LifeΆνθρωποιLuca Lo Sicco Cares about Greece!

Luca Lo Sicco Cares about Greece!

Σχεδιάζει να ταξιδέψει από το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου μέχρι το Μουσείο της Ακρόπολης με ποδήλατο, για ένα και μόνο λόγο να ευαισθητοποιήσει τους Ευρωπαίους για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. [ Luca Lo Sicco Cares about Greece! ]

Μακριά από τη γενέθλια γη τους, τα μάρμαρα του Παρθενώνα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο για περισσότερο από 150 χρόνια. Το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα αποτελούσε ανέκαθεν ένα σημαντικό θέμα πολιτισμού για την Ελλάδα και για τους πνευματικούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και πολλών Βρετανών (όπως ο Λόρδος Βύρωνας, ο Σέλλεϋ, ο Τόμας Χάρντυ). Ιδιαίτερα, από το 1982, με τη Μελίνα Μερκούρη, υπουργό πολιτισμού, μέχρι σήμερα το ζήτημα της επιστροφής των μαρμάρων έχει τεθεί σε όλους τους επίσημους φορείς (βρετανική κυβέρνηση, Unesco, κλπ.) Κι από τότε μέχρι σήμερα η απάντηση είναι ΑΡΝΗΤΙΚΗ.

♦ Της Μαρίας Γκέκα

Luca Lo Sicco. Cares about Greece!

 

“Τυφλά είναι τα μάτια που δε χύνουν δάκρυα βλέποντας, Ω, Ελλάς αγαπημένη, τα ιερά σου μάρμαρα να αρπάζονται από βλάσφημα εγγλέζικα χέρια που έχουν ξαναπληγώσει την πονεμένη σου καρδιά και αρπάξει τους θεούς σου, τους θεούς που μισούν το απαίσιο κλίμα της Αγγλίας.”

Λόρδος Βύρωνας, “Childe Harold”

Ο  Παρθενώνας αυτό το θαύμα της αρχιτεκτονικής και της ομορφιάς αποτελεί ένα από τα παλαιότερα διασωθέντα μνημεία της Αρχαίας Ελλάδας. Χτίστηκε την εποχή του Περικλή μεταξύ του 447 και 438 π.Χ. και ήταν αφιερωμένος στη Θεά Αθηνά, σύμβολο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας.

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούνται από γλυπτά και ζωφόρους, αποτελούσαν αναπόσπαστο τμήμα του Παρθενώνα και δημιουργήθηκαν υπό την εποπτεία του Φειδία, ο οποίος χρησιμοποίησε το τοπικό πεντελικό μάρμαρο. Τα μάρμαρα αυτά αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα το 1801, όταν ο Τόμας Μπρους,7ος κόμης του Έλγιν, πρεσβευτής της Βρετανίας στην Κωνσταντινούπολη και συλλέκτης αρχαιοτήτων, καταφέρνει μ’ ένα «φιρμάνι» της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, να μπει στην Ακρόπολη, να στήσει σκαλωσιές, να αντιγράψει και τελικά να αφαιρέσει και να πάρει μαζί του ότι του φαινόταν ενδιαφέρον. Σε λίγα χρόνια συγκέντρωσε 33 φορτία αρχαιοτήτων από τον Παρθενώνα, κόβοντας τις ζωφόρους σε κομμάτια για να μπορούν να μεταφερθούν και αφαιρώντας γλυπτά που ήταν σκαλισμένα στο ίδιο το μνημείο. Ναύλωσε πλοία για τη μεταφορά τους στην Αγγλία, ένα απ’ αυτά βυθίστηκε στην είσοδο του λιμανιού των Κυθήρων

Τελικά ο Λόρδος Έλγιν έχοντας στην κατοχή του τον ανεκτίμητο θησαυρό ολοκληρώνει τη μεταφορά τους το 1812 με κόστος 74.200 λίρες κι επιστρέφει και ο ίδιος στην Αγγλία χρεοκοπημένος και χαρακτηρισμένος ως «βάνδαλος» και «συλητής»  απ’ τους συγχρόνους του. Μολονότι, τα προόριζε για την προσωπική του κατοικία, τα πούλησε το 1810 στη βρετανική κυβέρνηση, η οποία τα τοποθέτησε στο Βρετανικό Μουσείο, όπου βρίσκονται μέχρι σήμερα.

Είναι οδυνηρό να συλλογίζεται κανείς πως αυτά τα αξεπέραστα μνημεία του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, που αντιστάθηκαν στη σιωπηλή φθορά του χρόνου για διάστημα μεγαλύτερο από είκοσι δύο αιώνες, ήταν τελικά καταδικασμένα να γνωρίσουν μια σαρωτική κακοποίηση. Γιατί δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως τα γλυπτά που μεταφέρθηκαν στη Βρετανία έχουν χάσει με τη μετακίνηση μεγάλο μέρος από την ωραιότητα και την επιβλητικότητά τους. Μετά τη μεταφορά τους στο Λονδίνο και όσο ο Έλγιν προσπαθούσε να βρει αγοραστή, τα μάρμαρα τοποθετήθηκαν στις υγρές αποθήκες  του σπιτιού του. Ο ίδιος, το 1815 σε ένα γράμμα του, παραδέχτηκε ότι βρίσκονταν ακόμη στην αποθήκη με τα κάρβουνα στο Burlington House, σαπίζοντας λόγω της καταστροφικής υγρασίας.

Όταν τελικά τα μάρμαρα του Παρθενώνα πουλήθηκαν στη βρετανική κυβέρνηση, τoποθετήθηκαν σε έναν ειδικό διάδρομο που χτίστηκε από τον Sir Joseph Duveen. Εκεί, το εργατικό προσωπικό θεώρησε ότι ήταν βρώμικα και  χωρίς επίσημη εξουσιοδότηση, χρησιμοποίησε χάλκινα εργαλεία για να τα καθαρίσει. Ο καθαρισμός της βρωμιάς έγινε μέσα σε μία περίοδο 15 μηνών,  ενώ στην πραγματικότητα  επρόκειτο για την μελόχρωμη πατίνα της ιστορικής επιφάνειας των μαρμάρων.

London to Athens bike tour 2014

Ο Dr. Luca Lo Sicco διδάσκει Οικονομικά, Marketing και Management στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον της Μ. Βρετανίας. Ιταλός στην καταγωγή, γεννημένος στη Σικελία, μεγάλωσε στον απόηχο της Μεγάλης Ελλάδας, ανάμεσα στα μνημεία των αρχαίων ναών των Συρακουσών, του Ακράγαντα, της Ιμέρας. Ο ίδιος έχει μελετήσει με πάθος την αρχαία ελληνική γλώσσα και καθετί ελληνικό, λογοτεχνία, ιστορία, φιλοσοφία, καθώς και αρχαίο ελληνικό θέατρο. Μπορεί να ζει και να εργάζεται εδώ και χρόνια στην Αγγλία παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον ότι συμβαίνει στην αγαπημένη του Ελλάδα, στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, της ανέχειας, της εθνικής μοναξιάς. Μια μέρα στο μετρό διαβάζει την πρώτη σελίδα μιας γνωστής βρετανικής εφημερίδας, η οποία με πηχυαίους τίτλους γράφει:” Who cares about Greece?” Και τότε σκέφτεται ότι πρέπει να κάνει κάτι, να ταράξει τα νερά, όπως ο ίδιος λέει, για να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος για την Ελλάδα, τον πολιτισμό της, τα μάρμαρα του Παρθενώνα.

Ήρθε σε επαφή με το «British Committee for the Reunification of the Parthenon Marbles» μια ομάδα ανθρώπων της διανόησης, που από 1983 -με πρώτο τον James Cubitt, γνωστό Βρετανό αρχιτέκτονα- μάχονται για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα και τότε πήρε την απόφαση να κάνει το «London to Athens bike tour»: Τον Ιούλιο του 2014 θα ταξιδέψει από τα σκαλιά του Βρετανικού Μουσείου μέχρι το Μουσείο της Ακρόπολης με ένα ποδήλατο.

“Eίμαι πεπεισμένος ότι η επιστροφή των μαρμάρων στην Αθήνα αποτελεί ιστορική και ηθική υποχρέωση όλων μας”

«Και ονομάζονται μάρμαρα του Παρθενώνα, κι όχι ελγίνεια όπως επιμένουν να τα λένε πολλοί Ευρωπαίοι ιθύνοντες, θέλοντας να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο σχετικά με την προέλευση και την καταγωγή τους. Ο τρόπος που ορισμένες χώρες – Αγγλία, Γερμανία – έχουν επιτεθεί στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης είναι πέρα για πέρα ​​άδικος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα’πρεπε να είναι μια οικογένεια. Να υποστηρίζει στα δύσκολα. Δυσκολίες που, στην προκειμένη περίπτωση, προκλήθηκαν από τους τραπεζίτες και τους διεφθαρμένους πολιτικούς».

Πριν ένα χρόνο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης ξεκαθάρισε ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα δεν θα επιστρέψουν ποτέ στην Αθήνα.

Πράγματι, η κυβέρνηση Κάμερον είναι ανένδοτη. Παρόλα αυτά οι περισσότεροι άνθρωποι  του πνεύματος και της τέχνης εδώ στην Αγγλία και γενικότερα στην Ευρώπη έχουν  αντίθετη άποψη. Αντιλαμβάνονται τη συμβολική και όχι μόνο αξία της επιστροφής των μνημείων του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Ποια είναι σήμερα η επικρατούσα κοινή γνώμη, η άποψη των απλών ανθρώπων;

Ακριβώς σήμερα μίλησα σε μια ομάδα νέων ανθρώπων, 20 φοιτητές του Πανεπιστημίου όπου διδάσκω, και εκείνοι μου επιβεβαίωσαν για ακόμη μια φορά ότι ο απλός κόσμος πιστεύει πως η Ελλάδα δικαιούται ότι της ανήκει, να έχει στη χώρα της την αρχαία κληρονομιά της. Αντίθετα η κυβέρνηση Κάμερον όχι μόνο σε θέματα διεθνούς πολιτικής αλλά και σε εθνικό επίπεδο επιδεικνύει εγωισμό, ευτέλεια και καιροσκοπισμό. Κατήργησε όλα τα κοινωνικά βοηθήματα από τους φτωχούς ευνοώντας τις τράπεζες και τα lobbies.

Πώς αποφασίσατε αυτή την ιδιαίτερη εκστρατεία; Πιστεύετε πραγματικά ότι θα αναταράξετε τα νερά της Ευρώπης και της κοινής γνώμης;

Ναι πιστεύω ότι μπορούμε να δώσουμε ένα γερό ταρακούνημα στα λιμνασμένα νερά της Ευρώπης. Μέχρι στιγμής τόσο ο ελληνικός λαός όσο και η διεθνής κοινότητα περίμεναν με εξαιρετική ευγένεια και ήθος την επιστροφή των μαρμάρων εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης. Σκεφτόμουν από καιρό να κάνω κάτι που να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη. Μια μέρα βρισκόμενος στο μετρό είδα την πρώτη σελίδα μιας γνωστής βρετανικής εφημερίδας, η οποία με πηχυαίους τίτλους έγραφε: “Who cares about Greece?” Δεν πίστευα στα μάτια μου! Πόση αδικία! Και τότε ήρθα σε επαφή με τα μέλη του «British Committee for the Reunification of the Parthenon Marbles» άνθρωποι που αγαπούν βαθιά τον ελληνικό πολιτισμό και στηρίζουν απόλυτα το εγχείρημά μου.

Μιλήστε μας για την «περιπέτεια» που σχεδιάζετε τον Ιούλιο του 2014. Θα είστε μόνος;

Θα ξεκινήσω την 1η Ιουλίου και θα είμαι μόνος. Κάθε μέρα υπολογίζω να διανύω μια απόσταση από το τις 8 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα. Μάλλον θα μου πάρει 50-60 ημέρες, αλλά θα έρθω! Εκτός από την ευαισθητοποίηση σχετικά με την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, ένας από τους στόχους είναι να συγκεντρωθούν χρήματα για τους σπουδαστές τέχνης στην Ελλάδα. Θα ήθελα να οργανωθεί μια έκθεση ταλαντούχων Ελλήνων καλλιτεχνών – ένα είδος ελληνικής Μπιενάλε τέχνης στο Λονδίνο.

Ποια είναι η σχέση σας με την Ελλάδα; Μιλήστε μας λίγο για σας.

Γεννήθηκα στη Σικελία και από μικρό παιδί θαύμαζα τον ελληνικό πολιτισμό. Την Ιστορία, τη Φιλοσοφία, την Τέχνη. Είμαι παθιασμένος με το Αρχαίο Θέατρο. Πρόσφατα μάλιστα μαζί με το συνάδελφό μου Καθηγητή David Carrigan παρουσιάσαμε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μια πολύχρονη μελέτη πάνω στο ελληνικό θέατρο. Έρχομαι συχνά στην Ελλάδα, έχω πολλούς αγαπημένους φίλους και μια μέρα ελπίζω να ζήσω για πάντα εκεί, στο αγαπημένο μου νησί που ονομάζεται Ανάφη.

Πηγή NaturaNrg τεύχος 44

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης