Αρχική Περιβάλλον Μαρία Γανωτή ΑΝΙΜΑ σημαίνει απελευθέρωση

Μαρία Γανωτή ΑΝΙΜΑ σημαίνει απελευθέρωση

97
Μαρία Γανωτή ΑΝΙΜΑ σημαίνει απελευθέρωση
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αποδημητικών Πουλιών στις 9 Μαΐου, μιλήσαμε με τη Μαρία Γανωτή, ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ κι από το 2005 Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (Αντιπρόεδρος) και Συντονίστρια Δράσεων του φορέα. Μαρία Γανωτή ΑΝΙΜΑ σημαίνει απελευθέρωση
της Τάνιας Μαρκουτσά
Η αγάπη της για την άγρια ζωή άρχισε μαζί με την πρώτη της ανάσα, μια και μεγάλωσε στην επαρχία, σε μια πολυμελή οικογένεια, και θυμάται με νοσταλγία πόσο της άρεσε να κοιτάει τα πουλιά. Το 2004 μαζί με μια ομάδα συνεργατών και φίλων που αποχώρησε από το ΕΚΠΑΖ στην Αίγινα (του οποίου επίσης ήταν ιδρυτικό μέλος) δημιούργησαν την ΑΝΙΜΑ, γιατί όπως λέει «θέλαμε να συνεχίσουμε την περίθαλψη της άγριας ζωής διευρύνοντας το πεδίο παρέμβασής μας σε τομείς προστασίας της φύσης, να εφαρμόσουμε σύγχρονες μεθόδους θεραπείας και επανένταξης, τηρώντας παράλληλα ένα αυστηρό πλαίσιο δημοκρατικής λειτουργίας, διαφάνειας στα οικονομικά και σεβασμού στους εργαζόμενους και τους εθελοντές μας.»

Τον Απρίλιο του 2005, το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων την βράβευσε για την πολύχρονη δράση της στην προστασία της Άγριας Ζωής. Σήμερα η ΑΝΙΜΑ αποτελεί πλέον έναν από τους γνωστότερους φορείς που ασχολούνται με την περίθαλψη άγριων ζώων στην Ελλάδα, υποστηριζόμενη από μια πολύ «γερή» επιστημονική ομάδα.
«Ο Σταθμός Α΄Βοηθειών στην Καλλιθέα (Μενελάου 134) λειτουργεί σε 12ωρη βάση 365 μέρες τον χρόνο και το 2010 φιλοξενήσαμε περισσότερα από 1500 άγρια ζώα», μάς λέει η Αντιπρόεδρος και προτρέπει «μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά σε 24ωρη βάση (τηλ. 210 9510075) για πληροφορίες σχετικά με ένα τραυματισμένο άγριο ζώο ή με κάποιο άλλο θέμα που αφορά την άγρια ζωή». Αυτές τις ημέρες γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Αποδημητικών πουλιών. Ρωτήσαμε λοιπόν τη Μαρία Γανωτή ποια είναι τα είδη πουλιών που επισκέπτονται την πατρίδα μας και ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί τους; «Τα περισσότερα είδη πουλιών που επιστρέφουν από την Αφρική στους τόπους φωλεοποίησης  περνούν και από την Ελλάδα.

Η διαδρομή τους είναι  σπαρμένη με παγίδες, καλώδια, τζάμια ψηλών κτηρίων, τροχοφόρα. Οι τόποι στάθμευσης και ανεφοδιασμού των πουλιών συρρικνώνονται συνεχώς εξαιτίας της εξάπλωσης των ανθρώπινων δραστηριοτήτων». Ο άνθρωπος με λίγα λόγια σπέρνει μόνο εμπόδια στο δρόμο τους. Μπορεί όμως και να βοηθήσει. «Ο καθένας μπορεί να υποστηρίξει μια από τις οργανώσεις που ασχολούνται με την προστασία της φύσης»  προτρέπει η Μαρία Γανωτή, «να ενημερωθεί για το πώς θα αντιμετωπίσει περιστατικά τραυματισμού ή άλλου προβλήματος σε ένα άγριο ζώο που θα συναντήσει στο δρόμο του. Να καταγγέλλει χωρίς ενδοιασμό περιπτώσεις λαθροθηρίας, αιχμαλωσίας, κακοποίησης ενός άγριου πλάσματος ή και καταστροφής του ενδιαιτήματός του, όπως παράνομη υλοτομία, αμμοληψίες, εκχερσώσεις κ.λπ.».
Η ΑΝΙΜΑ τα τελευταία χρόνια είναι συνώνυμη της  λέξης «απελευθέρωση».
«Είναι η κορυφαία  στιγμή της διαδικασίας της περίθαλψης …. Σημαίνει ότι με το συγκεκριμένο ζώο που απελευθερώνουμε… τα καταφέραμε, κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει πάντα. Σημαίνει επίσης ότι πρέπει πλέον μόνο του να τα βγάλει πέρα σ’ έναν πλανήτη που εμείς οι ίδιοι τον κάνουμε κάθε μέρα και πιο αφιλόξενο». Όμως για να μπορεί ο Σύλλογος ανεμπόδιστα να επιτελεί το έργο του χρειάζονται εφόδια που δεν τα έχει: «Το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο σύλλογος, όπως κι όλες οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, είναι οικονομικό. Σε περίοδο κρίσης δυσκολευόμαστε πολύ να καλύψουμε τα έξοδά μας σε τροφές, φάρμακα, τα πάγια κάθε μήνα. Η λύση φυσικά δεν είναι η κάλυψη των αναγκών μας με κρατικές χρηματοδοτήσεις, αυτό που λείπει είναι ένα ευνοϊκό νομικό-φορολογικό πλαίσιο  που να ενθαρρύνει τις δωρεές και τις χορηγίες.» 
INFO
H  Μαρία Γανωτή είναι Αντιπρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της ΜΚΟ ΑΝΙΜΑ, μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας,  ιδρυτικό μέλος του ΕΚΠΑΖ, με εικοσαετή  και πλέον εμπειρία στη νοσηλεία και επανένταξη άγριων ζώων. Μάθετε περισσότερα για την ΑΝΙΜΑ, τις δράσεις της αλλά και πώς μπορείτε να βοηθήσετε στην ιστοσελίδα http://www.wild-anima.gr
Προηγούμενο άρθροΔημήτρης Μαργαριτούλης, ο άνθρωπος που μάς «σύστησε» τις Caretta-Caretta
Επόμενο άρθροΚρίτων Αρσένης. Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να τα καταφέρουμε