Αρχική Οικογένεια Η «μαγική» επίδραση της ενθάρρυνσης

Η «μαγική» επίδραση της ενθάρρυνσης

166
magiki-epidrasi-entharinsis-Naturanrg
magiki-epidrasi-entharinsis-Naturanrg

Είναι κοινά πλέον αποδεκτό ότι η θετική στάση επηρεάζει τις σκέψεις µας, τη διάθεσή µας, τη συµπεριφορά µας, άρα γενικότερα όλη µας τη ζωή! Αν σκεφτούµε κάτι θετικό ή αν εισπράξουµε ένα θετικό σχόλιο, τότε «αυτόµατα» η διάθεσή µας αλλάζει. Αρχίζουµε να χαµογελάµε και να αισθανόµαστε δυνατοί και ικανοί να προχωρήσουµε στη ζωή.

Advertisements

της Έρης Μπασιούκα, Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια- Συντονίστρια Σχολών Γονέων, www.gonios.gr

Αν για εμάς, ως ενήλικες με ολοκληρωμένη προσωπικότητα, έχουν τόσο μεγάλη επίδραση τα θετικά σχόλια, μπορούμε να φανταστούμε τι επιρροή έχουν πάνω στην ψυχολογία των παιδιών μας, που τώρα χτίζουν τη δική τους. Επομένως, μία από τις σημαντικότερες δυνατότητες που έχουμε ως γονείς, για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν μια δυνατή προσωπικότητα, είναι η ενθάρρυνση.

Eνθάρρυνση σημαίνει να δίνουμε θάρρος στα παιδιά να συνεχίζουν τις προσπάθειές τους. Ουσιαστικά είναι ένας τρόπος να καλλιεργήσουμε την αυτοεκτίμηση των παιδιών, εστιάζοντας στα θετικά σημεία τους.

Η ενθάρρυνση βοηθάει τα παιδιά να πιστέψουν στον εαυτό τους και στις ικανότητές τους, προετοιμάζοντάς τα ουσιαστικά για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν στην ενήλικη ζωή τους. Ένας από τους μεγαλύτερους παιδαγωγούς του αιώνα μας, ο Ρούντολφ Ντράικωρς, τονίζοντας τη σημασία της ενθάρρυνσης αναφέρει χαρακτηριστικά στα έργα του ότι: «Το άτομο που ταπεινώνεται και καταπιέζεται ως παιδί δεν θα γίνει ποτέ ένα πραγματικά κοινωνικό πλάσμα, θα παραμείνει ένα μισοδαμασμένο ζώο».

Με αυτό τον τρόπο το παιδί αποδέχεται τον εαυτό του και μαθαίνει να καλλιεργεί το θάρρος για να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες. Η ενθάρρυνση βοηθά το παιδί  να δράσει  με μία εσωτερική παρόρμηση.
Συνοπτικά θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε τον τρόπο που λειτουργεί η ενθάρρυνση για τα παιδιά, όπως το νερό για τα φυτά. Η φροντίδα και η αγάπη βοηθούν το παιδί να χτίσει μια γερή προσωπικότητα και να αποκτήσει τις δυνάμεις που χρειάζεται για να πάρει τη ζωή στα χέρια του!

4 πρακτικοί τρόποι ενθάρρυνσης

  1. Τονίζουμε τα θετικά τους σημεία. Τα παιδιά πρέπει να νιώσουν ότι είναι ικανά. Να αρχίσουν να αναγνωρίζουν τα θετικά σημεία του χαρακτήρα τους και τι καταφέρνουν να κάνουν καλά.
  2.  Υπογραμμίζουμε τη βοήθεια που μας προσφέρουν. Με αυτό τον τρόπο αισθάνονται ότι συνεισφέρουν κι εκείνα με τον τρόπο τους μέσα στην οικογένεια.
  3. Είναι πολύ σημαντικό να πιστεύουμε στην αξία του παιδιού μας, και να το δεχόμαστε όπως είναι. Ανεξάρτητα λοιπόν από το αν είναι «καλό» η «κακό» παιδί, αξίζει μόνο και μόνο επειδή είναι παιδί μας και επειδή υπάρχει. Χρειάζεται να αποσυνδέσουμε την αξία του παιδιού μας με το τι κάνει καλά ή με το τι δεν κάνει καλά. Αυτό όσο απλό και αν φαίνεται, (χρειάζεται εσωτερική διεργασία για να επιτευχθεί), βοηθά το παιδί να μάθει να μπορεί να παραβλέπει τα λάθη του. Επιπλέον, του δίνει μηνύματα εμπιστοσύνης και εκτίμησης στις καθημερινές του προσπάθειες.
  4. Εστιαζόμαστε στην προσπάθεια και τη βελτίωση όσο μικρή και αν είναι, και λιγότερο στο τελικό αποτέλεσμα. Το πιο σημαντικό είναι το παιδί να συνεχίσει να προσπαθεί για να καταφέρει αυτό που θέλει. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχει και αποτυχίες. Χρειάζεται να μπορούμε να δεχτούμε τις προσπάθειες και τις αποτυχίες του παιδιού μας, το ίδιο καλά όπως και τις επιτυχίες του.

πηγή Natura Nrg τεύχος 38

Προηγούμενο άρθροΤο ημερολόγιο του καλού κηπουρού!
Επόμενο άρθροΒρουξισμός: Αντιμετωπίστε τον με την Ομοιοπαθητική