NRGFreshΜαμά πονάει το κεφάλι μου!

Μαμά πονάει το κεφάλι μου!

Ο πονοκέφαλος δεν αφορά μόνο τους ενήλικες. Αρκετά συχνά ταλαιπωρεί και τα παιδιά. Αν λοιπόν και το δικό σας  παιδί αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα, δείτε που μπορεί να οφείλεται και τι πρέπει να κάνετε ανάλογα με την περίπτωση. Μαμά πονάει το κεφάλι μου!

Μπορεί ο πονοκέφαλος του παιδιού να προκαλεί στους γονείς αναστάτωση ή ακόμα και φόβο, όμως είναι ένα συχνό πρόβλημα της παιδικής ηλικίας, που ευτυχώς σπάνια κρύβει κάτι σοβαρό. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, το ποσοστό κεφαλαλγίας κυμαίνεται από 4-20% στην προσχολική ηλικία. Αυξάνεται στο 40-50% στα πρώτα σχολικά χρόνια και φτάνει το 50-80% στην εφηβεία. Επίσης, μελέτες που έχουν γίνει σε παιδιά σχολικής ηλικίας κατέδειξαν ότι οι μαθητές Α’ και Β’ Δημοτικού υποφέρουν σε μεγαλύτερο ποσοστό από πονοκεφάλους σε σχέση με τους υπόλοιπους μαθητές. Το γεγονός αυτό αποδίδεται στην προσπάθεια προσαρμογής τους στο σχολικό περιβάλλον και το έντονο στρες που αυτή προκαλεί. Δείτε λοιπόν ποιοι είναι οι συνήθεις «ύποπτοι» των παιδικών πονοκεφάλων και λάβετε τα μέτρα σας. Μαμά πονάει το κεφάλι μου!

Μαμά πονάει το κεφάλι μου!

Οι πλέον συνήθεις ύποπτοι

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι επαναλαμβανόμενοι πονοκέφαλοι των παιδιών οφείλονται σε συναισθηματικές ή στρεσογόνες καταστάσεις. Αυτές οι καταστάσεις, συνδέονται με κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες στο οικογενειακό ή σχολικό περιβάλλον (πχ γέννηση αδερφού, σχολικές εξετάσεις κλπ. Επίσης, για τους παιδικούς πονοκεφάλους μπορεί να ευθύνονται και παράγοντες όπως ή υπερκόπωση, ή έλλειψη ύπνου, η κακή διατροφή, κάποιο πρόβλημα όρασης αλλά και ο μεγάλος χρόνος ενασχόλησης σε ό,τι έχει σχέση με οθόνη (τηλεόραση, υπολογιστές, videogeames).

Υπάρχουν και περιπτώσεις που ο πονοκέφαλος σε ένα παιδί σχετίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές. Το καλοκαίρι για παράδειγμα, καθοριστικός παράγοντας θεωρείται η έκθεση του παιδιού στον ήλιο. Το χειμώνα, ο πόνος στο κεφάλι μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Την άνοιξη, μια κρίση ημικρανίας συχνά συσχετίζεται με τροφικούς παράγοντες (π.χ. φράουλες) και δυνατές ευωδίες (π.χ. λουλουδιών). Το φθινόπωρο, με το άνοιγμα του σχολείου. Βασικό είναι, λοιπόν, προκειμένου να γίνει σωστή διάγνωση, να εντοπιστεί πρώτα η αιτία και στη συνέχεια η μορφή του πονοκεφάλου.

Αναγνωρίστε τον… ένοχο!

Τα παιδιά συνήθως ταλαιπωρούνται από δύο μορφές πονοκεφάλου. Την κεφαλαλγία τάσης και την ημικρανία.

♠ Το παιδί με ημικρανία

Παραπονιέται για πόνο, που αφορά κατά κανόνα τη μία πλευρά του κεφαλιού. Ο πόνος μπορεί να διαρκέσει από 4-24 ώρες και να συνοδεύεται από συμπτώματα όπως ευαισθησία στο θόρυβο και στην όραση, ναυτία, εμετός, υπνηλία ή πόνος στην κοιλιά. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ταλαιπωρούν περισσότερο παιδιά με κληρονομική προδιάθεση. Συνήθως εμφανίζονται από την ηλικία των 5 ετών.

♠ Το παιδί με κεφαλαλγία τάσης

Παραπονιέται για πόνο και στις δύο πλευρές του κεφαλιού, στον αυχένα, στο πίσω μέρος του κεφαλιού και στο μέτωπο. Τον περιγράφει «σαν να σφίγγει ένα στεφάνι στο κεφάλι» του.  Συνήθως εμφανίζεται απόγευμα ή βράδυ και συχνά συνοδεύεται από δυσφορία στο θόρυβο. Ταλαιπωρεί συνήθως παιδιά ηλικίας 8-12 ετών (κυρίως κορίτσια) και η διάρκειά της μπορεί να είναι από μισή ώρα ως λίγες ώρες. Κληρονομική επιβάρυνση υπάρχει, αλλά είναι μικρότερη από εκείνη που αφορά την ημικρανία.

Τα σημάδια που εκπέμπουν SOS

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον παιδίατρο ή να μεταφερθεί στα επείγοντα.

  • Αν το παιδί ξυπνήσει με πονοκέφαλο μέσα στη νύχτα (ειδικά αν κάνει και εμετό), καθώς και αν ο πονοκέφαλος συνοδεύεται από θολή όραση, αδυναμία ή απώλεια ισορροπίας και συντονισμού κινήσεων.
  • Αν το παιδί παραπονιέται για δυνατό πονοκέφαλο, σε συνδυασμό με σφίξιμο στον αυχένα, ή αν παραπονιέται για έντονο φως στα μάτια. Τέτοια συμπτώματα μπορεί να υπονοούν βακτηριακή μηνιγγίτιδα, τραύμα στο κεφάλι και – σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις – όγκο στον εγκέφαλο.

Πως θα ανακουφίσετε τον πόνο

Αν η διάγνωση έχει αποκλείσει κάποια άλλη πάθηση και δείξει ότι οι πονοκέφαλοι του παιδιού οφείλονται σε ημικρανία ή κεφαλαλγία τάσης, τότε και εσείς θα μπορέσετε πιο εύκολα να το βοηθήσετε. Εκτός λοιπόν από τη φαρμακευτική αγωγή, που ίσως χορηγηθεί από το γιατρό, πολύ αποτελεσματικά είναι και τα παρακάτω μέτρα:

♦ Μόλις αρχίσει ο πονοκέφαλος βάλτε το παιδί να ξαπλώσει σε ήσυχο σκοτεινό δωμάτιο.  Στη συνέχεια τοποθετήσετε ένα βρεγμένο δροσερό πανί στο μέτωπό του. Αν είναι μικρό παιδί, μείνετε δίπλα του και αλλάζετε το πανί όταν ζεσταίνεται. Έτσι θα περάσει την κρίση πιο ελαφρά.

♦ Ο πονοκέφαλος μπορεί να υποχωρήσει και τοποθετώντας στο μέτωπό του χλιαρές κομπρέσες ποτισμένες σε έκχυμα μελισσόχορτου (βράζετε για 10 λεπτά 2 ποτήρια νερό και ρίχνετε μια χούφτα από το φυτό).

♦ Θα βοηθήσει επίσης αν ασκήσετε πίεση για 15 δευτερόλεπτα με το δείκτη και τον αντίχειρά σας στα σημεία του κεφαλιού του όπου εντοπίζεται ο πόνος. Αποσύρετε τα δάχτυλά σας για 5-7 δευτερόλεπτα και επαναλάβετε.

♦ Με απαλές κυκλικές κινήσεις κάντε ελαφρύ μασάζ με τις άκρες των δαχτύλων σας στο κεφάλι του (ξεκινώντας από εκεί που τελειώνει το μέτωπο και αρχίζουν τα μαλλιά).

♦ Από τους πόνους θα το ανακουφίσει και ο ύπνος. Ο ύπνος χαλαρώνει και μειώνει την ένταση στους μυς, οπότε αμβλύνεται η πίεση στα αιμοφόρα αγγεία.

♦ Για όσο διάστημα έχει την ευαισθησία, περιορίστε την έκθεση του παιδιού στον ήλιο, στο πολύ φως, στους δυνατούς ήχους και στις έντονες οσμές, που αποτελούν εκλυτικούς παράγοντες.

♦ Φροντίστε η διατροφή του να είναι ελαφριά, χωρίς τηγανητά και λιπαρά, αλλά και χωρίς σοκολάτες, πολλά τυριά και εσπεριδοειδή. Οι τροφές αυτές κατηγορούνται ότι επιδεινώνουν τον πονοκέφαλο.

♦ Δώστε ιδιαίτερη έμφαση στην ενυδάτωση του οργανισμού του. Το νερό, εκτός των άλλων, αποδεικνύεται και «φάρμακο» για τους πονοκεφάλους.

Προσοχή:

Καλό είναι να κρατάτε ένα ημερολόγιο όπου θα καταγράφετε πόσο συχνά εμφανίζεται ο πονοκέφαλος, πόσο διαρκεί, από τι συμπτώματα συνοδεύεται. Επίσης θα πρέπει να σημειώνετε που εντοπίζεται ο πόνος ή πως τον περιγράφει το παιδί. Σημειώνετε επίσης αν συμβαίνει σε συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, παρατηρείτε κάτι που τον προκαλεί (π.χ. φαγητό, στρες) ή αν επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Πηγή: www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης