LifeΆνθρωποιΜαρία Βασιλάκου: Μια πράσινη Ελληνίδα στη Βιέννη

Μαρία Βασιλάκου: Μια πράσινη Ελληνίδα στη Βιέννη

Η Αντιδήμαρχος Βιέννης, βορειοευρωπαία στις συνήθειές της –συνεπής στο ραντεβού μας- αλλά απόλυτα Ελληνίδα στις εκφράσεις της, δεν «μασάει» τα λόγια της και τολμά να πει την άποψή της ακόμα κι αν ξέρει ότι κάποιοι θα δυσαρεστηθούν. – Μαρία Βασιλάκου: Μια πράσινη Ελληνίδα στη Βιέννη –

♦ συνέντευξη: Δημήτρης Σταθόπουλος

«Το σπίτι μου είναι στη Βιέννη και έχω να εκπληρώσω σημαντικές υποχρεώσεις τα επόμενα χρόνια εδώ», είχε απαντήσει, όταν της προτάθηκε από τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου να αναλάβει το νεοσυσταθέν τότε υπουργείο περιβάλλοντος. Σήμερα, η επικεφαλής των Πρασίνων και αντιδήμαρχος Βιέννης έχει ένα πλούσιο καθημερινό πρόγραμμα, προκειμένου να πραγματοποιήσει τα μεγαλεπήβολα και –για τα δεδομένα της Ελλάδας- σχεδόν εξωγήινα πράσινα σχέδιά της.

Η “πράσινη ανάπτυξη” είναι για τη Μαρία Βασιλάκου το μεγάλο στοίχημα και γι’ αυτό η κουβέντα μας δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει από αλλού: «στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, δεν υπάρχουν άλλες επιλογές πέρα από την πράσινη ανάπτυξη. Οι τιμές τόσο του πετρελαίου, όσο και του φυσικού αερίου, τις επόμενες δεκαετίες θα εκτιναχθούν στα ύψη, καθιστώντας προβληματική την οποιαδήποτε χρήση τους» σημειώνει, ενώ σχολιάζοντας τη «στροφή» της  Ελλάδας προς το φυσικό αέριο τόσο στις μετακινήσεις όσο και στη θέρμανση των κατοικιών είναι απόλυτη: «Αυτό αποτελεί στροφή στο παρελθόν… καθώς δεν πρόκειται για ανανεώσιμη πηγή ενέργειας».

Παράλληλα κρατά επιφυλάξεις για τη χώρα από την οποία προέρχεται το φυσικό αέριο και μάς αφήνει να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας «… η διεύρυνση της χρήσης του φυσικού αερίου δημιουργεί εξάρτηση από μία χώρα που βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς κριτικής αναφορικά με τη στάση του κράτους σε σχέση με τα δικαιώματα του πολίτη»! Η αντιδήμαρχος της Βιέννης πιστεύει ότι η ανάγκη λήψης νέων μέτρων είναι επιτακτική, αφού, αποτελεί φλέγον θέμα σε σχέση και με την αλλαγή του κλίματος. «Η Ελλάδα οφείλει και πρέπει να προχωρήσει σε σοβαρές επενδύσεις» λέει και προτείνει «ιδιαίτερα σε σχέση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και τη γενικότερη αξιοποίηση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας σε όλους τους δυνατούς τομείς».

Διαχείριση Απορριμμάτων

«Σημαντικό κεφάλαιο αποτελεί η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων και των αποβλήτων με στόχο την παραγωγή ενέργειας» λέει η κα Βασιλάκου αναφερόμενη σε ένα από τα πιο ευαίσθητα θέματα της ελληνικής πολιτείας. Οι προτάσεις της όμως βρίσκονται μάλλον μακριά από τη δυσάρεστη ελληνική πραγματικότητα: «Επιβάλλεται η εκμετάλλευση τόσο της αιολικής όσο και της ηλιακής ενέργειας, ενώ δεν πρέπει να μείνουν πίσω και άλλες μορφές, όπως π.χ. η ενεργειακή εκμετάλλευση των προς καταστροφή προϊόντων των αγροτικών καλλιεργειών».

Ενεργειακή θωράκιση κτηρίων

Σχολιάζοντας τα νέα προγράμματα του ΥΠΕΚΑ για τη θερμομόνωση και την ενεργειακή θωράκιση των κτηρίων, επισημαίνει ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν παραλείπει να αναφέρει ότι στη Βιέννη αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια!

vienna-Μαρία Βασιλάκου: Μια πράσινη Ελληνίδα στη ΒιέννηΟικονομική -και όχι μόνο- αποκέντρωση!

Όταν της ζητήσαμε να κάνει μία σύγκριση ανάμεσα στην υφιστάμενη κατάσταση στη Βιέννη και την Αθήνα ή άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας, δεν δίστασε να ομολογήσει ότι «είναι αδύνατον να συγκρίνουμε την Αθήνα με τη Βιέννη, καθώς η δεύτερη αποτελεί κρατίδιο στο πλαίσιο του ομόσπονδου κράτους, ενώ υπάρχει πολύ υψηλός βαθμός αποκέντρωσης» επισημαίνοντας ουσιαστικά το πόσο διαφορετικά είναι τα δεδομένα για τις δύο πόλεις. Σημαντική ωστόσο παράμετρος για την κυρία Βασιλάκου αποτελεί και το γεγονός ότι «αυτή η αποκέντρωση αφορά και στο οικονομικό σκέλος, δίνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα στο κρατίδιο να δημιουργήσει τις συνθήκες βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων, μέσα από δράσεις που έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο». Ίσως ακριβώς αυτό το σημείο να είναι και η αχίλλειος πτέρνα της υπερβολικά συνωστισμένης Αθήνας.

Ποια είναι η Μαρία Βασιλάκου;

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969 αλλά από το 1986 ζει στη Βιέννη, όπου και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Γλωσσολογία και επιλεγμένα θέματα ψυχολογίας. Αρχικά εργάστηκε ως βοηθός καθηγητή και στη συνέχεια έγινε αντιπρόσωπος των Αλλοδαπών Φοιτητών της Αυστρίας. Μπήκε στο κόμμα των Πρασίνων, στο οποίο σήμερα είναι επικεφαλής και  εξελέγη βουλευτής. Από το 1996 εκλέγεται συνεχώς δημοτική σύμβουλος στη Βιέννη, ενώ από το 2005 συμμετέχει και στην τοπική κυβέρνηση της αυστριακής πρωτεύουσας (αφού η Βιέννη συνιστά και ομοσπονδιακό κρατίδιο). Το μέσο μεταφοράς που προτιμά είναι το ποδήλατο και τα Σαββατοκύριακα φροντίζει να απολαμβάνει την πλούσια αυστριακή φύση και το σκι. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με τον καταπράσινο κήπο της. Τα βράδια της όμως τα αφιερώνει στη νεότερη ελληνική λογοτεχνία και δηλώνει φανατική αναγνώστρια της Αμάντας Μιχαλοπούλου, της Λένας Διβάνη και του Γιάννη Ξανθούλη.

Πηγή: NaturaNrg #14

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης