό χαρακτήρα της πόλης.
  • περιβαλλοντικής με πολύ ισχυρά στοιχεία αναβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος με χρήση βιοκλιματικών παρεμβάσεων και πεζοδρομίων.  Θα μειωθεί ο κίνδυνος πλημμυρών και θα εξοικονομούμε ενέργεια και νερό. Τέλος, η μελέτη περιλαμβάνει σειρά από ενδιαφέρουσες προτάσεις κοινωνικο-πολιτισμικού χαρακτήρα.
IMG_4576-Ξανασκέψου εσένα στην Αθήνα (Re think Athens) Η μεγαλύτερή σας αγωνία από εδώ και μπρος; Τι φοβάστε πως μπορεί να γίνει λάθος;
ΑΠ: Τρεις είναι οι μεγαλύτερες αγωνίες:

α)Να καταρτιστούν πλήρεις, άριστης ποιότητας μελέτες που να συνδυάζουν με τρόπο αρμονικό όλες τις εξελίξεις της σύγχρονης επιστήμης, καθώς και τις προσδοκίες, ανάγκες ή και επιφυλάξεις των κοινωνικών εταίρων και των πολιτών της Αθήνας.

β) Να ολοκληρωθούν οι μελέτες χωρίς εκπτώσεις, εντός στενών χρονικών περιθωρίων που προβλέπονται για την υποβολή του προγράμματος προς χρηματοδότηση στα ευρωπαϊκά κοινοτικά προγράμματα.

γ) Να κατανοηθεί σωστά η σκοπιμότητα του έργου και να «αγκαλιαστεί» από το ευρύ κοινό και τις δημόσιες αρχές, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η διατήρηση των πρωτοποριακών έργων αναβάθμισης του κέντρου που προβλέπονται.

Σας ζητώ να κάνετε μια βόλτα στην οδό Πανεπιστημίου το 2016. Τι βλέπετε, πως είναι η εμπειρία και τι πρέπει να φροντίσετε ως πολίτης;

ΑΠ: Κάνοντας μία βόλτα στην οδό Πανεπιστημίου το θέρος του 2016 βλέπω άφθονο και καλοποτισμένο πράσινο. Δεν υπάρχουν άδεια μαγαζιά και κτήρια. Αρκετά από αυτά έχουν νέες πρωτοποριακές χρήσεις και δραστηριότητες στους ορόφους που ήταν για χρόνια ανεκμετάλλευτοι.

Έχουν έρθει στο κέντρο νέες γκαλερί τέχνης και εκθέσεις, εστιατόρια, αναψυκτήρια, ζαχαροπλαστεία, βιβλιοπωλεία και ανθοπωλεία. Συχνά εκτυλίσσονται happenings και εκπαιδευτικά προγράμματα που δίνουν ζωή στην Πανεπιστημίου αλλά και στις Σταδίου, Ακαδημίας και Σόλωνος. Όλο το σύστημα εξυπηρετείται κυρίως από τραμ και το μετρό, με ειδικές προβλέψεις για λίγα, συγκεκριμένα αυτοκίνητα, όπως οχήματα τροφοδοσίας, περιπολικά και ασθενοφόρα.

Φυσικά το αναβαθµισµένο κέντρο της Αθήνας, πρέπει να προστατευθεί από τους πολίτες,  που πρέπει να είναι περήφανοι για το κέντρο της πόλης και να σεβαστούν το κοινό αγαθό. Αυτό προϋποθέτει πάνω από όλα συνειδητοποίηση και παιδεία, αλλά και τις κατάλληλες υποδοµές για την εξασφάλιση συνθηκών ασφάλειας για τους πολίτες, τους καταστηµατάρχες και τις περιουσίες τους.

Δύο φορές την εβδομάδα, μια 80χρονη κυρία πηγαίνει τα σκουπίδια της στους μπλε κάδους ανακύκλωσης της Πανόρμου. Σκεφτείτε πως για πολλά χρόνια η ανακύκλωση ήταν για εκείνη μια άγνωστη έννοια. Όμως ενημερώθηκε, προσπάθησε, άλλαξε. Στη Natura nrg αυτή την ηλικιωμένη γυναίκα έχουμε στο μυαλό μας, ως παράδειγμα προς μίμηση. Γι’ αυτό αισιοδοξούμε και λέμε «ξανασκέψου την Αθήνα», «ξανασκέψου εσένα στην Αθήνα».

Πηγή: NaturaNrg #37

Sas-endiaferei_arrow

Επιλέγω Μέσα Μαζικής Μεταφοράς!

Η Αθήνα του αύριο

Τα Μέσα αγιάζουν το σκοπό;

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης