ΥγείαΑσθένειες & ΘεραπείεςΛιπώδης διήθηση ήπατος: υπάρχει λύση αρκεί να το θέλουμε

Λιπώδης διήθηση ήπατος: υπάρχει λύση αρκεί να το θέλουμε

Η λιπώδης διήθηση του ήπατος αποτελεί την πιο συχνή ηπατοπάθεια στο δυτικό κόσμο, καθώς ανευρίσκεται σε ποσοστό περίπου 25% των ενηλίκων. Στις Η.Π.Α. το ετήσιο ιατρικό κόστος που σχετίζεται με τη συγκεκριμένη πάθηση υπολογίζεται σε 100 δις δολάρια, ενώ στον ερευνητικό τομέα της Ηπατολογίας κατέχει κεντρική θέση και αναμένεται να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα δύο έτη.

του Ιωάννη Κουβέλη*, Γαστρεντερολόγου-Ηπατολόγου

Όταν αναφερόμαστε στη λιπώδη διήθηση του ήπατος εννοούμε κατά κανόνα την υπερβολική συγκέντρωση λίπους στο συκώτι (σε ποσοστό >5% των ηπατοκυττάρων) σε ασθενείς που δεν καταναλώνουν υπέρμετρη ποσότητα αλκοόλης, γι’ αυτό και η επίσημη ορολογία είναι «Μη Αλκοολική Λιπώδης Νόσος του Ήπατος». Η νόσος θα εξελιχθεί σε Μη Αλκοολική Στεατοηπατίτιδα (φλεγμονή) στο 25% των ασθενών περίπου και στη συνέχεια 1 στους 4 ασθενείς με στεατοηπατίτιδα θα εμφανίσει κίρρωση του ήπατος.

Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη μία κατάσταση στην άλλη ποικίλει από άτομο σε άτομο.  Επίσης 1-2% των ασθενών με κίρρωση λόγω στεατοηπατίτιδας  ανά έτος, θα εμφανίσουν καρκίνο του ήπατος.

Αίτια και συμπτώματα

Οι μελέτες των τελευταίων ετών ανέδειξαν ότι η διατροφή υψηλών θερμίδων, η αυξημένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και επεξεργασμένων υδατανθράκων καθώς και η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών-αναψυκτικών αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία δημιουργείται και εξελίσσεται η λιπώδης διήθηση.

Η νόσος σχετίζεται άμεσα με την λεγόμενη «αντίσταση στην ινσουλίνη» μία κατάσταση κατά την οποία τα κύτταρα δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ινσουλίνη με αποτέλεσμα να μην απομακρύνεται η γλυκόζη από το αίμα. Επίσης υπάρχει στενή συσχέτιση με τους παράγοντες του «μεταβολικού συνδρόμου», δηλαδή την κεντρική παχυσαρκία, την αρτηριακή υπέρταση, τον σακχαρώδη διαβήτη, την αύξηση τριγλυκεριδίων και τη μείωση της ‘καλής’ χοληστερίνης HDL.

Άλλωστε, γνωρίζουμε εδώ και χρόνια ότι η καρδιαγγειακή νόσος είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου σε ασθενείς με λιπώδη διήθηση παρά η ηπατοπάθεια, επομένως όλοι οι συγκεκριμένοι ασθενείς θα πρέπει να υποβάλλονται σε λεπτομερή καρδιολογικό έλεγχο.  Άλλες παθήσεις με τις οποίες έχει βρεθεί συσχέτιση είναι η χρόνια νεφρική νόσος, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και η μεταβολική οστική νόσος.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η νόσος δεν συνοδεύεται από ενοχλήματα

Η διάγνωση τίθεται συνήθως με το υπερηχογράφημα ήπατος, ενώ σε ασθενείς με επίμονη αύξηση των ηπατικών ενζύμων αλλά φυσιολογικό υπερηχογράφημα τη λύση δίνει η βιοψία ήπατος. Οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην παρακολούθηση της εξέλιξης της λιπώδους διήθησης αλλά και στην έγκαιρη διάγνωση της στεατοηπατίτιδας με μη επεμβατικές μεθόδους.

Έτσι πέραν των συνηθισμένων εξετάσεων (τρανσαμινάσες ALT/AST, γGT) χρησιμοποιούνται οι βιοδείκτες στεάτωσης (με ανίχνευση στο αίμα ειδικών ουσιών), τα σκορ ίνωσης (μαθηματικοί τύποι που συμπληρώνονται με συγκεκριμένες εξετάσεις αίματος) και η ελαστογραφία ήπατος (μέθοδος παρόμοια με το υπερηχογράφημα). Ο συνδυασμός των ανωτέρω μεθόδων προσφέρει μεγαλύτερη διαγνωστική ακρίβεια και μπορεί να αποτρέψει έναν αριθμό βιοψιών.

Αντιμετώπιση

Ο ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας της λιπώδους διήθησης είναι ο συνδυασμός σωστής διατροφής και άσκησης. Η μεσογειακή διατροφή, δηλαδή η μείωση των υδατανθράκων και η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με μονοακόρεστα και ω-3 λιπαρά οξέα, έχει αποδεδειγμένα οδηγήσει σε μείωση της συσσώρευσης λίπους στο συκώτι.

Όταν η δίαιτα συνδυάζεται με άσκηση τα αποτελέσματα είναι θεαματικότερα και πιο άμεσα. Οι  κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος συστήνουν απώλεια 7-10% του βάρους του σώματος σε διάστημα ενός έτους και αερόβια άσκηση 150-200 λεπτά την εβδομάδα διαιρούμενη σε 3-5 ημέρες.

Όσον αφορά τη φαρμακευτική αγωγή, δεν υπάρχει προς το παρόν επίσημη οδηγία για τη χρήση συγκεκριμένου σκευάσματος που να θεραπεύει τη λιπώδη διήθηση. Στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί αρκετές ουσίες με αντικρουόμενα αποτελέσματα. Τα τελευταία χρόνια είναι σε εξέλιξη πολυάριθμες μελέτες με σκοπό την δημιουργία φαρμάκων που να βελτιώνουν τη στεατοηπατίτιδα (φλεγμονή) και να αποτρέπουν την εξέλιξή της.

Συμπερασματικά, η λιπώδης διήθηση του ήπατος είναι μία πάθηση που αναδύθηκε μέσα από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, ο οποίος χαρακτηρίζεται από το τρίπτυχο: καθιστική ζωή, μειωμένη άσκηση, κακή διατροφή. Μέχρι τη στιγμή που η επιστήμη θα δώσει τη λύση, ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να συμπεριφερθεί με υπευθυνότητα απέναντι στον οργανισμό του και να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων.

πηγή: naturanrg #90, www.naturanrg.gr


*Ο κ. Ιωάννης Κουβέλης είναι Γαστρεντερολόγος-Ηπατολόγος. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. και εκπαιδεύτηκε στη Γαστρεντερολογία στα νοσοκομεία Γ.Π.Ν.Παπαγεωργίου και Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο της Θεσ/νίκης, όπου συμμετείχε σε ερευνητικές εργασίες με αντικείμενο τις παθήσεις του ήπατος. Εργάσθηκε ως ειδικός Γαστρεντερολόγος σε δημόσιο νοσοκομείο της Ν.Δ. Γαλλίας και τα τελευταία χρόνια διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσ/νίκη ενώ παράλληλα είναι συνεργάτης της ιδιωτικής κλινικής ‘Γένεσις’.


Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης