GreenΠεριβάλλονΛαχανόκηποι εντός σχεδίου πόλης!

Λαχανόκηποι εντός σχεδίου πόλης!

‘‘Δυο κιλά ντομάτες, ένα κιλό λεμόνια, παντζάρια και λίγα πορτοκάλια. Δεν είναι πολλά κι η τσέπη μου αντέχει’’. Κάπως έτσι σκεφτόταν η κυρία Παναγιώτα, κάθε φόρα που κλείδωνε την εξώπορτα και έβγαινε για τα ψώνια της εβδομάδας. Σήμερα η κυρία Παναγιώτα καλλιεργεί τα περισσότερα προϊόντα που πριν λίγους μήνες αγόραζε από το μανάβικο ή τη λαϊκή αγορά. Βέβαια, εδώ και καιρό δεν μπορούσε να αγοράσει ούτε αυτά, αφού πλέον είναι άνεργη και μητέρα τριών παιδιών. ‘‘Μια φίλη μού έδωσε ένα φυλλάδιο του Δήμου Λαρισαίων. Εκεί διάβασα ότι ο δήμος διαθέτει εκτάσεις που μπορούν να καλλιεργηθούν. Δεν ήταν θέμα επιλογής, αλλά ανάγκης’’ υποστηρίζει μιλώντας στη Natura nrg.

του Απόστολου Στάικου

Χωράφια εντός Λαρίσης

Εδώ και περίπου ένα χρόνο ο δήμος διαθέτει ανεκμετάλλευτα κομμάτια γης εντός της πόλης. Για πολλά χρόνια κανείς δεν είχε δείξει ενδιαφέρον, αφού γύρω από τη Λάρισα υπήρχαν εύφορες εκτάσεις, ενώ η πλειοψηφία των πολιτών μπορούσε να αγοράσει προϊόντα από τη λαϊκή ή το μανάβικο. Τα τελευταία χρόνια όμως, δήμος και πολίτες σκέφτηκαν τι μπορούν να κάνουν, ώστε να αξιοποιήσουν εκτάσεις και έτσι να βοηθήσουν ανθρώπους που πλήττονται από την οικονομική κρίση.
«Από το Φεβρουάριο έχουμε δώσει δωρεάν τεμάχια των 50 τετραγωνικών μέτρων σε 270 δημότες μας με παροχή νερού και με μοναδική υποχρέωση να καλλιεργούν βιολογικά προϊόντα» δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Κωνσταντίνος Τζανακούλης. Η κυρία Παναγιώτα που το Μάρτιο δημιούργησε το δικό της λαχανόκηπο παραδέχεται πως ‘‘για πολλά χρόνια θεωρούσαμε δεδομένα αυτά που μας προσφέρει η γη, μπορούσαμε να τα αγοράσουμε. Τώρα καλλιεργούμε τα λαχανικά μας και τα προϊόντα που παράγουμε αποτελούν μια πολύ σημαντική βοήθεια για την οικογένειά μου. Παράλληλα δίνουμε και σε ακόμη τρία σπίτια, στηρίζουμε τρεις οικογένειες. Αυτό για μένα είναι το πιο σημαντικό’’.
Οι δημοτικοί λαχανόκηποι δεν είναι ο μόνος τρόπος στήριξης των ανθρώπων που έχουν ανάγκη. Πολλοί δήμοι σε όλη τη χώρα προσφέρουν συσσίτια, διανομή φαγητού κατ’ οίκον σε περιπτώσεις αδυναμίας μετακίνησης, λειτουργούν κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία και ιατρεία. Υπάρχει όμως μια σημαντική διαφορά. Ενώ στις περισσότερες δράσεις ο πολίτης λαμβάνει τη βοήθεια στο χέρι, στην περίπτωση των   δημοτικών λαχανόκηπων καλείται να μοχθήσει, να εμπλακεί, να δημιουργήσει. Η επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται από την προσωπική του δουλειά και αφοσίωση. Πολλοί άνθρωποι που έχασαν την δουλειά τους αποκτούν ξανά κίνητρο, ‘‘ζωντανεύουν’’ και βγαίνουν από το σπίτι. Αυτό που συμβαίνει στη Θράκη πηγαίνει την ιδέα παρακάτω, αφού δημιουργείται συνοικισμός καλλιεργητών, δηλαδή  μια ομάδα, μια παρέα, μια γειτονιά.

Ένας κήπος – χωριό γεννιέται!

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης υλοποιεί ένα φιλόδοξο σχέδιο που αφορά τη δημιουργία βιολογικού λαχανόκηπου σε μια έκταση 30 στρεμμάτων, κοντά στον αστικό ιστό της πόλης, με εύκολη πρόσβαση για τους καλλιεργητές με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με ποδήλατο ή με τα πόδια.
Το έργο απευθύνεται σε απόρους, χαμηλοσυνταξιούχους, πολυτέκνους και στους έχοντες μεγάλη οικονομική ανάγκη και ο κάθε δικαιούχος θα καλλιεργεί τεμάχιο των  50 – 100 τ.μ. για διάστημα δύο ετών.
Δεν υπάρχει ενοίκιο, όμως οι δικαιούχοι δεν μπορούν να πωλούν τα  προϊόντα τους, αφού προορίζονται αποκλειστικά για οικογενειακή κατανάλωση. Το 10%  της παραγωγής θα ενισχύει τα συσσίτια του δήμου και της εκκλησίας, καθώς και το κοινωνικό παντοπωλείο.
Ουσιαστικά θα είναι μια μικρή «πόλη» που θα έχει δρόμους και θα διαθέτει τουαλέτες, κιόσκια, μικρό κυλικείο, εκκλησία και γραφείο γεωπόνου. Ο λαχανόκηπος θα παρακολουθείται από γεωπόνους και το νερό για το πότισμα θα προέρχεται από γεώτρηση. Παράλληλα, όσοι πληρούν τα κριτήρια θα παρακολουθήσουν σεμινάρια, τα οποία δεν θα αφορούν  μόνο τον τρόπο καλλιέργειας αλλά και το μαγείρεμα των λαχανικών που παράγουν.

Laxanokipos-Dimos-Agiou-Dimitriou-Naturanrg
Ο δήμος Αγ. Δημητρίου παρέδωσε σε 45 δικαιούχους «αγρότες της πόλης» εκτάσεις γης προκειμένου να γίνουν περιβόλια

Ξένο φρούτο!

Οι δημοτικοί λαχανόκηποι δεν ‘‘φύτρωσαν’’  στην Ελλάδα λόγω κρίσης. Έχουν ιστορία 150 ετών σε Ευρώπη και Αμερική. Ευδοκίμησαν σε πόλεις όπως το Βανκούβερ, η Νέα Ορλεάνη, το Ντιτρόιτ, το Ροσάριο, το Κάιρο, το Πεκίνο, το Φράιμπουργκ και το Βερολίνο. Οι κάτοικοι αυτών των πόλεων κατανόησαν πως αυτοί οι ανεκμετάλλευτοι χώροι εντός της πόλης μπορούν να προσφέρουν, αν αξιοποιηθούν σωστά. Σε πολλές περιπτώσεις έφτιαξαν ομάδες που σκάλιζαν, πότιζαν και φρόντιζαν φυτά και λαχανικά με στόχο μια πιο όμορφη γειτονιά, μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Δεν χρειάστηκε να έρθει μια κρίση που άλλαξε τα πάντα και ουσιαστικά υποχρέωσε τους ανθρώπους να δουν τα πράγματα αλλιώς.

Λαχανόκηποι παντού!  

31_07_12_Laxanokhpos-(7)
Στο δήμο Αμαρουσίου το πρόγραμμα ξεκίνησε αρχές Απριλίου 2012. Οι καλλιεργητές δίνουν μέρος της παραγωγής τους για τις ανάγκες του κοινωνικού παντοπωλείου.

Θέρμη Θεσσαλονίκης, Έδεσσα, Λέσβος, Πάτρα, Μαρούσι και Άγιος Δημήτριος Αττικής. Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους δήμους που έχουν ξεκινήσει προγράμματα δημοτικών λαχανόκηπων. Ο αριθμός των πόλεων που υλοποιούν τέτοιες δράσεις συνεχώς μεγαλώνει. Η οικονομική κρίση και η ανέχεια ‘‘γονατίζουν’’ πολλούς συνανθρώπους μας….
Γι’ αυτό και ο δήμος Αγίου Δημητρίου παρέδωσε στις αρχές Οκτωβρίου  σε 45 δικαιούχους και εν δυνάμει ‘‘αγρότες’’ της πόλης, εκτάσεις 30 -40τ.μ. προκειμένου με σκληρή δουλειά να γίνουν περιβόλια. Η δημιουργία δημοτικών λαχανόκηπων σε μεγάλες πόλεις, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, αποδεικνύει πως δεν απαιτούνται εύφορες κοιλάδες και σημαντικό κεφάλαιο. Απαιτείται μεράκι, εργατικότητα και στήριξη από την πολιτεία.
Δεν πρέπει να δημιουργείται η εντύπωση πως οι δημοτικοί λαχανόκηποι αποτελούν απάντηση στην κρίση. Ή πως εξασφαλίζουν ικανοποιητικό εισόδημα, αφού δεν επιτρέπεται η πώληση των προϊόντων που παράγονται. Αυτά όμως τα μικρά περιβόλια μοιάζουν με το σπόρο που, αν τον φροντίσουμε, μπορεί να φυτρώσει. Να μεγαλώσει και να μας δώσει καρπούς…

Πηγή: NaturaNrg #34

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης