Λεμφικό μασάζ για πρηξίματα, κυτταρίτιδα, φλεγμονές Naturanrg

Λεμφικό μασάζ για πρηξίματα, κυτταρίτιδα, φλεγμονές

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: Ευεξία, Ολιστικές Θεραπείες, Υγεία

Μειώστε δραστικά την κυτταρίτιδα λίγο πριν την παραλία. Το λεμφικό μασάζ υπόσχεται ότι θα απαλλάξει το δέρμα σας από την όψη πορτοκαλιού…

της Μαρίας Γκέκα

Το λεμφικό μασάζ τονώνει τη μικροκυκλοφορία και συμβάλλει στην εξάλειψη των οιδημάτων από τη συσσώρευση λίπους. Έτσι, χάρη στην αντιοιδηματική και αποσυμφορητική δράση του, το λεμφικό χειροπρακτικό μασάζ συντελεί σημαντικά στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας.

Πρηξίματα, κυτταρίτιδα, φλεγμονές, αλλά ακόμα και προβληματικά σημεία τοπικού πάχους είναι μόνο μερικές από τις περιπτώσεις στις οποίες ενδείκνυται το περίφημο λεμφικό μασάζ. Είναι ένα είδος ήπιων, αργών και επαναλαμβανόμενων μαλάξεων, που ευνοούν την ομαλή ροή της λέμφου μέσα στο σώμα. Στόχος του είναι να προάγει τη φυσική αποστράγγιση της λέμφου, του υγρού που απομακρύνει τα απόβλητα του μεταβολισμού.

Η καλή κατάσταση του λεμφικού συστήματος είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για την εικόνα μας αλλά και για την υγεία μας. Θα σας εκπλήξει ευχάριστα το αποτέλεσμα, εάν αισθάνεστε σωματική κόπωση ή εάν νιώθετε «φουσκωμένοι» και έχετε κατακράτηση υγρών. Γίνεται από εκπαιδευμένους θεραπευτές και δεν είναι επίπονο.

Τι ακριβώς είναι η λέμφος;

Το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που μεταφέρει το αίμα φτάνουν στο μεσοκυττάριο χώρο διαπερνώντας τα τοιχώματα των τριχοειδών μαζί με μια ποσότητα πλάσματος. Αυτό το υγρό, που ονομάζεται υγρό των ιστών, στην ουσία αποτελεί τη λέμφο. Με τη λέμφο απομακρύνονται από τους ιστούς άχρηστες ουσίες, για να διοχετευτούν τελικά στο αίμα.

Η λέμφος κινείται στα λεμφαγγεία, μεταβαίνει στα λεμφογάγγλια, τα οποία αδειάζουν την λέμφο στο καρδιαγγειακό σύστημα. Τα λεμφογάγγλια λειτουργούν ως φίλτρα  της λέμφου, και η γνώση της ανατομικής τους θέσης είναι βασικό στοιχείο της λεμφικής μάλαξης, ώστε να απομακρυνθούν οι τοξίνες από τον οργανισμό.

Αν η ροή της λέμφου διακοπεί για τον οποιοδήποτε λόγο, τότε το υγρό συσσωρεύεται στα σημεία ανάμεσα στους μυς και το δέρμα, προκαλώντας πρηξίματα (οιδήματα). Όταν ο οργανισμός είναι υγιής, το λεμφικό σύστημα έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει τέτοιες ανωμαλίες. Αν δηλαδή δημιουργηθούν εμπόδια κατά μήκος των αγγείων που μεταφέρουν τη λέμφο, τότε το σύστημα τα προσπερνάει βρίσκοντας νέες διαφυγές. Αν όμως ο οργανισμός δεν είναι υγιής, τότε η λέμφος λιμνάζει με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται οργανικά απόβλητα, τοξίνες, ιοί και βακτηρίδια που βαραίνουν, καταπονούν και βλάπτουν περαιτέρω τον οργανισμό. Σε αυτό ακριβώς το σημείο, επεμβαίνει το λεμφικό μασάζ.

Ένα υγιές λεμφικό σύστημα βοηθάει το ανοσοποιητικό

Ένα υγιές λεμφικό συμβάλλει στην άμυνα του οργανισμού με την παραγωγή αντισωμάτων. Το λεμφικό σύστημα εμπλέκεται στην άμυνα του ατόμου εναντίον παρασιτικών οργανισμών, λοιμώξεων, επειδή η βασική λειτουργία των λεμφαδένων, είναι η παραγωγή λεμφοκυττάρων και αντισωμάτων, τα οποία εμπλουτίζουν τη λέμφο, καθώς αυτή περνά αργά μέσα από αυτά.

Η λέμφος, περνώντας από τους λεμφαδένες, διηθείται πριν διοχετευτεί στο αίμα κι έτσι παγιδεύονται μικρόβια και ξένες ουσίες από τα μακροφάγα, τα Τ-λεμφοκύτταρα ή τα αντισώματα που παράγονται από τα Β-λεμφοκύτταρα. Τα αντισώματα ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι χρήσιμα για την άμυνα του οργανισμού, έναντι διαφόρων νοσογόνων παραγόντων.

Το λεμφικό μασάζ είναι το μοναδικό είδος μασάζ που έχει την ιδιότητα να βελτιώνει την υγεία: Διώχνει τις τοξίνες από τον οργανισμό, εξαφανίζει τα πρηξίματα, ενώ συγχρόνως βελτιώνει την όψη της κυτταρίτιδας! Έτσι, με το λεμφικό μασάζ βλέπετε την σιλουέτα σας να αλλάζει σε χρόνο μηδέν!

Πώς γίνεται;

Στόχος του λεμφικού μασάζ είναι να δώσει στη συσσωρευμένη λέμφο διέξοδο. Σε αντίθεση με το κλασικό μασάζ, δεν δουλεύει πάνω στις μυϊκές ομάδες και την κυκλοφορία του αίματος, αλλά μόνο πάνω στο λεμφικό σύστημα. Ο μασέρ σπρώχνει το δέρμα με κινήσεις τέτοιες που ακολουθούν τη φυσική πορεία της λέμφου, χωρίς ποτέ να της ασκεί πίεση. Ουσιαστικά, δουλεύει πάνω στα επιφανειακά λεμφαγγεία, που βρίσκονται ακριβώς κάτω από το δέρμα, όμως οι κινήσεις είναι τέτοιες που ξεμπλοκάρουν ακόμα και την πιο βαθιά κυκλοφορία της λέμφου, η οποία βρίσκει διαφυγή μέσα από δευτερεύοντα κανάλια που συνδέουν το λεμφικό σύστημα με τις φλέβες.

Σε ποια σημεία του σώματος γίνεται το λεμφικό μασάζ;

Το λεμφικό μασάζ γίνεται σε όλο το σώμα, κυρίως όμως στα χέρια, σε ολόκληρο το μήκος των ποδιών, στην κοιλιά και τους γλουτούς, αλλά και στο πρόσωπο και το λαιμό, επιμένοντας σε προβλήματα όπως η κυτταρίτιδα, τα πρηξίματα και το τοπικό πάχος. Οι μαλάξεις επικεντρώνονται στις παρακάτω περιοχές του σώματος.

Λεμφικό μασάζ για πρηξίματα, κυτταρίτιδα, φλεγμονές♦Στη βάση του λαιμού:
Είναι το πρώτο σημείο στο οποίο πραγματοποιείται η θεραπεία με σκοπό να ξεμπλοκάρει τη λέμφο που έρχεται από τα τριχοειδή, να ρεύσει προς τα πάνω.

♦Μασχάλες:
Αυτή η περιοχή διεγείρεται με μικρές κυκλικές κινήσεις.

♦Κοιλιά:
Ο μασέρ πραγματοποιεί τη λεγόμενη «καθοδηγούμενη ώθηση», δηλαδή μασάζ με τα δύο χέρια το ένα πάνω στο άλλο στην κοιλιά, σε συντονισμό με την αναπνοή.

♦Βουβωνική χώρα:
Οι ομόκεντρες κινήσεις και η τοποθέτηση των χεριών το ένα πάνω στο άλλο ενδείκνυνται για τη θεραπεία των λεμφαδένων στη βουβωνική χώρα.

♦Γόνατα:
Το μασάζ πραγματοποιείται στην κοιλότητα που υπάρχει στο πίσω μέρος των γονάτων.

♦Γάμπες:
Ο θεραπευτής ξεκινάει το μασάζ από τον αχίλλειο τένοντα και ανεβαίνει μέχρι τους μυς του γαστροκνημίου.

♦Μηροί:
Ο μασέρ κατευθύνει τα υγρά που υπάρχουν στα πλαϊνά των μηρών προς τα σημεία της βουβωνικής χώρας που ελευθερώθηκαν νωρίτερα.

♦Πλάτη:
Με πιέσεις και συμπιέσεις, ο μασέρ οδηγεί τη λέμφο κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, μέχρι το σημείο του λαιμού.

Τα οφέλη του στην ομορφιά και την υγεία

Τα οφέλη του λεμφικού μασάζ στην ομορφιά είναι εξαιρετικά εμφανή. Πιο συγκεκριμένα, έχει την ικανότητα να:

  • τονώνει την επιδερμίδα, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό του προσώπου,
  • προσφέρει ανακούφιση από την ακμή και την ευρυαγγεία,
  • εξαφανίζει πιο γρήγορα τις ουλές, οι οποίες ξαναποκτούν το φυσικό χρώμα της επιδερμίδας και γίνονται λείες, ειδικά όταν είναι μεγάλες και προεξέχουν,
  • καταπολεμάει την κυτταρίτιδα, σε συνδυασμό με την άσκηση και την καλή διατροφή.
  • προλαμβάνει τα πρηξίματα και το αίσθημα βάρους στα πόδια. Ειδικά αν πραγματοποιηθεί πριν το καλοκαίρι, την εποχή που οι εν λόγω διαταραχές επιδεινώνονται.

Όσον αφορά στα θέματα υγείας, το λεμφικό μασάζ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε περίπτωση που υπάρχουν:

  • λεμφοιδήματα, δηλαδή πρηξίματα στα χέρια και στα πόδια, που οφείλονται σε λίμνασμα της λέμφου στους αντίστοιχους ιστούς. Το λεμφοντρενάζ ενδείκνυται για παράδειγμα αν υπάρχουν κιρσοί που συνοδεύονται από πρήξιμο ή αίσθημα βάρους στα πόδια
  • οιδήματα από:

λιποαναρρόφηση, σε περίπτωση χειρουργικής επέμβασης για την αντιμετώπιση σοβαρών περιπτώσεων κυτταρίτιδας

εγκυμοσύνη ή από προεμμηνορροϊκό σύνδρομο

μαστεκτομή

Σε ποιες καταστάσεις αντενδείκνυται;

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το λεμφικό μασάζ αντενδείκνυται σε περιπτώσεις ατόμων με θρομβοφλεβίτιδα (κίνδυνος πνευμονικής εμβολής), καρκίνο και όγκους, εκζέματα και δερματοπάθειες των άκρων, οιδήματα, καρδιακή ανεπάρκεια (κίνδυνος πνευμονικού οιδήματος), οξείες βακτηριακές φλεγμονές. Σε κάθε περίπτωση, μπορούμε να συμβουλευτούμε και το γιατρό που μας παρακολουθεί.

Χρόνος και διάρκεια θεραπείας

Ο χρόνος και η διάρκεια των συνεδριών εξαρτώνται από τις ανάγκες του ενδιαφερόμενου και το μέγεθος του προβλήματος. Πάντως, στην αρχή θα πρέπει τα 5 πρώτα μασάζ να γίνουν μέσα σε 10 ημέρες, για να ενεργοποιηθεί η λέμφος ώστε να γίνει γρήγορη αποτοξίνωση του οργανισμού. Ο τελικός αριθμός, όμως, των συνεδριών εξαρτάται από το πρόβλημα του κάθε ατόμου. Συνήθως, η κάθε συνεδρία διαρκεί 60 λεπτά της ώρας.

Πηγή: Naturanrg#93

Δείτε επίσης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *