ΔιατροφήΔίαιτα & ΑδυνάτισμαΚυτταρίτιδα: υπάρχει λύση;

Κυτταρίτιδα: υπάρχει λύση;

Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας και βάρους. Κάνει την εμφάνισή της στην εφηβεία και αυτό τη συνδέει με τις ορμόνες του γεννητικού συστήματος.Παρατηρείται δε μία αύξηση στην εγκυμοσύνη και στην κλιμακτήριο, γιατί τα οιστρογόνα ευνοούν την κατακράτηση νερού στον οργανισμό. Aποτελείται από λιπώδη ιστό που βρίσκεται εγκλωβισμένος στα τοιχώματα του συνδετικού ιστού.

της Βενετίας Σίμου – Υπεύθυνη αισθητικός Spirit day spa

 

Ο λιπώδης ιστός ο οποίος αποτελείται από λιπώδη κύτταρα (λιποκύτταρα) δρα ως αποθήκη ενέργειας: αποθηκεύει γλυκόζη και λίπος και στη συνέχεια τα απελευθερώνει στην κυκλοφορία του αίματος ανάλογα με τη λειτουργία των ενεργειακών αναγκών του οργανισμού. Η ανισορροπία μεταξύ της διαδικασίας αποθήκευσης και απελευθέρωσης συνιστά ένα αποφασιστικό παράγοντα στη δημιουργία κυτταρίτιδας. Κυτταρίτιδα: υπάρχει λύση;

Η κυτταρίτιδα είναι μια διαταραχή της φυσιολογικής λειτουργίας του συνδετικού υποεπιδερμικού ιστού που περιβάλλει σαν μεμβράνη τον μυϊκό ιστό και χαρακτηρίζεται από:

 

  • Τοπική αύξηση λίπους σε επιλεγμένες περιοχές του σώματος.
  • Αύξηση του όγκου των λιποκυττάρων
  • Συσσώρευση νερού και τοξινών
  • Ανεπάρκεια της κυκλοφορίας του αίματος και της λέμφου, η οποία καταλήγει σε κυκλοφορική στάση.

Παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας

Το φύλο: προτιμά τις γυναίκες, γιατί στο γυναικείο σώμα οι λιπώδεις ιστοί, οι οποίοι φροντίζουν τις απαλές γραμμές, είναι περισσότεροι από ό,τι στο ανδρικό. Το ίδιο ισχύει και για τα λιποκύτταρα όπου παρουσιάζεται έντονη τοπική διόγκωση τους, εξαιτίας των γυναικείων  ορμονών.

Η κληρονομικότητα: αν μια μητέρα εμφανίσει κυτταρίτιδα εξαιτίας κυκλοφορικών προβλημάτων, τότε η κόρη της θα έχει αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσει κυτταρίτιδα.

Οι ορμονικές διαταραχές: η μειωμένη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα μειώνει και το ρυθμό μεταβολισμού. Η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών πολλές φορές προκαλεί ορμονικές διαταραχές οι οποίες δημιουργούν ή επιβαρύνουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

Η καθιστική ζωή: η έλλειψη κινήσεων επηρεάζει αρνητικά τη σωστή κυκλοφορία του αίματος και κατά συνέπεια υπάρχει ανεπάρκεια εφοδιασμού των ιστών με οξυγόνο.
Η έλλειψη ύπνου, η υπερβολική κούραση και η μολυσμένη ατμόσφαιρα.

Στη διατροφή: η υπερβολική κατανάλωση καφέ, αλατιού και οινοπνεύματος προκαλούν συσσώρευση τοξινών και διευκολύνουν την εξάπλωση της κυτταρίτιδας. Επίσης η πολύ πλούσια διατροφή σε λίπη, άμυλο και ζάχαρη προκαλούν αύξηση βάρους, άρα αυξάνονται οι πιθανότητες για εμφάνιση κυτταρίτιδας. Σημαντικό ρόλο παίζει και η κακή πεπτική λειτουργία με τη φυσική συνέπειά της τη δυσκοιλιότητα.

Τα στενά ρούχα, οι σφιχτές ζώνες και τα στενά παπούτσια με ψηλά τακούνια, εμποδίζουν τη σωστή κυκλοφορία του αίματος και δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση κυτταρίτιδας.

Η στάση του σώματος: η κακή ή ελλιπής αναπνοή λόγω στάσης του σώματος ή λόγω άγνοιας. Όταν τα πόδια κρέμονται στην καρέκλα για πολλές ώρες δίχως να κινούνται προκαλείται κακή αιματική και λεμφική κυκλοφορία καθώς και κατακράτηση υγρών.

Τρόποι αντιμετώπισης

cellulite-massage-Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας και βάρους. Κάνει την εμφάνισή της στην εφηβεία και αυτό τη συνδέει με τις ορμόνες του γεννητικού συστήματος.-naturanrgΜαλάξεις

Η μάλαξη βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου. Αυξάνει τον όγκο του αίματος στην περιοχή διευκολύνοντας την ανταλλαγή των υγρών στους ιστούς. Με αυτό  τον τρόπο διευκολύνεται η απομάκρυνση των τοξινών και τα συμπτώματα της κούρασης. Η υπεραιμία που δημιουργείται επιταχύνει το μεταβολισμό. Έτσι, βοηθά στους ιστούς να ανανεωθούν να διεισδύσουν τα κατάλοιπα στην λέμφο και να ελαττωθεί ο όγκος των λιποκυττάρων.

