ΕυεξίαΚυτταρίτιδα: Εύκολα έρχεται, δύσκολα φεύγει…

Κυτταρίτιδα: Εύκολα έρχεται, δύσκολα φεύγει…

Η κυτταρίτιδα είναι ίσως το πιο πολυσυζητημένο σύγχρονο πρόβλημα αισθητικής, όχι μόνο επειδή απασχολεί πολλές γυναίκες (περίπου το 85%) αλλά και επειδή αντιμετωπίζεται δύσκολα. Οφείλεται στην εναπόθεση νερού και λίπους στον υποδόριο ιστό, που καταστρέφουν τους συνδετικούς ιστούς, με αποτέλεσμα να δημιουργούν τη χαρακτηριστική όψη και υφή «φλούδας πορτοκαλιού» στο δέρμα.

της Μαρίας Γκέκα

Ο μεγάλος εχθρός δεν γνωρίζει ηλικία, δεν ξεχωρίζει αν είστε λεπτές ή γεμάτες και δεν διακρίνει αν είστε ψηλές ή κοντές. Η κυτταρίτιδα, ένα κατεξοχήν γυναικείο πρόβλημα που εκτός από την περιοχή των γλουτών εμφανίζεται  στην κοιλιά και στο εσωτερικό του μπράτσου. Αν μέχρι τώρα καταφέρνατε και την κρύβατε κάτω από βαριά ρούχα, τώρα θα πρέπει να την αντιμετωπίσετε δραστικά με τα κατάλληλα προϊόντα για να κάνετε τις πιο όμορφες καλοκαιρινές εμφανίσεις.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ: Η κυτταρίτιδα είναι μια διαταραχή της φυσιολογικής λειτουργίας του συνδετικού υποεπιδερμικού ιστού που περιβάλλει σαν μεμβράνη το μυικό ιστό και  χαρακτηρίζεται από:
◗ Αύξηση λίπους σε επιλεγμένες περιοχές του σώματος.
◗ Αύξηση του όγκου των λιποκυττάρων.
◗ Συσσώρευση νερού και τοξινών.
◗ Ανεπάρκεια της κυκλοφορίας του αίματος και της λέμφου, η οποία καταλήγει σε κυκλοφορική στάση.
Κάνει την εμφάνισή της στην εφηβεία και αυτό τη συνδέει με τις ορμόνες του γεννητικού συστήματος. Παρατηρείται μία αύξηση στην εγκυμοσύνη και στην κλιμακτήριο, γιατί τα οιστρογόνα ευνοούν την κατακράτηση νερού στον οργανισμό.
Η κυτταρίτιδα αποτελείται από λιπώδη ιστό που βρίσκεται εγκλωβισμένος στα τοιχώματα του συνδετικού ιστού. Ο λιπώδης ιστός, ο οποίος αποτελείται από λιπώδη κύτταρα (λιποκύτταρα) δρα ως αποθήκη ενέργειας: αποθηκεύει γλυκόζη και λίπος και στη συνέχεια τα απελευθερώνει στην κυκλοφορία του αίματος ανάλογα με τη λειτουργία των ενεργειακών αναγκών του οργανισμού. Η ανισορροπία μεταξύ της διαδικασίας αποθήκευσης και απελευθέρωσης συνιστά ένα αποφασιστικό παράγοντα στη δημιουργία κυτταρίτιδας.

Αιτίες

◗ οι ορμονικές διαταραχές και κυρίως τα οιστρογόνα
◗ η κληρονομικότητα και τα αποθέματα λίπους που συσσωρεύονται στα λιποκύτταρα που βρίσκονται στο χόριο κάτω από το δέρμα και αρχίζουν να διογκώνονται και να πιέζουν προς τα πάνω
◗ Σε πρώτο στάδιο το δέρμα εμφανίζει χαλάρωση και ανομοιομορφίες που θυμίζουν τη φλούδα πορτοκαλιού. Σε πιο προχωρημένο στάδιο γίνεται συμπαγές και μπορεί να προκαλέσει πόνο.

Σε ποια σημεία εμφανίζεται;

Οι γλουτοί, το πάνω τμήμα των μηρών, τα μπράτσα, η κοιλιά και η εσωτερική πλευρά των γονάτων είναι τα πιο ευάλωτα σημεία του σώματος.

Παράγοντες που δεν θα αγνοήσουμε…

Το φύλο: Η κυτταρίτιδα προτιμά τις γυναίκες, γιατί  στο γυναικείο σώμα οι λιπώδεις ιστοί οι οποίοι φροντίζουν τις απαλές γραμμές, είναι περισσότεροι από ό,τι στο ανδρικό. Το ίδιο ισχύει και για τα λιποκύτταρα όπου παρουσιάζεται έντονη τοπική διόγκωση εξαιτίας των γυναικείων  ορμονών.
Η κληρονομικότητα: Αν μια μητέρα εμφανίσει κυτταρίτιδα εξαιτίας κυκλοφορικών προβλημάτων, τότε η κόρη της έχει αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσει κυτταρίτιδα.
Οι ορμονικές διαταραχές: Η μειωμένη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα μειώνει και το ρυθμό μεταβολισμού. Η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών πολλές φορές προκαλεί ορμονικές διαταραχές οι οποίες δημιουργούν ή επιβαρύνουν την εμφάνιση κυτταρίτιδας.
sedentary-lifestyleΗ καθιστική ζωή: Η έλλειψη κινήσεων επηρεάζει αρνητικά τη σωστή κυκλοφορία του αίματος και κατά συνέπεια υπάρχει ανεπάρκεια  εφοδιασμού των ιστών με  οξυγόνο.
Η κακή διατροφή: Η υπερβολική κατανάλωση τσιγάρου, καφέ, αλατιού και οινοπνεύματος προκαλούν συσσώρευση τοξινών και διευκολύνουν την εξάπλωση της κυτταρίτιδας. Επίσης, μια διατροφή πλούσια σε λίπη, άμυλο και ζάχαρη  προκαλούν αύξηση βάρους, άρα αυξάνονται οι πιθανότητες για εμφάνιση κυτταρίτιδας. Σημαντικό ρόλο παίζει και η  κακή πεπτική λειτουργία  με τη φυσική συνέπειά της, τη  δυσκοιλιότητα.
Η ένδυση: Τα στενά ρούχα, οι σφιχτές ζώνες και τα στενά παπούτσια με ψηλά τακούνια, εμποδίζουν τη σωστή κυκλοφορία του αίματος και δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση κυτταρίτιδας.
Η στάση του σώματος: Η κακή, ελλιπής αναπνοή λόγω στάσης του σώματος ή λόγω άγνοιας. Όταν τα πόδια κρέμονται στην καρέκλα για πολλές ώρες δίχως να κινούνται προκαλείται κακή αιματική και λεμφική κυκλοφορία καθώς και κατακράτηση υγρών.

Ακόμη, συντελούν η έλλειψη ύπνου, η υπερβολική κούραση και η μολυσμένη ατμόσφαιρα. Γενικά κάθε αιτία που συγκρατεί περισσότερο λίπος, νερό και τοξίνες στο σώμα μας μπορεί να δημιουργήσει ή ν’ αυξήσει την κυτταρίτιδα.

Κατακράτηση & Κυτταρίτιδα

Είναι γνωστό ότι η κυτταρίτιδα συνοδεύεται από κατακράτηση υγρών. Για το πρήξιμο που εκτείνεται από το ύψος των γλουτών μέχρι και τους αστραγάλους, βασική αιτία είναι η κατακράτηση υγρών, δηλαδή η συσσώρευση τοξινών στο εσωτερικό των ιστών. Για την αποβολή αυτών των υγρών και τη μείωση του πρηξίματος, σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή, η οποία δεν θα πρέπει να περιέχει αλάτι, καθώς και η συστηματική άσκηση, η αλλαγή ορισμένων συνηθειών και η βοήθεια που προσφέρουν μερικές «πράσινες» ουσίες που στραγγίζουν το σώμα με φυσικό τρόπο.

Οι αιτίες της κατακράτησης

Η συσσώρευση υγρών στο εσωτερικό των ιστών μπορεί να οφείλεται σε 3 διαφορετικές αιτίες.
Κακή κυκλοφορία: Αν το αίμα δυσκολεύεται να ξανανέβει προς την καρδιά και το λεμφικό σύστημα δεν καταφέρνει να καθαρίζει και να φιλτράρει τη λέμφο, τότε παρατηρείται κατακράτηση υγρών και τοξινών στα πόδια. Η κατάσταση χειροτερεύει αν δεν είναι γυμνασμένοι οι μύες, γιατί τότε δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο να συμπιέσουν τις φλέβες και να λειτουργήσουν ως φυσικές αντλίες (όταν ακουμπάει η φτέρνα στο έδαφος, το αίμα ωθείται προς τα πάνω).
Ορμονικές διαταραχές: Στο γυναικείο οργανισμό, όταν διαταράσσονται τα ορμονικά επίπεδα των οιστρογόνων (τις μέρες πριν την εμμηνόρροια, κατά τη διάρκεια της εφηβείας, κατά την κύηση ή την περίοδο λήψης αντισυλληπτικών χαπιών), ευνοείται η κατακράτηση υγρών. Οι ορμόνες έχουν την ιδιότητα να συγκρατούν τα υγρά στους ιστούς, προκαλώντας πρήξιμο σε όλο το σώμα.
Λανθασμένος τρόπος ζωής: Την κατακράτηση υγρών μπορεί να ευνοούν και ορισμένες κακές συνήθειες ζωής ή διατροφής. Για παράδειγμα, η υπερβολική λήψη νατρίου (κυρίως με την κατανάλωση αλατιού, αλλαντικών ή έτοιμων φαγητών) συγκρατεί νερό στο εσωτερικό των ιστών, εμποδίζοντας την ομαλή αποβολή του.
Για να καταπολεμήσετε την κατακράτηση υγρών, είναι σημαντικό να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας, δίνοντας έμφαση στα παρακάτω σημεία:
swimminng1. Κίνηση. Αν οι μύες και οι ιστοί δεν είναι τονωμένοι, δεν καταφέρνουν να πιέζουν τις φλέβες και να επιστρέφουν το αίμα στην καρδιά. Είναι σημαντικό λοιπόν να κρατάτε σε κίνηση του μυς των ποδιών για να ευνοείται η άνοδος του αίματος. Δεν έχετε παρά να αφιερώνετε μία ώρα καθημερινά σε άσκηση ή τουλάχιστον φροντίστε  να περπατάτε μισή ώρα κάθε μέρα με γρήγορο ρυθμό.
2. Διατροφή. Φτωχή σε αλάτι, ζάχαρη και λιπαρά, και πλούσια σε μη προμαγειρεμένα τρόφιμα: αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της αποτελεσματικής διατροφής κατά της κατακράτησης υγρών. Για να καταπολεμήσετε το πρήξιμο, είναι σημαντικό να μειώσετε τη χρήση αλατιού στη μαγειρική σας: μην προσθέτετε πάνω από κουταλάκι στο φαγητό σας καθημερινά και παράλληλα αποφεύγετε όλα τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε νάτριο, όπως τα αλλαντικά, τα προϊόντα σε κονσέρβες, τους κύβους. Επιπλέον, οι ειδικοί συμβουλεύουν να πίνετε δύο λίτρα νερό ημερησίως.
3. Βότανα: Για να ευνοηθεί η αποβολή των τοξινών (είτε πρόκειται για μία παροδική διαταραχή, είτε για ένα επίμονο πρόβλημα), σε συνδυασμό με τη σωματική δραστηριότητα και τη σωστή διατροφή, μπορείτε να καταφύγετε στα βότανα. Τα σημαντικότερα είναι: η σημύδα, το ταραξάκο, το πολυκόμπι, το σπάρτο, η αχιλλέα, οι σπόροι του ιπποκάστανου και του σέλινου, ο κισσός, κ.ά.
Θα τα βρείτε σε φαρμακεία ή ειδικά καταστήματα βοτάνων με τη μορφή αφεψημάτων ή συμπληρωμάτων διατροφής. Αν η κατακράτηση είναι προσωρινό φαινόμενο, τότε αρκεί να καταφύγετε στα φυσικά μέσα στραγγίσματος την κρίσιμη περίοδο. Αν αντιθέτως το πρόβλημα επιμένει, τότε είναι καλύτερα να ακολουθείτε επαναληπτικούς κύκλους θεραπείας με συμπληρώματα ή αφεψήματα: ξεκινήστε τη θεραπεία για ένα μήνα, διακόψτε την για 40 μέρες, και επαναλάβετέ τη για άλλον ένα μήνα.

birch-teaΕπωφεληθείτε από τη σημύδα

Η σημύδα είναι ψηλό φυλλοβόλο δέντρο που συναντάται κυρίως στην περιοχή της βόρειας Ελλάδας (Ροδόπη, Φαλακρό όρος, Παγγαίο κ.ά.), ενώ οι θεραπευτικές ιδιότητες των νεαρών φύλλων και του κορμού της είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Για τους λαούς της Σιβηρίας είναι γνωστή ως «κοσμικό δέντρο», ενώ για τους Ρώσους συμβολίζει την Άνοιξη.
Τα φύλλα της σημύδας είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων, των φλαβονοειδών, που καθαρίζουν και αποτοξινώνουν τον οργανισμό. Η σημύδα χρησιμοποιείται ως βοηθητικό για το αδυνάτισμα, αφού ενεργοποιεί το μεταβολισμό, συμβάλλει στην αποβολή του σωματικού λίπους, στη γρήγορη καύση των θερμίδων, καταπολεμά την κατακράτηση υγρών και έχει μεγάλη διουρητική δράση. Το ρόφημα από βρασμένα φύλλα σημύδας έχει σημαντικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας.

Ρόφημα από φύλλα σημύδας

Φύλλα σημύδας μπορείτε να προμηθευτείτε από καταστήματα με βότανα και βιολογικά προϊόντα. Για την παρασκευή της, βράζετε ένα φλιτζάνι νερό και στη συνέχεια προσθέτετε 1-2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένα φύλλα σημύδας. Για άμεσα αποτελέσματα, πίνετε το ρόφημα 2 φορές την ημέρα.

Δράση κατά της κυτταρίτιδας σε 3 μέτωπα

Καλή διατροφή και πολύ πολύ νερό

Η ισορροπημένη διατροφή με βασικά στοιχεία τη μειωμένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών από κρέας και γαλακτοκομικά, την ελάττωση της κατανάλωσης αλατιού, ιδιαίτερα εκείνου που προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως οι κονσέρβες, τα γλυκά τα μπισκότα κ.λπ., την επάρκεια σε φρούτα και λαχανικά και τέλος, την άφθονη πρόσληψη νερού.

Άσκηση

Με τη συχνή και συστηματική γυμναστική τονώνονται οι μύες και αποβάλλονται οι επιβλαβείς τοξίνες. Το βάδισμα με άνετα παπούτσια έχει θεαματικά αποτελέσματα, γιατί  τα πόδια λειτουργούν ως αντλία για τα αγγεία, με αποτέλεσμα να τονώνεται η κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου. Από τις αθλητικές  δραστηριότητες, οι πλέον προσιτές και κατάλληλες θεωρούνται το κολύμπι, η ποδηλασία, ο χορός και το περπάτημα.

cellulite-woman-productsΧρήση κατάλληλων καλλυντικών προϊόντων και συμπληρωμάτων διατροφής

Τα εξειδικευμένα προϊόντα  που είναι συνδυασμός δραστικών ουσιών με ιδιαίτερα ενεργά εκχυλίσματα βοτάνων αποτελούν μία εναλλακτική λύση για το πρόβλημα της κυτταρίτιδας.  Πρέπει, ωστόσο, να καταστεί σαφές ότι δεν εξαφανίζουν δια μαγείας και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα. Και το κυριότερο, η εποχική χρήση τους δεν μπορεί να επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μόνο η αθροιστική δράση, με καθημερινή χρήση και μάλιστα για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Πηγή: NaturaNrg #69

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης