ΔιατροφήΔίαιτα & ΑδυνάτισμαΛεπτίνη, η Ορμόνη του Λίπους

Λεπτίνη, η Ορμόνη του Λίπους

✅ Πώς μπορεί κάποιος να «μάθει» το σώμα του να καίει λίπος;
✅ Πώς μπορεί κάποιος να αλλάξει το βασικό καύσιμο από ζάχαρη σε λίπος;

Το 1994 με την ανακάλυψη της λεπτίνης, η επιστήμη της Διατροφολογίας γύρισε σελίδα σχετικά με την κατανόηση της καύσης του λίπους.

♦ του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά, MD
Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine, E.I.Nu.M

Ο Τζέφρι Φρίντμαν μελετώντας παχύσαρκα ποντίκια ανακάλυψε την ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τις καύσεις του λίπους στο σώμα μας. Την ονόμασε λεπτίνη από την ελληνική λέξη λεπτός, γιατί πίστευε ότι αυτή του η ανακάλυψη θα οδηγούσε στη θεραπεία της παχυσαρκίας. Είναι κατανοητό από όλους μας αλλά και επιστημονικό γεγονός ότι η υγεία και το βάρος μας καθορίζονται από την αναλογία καύσεων μεταξύ λίπους και ζάχαρης κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Η λεπτίνη είναι η ορμόνη που ρυθμίζει το βάρος του σώματός μας και διαχειρίζεται τις καύσεις του λίπους, δηλαδή αν οι ποσότητες λίπους θα αποθηκευθούν ή θα χρησιμοποιηθούν άμεσα για την παραγωγή ενέργειας. Παράλληλα ρυθμίζει το αίσθημα της πείνας και τη σεξουαλική μας συμπεριφορά.

Σε αντίθεση με αυτά που πιστεύαμε, δεν είναι ο εγκέφαλος που ρυθμίζει τις δύο αυτές λειτουργίες αλλά η συγκεκριμένη ορμόνη που του δίνει την αντίστοιχη εντολή. Σήμερα γνωρίζουμε ότι η συγκεκριμένη ορμόνη ρυθμίζει το αίσθημα της πείνας, ενώ σύμφωνα με νέα δεδομένα επηρεάζει ενεργά και τη σεξουαλική μας συμπεριφορά. Το ρητό «ο έρωτας περνάει από το στομάχι» έχει πια μια οριστική επιστημονική επιβεβαίωση! Έτσι, λοιπόν, η διατροφική αλλά και η σεξουαλική μας συμπεριφορά είναι άμεσα συνδεδεμένες ορμονικά μεταξύ τους, μέσω της λεπτίνης. Η λεπτίνη θεωρείται από ειδικούς ερευνητές ως η κυρίαρχη ορμόνη του ενδοκρινικού μας γιατί ρυθμίζει τα δύο πιο ισχυρά ένστικτα (πείνα και σεξ) που αφορούν την επιβίωσή μας ως είδος.

Λεπτίνη, η Ορμόνη του Λίπους - Natura NRGΤο παράδοξο της λεπτίνης

Στα άτομα που έχουν κανονικό βάρος (δείκτης μάζας σώματος 18-25) οι τιμές της λεπτίνης κυμαίνονται μεταξύ 4-9 ngr/ml. Θα αναμέναμε η τιμή της λεπτίνης να είναι μικρότερη στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα. Αντίθετα, οι τιμές της σε αυτά τα άτομα είναι αυξημένες.
Το μήνυμα που στέλνει η λεπτίνη στον εγκέφαλο είναι ότι οι αποθήκες του λίπους είναι γεμάτες, έχουμε αποθέματα ενέργειας και δεν χρειαζόμαστε άλλη τροφή, ενώ παράλληλα αυξάνει τη σεξουαλική επιθυμία και προωθεί τις αναπαραγωγικές διαδικασίες.

Όταν όμως συνεχίζουμε να τρώμε πέρα από αυτό το σημείο αυξάνεται μεν η παραγωγή λεπτίνης, ο εγκέφαλος όμως παύει σιγά-σιγά να ανταποκρίνεται σε αυτό ερέθισμα. Το αίσθημα του κορεσμού χάνεται και το βάρος μας αρχίζει να αυξάνεται χωρίς τίποτα πια να μπορεί να σταματήσει αυτή τη διαδικασία. Αναπτύχθηκε πλέον αντίσταση στη λεπτίνη. Ο εγκέφαλος δεν ακούει πια τις εντολές της λεπτίνης. Ένα αντίστοιχο παράδειγμα είναι όταν μπαίνουμε σε ένα χώρο που υπάρχει μια έντονη οσμή και ύστερα από λίγο παύει να μας ενοχλεί.

Λεπτίνη και Γονιμότητα

Υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα συνήθως εμφανίζουν τιμές λεπτίνης που είναι 10 και 20 φορές πάνω από το φυσιολογικό. Έχουν αναπτύξει αντίσταση στην ινσουλίνη. Σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας αυτό συνδέεται με υπογονιμότητα και διαταραχές του κύκλου.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η απώλεια βάρους και η πτώση των επιπέδων της λεπτίνης συνδέεται με αυξημένη γονιμότητα και πιθανότητα σύλληψης. Τα επίπεδα της λεπτίνης φαίνεται να συνδέονται όχι μόνο με τη γονιμότητα της γυναίκας αλλά και με την ποιότητα του ανδρικού σπέρματος.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής φαίνεται να έχει αλλοιώσει ριζικά την ορμονική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και ότι είναι η βασική αιτία πίσω από το πρόβλημα υπογονιμότητας που ταλαιπωρεί σήμερα 1 στα 5 ζευγάρια. Η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει βοηθήσει και βοηθάει πολλά ζευγάρια αλλά και αυτή η λύση αρκετές φορές αποτυγχάνει ή είναι απαραίτητες πολλαπλές και ψυχοφθόρες προσπάθειες μέχρι την επίτευξη εγκυμοσύνης. Όσο πιο έντονη είναι η μεταβολική διαταραχή της λεπτίνης τόσο πιο δύσκολη καθίσταται η επίτευξη εγκυμοσύνης με φυσικό ή τεχνητό τρόπο.

Σε αθλήτριες που έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα λίπους συχνά διακόπτεται η περίοδός τους όπως και η ικανότητα τεκνοποίησης. Ερευνητές στο Χάρβαρντ και αλλού μελετούν τη χορήγηση λεπτίνης σε αδύνατες γυναίκες με χαμηλά επίπεδα λεπτίνης.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Σήμερα με μια απλή εξέταση αίματος μπορούμε να μετρήσουμε τα επίπεδα της λεπτίνης στο αίμα μας. Με τη σωστή αξιολόγηση αυτής της μέτρησης μπορούμε να εκπαιδεύσουμε το σώμα μας να καίει λίπος και όχι ζάχαρη, έτσι ώστε να μειώσει τα επίπεδα της λεπτίνης.

Με εξετάσεις μεταβολομικής, διατροφή, συμπλήρωση των ελλείψεων του οργανισμού σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά δύναται να ρυθμιστεί η αντίσταση στη λεπτίνη και να διαχειριστεί το θέμα της φυσιολογικής λειτουργίας του ενδοκρινικού συστήματος, του βάρους και της διατροφής μόνιμα και με φυσικό τρόπο.

Μπορούμε να πάρουμε την υγεία μας στα χέρια μας και να κάνουμε αυτό που πάντα θέλαμε χωρίς στερήσεις, μέσα από φυσικές διαδικασίες που βοηθούν το σώμα μας να ανακτήσει τη φυσιολογική του λειτουργία.

Πηγή: Natura NRG #84

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code