Στον καιρό της κρίσης κάποιες αξίες, ευτυχώς, παραμένουν αναλλοίωτες. Η εντιμότητα, η συνέπεια, ο σεβασμός καταργούν τα σύνορα, και τις προκαταλήψεις και αναδεικνύουν την Ελλάδα σε μία επιχειρηματική δύναμη που μπορεί να παράγει και να εξάγει καινοτόμα προϊόντα με υψηλές προσδοκίες. Συνένετυξη με τη Λιλή Περγαντά: Ανακαλύπτοντας το φαρμακείο της ελληνικής φύσης.
♦ Της Μαρίας Γκέκα
Αυτό αποδείχθηκε και πρόσφατα στα European Business Awards, το μεγαλύτερο επιχειρηματικό θεσμό της Ευρώπης -ένας σπουδαίος αδιάβλητος διαγωνισμός στον οποίο συμμετέχουν περίπου 15.000 εταιρείες από 27 χώρες- όπου η Power Health τιμήθηκε με τον τίτλο «Ruban d’Honneur». Μία μεγάλη διάκριση που εντάσσει την Power Health, στις 10 κορυφαίες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και την καθιστά ως τη μοναδική ελληνική εταιρεία που βραβεύεται για την πελατοκεντρική της προσέγγιση.
Πίσω από έναν μεγάλο άντρα, λένε, κρύβεται μια σπουδαία γυναίκα. Η περίπτωση όμως της Power Health, ανατρέπει τον κανόνα. Η κ. Λιλή Περγαντά, η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Power Health, είναι η ίδια που πριν 30 χρόνια, οραματίστηκε και δημιούργησε, επενδύοντας καταρχήν την ψυχή της, μια εταιρεία με έμπνευση τη φύση και 100% ελληνικό DNA.
1.Εκτός από τη φύση, τι άλλο σας ενέπνευσε σε αυτή τη διαδρομή των 30 ετών κα Περγαντά;
Ο ίδιος ο άνθρωπος και η σχέση του με τη φύση. Οι καθημερινές του ανάγκες, η έγνοια του για τη διατήρηση της υγείας του, σωματικής και ψυχικής, η ποιότητα ζωής του που χανόταν σιγά σιγά. Όλα αυτά καταγράφονταν στο μυαλό μου κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στην Αγγλία. Παρατηρούσα γύρω μου. Γρήγοροι και αγχώδεις ρυθμοί ζωής, διατροφικά κενά, τα οποία όμως αντισταθμίζονταν με φυσικά συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες, που βοηθούσαν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη καθημερινότητα. Αυτή η καθημερινότητα έβλεπα ότι ήταν θέμα χρόνου να γίνει πραγματικότητα και στην Ελλάδα-όπως κι έγινε.
2.Η Power Health, το 1984 που ξεκίνησε, ήταν η πρώτη ελληνική εταιρεία που εισήγαγε στην αγορά και στο χώρο του φαρμακείου έννοιες όπως «φυτοθεραπεία», «ομοιοπαθητική», «ανθοϊάματα». Πόσο εύκολα αποδεχθήκαμε στην Ελλάδα τα νέα εναλλακτικά προϊόντα υγείας;
Το 1984 μπήκαμε στη διαδικασία να υπενθυμίσουμε το αυτονόητο, ότι δηλαδή η φύση αποτελεί σύμμαχο της υγείας μας και μπορεί να μας προσφέρει πρόληψη και θεραπεία. Το να μιλήσεις εκείνη τη χρονιά για βιταμίνες, φυσικά συμπληρώματα διατροφής, ομοιοπαθητική και φυτοθεραπεία, ήταν «επανάσταση». Θα έλεγα ότι περισσότερο συναντήσαμε καχυποψία και αμφισβήτηση για τα εναλλακτικά προϊόντα, γιατί ο τρόπος ζωής του Έλληνα τότε, δεν είχε καμία σχέση με το σημερινό.
Από την άλλη όμως, αποτέλεσε μεγάλη πρόκληση να γίνουμε η πρώτη ελληνική εναλλακτική εταιρεία που θα άνοιγε το δρόμο σ’ ένα φυσικό τρόπο ζωής. Το τολμήσαμε από την αρχή σωστά και έντιμα, κερδίσαμε την εμπιστοσύνη και την προτίμηση της ελληνικής οικογένειας, η οποία πλέον έχει συνειδητοποιήσει ότι η δύναμη της φύσης λειτουργεί τόσο προληπτικά, όσο και θεραπευτικά.
3. Είστε η μοναδική γυναίκα που έχει βραβευτεί ως Αυτοδημιούργητος Επιχειρηματίας από την Ernst & Young (2011). Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας;
Σε αυτή τη ζωή τίποτα δε μας χαρίζεται αν δεν το διεκδικήσουμε. Δουλεύω σκληρά, αγαπάω και παθιάζομαι με ό,τι κάνω και δεν αποκλίνω από το όραμά μου: να κάνουμε τη φύση σύμμαχό μας και να ωφεληθούμε από τα «δώρα» της. Με πείσμα και επιμονή έχω αντιμετωπίσει αρκετές δύσκολες καταστάσεις. Θέλω να κοιτάζω τους ανθρώπους στα μάτια, γι’ αυτό και προσπαθώ να είμαι δίκαιη, γιατί έτσι με μεγάλωσαν οι γονείς μου. Διατηρώ το ρομαντισμό μου -ακόμη και στους δύσκολους καιρούς- γιατί θέλω να πιστεύω ότι δεν έχουν χαθεί όλα.
4. Τελικά πόσο δύσκολο είναι μια Ελληνίδα να πετύχει στην ίδια τη χώρα της;
Αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με το φύλο, όσο με τη δύναμη της προσωπικότητας και το χαρακτήρα της. Όταν είσαι σωστή σαν επιχειρηματίας, θα σε αντιμετωπίσουν το ίδιο με τον άνδρα στην αγορά. Αν έχεις πολύ ισχυρό όραμα και το ακολουθείς με πείσμα, αν είσαι αποφασισμένη να δουλεύεις σκληρά και χωρίς ωράριο, αν η εντιμότητα και το ήθος είναι αδιαπραγμάτευτα, αν σέβεσαι τον καταναλωτή, κάποια στιγμή επιβραβεύεσαι. Βέβαια, υπάρχουν και μερικά χαρακτηριστικά που λειτουργούν υπέρ της γυναικείας επιχειρηματικότητας: ο συναισθηματισμός, η ευελιξία, η δυνατότητα προσαρμογής και επικοινωνίας αλλά και η διαίσθηση, η τόλμη και η φαντασία που διαθέτουμε ως φύλο αντιτάσσονται σε στερεότυπους τρόπους διοίκησης, και όπως αποδεικνύεται τα τελευταία χρόνια, όλο και με μεγαλύτερη επιτυχία.
5. Για ποια προϊόντα σας νιώθετε περήφανη;
Σε όλα τα προϊόντα έχω αδυναμία. Δημιουργήθηκαν με ιδιαίτερη φροντίδα, με μεγάλη αγάπη, με ξεχωριστή προσοχή. Είμαι πολύ περήφανη για το χειμωνιάτικο «πακέτο» μας, την Echinacea με τη βιταμίνη C. Για τη σειρά Power Foods, με μοναδικά φυσικά συστατικά ελληνικής προέλευσης. Είμαι περήφανη ακόμη, για την «πλατινένια» μας σειρά, την Classics Platinum που περιέχει συμπληρώματα διατροφής υψηλής θρεπτικής αξίας.
Εδώ θέλω να προσθέσω ότι, «ανοίγοντας ράφι» στο φαρμακείο πριν χρόνια για τα αδυνατιστικά μας προϊόντα, δημιουργήσαμε κατηγορία με καινοτόμα προϊόντα που γίνονται best sellers κάθε χρόνο. Αυτό συμβαίνει και με τα προϊόντα αδυνατίσματος αλλά και με προϊόντα εξειδικευμένης κατηγορίας όπως είναι το Mens-x. Είναι ένα πρωτοποριακό προϊόν που πολλοί το αποκάλεσαν φυσικό Viagra. Βελτιώνει τη στυτική δυσλειτουργία και μάλιστα με αποδείξεις. Επίσης θέλω να τονίσω ότι και στις δύο κατηγορίες, επιλέξαμε επώνυμα φυσικά δραστικά συστατικά, που συνοδεύονται από κλινικές μελέτες οι οποίες αποδεικνύουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους, χωρίς παρενέργειες.
6.Η Power Health εδώ και χρόνια βρίσκεται στο πλευρό οργανώσεων όπως «Γιατροί χωρίς Σύνορα», «UNICEF» και «το Χαμόγελο του παιδιού». Πρόσφατα ξεκινήσατε να φροντίζετε και παιδιά με ειδικές ανάγκες. Θα μας μιλήσετε για αυτήν την κίνηση;
Όπως η φύση δεν έχει σύνορα έτσι δεν πρέπει να έχει και η ανθρώπινη αλληλεγγύη και ειδικά στις μέρες μας. Μία εταιρεία που προσπαθεί να προσφέρει μία καλύτερη ποιότητα ζωής με προϊόντα υγείας, δεν μπορεί να μένει απαθής και αμέτοχη σε αυτό που συμβαίνει στην κοινωνία. Πλέον φροντίζουμε για τη σίτιση παιδιών των ειδικών Δημοτικών Σχολείων Δραπετσώνας και Κερατσινίου – σύνολο 100 παιδιά με ειδικές ανάγκες – με 3 γεύματα καθημερινά, μέχρι το τέλος της σχολικής περιόδου. Επιπλέον συμπληρώνουμε τη διατροφή τους με βιταμίνες και πολυβιταμίνες ειδικά σχεδιασμένες για παιδιά. Μέσα από τέτοιες ενέργειες προσπαθούμε να μετριάσουμε τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης. Αυτός είναι ο δικός μας τρόπος για να προσφέρουμε ανακούφιση στα παιδιά και τους γονείς τους που στερούνται και τα πιο βασικά αγαθά.
Πηγή: NaturaΝrg #47