Με τον ερχομό της άνοιξης ξεκινάει για πολλούς το άγχος της δίαιτας και της απώλειας σωματικού βάρους. Επιπλέον, η επιθυμία για αδυνάτισμα συνοδεύεται και από την ανάγκη να βελτιωθούν οποιαδήποτε σημεία στο σώμα θυμίζουν κυτταρίτιδα και χαλάρωση. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η κυτταρίτιδα είναι η συσσώρευση λιποκυττάρων τα οποία έχουν χάσει ένα σημαντικό ποσοστό του νερού τους, η διατροφική της αντιμετώπιση άπτεται στην αποφυγή των τροφών εκείνων που προάγουν την αποθήκευση λίπους και της κατακράτησης νερού.
Συγκεκριμένα συστήνεται:
- Μειωμένη κατανάλωση αλατιού αλλά και τροφών πλούσιων σε νάτριο, όπως οι κονσέρβες, τα πατατάκια, τα έτοιμα φαγητά τύπου fast-food, δεδομένου ότι το αλάτι προάγει την κατακράτηση υγρών.
- Περιορισμένη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, τροφών πλούσιων σε κορεσμένο λίπος, όπως είναι το κόκκινο κρέας, τα γλυκά, τα τηγανιτά, τα ζωικά βούτυρα, κ.ά.
- Μειωμένη πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη. Δυστυχώς τα σάκχαρα κρύβονται σε πολλές τροφές (ψωμί, σάλτσες), ακόμα και σε εκείνες που θεωρητικά δεν περιέχουν ζάχαρη
- Άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που περιορίζουν την αποθήκευση λίπους.
- Αυξημένη κατανάλωση υγρών, δεδομένου ότι διευκολύνει το μεταβολισμό των τροφών, έτσι ώστε να αποφεύγεται η αποθήκευση λίπους και να εντείνεται η αποβολή άχρηστων ουσιών (τοξινών).
- Αυξημένη πρόσληψη τροφίμων που αναχαιτίζουν την εμφάνιση κυτταρίτιδας, όπως: EPA (εικοσοπεντανοϊκό οξύ), DHA (δοσοεξανοϊκό οξύ), GLA (γ-λινολενικό οξύ), βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β6, και φλαβονοειδή, που υπάρχουν σε τροφές όπως, σολομός, ξηροί καρποί, σπόροι, ελαιόλαδο, θαλασσινά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πράσινο τσάι, κακάο, δημητριακά ολικής αλέσεως, κ.ά.
|
Κινήσεις ματ για την κυτταρίτιδα Κυτταρίτιδα: νέες στρατηγικές επίθεσης! Για γλουτούς, μηρούς, χέρια και κοιλιά! |