Η Λαμπροκουλούρα, το Λαμπρόψωμο ή κοσόνα (όπως λέγεται σε ορισμένα μέρη της Θεσσαλίας) είναι ένα παραδοσιακό είδος ψωμιού, το οποίο προσφέρεται το βράδυ της Ανάστασης! Η συνταγή είναι η κλασική και η προσθήκη των μυρωδικών είναι αυτό που το διαχωρίζει από το κοινό ψωμί! Τα χρόνια αντικαθιστούσε το σημερινό τσουρέκι, στα βαφτιστήρια δηλαδή οι νονοί πήγαιναν την κοσόνα!
της Εύας Μονοχάρη, www.funkycook.gr
Τα υλικά μας για 2 καρβελάκια των 500 gr. (παραδοσιακή ζύμη με προζύμι)
1 κιλό αλεύρι σταρένιο λευκό ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 φλιτζάνια νερό χλιαρό, 3-4 σταγόνες χυμό λεμονιού, ξύσμα 2 πορτοκαλιών, ξύσμα από 1/2 λεμόνι, 3-4 κρυσταλλάκια μαστίχα, 4-5 σπόρους μαχλέπι, 1/2 κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο, 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη, 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 1 κουταλάκι του γλυκού μαργαρίνη.
Τα υλικά μας (για τη ζύμη με μαγιά)
1 κιλό αλεύρι σταρένιο λευκό ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 φλιτζάνια νερό χλιαρό, 50 γρ. μαγιά νωπή, ξύσμα 2 πορτοκαλιών, ξύσμα από 1/2 λεμόνι, 3-4 κρυσταλλάκια μαστίχα, 4-5 σπόρους μαχλέπι, 1/2 κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο, 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 1 κουταλάκι του γλυκού μαργαρίνη. Θα χρειαστείτε επίσης: 1 κρόκο αυγού, σουσάμι, 2 αυγά κόκκινα
Εκτέλεση για τη ζύμη με προζύμι
- Τη Μεγάλη Πέμπτη «πιάνουμε» το προζύμι ως εξής: σε ένα μπολ βάζουμε 1 φλιτζάνι αλεύρι κοσκινισμένο, προσθέτουμε 3/4 φλιτζανιού νερό χλιαρό και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί και να γίνει ένας ρευστός χυλός. Κλείνουμε το μπολ με μεμβράνη, το σκεπάζουμε με πετσέτα και το κρατάμε σε θερμοκρασία δωματίου.
- Το Μεγάλο Σάββατο το προζύμι πλέον έχει γίνει και είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί. Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, προσθέτουμε το προζύμι, τα ξύσματα, κοπανισμένα μαστίχα και μαχλέπι, τους σπόρους του γλυκάνισου, το αλάτι και το χλιαρό νερό μέσα στο οποίο διαλύουμε τη ζάχαρη.
- Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα χέρια μας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή λίγο νερό, πάντα χλιαρό. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 ισόποσα κομμάτια, αφού κρατήσουμε πρώτα περίπου 100 γρ. ζύμη για να στολίσουμε τα καρβελάκια μας.
- Πλάθουμε 2 καρβελάκια στρογγυλά και τα τοποθετούμε μέσα σε ταψάκια, που έχουμε αλείψει με τη μαργαρίνη. Τοποθετούμε το κόκκινο αυγό στο κέντρο και με το ζυμάρι που κρατήσαμε πλάθουμε κορδόνια και στολίζουμε κάνοντας ένα σταυρό και ό,τι άλλα σχέδια θέλουμε. Αφήνουμε για 30 λεπτά σκεπασμένα σε ζεστό σημείο τα ταψάκια μας.
- Αλείφουμε την επιφάνεια με τον κρόκο, τον οποίο χτυπάμε ελαφρά με 2-3 κουταλιές της σούπας νερό και πασπαλίζουμε με άφθονο σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για περίπου 40-45 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο.
Εκτέλεση για τη ζύμη με μαγιά
- Διαλύουμε τη μαγιά με 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό σε ένα μπολ και προσθέτουμε 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και περίπου 1 φλιτζάνι αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί και να γίνει ένας ρευστός χυλός.
- Κλείνουμε το μπολ με μεμβράνη, το σκεπάζουμε με πετσέτα και το κρατάμε σε ζεστό μέρος να «γίνει» περίπου 1 ώρα. Μπορούμε να προθερμάνουμε το φούρνο μας στους 40 βαθμούς C, να κλείσουμε τη θερμοκρασία και να το φυλάξουμε εκεί. Αφού περάσει η 1 ώρα και γίνει το προζύμι, ακολουθούμε ακριβώς την ίδια διαδικασία με τις παραπάνω οδηγίες.
Καλή όρεξη!
|
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς προβλήματα. Πώς να βάψετε τα Πασχαλινά Αυγά με εναλλακτικές οικολογικές χρωστικές βαφές! |