ΥγείαΑσθένειες & ΘεραπείεςΞετρυπώστε την «κρυμμένη» αντιβίωση!

Ξετρυπώστε την «κρυμμένη» αντιβίωση!

Το μεγάλο κίνδυνο να επιστρέψουν οι Έλληνες στην εποχή που απλές λοιμώξεις οδηγούσαν στο θάνατο, εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών, επισημαίνει η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

♦ της Μαρίας Γκέκα

Γνωρίζετε ότι οι καραμέλες για το λαιμό, οι σταγόνες για τα αυτιά και τα μάτια, το στοματικό διάλυμα που χρησιμοποιείτε σχεδόν σε καθημερινή βάση περιέχουν αντιβίωση; Τι γίνεται, λοιπόν, στις περιπτώσεις που παίρνουμε χωρίς να το ξέρουμε και χωρίς, βέβαια, τη συνταγή του γιατρού μια …γερή δόση αντιβιοτικών; Πόσο επικίνδυνο είναι αυτό για την υγεία μας;

Ποιος ο ρόλος των αντιβιοτικών;

Τα αντιβιοτικά είναι χημικές ουσίες που παράγονται από μικροοργανισμούς (κυρίως μύκητες αλλά και βακτήρια) και έχουν την ιδιότητα να επιβραδύνουν ή να αναστέλλουν την ανάπτυξη άλλων μικροοργανισμών. Όταν πρόκειται για σοβαρές μικροβιακές λοιμώξεις, τα αντιβιοτικά εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων, επιτρέποντας έτσι στον οργανισμό μας να έχει το χρόνο να οργανώσει την άμυνά του (δηλαδή να παρασκευάσει αντισώματα και κύτταρα άμυνας για να καταστρέψει όλα τα μικρόβια). Στην ουσία, δηλαδή, τα αντιβιοτικά δίνουν τον απαραίτητο χρόνο στην άμυνά μας, για να αντιμετωπίσει με επιτυχία μια λοίμωξη.

Η αλόγιστη χρήση δημιουργεί νέα ανθεκτικότερα μικρόβια!

Τις περισσότερες φορές, χρησιμοποιούνται χωρίς σύνεση! Aποτέλεσμα; Tα μικρόβια γίνονται ανθεκτικότατα στα αντιβιοτικά, κάνοντας δυσχερέστατη την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας. Τα αντιβιοτικά μπορούν να ωφελήσουν την υγεία μας μόνο με συνετή χρήση και κατάλληλη συνταγή γιατρού. Πριν, λοιπόν, φάτε την επόμενη καραμελίτσα για το λαιμό, προβληματιστείτε και διαβάστε σωστά τις οδηγίες. Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και για τα υπόλοιπα σκευάσματα που μπορείτε να προμηθευτείτε από ένα φαρμακείο, χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας.

Πού βρίσκoνται, τι πρέπει να προσέχετε!

Ξετρυπώστε την «κρυμμένη» αντιβίωση-naturanrg

1.    Σε σταγόνες για τα αυτιά!

Είναι χρήσιμα μόνο για την αντιμετώπιση διαφόρων λοιμώξεων των αυτιών. Απαραίτητο είναι να χορηγούνται με ιατρική συνταγή, μιας και η άσκοπη χρήση τους μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων.

2.    Στα στοματικά διαλύματα!

Δεν αναφερόμαστε σε αυτά που χαρίζουν δροσερή αναπνοή, αλλά σε όσα προορίζονται για λοιμώξεις του στόματος ή του φάρυγγα. Επειδή, λοιπόν, και αυτά περιέχουν αντιβιοτικά, δεν πρέπει να χορηγούνται χωρίς τη συνταγή γιατρού, γιατί μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και γαστρεντερικές διαταραχές. Ακόμα, τέτοιου είδους φάρμακα μεταβάλλουν τη φυσιολογική χλωρίδα της στοματικής κοιλότητας, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης μυκητιάσεων.

3.    Στα οφθαλμικά κολλύρια!

Πολλά κολλύρια για τα μάτια, αλλά και διάφορες κρέμες που προορίζονται για οφθαλμική χρήση, περιέχουν αντιβιοτικά. Γι’ αυτό δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούμε χωρίς λόγο. Τα κολλύρια είναι απαραίτητα μόνο για την τοπική θεραπεία των επιφανειακών λοιμώξεων του οφθαλμού. Έτσι, αν χρησιμοποιηθούν άσκοπα, απορροφούνται από τον οργανισμό και περνάνε στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας ακόμα και παρενέργειες.

4.    Σε δερματικές αλοιφές!

Πολλές αλοιφές που χρησιμοποιούμε καθημερινά για την ακμή ή κάποιο άλλο δερματικό πρόβλημα περιέχουν τοπικά αντιβιοτικά. Καλό είναι, λοιπόν, να αποφεύγονται κυρίως σε ανοικτά τραύματα ή σε γυμνό δέρμα, όπως και να μη σας γίνει συνήθεια η χρήση τους, αφού εύκολα δημιουργούν ανθεκτικά στελέχη μικροβίων.  Ακόμα, η αλόγιστη χρήση τους καταστρέφει τα συμβιωτικά μικρόβια, τα οποία βρίσκονται στο δέρμα μας και αποτελούν τη φυσιολογική χλωρίδα του οργανισμού. Τέλος, τα τοπικά αυτά αντιβιοτικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μονοθεραπεία. Καλό είναι να συνδυάζονται τοπικά με ψευδάργυρο και υπεροξείδιο του βενζολίου.

5.    Σε καραμέλες για το λαιμό!

Η συνήθειά σας να τρώτε καραμέλες για το λαιμό κάθε φορά που σας πιάνει βήχας, δυστυχώς οδηγεί χωρίς να το ξέρετε, στην κατανάλωση και απορρόφηση αντιβιοτικών με τη βοήθεια του σάλιου. Πέρα από αυτό, «καταστρέφετε» με τον τρόπο αυτό τα μικρόβια του σάλιου και του στοματοφάρυγγα, τα οποία συμβάλλουν στη διάσπαση των θρεπτικών στοιχείων της τροφής και προστατεύουν από μολύνσεις της στοματικής κοιλότητας.

χάπια, μήλο

Ο βαθμός απορρόφησης των τοπικών αντιβιοτικών!

Οι καραμέλες για το λαιμό περιέχουν τοπικά αντιβιοτικά και απορροφούνται πιο εύκολα από τον οργανισμό με τη βοήθεια του σάλιου.
Το μάτι, όπως και το δέρμα, είναι πιο προσβάσιμα για την απορρόφηση των φαρμάκων μέσω του λίπους του οργανισμού.

«Κρυμμένη» αντιβίωση και στο φαγητό μας;

Κι όμως, όσο παράλογο και αν σας ακούγεται, μπορείτε να βρείτε αντιβιοτικά ακόμα και στο φαγητό. Πώς συμβαίνει αυτό; Πολλά αντιβιοτικά παρέχονται στα ζώα για την αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών, υπολείμματα των οποίων μπορούν να βρεθούν στο κρέας και τα παράγωγά του. Αν και υπάρχουν αρμόδιες υπηρεσίες για τον έλεγχο των ζώων και των κρεάτων, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την καταλληλότητά τους. Γι΄αυτό, καλό είναι να μην αγοράζετε τρόφιμα αμφιβόλου προέλευσης.

Γνωρίστε τι ακριβώς περιέχει το κάθε φάρμακο που αγοράζετε από το φαρμακείο, διαβάζοντας προσεκτικά τις οδηγίες που βρίσκονται μέσα στο κουτί, όπως και τα συστατικά που περιέχει. Αν εντοπίσετε την λέξη «αντιμικροβιακό», τότε καλύτερα να το αποφύγετε, αφού πρόκειται για τη γνωστή σε όλους μας αντιβίωση!

Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε την ισχύ του αντιβιοτικού φαρμάκου στον οργανισμό σας είναι απλώς… να το αποφύγετε. Και ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε το αντιβιοτικά είναι να παίρνετε όλα τα κατάλληλα προστατευτικά μέτρα, για να εμποδίσετε τη λοίμωξη. Πρόληψη, λοιπόν …αρχή των πάντων!

Πηγή: NaturaNrg #25

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code