Η τεχνική στην μάλαξη πρέπει να είναι τέτοια ώστε να αποφέρει αποτελέσματα γρήγορα και σωστά, χωρίς έντονο πόνο. Για καλύτερα αποτέλεσμα τόσο στη χαλάρωση όσο στην κυτταρίτιδα και στο τοπικό πάχος καλό είναι να γίνεται με τα κατάλληλα αιθέρια έλαια, επειδή εκτός των πολλαπλών ιδιοτήτων τους ορισμένα από αυτά έχουν την ικανότητα να διαλύουν τις κρυσταλλικές ή τις κολλώδεις τοξίνες αντίστοιχα.

cellulite-treatment1-Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας και βάρους. Κάνει την εμφάνισή της στην εφηβεία και αυτό τη συνδέει με τις ορμόνες του γεννητικού συστήματος.-naturanrgΗλεκτροθεραπεία

Μία από τις πιο σημαντικές μεθόδους για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας.Ηλεκτροθεραπεία, για την κυτταρίτιδα, τη χαλάρωση και το τοπικό πάχος, μπορούν να εφαρμόσουν μόνο διπλωματούχοι Αισθητικοί (είναι οι μόνοι που εκπαιδεύονται στα ΤΕΙ σε ανώτατο βαθμό 4ετούς εκπαίδευσης) αφού λάβουν υπόψη τις αντενδείξεις όπως: καρδιαγγειακές παθήσεις, δερματοπάθειες, επιληψία, σακχαρώδης διαβήτης, εγκυμοσύνη, σκλήρυνση κατά πλάκας, ύπαρξη καρδιακού βηματοδότη, έμμηνος ρύση, ύπαρξη μεταλλικής πρόθεσης κ.α. Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε ότι ο ηλεκτροβελονισμός εντάσσεται στα πλαίσια της ηλεκτροθεραπείας.

fight-cellulite-WomanLegLifts-Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας και βάρους. Κάνει την εμφάνισή της στην εφηβεία και αυτό τη συνδέει με τις ορμόνες του γεννητικού συστήματος.-naturanrgΆσκηση

Με τη συχνή και συστηματική γυμναστική τονώνονται οι μύες και αποβάλλονται οι επιβλαβείς τοξίνες. Το βάδισμα με άνετα παπούτσια, έχει θεαματικά αποτελέσματα γιατί τα πόδια λειτουργούν ως αντλία για τα αγγεία. Το αποτέλεσμα είναι να τονώνεται η κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου. Από τις αθλητικές  δραστηριότητες, οι πλέον κατάλληλες θεωρούνται το κολύμπι, η ποδηλασία, ο χορός και το περπάτημα.

Η ισορροπημένη διατροφή

με βασικά στοιχεία τη μειωμένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών από κρέας και γαλακτοκομικά .Επίσης την ελάττωση της κατανάλωσης αλατιού, ιδιαίτερα αυτού που προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα όπως οι κονσέρβες τα γλυκά τα μπισκότα κ.λ.π. την επάρκεια σε φρούτα και λαχανικά και τέλος τη σωστή πρόσληψη καθαρού νερού.

Η χρήση ειδικών καλλυντικών προϊόντων

Η χρήση εξειδικευμένων προϊόντων που είναι συνδυασμός δραστικών ουσιών με ιδιαίτερα ενεργά εκχυλίσματα φυκιών αποτελούν μία εναλλακτική λύση για οικιακή χρήση. Πρέπει ωστόσο να τονίσουμε ότι δεν εξαφανίζουν άμεσα ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, ειδικά όταν η χρήση τους είναι εποχική. Μόνο η αθροιστική δράση, με καθημερινή χρήση και μάλιστα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μπορεί να απαλύνει το πρόβλημα.

Γενικά, η αντικυτταριδική θεραπεία είναι αποκλειστικά δουλειά έμπειρου και καταρτισμένου Αισθητικού. Εκείνος ή εκείνη με την κατάλληλη διάγνωση αν χρειαστεί θα μας κατευθύνει στον αρμόδιο γιατρό, ο οποίος θα μας βοηθήσει να ρυθμίσουμε τις λειτουργίες του οργανισμού μας που έχουν πρόβλημα, το οποίο συντελεί στην κυτταρίτιδα.

Παράλληλα θα πρέπει να γίνουν και αισθητικές φροντίδες, οι οποίες αποτελούν σημαντικό κομμάτι στη μάχη εναντίον της. Αυτές αποβλέπουν στη σταδιακή ρευστοποίηση των κυτταριτιδικών όζων και στη συνέχεια στην απομάκρυνση τους από τον οργανισμό μέσω του φλεβικού και λεμφικού συστήματος. Αν η κυτταρίτιδα δεν αντιμετωπιστεί σωστά και δεν λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης μπορεί να επιδεινωθεί.

Πηγή: NaturaNrg #06

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης