kalokairina-vazakia-liasti-ntomata-natura-nrg

Λιαστές ντομάτες με κάπαρη

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: Vegan, Διατροφή, Υγιεινές τροφές & Συνταγές

kalokairina-vazakia-ntomata-natura-nrg

Υλικά για λιαστές ντομάτες με κάπαρη
  • 1 κιλό ντομάτες
  • 500 γρ. κάπαρη
  • 1 λίτρο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • χοντρό αλάτι
Εκτέλεση
  1. Πλένετε και σκουπίζετε τις ντομάτες μ’ ένα μαλακό βαμβακερό πανί και τις κόβετε στη μέση ή στα τέσσερα. Τοποθετείτε τις ντομάτες πάνω σε μια ξύλινη επιφάνεια ή πάνω σ’ ένα ψάθινο πλέγμα. Τις πασπαλίζετε με άφθονο χοντρό αλάτι, τις σκεπάζετε μ’ ένα τουλουπάνι και τις αφήνετε στον ήλιο μέχρι να συρρικνωθούν και να χάσουν όλα τα υγρά τους. Το βράδυ, καλό είναι να βάζετε τις ντομάτες μέσα, ώστε να μη μαλακώσουν από την υγρασία της νύχτας. Ανάλογα με την ηλιοφάνεια και το μέγεθός τους, θα χρειαστείτε 8-12 ημέρες.
  2. Στη συνέχεια τοποθετείτε σε ένα αποστειρωμένο βάζο εναλλάξ μια στρώση ντομάτες, μια κάπαρη και γεμίζετε με ελαιόλαδο. Κλείνετε καλά και φυλάσσετε τα βαζάκια σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για 2 εβδομάδες πριν τα χρησιμοποιήσετε.

Δοκιμάστε, επίσης, να φτιάξετε μαριναρισμένο κολοκυθάκι και μελιτζάνες μαριναρισμένες.

Μικρά μυστικά για σίγουρη επιτυχία
  • Για να διαφυλάξετε την καλή τους γεύση, τα λαχανικά χρειάζονται ένα μήνα ανάπαυσης μέσα στο λάδι πριν καταναλωθούν.
  • Αν τα λαχανικά δεν είναι από τη φύση τους ξινά, όπως για παράδειγμα οι ντομάτες, μην ξεχνάτε να προσθέσετε ξίδι ή φυσικό χυμό λεμονιού. Είναι απολύτως απαραίτητο να δημιουργήσετε όξινο περιβάλλον, ώστε να εμποδίσετε την ανάπτυξη μυκήτων και άλλων επικίνδυνων μικροοργανισμών που παράγουν μια δηλητηριώδη τοξίνη.
  • Τις σπιτικές κονσέρβες μπορείτε να τις καταναλώσετε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου σαν συνοδευτικό πιάτο ή σαν ορεκτικό.

Η αποστείρωση των βάζων

Τα πιο κατάλληλα σκεύη για να αποθηκεύσετε τα φρούτα και τα λαχανικά του καλοκαιριού είναι τα γυάλινα βαζάκια και μάλιστα τα χρωματιστά και όχι τα διαφανή, για να προστατεύονται από το φως. Πριν τα χρησιμοποιήσετε, πλύνετε τα βάζα πολύ καλά, ξεπλύντε τα με πολύ καυτό νερό και αναποδογυρίστε τα μέχρι να στεγνώσουν. Στη συνέχεια, βάλτε τα βάζα όρθια στο φούρνο, στους 150ºC για 30 περίπου λεπτά. Όταν τα βγάλετε από το φούρνο, χρησιμοποιείστε τα αμέσως για να παραμείνουν αποστειρωμένα όταν τα γεμίσετε. Τα καπάκια πρέπει επίσης να βράζονται ή να ξεπλένονται με πολύ καυτό νερό. Για να μην καείτε, φορέστε βαμβακερά γάντια.

Πηγή Natura nrg #74

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *